1covidIS

Dimensiune font:

Elevii nu mai vor la şcoală!

| 03-06-2020 00:00

Speriaţi de perspectiva îmbolnăvirii cu noul coronavirus, după ce la Şcoala „Titu Maiorescu” a fost depistat un caz COVID, elevii ieşeni refuză să se mai prezinte la cursurile de pregătire pentru examenele de capacitate şi bacalaureat * în judeţul Iaşi, persoanele defavorizate vor primi 4.499.350 măşti de protecţie, ceea ce înseamnă câte 50 de măşti de protecţie pentru 89.987 persoane * nici salariaţii direcţiilor din subordinea Primăriei nu sunt feriţi de riscuri, o salariată a Bazei Nicolina fiind depistată pozitiv

 

 

Ieri, foarte mulţi dintre elevii ieşeni nu s-au prezentat la cursuri de teama infectării cu noul coronavirus, mai cu seamă că au apărut informaţii că la o şcoală din oraş a fost depistat deja un caz de acest fel.

Cazul cu pricina a fost consemnat la Şcoala „Titu Maiorescu” din cartierul Cantemir. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Luciana Antoci, a declarat că soţia administratorului şcolii a fost confirmată pozitiv la COVID-19, motiv pentru care soţul acesteia şi contacţii lor au fost testaţi. Ulterior, s-a luat decizia ca orele de pregătire pentru elevii în ani terminali, la această şcoală, să aibă loc online. „În urma testării s-a constatat că mecanicul şcolii este pozitiv. Deşi nu a avut contact cu personalul didactic, s-a decis testarea întregului personal şi efectuarea online a cursurilor de pregătire pentru evaluarea naţională”, a precizat Luciana Antoci.

Pregătire doar online

La Şcoala „Titu Maiorescu”, au fost efectuate 9 teste în rândul angajaţilor, acestea urmând să fie repetate peste câteva zile, conform precizărilor liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă. „Am luat legătura cu Inspectoratul Şcolar General şi am ajuns la un punct de vedere comun că în acest context nu putem trimite pe nimeni în unitatea şcolară pentru a participa la cursurile de pregătire. La Şcoala Titu Maiorescu avem o persoană confirmată pozitiv si una în proporţie de 99 la sută. Urmează ca peste aproximativ 3 zile să fie făcut din nou acest test PCR pentru că putem bănui că ar putea apărea si alte situatii dintre cei 9”, a spus acesta.

Primarul Mihai Chirica spune că s-a circulat destul de lejer în mijloacele de transport puse la dispoziţia elevilor de municipalitatea ieşeană. „Nu sunt decât în jur de 3.000, conform datelor ISJ Iași, față de o populație școlară de aproximativ 54.000 de elevi. Mai puțin de 10%. Nu a fost aglomerație…mulți au ales să se deplaseze pe jos. Transportul le stă la dispoziție. Noi facem tot ce trebuie ca ei să se simtă în siguranță și sperăm să treacă cu bine examenele terminale”, a spus edilul-şef.

4,5 milioane de măşti pentru ieşeni!

În baza Ordonanţei de Urgenţă 78/2020, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a trimis    Ministerului Sănătăţii necesarul de măști de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza judeţului Iaşi. Conform acestei ordonanţe, aceste măsuri de protecție sanitară pentru populație sunt necesare şi se impun a fi întreprinse pentru limitarea infectării cu COVID-19 în rândul populației defavorizate.

Astfel, conform datelor centralizate de la cele 98 de primării de pe raza judeţului Iaşi, în total sunt necesare 4.499.350 măşti de protecţie, ceea ce înseamnă câte 50 de măşti de protecţie pentru 89.987 persoane.

Categoriile de familii şi persoane defavorizate sunt următoarele: persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social, persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale.

Măştile de protecţie vor fi distribuite beneficiarilor de către autorităţile publice locale cu ajutorul asistenţilor medicali comunitari, mediatorilor sanitari, asistenţilor sociali sau altor angajaţi din cadrul serviciului public de asistenţă socială, în termen de maximum 3 zile de la primire.

Nouă cazuri la Iaşi

Până ieri, 2 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.517 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.526 au fost declarate vindecate şi externate. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 119 noi cazuri de îmbolnăvire. La Iaşi au fost înregistrate 9 cazuri noi, după ce luni fuseseră depistaţi alţi 10 infectaţi, bilanţul total al cazurilor ridicându-se la 584.

