Elevii şi studenţii solicită mai mulţi psihologi în școlile ieșene!

1relatii toxice

Dimensiune font:

| 25-05-2022 12:01

Ieri, în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost dezbătută problema violenţei şi a relaţiilor toxice. La eveniment au fost prezenţi elevi de la mai multe licee din Iaşi, dar şi studenţii UAIC. Accentul a fost pus pe faptul că e nevoie de autoanaliză şi că trebuie să ne asigurăm că prin ceea ce facem, prin ceea ce gândim, nu devenim din victime agresori, bineînţeles, fără intenţie.

Provocările sunt numeroase şi neaşteptate de la fiecare dintre noi. În plus, elevii şi studenţii au atras atenţia că fiecare şcoală are nevoie de mai mulţi de psihologi. „În prezent este doar unul, care este şi consilier şcolar şi profesor, şi este depăşit numeric. Trebuie să aveţi puterea şi curajul să sesizaţi. Va trebui să găsiţi acea persoană căreia să îi sesizaţi, sau o instituţie”, a spus Cristian Jalaboi, reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie al UAIC.

„Uneori, elevul nici nu ştie că ar fi îndreptăţit să reclame...”

Elevii au cerut o asistenţă socială mai sporită pentru copiii care provin din astfel de familii. Copiii nu au curajul să vorbească sau sunt manipulaţi de părinţii care le spun că e normal să îşi ia o palmă. Mi se pare că ar trebui să li se vorbească elevilor din şcoli care este normalitatea, astfel încât ei să îşi dea seama că sunt abuzaţi sau nu, iar apoi să aibă posibilitatea de a acţiona pe larg. În şcoli nu se întâmplă acest lucru sau există într-o măsură psihologul şcolii care e şi consilier şcolar, şi profesor, iar timpul său este foarte limitat. Pe mine m-a ajutat în anumite probleme, dar numărul psihologilor din şcoli este insuficient în raport cu numărul elevilor abuzaţi”, a spus unul dintre elevii participanţi.

Profesorul Conţiu Şoitu a spus că în cazurile de abuzuri este, înainte de toate, îndatorirea personalului şcolii de a cunoaşte semnalele funcţie de care se poate insista pe lângă un elev să înţeleagă cu ce situaţie se confruntă. Nu e valabil acest lucru doar pentru profesori. Sunt situaţii în care altcineva din personalul de îngrijire sau de pază al şcolii este în situaţia de a observa şi de a înţelege. Ar trebui să avem responsabilitate instituţională de a ne pregăti să observăm toate acestea. Uneori, elevul nici nu ştie că ar fi îndreptăţit să reclame, că ar avea dreptul să reclame sau că ar avea motive să reclame, prof.univ.dr Conţiu Şoitu, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice.    

În timpul dezbaterii s-a pus accentul şi pe importanţa autoanalizei şi încercarea de a ne adapta comportamentele celorlalţi pentru a evita astfel atât rolul de victimă cât şi pe cel de agresor. E sensibil echilibrul. Nu pun responsabilitatea sau presiune pe victimă, dar sunt tipuri de comportamente pe care le putem învăţa astfel încât să reducem riscul de a deveni victime în diverse astfel de situaţii, a spus prof.univ.dr Conţiu Şoitu. 

Prof.univ.dr Bogdan Neculau a spus că şedinţele cu părinţii trebuie să fie nu doar de informare, ci şi de educare. Şedinţele nu trebuie să fie doar de informare pentru a afla părinţii ce note am luat, ci ar trebui să aibă inclusă şi o secvenţă în care să fie aduşi specialişti care să prezinte ce e firesc, ce e nefiresc, ce e mediu pozitiv, ce e mediu care defavorizează bunul mers al dezvoltării unui copil”, a spus prof.univ.dr Bogdan Neculau.

Părinţii nu îşi cunosc copiii cu adevărat, după cum nici copiii nu îşi cunosc părinţii”

La rândul său, prof. univ. dr Cristina Gavriluţă a atras atenţia că întotdeauna aşteptăm să vină altcineva să ne rezolve problema. Să vină poliţistul, să vină avocatul, să vină un terţ. Eu zic aşa: să fim optimişti şi să încercăm să rezolvăm singuri problemele. Altfel, devenim neputincioşi. Devenim oameni care aşteaptă întotdeauna să vină cineva să rezolve, să vină cineva să îţi facă curat în casă, cineva să îţi facă curat în suflet, cineva să îţi facă curat în minte, cineva să îţi facă curat în familie. Toate cercetările pe care le facem împreună cu studenţii şi doctoranzii referitor la tema aceasta a violenţei, a agresivităţii, mai ales a agresivităţii şi violenţei în spaţiul domestic nu poate fi rezolvată definitiv decât prin colaborarea celor care sunt direct implicaţi. Asta înseamnă sinceritate, comunicare, dar nu comunicare prin ce facem astăzi: fiecare în direcţia lui, ci prin răbdare. Acest cuvânt este lăsat uşor la o parte. Răbdarea este o armă şi o virtute. Prin intenţia de a-l asculta pe celălalt şi de a-l înţelege, prin intenţia de a-l înţelege pe părintele tău care vine nervos de la servici, stresat că nu a rezolvat lucruri, care îţi face tot felul de obligaţii şi îţi pune în cârcă tot felul vini, care nu-ţi înţelege nevoile. Poate are şi el dreptate. După cum şi părintele ar trebuie să aibă un moment de răbdare, de introspecţie şi de verificare, să spună: stai o clipă să-mi ascult copilul. Părinţii nu îşi cunosc copiii cu adevărat, după cum nici copiii nu îşi cunosc părinţii cu adevărat, a spus prof.univ.dr Cristina Gavriluţă. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Consiliul Judeţean a împărţit „sărăcia” în teritoriu
25/04/2024 00:39

Consilierii judeteni au aprobat miercuri, cu unanimitate, repartizarea către primăriile din judet a sumei de 20.164.700 de lei din suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi incasat ...

Centru „inedit” de colectare a deşeurilor, la Iaşi!
24/04/2024 23:35

În municipiul Iaşi va fi infiinţat un centru integrat de colectare a deşeurilor de orice fel, unde cetăţenii vor avea posibilitatea de a aduce obiecte sau orice alte materiale de care nu mai au nevoi ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
24/04/2024 21:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 13:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Ancheta contrabandei cu freon ia amploare, la Botoșani
24/04/2024 08:43

* anchetatorii vor să afle dacă tanărul impuscat la Botosani in weekend, a intrat in tară cu cele 93 de butelii cu freon printr-un punct de frontieră din Suceava sau Botosani cu complicitatea angajatilor v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei