EXCLUSIV Acuzaţii incendiare şi prejudicii astronomice pe spatele pensionarilor

default

Dimensiune font:

| 30-12-2017 07:10

O situaţie trasă la indigo după scandalurile de la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Iaşi, relatată pe larg în paginile cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, se petrece în judeţul judeţul Bacău * în pornind de la articolele publicate în luna martie, foşti angajaţi ai CARP Buhuşi reclamă acum abuzuri similare, cum ar fi angajările rudelor, salarii astronomice, achiziţii prin firme de casă şi dobânzi preferenţiale * oamenii sunt nemulţumiţi că nicio instituţie abilitată nu ia măsuri în privinţa excrocheriilor petrecute în ultimii zece ani în această asociaţie


Sute de mii de lei îngropate în afaceri dubioase, angajări piloase şi lefuri ameţitoare, sunt doar câteva din acuzaţiile pe care un fost angajat al Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Buhuşi, jdueţul Bacău, le aduce la adresa conducerii acestei instituţii. Fost secretar al primăriei Buhuşi şi fost consilier juridic şi consilier al CARP Buhuşi până în luna mai, 2015, Ion Nistor descrie cu lux de amănunt toate escrocheriile petrecute în ultimii ani sub acoperişul instituţiei. Este cunoscut faptul că organizarea şi funcţionarea asociaţiilor şi fundaţiilor se realizează în cadrul unui sistem legislativ închis, în sensul că activitatea Consiliului Director, ca organ executiv şi a Comisiei de Cenzori, ca organ de control financiar intern, nu este supusă unui control extern, aşa cum este cazul societăţilor şi instituţiilor publice. Ţinând cont de faptul că, în CARP Buhuşi, controlul legalităţii actelor financiar-contabile întocmite de factorii responsabili, preşedinte şi contabil-şef, revine în exlcusivitate Comisiei de Cenzori, obiectivitatea acestui act se pune sub semnul întrebării. La CARP Buhuşi, factorii de conducere şi control au dispus şi dispun de venituri după bunul lor plac prin achiziţii netransparente la sumele exorbitante, efectuări de plăţi fără justificări legale, majorări de salarii şi indemnizaţii la persoanele alese fără grilă de performanţă, acordarea unor stimulente sub formă de premiere printr-un sistem unic, dobânzi preferenţiale la împrumuturi pentru salariaţi şi persoane alese, angajări fără concurs pe criterii de rudenie, a declarat fostul consilier juridic din cadrul CARP Buhuşi, Ion Nistor, pentru Evenimentul Regional al Moldovei. Şirul acuzaţiilor nu se opreşte aici. Potrivit foştilor angajaţi, conducerea CARP Buhuşi ar fi achiziţionat două autoturisme de lux, destinate transportului de persoane, la preţul de 87.394 lei fiecare, printr-o firmă ieşeană apropiată fostului preşedinte al instituţiei, Neculai Vaman. Cele două autoturisme au fost aduse de la Bucureşti prin firma Cautiş JB 93 Prodcom Impex SRL, aparţinând lui Jănică Căutişaniu, fratelul preşedintelui Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. Acestea au fost transformate mai târziu în care mortuare, la preţul de 80.000 lei fiecare, în timp ce pe piaţa liberă, un car mortuar dotat din fabricaţie pentru aceste servicii costa circa 50.000 lei la data achiziţionării, a mai explicat Ion Nistor.

 

Costuri exagerate pentru amenajarea sediului

Foştii angajaţi ai CARP Buhuşi spun că reparaţiile la sediul asociaţiei şi construcţia unei noi clădiri s-au realizat fără transparenţă, iar costurile au ajuns undeva la 600.000 lei. „Totul s-a realizat în lipsa unei licitaţii sau a unei selecţii de oferte. Când lucrările erau în toi, s-au trezit că nu au autozitaţie de construcţie, ISU nu dăduse aviz PSI. Deci factorii de conducere ai CARP au efectuat plăţi de circa 6 miliarde lei vechi firmei prestatoare, cu largul concurs al factorilor de control, fără existenţa unei autorizaţii de construcţie. Faţă de această situaţie, actualul preşedinte al asociaţiei, Petruţa Radu, avea o atitudine critică, pentru ca în prezent să paseze vinovăţia, aşa cum a făcut-o în cadrul şedinţei Adunării Generale din mai, 2016, a mai spus fostul consilier juridic al CARP Buhuşi. Acesta a adus în discuţie lefurile încasate de membrii conducerii şi apropiaţii acestora. CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei. În anul 2012, salariul contabilului şef era de 5.260 lei, la care se adaugă sporurile legale şi stimulentele. Salariile contabilului principal, administratorului şi a secretarei asociaţiei erau de 3.680 lei, la care se adăugau sporurile legale şi stimulente. Aceste salarii, corespunzătoare anului 2012, au fost comunicate la ITM, dar de la 15 mai 2014, dezvălui fostul consilier, Ion Nistor.

 

Dosar penal pentru abuz în serviciu, fals şi delapidare

Într-un singur an, la CARP Buhuşi s-ar fi produs un prejudiciu de 150.000 de lei, motiv pentru care, mai multe nume grele din conducerea asociaţiei apar într-un dosar de fals, uz de fals, abuz în serviciu, înşelăciunre, delapidare şi fals în declaraţii, la Judecătoria Buhuşi. Totul ar fi pornit de la solicitarea Consiliului Director şi a Comisiei de Cenzori de majorare a unor beneficii financiare, care au produs un prejudiciu însemnat în conturile asociaţiei. Pe lista celor care se află în acest dosar penal se află actualul preşedinte Petruţa Radu, fostul preşedinte Neculai Vaman, contabilul şef Carmen Răchită şi preşedintele Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. Scandalul s-a iscat pe fondul unor nereguli în completarea Declaraţiei 112, ceea ce ar fi dus la crearea prejudiciului. „Este vorba de declaraţii false care au condus la recalculrarea pensiilor persoanelor alese şi la crearea unui prejudiciu de peste 150.000 lei adus asociaţiei. Casa de Pensii este obligată la revizuirea deciziilor ilegale de pensii şi Consiliul Director la începerea procedurilor de reîntrgire a patrimoniului asociaţiei. Mai mult, fiind vorba de infracţiuni de fals şi uz de fals, fals în declaraţii, delapidare, etc, odată cunoscute astfel de fapte era obigatoriu să fie sesizate organele abilitate ale statului, arată foştii angajaţi care care au reclamat faptele în dosarul menţionat.

 

Cazuri la indigo

La CARP Buhuşi, dobânda la împrumuturi pentru angajaţi şi aleşi este de 4%, fiind însă confidenţială, arată fostul consilier juridic al asociaţiei. Această dobândă nu este menţionată în regulamentul de împrumut. „Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult, în funcţie de perioada de rambursare. Metoda, de-a dreptul seducătoare, face ca un salariat să contracteze mai multe împrumuturi cu restituire imediată, practică ce a devenit un fel de abonament”, mai arată fostul consilier juridic al CARP Buhuşi, Ion Nistor. Toate aceste situaţii sunt simiare celor petrecute în ultimii ani la CARP Iaşi. Şi în acest caz, foşti angajaţi au povestit presei abuzurile conducerii asociaţiei pe banii pensionarilor, fiind mai apoi ameninţati de conducere pentru că au îndrăznit să scoată la suprafaţă lungul şir al neregulilor. 

 

VEZI ŞI Casa de Ajutor Reciproc, transformată în butic: Abuzuri grosolane pe banii pensionarilor EXCLUSIV

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei