Efectele școlii online - elevi mai puțin răbdători și mai frustrați

3copii scoala online

Dimensiune font:

| 28-01-2022 15:33

 

 În urmă cu doi ani, o dată cu pandemia generată de SARS-COV-2, ne-am trezit brusc aruncați într-o lume virtuală, într-o sferă a educației în care banca era doar un chenar însemnat cu un nume și chipul dezorientat al elevului care, de cele mai multe ori, părea că nu înțelege de ce camera în care se odihnea și se juca a devenit sală de clasă. Totuși, nu poți aduce în întregime școala acasă pentru că nu este doar o clădire impunătoare, ci și un monument de cultură și emoții. Ei bine, emoțiile nu pot fi aduse acasă pentru că vin de la oameni și nu pot fi tehnologizate.

 

Copiii de vârste mici, în special cei din ciclul primar, par a fi resimțit mai puternic impactul negativ al izolării. Efectul  unei școli online prelungite va crea însă nepotriviri pentru cei din această generație. Pe de-o parte, primii dezavantajați sunt cei care aveau nevoie de susținere și în trecut pentru a putea depăși dificultările de învățare și au nevoie de îndrumarea de la școală pentru a o suplini pe cea care lipsește în familie. Pe de altă parte, pentru cei care au un sprijin din partea părinților și au avut un parcurs bun și până acum, trecerea la lecțiile online este mai ușor de făcut.

Copii mai puțin răbdători

Carențele se văd în special la vârstele mici, unde a lipsit interacțiunea umană și învățarea unor lucruri esențiale pregătirii pentru viața de adult și care nu puteau fi dobândite de la părinți. Presiunea emoțională la care au fost supuși copiii s-a văzut  și în reîntoarcerea la școală : sunt mai puțin răbdători, mai frustrați. „Pentru clasele Pregătitoare-IV e dramatic pentru că a învăța să scrii, să socotești, să te orientezi și să te organizezi în pagină, să citești un text logic și să vezi profunzimile lui este o aventură, foarte greu se pot forma aceste deprinderi la distanță. Reglajul fin al unui copil atunci când scrie, socotește sau organizează lucrurile în pagină se face din limbajul non-verbal pe care învățătorul îl are în clasă, cu el; sau capacitatea copilului de a se aduna, de a lucra cu mai multă atenție, se face dintr-un singur deget, pe care îl pune învățătorul când trece printre bănci. Copilul învață la școală să se replieze, să se uite încă o dată la ce a lucrat, deci capacitatea aceasta de a a se autoanaliza, se întâmplă din proximitatea fizică a celui care vrea să imprime un anume stil de lucru. Noi, învățătorii, nu  putem suplini asta online, copiii au învățat literele, le recunosc, au niște automatisme, citesc, silabisesc, dar această interacțiune este ratată.  Copiii trebuie să exploreze natura, să folosească cele cinci simțuri, să interacționeze între ei, să-și comunice ideile, impresiile. Suntem responsabili de formarea lor și  trebuie să fim mai atenți la reactivitatea emoțională, la stările lor sufletești”, a spus Creola Caras, profesor-învățător pentru ciclul primar la Școala „Carol I” din Iași.

Colegul de bancă, pericol de infectare

Cu profesorii și colegii ne întâlnim de la primul sunet al platformei educaționale care a anunțat că a reușit conexiunea, până când „la revedere” ia forma semnului roșu de închidere a întâlnirii. Din păcate, copiii nu au mai fost părtași emoțiilor colective sau jocurilor de echipă și, în acest fel, pot deprinde mai greu anumite valori precum răbdarea, fidelitatea sau fair-play-ul. În aceeași măsură, a dispărut emoția când învățătoarea se apropie să dirijeze mâna în așa fel încât literele să fie redate corect sau mâna fermă a profesorului care se așază încurajator pe umărul elevului deznădăjduit. Înainte de școala în mediul online, colegul de bancă se îndepărta doar dacă era nemulțumit sau supărat, dar acum această noțiune a dispărut pentru că poate reprezenta un pericol de infectare. Din acest punct de vedere, riscul mai mare este că generațiile viitoare vor fi lipsite de empatie, pentru că nu au împărtășit afectivitate față de cei din jur, dar nici nu au avut parte situații în care să experimenteze viața în colectiv, cu avantajele și greutățile care apar.  Până la urmă, și copacul pentru a deveni mai puternic își încordează rădăcinile să nu fie doborât de bătaia vântului, dar și pentru a susține greutatea roadelor, a adăugat și Teodor Mocăniță, profesor de religie la aceeași unitate de învățământ.

Dezinteres și o stare de gol interior

Nici copii nu sunt foarte bucuroși de acest sistem, cei mai mulți dorindu-și să fie alături de colegi, în sălile de clasă. Astfel își fac prieteni, socializează, relaționează mult mai ușor și devin mai comunicativi. „Este bine la școală, îmi place de doamna și de colega mea de bancă. Din păcate, când suntem acasă, la cursuri online, nu este foarte bine pentru că nu înțelegem mereu ceea ce ni se cere, a spus Alina, o copilă de 8 ani, elevă în clasa a II-a la Școala „George Coșbuc”.

Potrivit psihologilor, școala în regim online relativ constant vine la pachet cu afectarea deprinderilor de lucru sistematic și achiziționarea informațiilor și abilităților în salturi fără a permite crearea unui proces de învățare profund. „În consecință, cantitatea de efort mental alocată se mărește căci acesta nu este distribuit constant și nu duce la construirea deprinderilor, iar motivația scade pe măsură. Copilul nu mai poate fi stimulat astfel pe multiple canale senzoriale și nu are contact direct cu starea de contagiune emoțională specifică unui grup de învățare. Astfel se instaurează rutina mentală, apar multiple distrageri și intervine o deprimare pas cu pas a stării afective manifestată prin inapetență, dezinteres și stare de gol interior, a atras atenția psihoterapeutul Mirela Dracinschi.

Soluțiile vin din socializare și implicarea copiilor în diferite activități ce presupun prezența fizică, lucru greu de realizat în actualele condiții, în care numărul cazurilor de COVID este în creștere, din păcate.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:04

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Au apărut primele tomate din județul Iași
25/05/2022 00:00

 Programul Legume in spatii protejate 2022 a fost implementat la Iasi. Conform Directiei de Agricultură Judeteană Iasi există zeci de solicitanti care au aplicat pentru acest program de f ...

Se caută directori pentru două mari spitale din Iași
25/05/2022 00:00

 Dosarele de concurs pentru ocuparea functiei de manager la Maternitatea „Cuza Vodă” se pot depune pană pe 21 iunie 2022, acestea urmand să fie verificate pană pe 23 iunie.  Pe data de ...

Autostrada Bacău - Pașcani va costa 1,27 miliarde euro
25/05/2022 00:00

 Autostrada Moldovei A7 este cel mai avansat dintre marile proiecte de infrastructură rutieră din regiunea Moldovei, aceasta urmand a prelua traficul pe ruta unde se inregistrează cele mai mari valori d ...

Burse pentru cei care vor să cerceteze istoria și viața culturală ieșeană
25/05/2022 00:00

 Cercetătorii interesati de istoria si viata culturală ieseană ar putea primi o bursă din partea autoritătilor. Programul „Burse si rezidente de cercetare stiintifică Junimea privind ...

Reparațiile la Pasajul Alexandru cel Bun s-au scumpit de trei ori!
24/05/2022 23:59

Încă din 2020, municipalitatea ieşeană işi propusese refacerea pasarelei Alexandru cel Bun, numai că, procedural, lucrurile s-au mişcat extrem de greu. Pasajul, care face legătura intre cartierul A ...

Sălcii, mălini şi arţari, pe malurile Bahluiului
24/05/2022 23:59

  Pană a deveni navigabil, pe malurile raului ar putea fi plantati arbori si arbusti. În acest scop, Primăria Iasi intentionează să semneze un protocol cu Administratia Bazinală de Apă (ABA) P ...

În Piaţa Unirii se va dansa tango
24/05/2022 23:59

Cu ocazia Zilei Nationale a Argentinei, Asociatia Cetătenilor Implicati in Comunitate Iasi, in parteneriat cu Scoala Tango Feliz Iasi si Primăria Iasi, va organiza astăzi  evenimentul cultural-artistic ...

Ieşenii vor putea circula gratuit cu autobuzul sau tramvaiul, în fiecare vineri
24/05/2022 23:59

Sub sloganul „STOP! Azi masina stă pe loc!”, incepand cu data de 18 iunie 2021, in Cluj, transportul public este gratuit in toate zilele de vineri. Este o continuare a proiectului „Vinerea Ve ...

Tramvaiele turceşti pot ieşi la stradă
24/05/2022 23:59

    Cel de-al saselea tramvai Bozankaya construit pentru orasul nostru a iesit din fabrica din Ankara si a ajuns aseară in Depoul Companiei de Transport Public Iasi. Al şaptea tramvai a plecat tot ...

Asistenţă medicală stomatologică, gratuită, pentru refugiaţii ucraineni
24/05/2022 16:08

Începand din luna mai, refugiatii ucraineni din Iasi pot beneficia de servicii de preventie si tratament stomatologic in cabinetul mobil al asociatiie Merci Charity si cu sprijinul logistic al Crucii Ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei