1IRO1

Dimensiune font:

După cinci ani de aşteptări Iaşul va avea un Centru de Screening şi Diagnostic al Bolilor Oncologice

| 20-11-2019 18:47

* „Va fi un spaţiu unde se vor adresa persoane asimptomatice care doresc să îşi facă controale periodice. Intenţia noastră este să depistăm orice boală la timp”, a declarat Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi * Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice nu va primi pacienţi care se prezintă într-o fază acută a unei boli deja diagnosticate, în urgenţă, nu va avea linii de gardă şi nici cameră de gardă * IRO are în evidenţă, tratament şi monitorizare 12.632 pacienţi, dintre care 1.440 cazuri noi depistate în primele şase luni ale anului!

Lucrările la „Centrul de screening şi diagnostic în bolile oncologice” vor demara la începutul săptămânii viitoare. Pentru a ajunge în acest stadiu, cei de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi au aşteptat... cinci ani. Astfel, clădirea noului Centru de screening şi diagnostic în bolile oncologice va funcţiona în strada Codrescu nr.6, pe un teren primit în 2015 în comodat de la Consiliul Judeţean, pentru o perioadă de 49 ani. Terenul are o suprafaţă de 1.385 metri pătraţi. Certificatul de urbanism a fost emis abia în noiembrie 2016. O lună mai târziu, cei de la IRO au depus la MDRAP documentaţia necesară în vederea includerii în Lista sinteză a obiectivelor de investiţii din cadrul Subprogramului Unităţi sanitare din mediul urbana proiectului „Centrul de screening şi diagnostic în bolile oncologice, judeţul Iaşi”.

În iulie 2018, Centrul a primit aviz favorabil în vederea finanţării, iar exact un an mai târziu a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor, autorizaţia de construire fiind obţinută în luna octombrie.

Ieri, spre bucuria tuturor, a fost primit ordinul de începere a lucrărilor, care vor trebui finalizate în termen de un an.

Valoare totală a lucrărilor este de 29.878.185 lei, din care finanţarea prin Compania Naţională de Investiţii este de 23.014.429 lei. „Încă de la înfiinţare, Institutul şi-a îndreptat atenţia spre activitatea de screening, pentru depistarea la timp a bolii canceroase. Ne-am dat seama foarte devreme că spaţiul de care dispunem este insuficient pentru această acţiune de screening. Atunci, în 2015, ne-a venit ideea să construim un centru de screening pentru diagnosticul bolilor oncologice, iar ieri s-a primit ordinul de începere a lucrărilor, de la Compania Naţională de Investiţii. Este o investiţie de 30 de milioane de lei, fonduri de la stat, prin CNI, iar aproape 8 milioane de lei este investiţia IRO şi a Ministerului Sănătăţii, în echipamente medicale. Este o construcţie demisol - parter - patru nivele care va fi ridicată aproape de Institut. Credem noi că va fi un spaţiu unde se vor adresa persoane asimptomatice care doresc să îşi facă controale periodice. Intenţia noastră este să depistăm orice boală la timp”, a declarat Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Centrul de screening nu este pentru pacienţi, ci este pentru oameni sănătoşi”

Necesitatea edificării Centrului de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice în Iaşi a apărut datorită accentului pus de personalul de specialitate al Institutului pe activitatea de screening şi prin creşterea adresabilităţii populaţiei pentru această activitate. Progresele în domeniul oncologiei sunt astăzi foarte rapide: de la creşterea utilizării medicaţiei moleculare până la apariţia şi succesul imuno-oncologiei, inclusiv a medicinei bazate pe genomică, toate au transformat şi redefinit modalităţile de tratament oncologic contribuind la ameliorarea semnificativă a rezultatelor terapiilor pacienţilor cu cancer.

Dotările IRO Iaşi în domeniul investigaţiilor imagistice (CT, RMN, PET-CT, Gamma Camera, Mamografie, etc.) şi ale radioterapiei oncologice au contribuit substanţial la creşterea adresabilităţii pacienţilor din întreaga regiune a Moldovei şi nu numai. Nu în ultimul rând, intervenţiile chirurgicale oncologice înalt specializate practicate, noile tehnologii de diagnostic molecular a tumorilor, funcţionarea Comitetelor de Decizie terapeutică multidisciplinară au contribuit la asigurarea unor servicii de înaltă expertiză oncologică. „Centrul de screening nu este pentru pacienţi, ci este pentru oameni sănătoşi. Este dorinţa noastră de a ieşi în întâmpinarea populaţiei care are nevoie să înţeleagă că trebuie să îşi facă un control periodic pentru ca astfel să depistăm cancerul în faze precoce, situaţii în care vindecarea este foarte probabilă. Centrul va avea o platformă mare de diagnostic şi va permite cu adevărat să se desfăşoare programe de screening pentru prima oară la noi în Iaşi”, a declarat dr Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie.