O angajată a Primăriei, depistată pozitiv

Nici salariaţii direcţiilor din subordinea Primăriei nu sunt feriţi de riscuri. O salariată a Bazei Nicolina a fost depistată pozitiv. „Baza Nicolina nu a fost deschisă în această perioadă publicului, asta nu ne-a împiedicat să efectuăm lucrările de reparatii pentru a o putea deschide odată ce legislaţia ne va permite pentru această situaţie specială în care se află România. Colega noastră lucra în aer liber împreună cu o altă colegă si atunci când s-au efectuat testele de specialitate una dintre ele a ieşit pozitiv, cealaltă angajată a ieşit negativ. Prin urmare, am urmat exact protocolul care prevede paşii de urmat în astfel de situaţii şi colega de la Direcţia Patrimoniu a fost internată. S-a făcut şi istoricul epidemiologic şi, practic, s-a ajuns la concluzia că din punct de vedere profesional persoana în cauză a avut doar contact cu o singură colegă, colega respectivă a ieşit negativ, prin urmare vom ţine sub observaţie în perioada următoare şi restul angajaţilor de la Direcţia Patrimoniu”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Lucian STATE

Puncte difuzare "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi:


Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
1.Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Primaria Comunei Sipote, cu sediul in comuna Sipote, cod postal: 707485, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4045291, 2. Informatii generale privind obiectul vanzării, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 3 apartamente impreuna cu cotele indivize teren si cotele parte teren intravilan, proprietate privata a Comunei Sipote, identificate astfel: - Apartamentul numarul 2, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U1, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 549 mp. – gradina, nr, cadastral 60535, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 3, in suprafata de 64,84 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U3, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 543 mp. – gradina, nr, cadastral 60536, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 4, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U2, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 622 mp. – gradina, nr, cadastral 60537, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; conform HCL 85/10.07.2020 si temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu sau se poate consulta pe site-ul: www.primariasipote.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu din cadrul Primariei Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Daca se ridica de la sediul institutiei: 50 lei / exemplar, ce se achita in numerar la casieria concedentului sau cu ordin de plata in contul nr. RO95 TREZ 24A7 0500 0200 130X Trezoreria Municipiului Iasi. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 29.07.2020, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 04.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.08.2020, ora 12.00, Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, Cladire Camin Cultural – sala . 6. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2020.
Poliţiştii ies la stradă pentru a descuraja furtul de lemne
14/07/2020 11:48

 n perioada 04- 10 iulie a.c.,  poliţiştii  Serviciului de Ordine Publică Iaşi impreună cu lucrătorii Gărzii Forestiere Suceava – Biroul Judeţean Iaşi şi Direcţiei Silvice Iaşi ...

Opera ieşeană se mută în Grădina Botanică!
14/07/2020 11:16

Opera Natională Romană Iasi a pregătit o frumoasă surpriză pasionatilor de operă, care, din cauza pandemiei de coronavirus, au fost privati de posibilitatea de a urmări spectacole live incepand cu luna m ...

Veveriţă, testată pozitiv cu ciumă bubonică. S-a emis o nouă atenţionare sanitară în plină pandemie
14/07/2020 10:37

 Infecţia depistată la veveriţă a fost semnalată in oraşul Morrison din comitatul Jefferson, la aproximativ 27 kilometri sud-vest de capitala statului, Denver, după ce un alt caz a fost confirmat an ...

Un botoşănean care îşi căuta tatăl dispărut l-a găsit în ştreang, lângă casă
14/07/2020 10:32

 Imediat, a sunat la 112, insă medicii ajunşi la faţa locului nu au mai avut ce să facă şi au constatat decesul. "Solicitarea a fost pentru un pacient de sex masculin, in varstă de 78 ani, in ...

Sfârșit cumplit pentru un tânăr de 20 de ani din localitatea Zorleni, județul Vaslui
14/07/2020 10:27

 Întreaga comunitate din Zorleni este in stare de soc, după ce un tanăr din localitate si-a găsit sfarsitul la doar 20 de ani, electrocutat.Andrei a plecat la muncă pe litoral, mai precis in stat ...

Au fost imagini ireale la protestul din Piața Victoriei de duminică seară
14/07/2020 10:12

 Nicoleta Cuculescu, reporter Realitatea Plus, a fost duminică la protestul din Piata Victoriei si a povestit ce a pătit echipa sa. Multi dintre oamenii prezenti acolo credeau că televiziunile au creat ...

Waze vine cu vești bune pentru șoferi, după ce a rezolvat una dintre cele mai mari probleme
13/07/2020 23:29

 Waze, aplicatia de navigatie GPS detinută de Google, vine cu vesti bune pentru soferi si asta pentru că a rezolvat una dintre cele mai mari probleme. De-a lungul timpului, utilizatorii s-au plans că su ...

Profesorul Gurlui, nevinovat!
13/07/2020 22:45

  Un accident bizar avea să-i provoace un an şi jumătate de stress profesorului Silviu Gurlui. Era in seara de 25 ianuarie 2019, iar omul de ştiinţă se afla la volanul maşinii sale, ruland dinspre ...

Daniela n-a mai avut nevoie de ordin de protecţie...
13/07/2020 21:51

  Tanărul Alex N. (21 de ani) e un consumator constant de droguri, iar cand amestecă stupefiantele cu alcoolul devine cu totul iraţional şi de o violenţă extremă. Aşa au stat lucrurile şi in sear ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!