default

Dimensiune font:

EXCLUSIV Astărăstoae continuă să se joace cu legea

| 17-02-2015 06:00

Vasile Astărăstoae încalcă regulile pe care el însuşi le semnează. Vârsta nu mai este o problemă pentru ocuparea unui fotoliu din cadrul Senatului UMF, deşi în urmă cu doar câteva luni tot Astărăstoae semna regulamentul prin care se preciza că pot candida pentru o astfel de funcţie doar cei care nu au atins vârsta legală de pensionare. Comisia electorală a fost însă de acord cu înscrierea lui în concursul din ianuarie 2015. Acum mai urmează doar confirmarea din partea ANI, DNA şi a Ministerului Educaţiei pentru a putea să-şi ocupe noua funcţie din forul care conduce UMF. 

Rectorul demisionar Vasile Astărăstoae nu are dreptul să ocupe nici măcar funcţia de membru al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” (UMF) Iaşi. Conform Regulamentului pentru desfăşurarea alegerilor în structurile de conducere academică ale UMF, comisia electorală nu ar fi trebuit să accepte candidatura lui Vasile Astărăstoae pentru Senatul Universităţii şi cu atât mai puţin numirea acestuia în noua funcţie de membru al structurii de conducere. Motivul este simplu - Vasile Astărăstoae împlinise deja 65 de ani pe 1 august 2014 sau vârsta legală de pensionare fusese depăşită cu aproximativ cinci luni, încălcând, astfel, una dintre primele condiţii de candidatură. „Nu pot deţine sau candida pentru ocuparea unei funcţii de conducere persoanele care au vârsta legală de pensionare la data alegerilor”, se explică la primul punct al dispoziţiilor generale din cadrul Normelor de aplicare a regulamentului.

„Marele penal” schimbă Rectoratul cu Senatul

Nici rector, nici membru în Senat...
Paradoxul este că tocmai Vasile Astărăstoae semnase, pe 20 noiembrie 2014, pentru a duce la îndeplinire atât regulamentul, cât şi normele de aplicare ale acestuia, actele aprobate de Senatul UMF. Cu toate acestea, la două luni de la semnarea actelor, Vasile Astărăstoae se înscria pentru un loc în forul de conducere al Universităţii, alături de alţi doi candidaţi, şi era ales cu un procent covârşitor - 79,5%! Ulterior, pe 6 februarie, acesta a renunţat la funcţia de rector - pe care ar fi trebuit s-o părăsească încă din iulie 2014, conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi recomandărilor ulterioare ale Ministerului Educaţiei - în favoarea continuării carierei manageriale din calitatea de membru al Senatului Universităţii. „Am propus Senatului să amâne validarea mea până când voi lua hârtie de la DNA, de la ANI şi de la Ministerul Educaţiei care să spună negru pe alb că nu există conflicte de interese sau incompatibilităţi. După ce primesc acea hârtie, mă retrag şi din Senat – nu-i problemă. Există o ordonanţă de Guvern prin care se arată că atât timp cât eşti titular, poţi să ai toate drepturile şi obligaţiile. În acest moment, nu se pune această problemă!”, este de părere Vasile Astărăstoae.

Efectele catastrofale ale lipsei comunicării directe între oameni

Pe de altă parte, în regulamentul pentru desfăşurarea acestor alegeri se precizează că se acceptă doar candidaturile care respectă condiţiile cumulativ. „Candidatul este cadru didactic titular în Universitatea noastră şi nu a împlinit vârsta legală de pensionare la data alegerilor”, se arată la punctul 15, litera a) din respectivul regulament.

Există şi abateri penale
Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată pentru conflict de interese de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, fiind vizată activitatea sa ca fost director al Institutului de Medicină Legală. Aici s-a derulat un proiect cu fonduri europene, iar procurorii au stabilit că Astărăstoae s-a... angajat singur! În baza unui contract de prestări servicii, el primea 180 lei/oră, iar a celui de muncă - 9.087 de lei/lună. În timpul anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au verificat fişele fiscale ale rectorului şi s-au crucit. Potrivit surselor judiciare, ei au constatat că acesta câştiga chiar şi 90.000 de lei/lună! Procesul va continua pe 27 februarie. Menţionăm că, după ce ANI l-a luat în colimator, el a demisionat de la cârma IML şi apoi a obţinut în instanţă anularea raportului ANI despre incompatibilitate, dar nu şi a celui privind conflictul de interese.

Al doilea dosar penal în care apare numele lui Astărăstoae este judecat la Suceava şi priveşte mânării cu platforma de e-learning de la UMF. Au mai fost trimişi în judecată de DNA prorectorul Dragoş Pieptu, directorul de comunicaţii Adrian Ciureanu, cel administrativ Daniela Druguş, directorul Maguay Impex Corvin Pughin, afaceristul Laurian Gabriel Tănăsescu, consilierii din Ministerul Comunicaţiilor Dănuţ Muşat şi Dan Verner, fiica rectorului, Daniela Astărăstoae, şi funcţionarul ministerial Raluca Isabela Vătuiu. Anchetatorii au spus că proiectul privind platforma de e-learning de la UMF ar fi primit ilegal fonduri de 5,2 milioane de lei. „La 16 decembrie 2010, inculpatul Astărăstoae a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor mai multe documente prin care a solicitat rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei şi în care a atestat în mod nereal că proiectul a fost finalizat atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere al instruirii personalului, în condiţiile în care platforma era nefuncţională”, au spus anchetatorii. Andreea IGNEA, Ştefana CZELLER

* * *
„Pentru asigurarea calităţii managementului academic (..), Comisiile electorale vor accepta numai candidaturile care respectă următoarele condiţii cumulative: Candidatul este cadru didactic titular în Universitatea noastră şi nu a împlinit vârsta legală de pensionare la dat alegerilor”, se arată la punctul 15, litera a) din regulamentul semnat de Astărăstoae pe 20 noiembrie 2014

* * *
„Candidatura dumnealui a fost acceptată de comisia electorală, care este independentă de Senatul Universităţii, iar alegerea domnului Astărăstoae încă nu a fost validată. Comisia electorală a spus că atât timp cât Senatul Universităţii i-a prelungit activitatea cu încă un an, până în iunie sau iulie 2015, dânsul, din punctul lor de vedere, era în continuare în perioada admisă. Acesta a fost logica dumnealor şi cred că este corectă” - Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi

* * *
Pe 12 februarie, procurorii DNA, însoţiţi de mascaţi, au descins la sediul UMF, cele nouă percheziţii domiciliare fiind legate de suspiciuni de abuz în serviciu, privind nepunerea în executare a unei decizii a instanţei supreme, mai exact pentru modul în care Senatul Universităţii nu a pus în aplicare demiterea lui Vasile Astărăstoae din funcţia de rector. 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
ULTIMA ORĂ Fostul episcop pe Huși, arestat pentru violarea elevilor seminariști, a fost ELIBERAT
05/06/2020 17:29

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, eliberarea din arest preventiv a fostului episcop de Huşi, Cornel Onilă, cercetat pentru agresiune sexuală şi viol, ambele in formă continuată ...

VIDEO Cum îşi pot face elevii din Iaşi abonamente gratuite CTP
05/06/2020 14:30

Elevii sunt incurajati să folosească aplicatia 24pay in continuare si să isi procure abonamentele, devenite acum gratuite, tot online. Însă, pentru ca acestia să le poată obtine, este necesar ca uni ...

ALERTĂ Crește numărul de decese COVID-19, în România. Victimele sufereau și de alte afecțiuni
05/06/2020 11:30

 Sursă: INSP Deces 1306 Bărbat, 67 ani, judet Bacău. Dată confirmare: 06.05.2020. Dată deces: 05.06.2020. Comorbidităti: boala cardiaca. Deces nr 1307 Bărbat, 51 ani, judet Ilfov. Dată conf ...

Wizz Air reia, vineri, cursele Iaşi – Tel Aviv
05/06/2020 08:43

Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu, a transmis faptul că de maine, 5 iunie 2020, zborurile operate de compania Wizz Air va relua cursele Iaşi – Tel Aviv. În contextul ...

O nouă ediţie a „Pieţei verzi de weekend”
05/06/2020 00:00

  Sambătă şi duminică, 6 şi 7 iunie, va fi organizată o nouă ediţie a evenimentului „Piaţa verde de weekend”, o iniţiativă a Primăriei Municipiului Iaşi in parteneriat cu Asoc ...

Primăria va moderniza încă nouă terenuri de sport ale unităţilor şcolare
05/06/2020 00:00

  Municipalitatea ieşeană va amenaja cate un teren de sport modern la incă nouă instituţii de invăţămant preuniversitar. Primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii firmei Andru Solutions SRL a ...

Consiliu Local se întruneşte de urgenţă, pentru a salva fotbalul ieşean!
05/06/2020 00:00

  Şefii Politehnicii Iaşi au depus ieri dimineaţă la Primăria Iaşi documentaţia necesară in vederea obţinerii unui nou ajutor din partea Consiliului Local. Materialul are la bază prevede ...

Se montează şina de tramvai în Tudor Vladimirescu
05/06/2020 00:00

  Lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai continuă in ritm foarte bun pe santierul din zona Tudor Vladimirescu – Calea Chisinăului, unde au loc următoarele activităti: executia lucr ...

Parcările publice vor fi gestionate electronic
05/06/2020 00:00

  Municipalitatea organizează in această perioadă o licitatie pentru achizitia unui sistem de parcare cu senzori. Procedura are o prevedere financiară de 840.336,13 lei, fără TVA (1 milion lei, ...

Cei de la Probaţiune l-au aşteptat inutil: hoţul era în puşcărie!
04/06/2020 21:29

Vasile Iulian Lucan, acum in varstă de 23 de ani, este unul dintre numeroşii hoţi de buzunare de tip „azi sunt prinşi, maine apar iarăşi pe traseu”, el invăţand a specula la maxim hibele leg ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!