Peste 12.000 de pacienţi la IRO Iaşi

În prezent, consultaţiile acordate în regim ambulatoriu din toate cele 11 specialităţi medicale şi chirurgicale se desfăşoară la parterul institutului, spaţiile fiind supraaglomerate. „Pentru a creşte gradul de satisfacţie al pacienţilor (număr mai mare de cabinete şi de medici şi asistenţi medicali, scurtarea timpilor de aşteptare) se impune asigurarea unui spaţiu mai generos pentru acordarea acestui tip de serviciu medical. Menţionăm că în prezent avem în evidenţă, tratament şi monitorizare 12.632 pacienţi, din care 1.440 cazuri noi depistate în primele şase luni ale anului 2019, iar trendul este crescător. Având în vedere dimensiunea, complexitatea şi urgenţa pe care o reprezintă cancerul ca problemă prioritară de sănătate publică, Institutul Regional de Oncologie acordă asistenţă medicală specializată pentru aproximativ 4 milioane locuitori din regiunea Nord – Est şi nu numai”, a spus dr Dimofte.

Oportunitatea construirii acestui centru se bazează pe faptul că screening-ul periodic este important în diagnosticul bolii în stadii incipiente, dar şi în prevenţia anumitor boli. „Aceste servicii medicale constau într-o consultaţie iniţială, recomandarea şi efectuarea unor investigaţii paraclinice: de la analize medicale de laborator la cele imagistice şi radiologice, şi consultaţia în care se analizează dosarul medical şi se fac recomandări. La recomandarea investigaţiilor, se va ţine seama de sexul şi vârsta pacientului, dar şi de factorii de risc existenţi în antecedentele personale şi cele familiale, din modul de viaţă. Adică, dacă este consumator de alcool, fumător, sedentar, consumator de droguri, parteneri sexuali multiplii, obiceiuri alimentare, dar şi de condiţiile de lucru - mediu toxic, mediu cu alergeni-mucegaiuri, ciuperci, animale”, a spus dr Dimofte.

Screening-ul periodic urmăreşte prevenţia primară: evitarea apariţiei bolii prin combaterea factorilor de risc; prevenţia secundară: detectarea precoce a bolii sau pentru a reduce progresia ei; prevenţia terţiară: prevenirea complicaţiilor date deja de o boală existentă în organism.

După darea în folosinţă a Centrului de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice, pacienţii care prezintă simptomatologie oncologică vor fi dirijaţi spre tratament medical şi chirurgical de specialitate către Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice nu va primi pacienţi care se prezintă într-o fază acută a unei boli deja diagnosticate, în urgenţă, nu va avea linii de gardă şi nici cameră de gardă. Laura RADU, Maura ANGHEL

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Consorțiul format din EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iași, și INSOLVENCY HOUSE S.P.R.L., cu sediul în Sat Păun, Str. Arțarului, nr.7, Com. Bârnova, Jud. Iași, în calitate de administratori judiciari ai debitoarei PETROLBIT S.R.L., desemnați prin Încheierea nr. 99/09.05.2017, pronunţată de Tribunalul Iași Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr.3075/99/2017 (nr. în format vechi:131/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilității, organizează licitație publică competitivă, cu strigare, în data de 12.12.2019, ora 11.00, pentru valorificarea următorului activ imobil: DENUMIRE ACTIV - PREȚ DE PORNIRE A LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasat în Com. Holboca, Jud. Iași, compus din: 2.561.247,00. 1.Terenuri intravilane în suprafață totală de 38.662,00 mp (Teren intravilan, categ. curți-construcții, în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984/UAT Holboca; Teren intravilan în suprafață totală de 8.250,00 mp, nr.cad.62985, CF nr.62985/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.422,00 mp, nr.cad.1770,CF nr.60172/UAT Holboca; Teren intravilan categ. căi ferate în suprafață totală de 2.938,00 mp, nr.cad.61833, CF 61833/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.945,00 mp, nr.cad.61615, CF nr.61615/UAT Holboca și Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 2.000,00 mp, nr.cad.61045, CF nr.61045/UAT Holboca) 532.800,00; 2.Construcții situate pe terenul intravilan categ. curți-construcții în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984 a UAT Holboca, astfel:1.560.323,00 - Construcțiile C1, C2 și C3 - 711.114,00; - Construcțiile C4 și C5 - 9.299,00; - Construcția C6 - 21.711,00; - Construcția C7 - 29.633,00; - Construcțiile C8, C9, C10 și C11 - 210.374,00; - Construcțiile C12, C13, C15 și C16 - 306.593,00; - Construcția C17 - 6.476,00; - Construcția C18 - 6.725,00; - Construcția C19 - 7.022,00; - Construcția C20 - 205.732,00; - Construcția C21 - 45.644,00; 3. Echipamentele de automatizare și instalațiile tehnologice specifice terminalului -468.103,00. Activul constând în Proprietate de tipul Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasată în intravilanul Com. Holboca se vinde în bloc, ca un activ funcțional așa cum este prezentat, la valoarea de 2.561.247,00 EUR, fără TVA. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, lit.F, din Codul Fiscal, în măsura îndeplinirii condițiilor legale. În cazul în care la licitaţia din 12.12.2019, nu se va reuși valorificarea activului imobil, aparţinând debitoarei, se va organiza o nouă licitaţie, în aceleaşi condiţii în data de 19.12.2019, ora 11.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.12.2019, respectiv 18.12.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi. În conformitate cu prevederile art.91, alin.1, din Legea nr.85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii, cu excepția sechestrului penal. Modalitatea de valorificare a activului imobil este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Pasul de licitație stabilit este de 5% din prețul de pornire al licitației, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Garanția de participare la licitație este în valoare de 10% din prețul de pornire a licitației, fără TVA, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei PETROLBIT S.R.L., nr:RO66BUCU1032235341146RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. Garanția de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plății. În cazul câştigării licitației garanția se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi atașată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitație publică. Vizitarea și prezentarea activului se poate face în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul administratorilor judiciari, la locul în care acestea se află. Administratorii judiciari vor permite accesul ofertanților care vor achiziționa caietul de sarcini, doar în prezența unui reprezentant al acestora și la solicitarea scrisă prealabilă însoțită de o programare în acest sens. Reprezentanții administratorilor judiciari vor furniza toate informațiile suplimentare disponibile către cei care au achiziționat caietul de sarcini. Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitația publică și modul de organizare a licitației, precum și descrierea activului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare și de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 5.950,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., pe site-ul www.lrj.ro, la tel. 0232/220777, 0733683702, 0744663190, mail: vanzari@lrj.ro sau lichidator.chirila@yahoo.com.
  Pârjol la Neamţ
09/12/2019 19:40

  Două echipaje de pompieri de la Detasamentul Piatra Neamt au avut o misiune de stingere a unui incendiu produs la o anexă gospodărească in localitatea Stefan cel Mare. Potrivit ISU, focul s-a extins ...

Accident mortal pe varianta ocolitoare a Sucevei
09/12/2019 19:37

    Varianta ocolitoare a Sucevei a fost astăzi scena unui accident mortal. Un autotusim şi camion de mare tonaj de la DIASIL, societatea de salubritate, s-au ciocnit. Soferul autoturismului, un b ...

  Braconier prins la vânătoare de căprioare
09/12/2019 19:36

  Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni au inceput cercetările cu privire la un bărbat depistat in zona de responsabilitate vanand căpriori, deşi nu deţine ...

60.000 de ţigări de contrabandă, confiscate la Huşi
09/12/2019 19:35

    Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Huşi au organizat şi desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei. Ei au oprit pentru control un ansamblu auto format dintr-un micr ...

 

 Tineri cercetaţi pentru profanare de morminte
09/12/2019 19:33

      Doi adolescenţi, de 18 ani şi 17 ani, sunt cercetaţi penal de poliţiştii din Botoşani sub aspectul comiterii infracţiunii de profanare de morminte, a declarat purtătorul de cuv ...

Cioban bătut cu bâtele peste faţă de doi vecini
09/12/2019 18:48

Un tanăr in varstă de 24 de ani, din comuna Şcheia, a ajuns la spital, in stare gravă, după ce a fost bătut cu bestialitate, cu batele peste faţă, de doi vecini. Scandalul a pornit de la faptul că ta ...

Ministrul Transporturilor şi-a luat consilier de la asociaţiile civice care militează pentru A8
09/12/2019 18:47

Cătălin Urtoi, vicepreşedintele Asociaţiei „Împreună pentru A8”, a fost numit, ieri, consilier al ministrului Transporturilor, Lucian Bote. Titulatura sa este una onorifică şi el va ave ...

Campioni la... algoritmică!
09/12/2019 18:46

Sebastian Ciobanu şi Denis Banu, ambii studenţi ai Facultăţii de Informatică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, au obţinut un rezultat excelent la concursul de algoritmică şi ...

Explozie de viroze respiratorii
09/12/2019 18:45

Numărul persoanelor diagnosticate cu viroze respiratorii a cunoscut o creştere accentuată in ultimele zile, la Iaşi, pe fondul scăderii temperaturilor. Practic, zeci de persoane au ajuns la Spitalul de B ...

Sancţiuni dure la Spitalul din Paşcani, după moartea unui copil
09/12/2019 18:44

A fost finalizată ancheta Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi la Spitalul Municipal Paşcani. Controlul a fost demarat după ce la unitatea sanitară a murit un copil de 7 ani, la scurt timp după internar ...