EXCLUSIV Iaşul, un oraş atractiv, însă cu probleme enorme!

1probleme2

Dimensiune font:

| 14-06-2021 00:00

Posibilităţile reduse de recreere, nesiguranţa în trafic, gradul ridicat de poluare, sunt doar câteva dintre problemele identificate în cadrul celui mai vast proiect civic iniţiat vreodată în oraş * un alt domeniu în care apar probleme se referă la bună guvernare și digitalizare - indiferent de spun autorităţile, există o birocraţie excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate

 

 

Sâmbătă și duminică, la Palatul Culturii din Iași, s-a derulat prima ediție a unui atelier creativ de explorare și prototipare concepte de soluții pentru oraș în cadrul proiectului „Soluții Colaborative” pentru comunitate. Aproape 70 de ieșeni, grupați în şapte echipe multidisciplinare, oameni din sectorul de business, ONG, academic, împreună cu reprezentanții autorităților locale au lucrat pe parcursul a două zile la identificarea de idei de soluții inovatoare, centrate pe oameni.

Prima problemă identificată o constituie insuficiente spațiilor amenajate pentru recreere. „Posibilitățile de recreere în aer liber și în cadru natural sunt limitate la cele trei locuri din Copou (Parcul Copou, Parcul Expoziției și Grădina Botanică) și la zona Ciric. Opțiunile de petrecere a timpului liber în natură, în perimetrul orașului, sunt limitate, atât din perspectiva spațiului, cât și a activităților ce pot fi desfășurate”, susţin participanţii la dezbateri. Evident, au fost formulate şi propuneri, cea mai importantă referindu-se la amenajarea unui alt parc mare în oraş, lucru motivat şi de faptul că populaţia Iaşului este într-o continuă creştere. Ca locaţii, printre altele, sunt propuse zone precum Mircea cel Bătrân sau Piaţa CUG.

O altă idee rezultată în urma dezbaterilor se referă la faptul că oraşul oferă din plin zone urbane nevalorificate arhitectural şi peisagistic. Drept exemple, au fost oferite zona Hala Centrala, în faţă la BRD, Super Copou, Casa Sindicatelor (prea mult beton, prea puţine locuri de relaxare), în timp ce pietonalul Ştefan cel Mare are prea mult aspect de bazar la diverse sărbători. Nu au fost uitate nici spaţiile deschise generoase, în care copiii să poată utiliza role, trotinete, biciclete, să practice jocuri cu mingea sau alte jocuri precum tenis sau badminton. În fine, a fost abordată şi problematica zonelor verzi, frumos îngrijite, dar pe care doar ieşenii le privesc doar de pe trotuare. Fie pentru că nu e permis accesul pe gazon, fie pentru că nu există obiecte de mobilier care să te invite să petreci timp în interiorul acelui spațiu verde.

Maşini peste tot

Un alt doilea capitol dezbătut se referă la mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației. Principala concluzie ar fi că bicicliștii din Iași nu se simt în siguranță și nu sunt încurajați să traverseze orașul cu bicicleta. „Infrastructura existentă în prezent nu încurajează deplasarea în oraș ca pieton sau folosind alte mijloace de transport în locul mașinii personale. Consecința este traficul extrem de aglomerat, gradul ridicat de poluare și disconfortul tuturor cetățenilor”, spun cei prezenţi la dezbateri. Nu a fost omisă nici prezenţa maşinilor în spațiile pietonale și prima bandă auto. „Numărul de mașini existente în Iași depășește capacitatea prezentă a locurilor de parcare, atât în zone de interes (instituții, companii, centre comerciale), cât și în zone rezidențiale. Astfel, mașinile sunt staționate pe benzi de circulație, spații verzi sau trotuare, ceea ce creează neplăceri și dificultăți pentru participanții la trafic”, au mai spus vorbitorii. Cât priveşte situaţia persoanelor cu deficienţe locomotorii, a fost reiterat faptul rampele actuale de la nivelul străzilor nu respectă standardele și sunt impracticabile, nu există adaptări tactile și acustice pentru persoanele nevăzătoare iar stațiile de transport public nu sunt adaptate. De asemenea, clădirile instituțiilor publice nu sunt accesibilizate în conformitate cu legislația în vigoare.

Ieşenii nu găsesc locuri în creşe şi grădiniţe

Educația a fost cel de-al treilea domeniu abordat, iar deficienţele constatate sunt de ordin general, nefiind tocmai o problemă exclusivă a Iaşului. Astfel,

prin programa școlară actuală, elevii nu dobândesc abilități suficiente pentru provocările vieții reale. „Materiile predate în școli nu pregătesc suficient copiii pentru viața reală, pentru a deveni cetățeni responsabili și implicați. Nu sunt acoperite suficiente noțiuni precum civism, drepturi ale omului, educație rutieră, igienă, viață sănătoasă etc. sau lipsesc programele pentru integrarea copiilor veniți din diaspora”, au afirmat cei prezenţi la lucrări. Complementar, unii copii nu sunt atrași de actul educațional din cauza modului de predare și de interacțiune al unor cadre didactice.

Însă strict pentru Iaşi, părinții întâmpină dificultăți în găsirea de creșe și grădinițe publice unde să își înscrie copiii. O problemă majoră este lipsa locurilor, la care se adaugă și condițiile din spațiile existente sau proximitatea față de domiciliu. Nu în ultimul rând, mai multe școli din Iași au nevoie de modernizări legate de mobilier, instalații electrice și sanitare, tehnică pentru suport didactic, aspect vizual, spații destinate unor activități specifice, inclusiv asigurarea materialelor consumabile. În prezent, confortul elevilor este scăzut datorită mobilierului vechi și neadaptat nevoilor copiilor, a condițiilor din punctele sanitare, a absenței dotărilor tehnice care să facă lecțiile mai atractive și corelate cu realitatea prezentă. Evident, pentru a rezolva aceste lipsuri, unele clase apelează la tradiţionalul „fond al clasei”.

Praf şi zgomot

Gradul ridicat de poluare a aerului din oraş, dar şi poluarea fonică, au constituit alte teme de discuţie. „Aerul din Iași are o calitate scăzută cu impact negativ asupra sănătății. Acest lucru este cauzat de un cumul de factori poluanți: noxe de la numărul mare de mașini (inclusiv cele de mare tonaj care traversează orașul), mai ales în zonele unde traficul este foarte intens (gară, autogări), praf provenit din numeroasele șantiere, noroiul adus de mașini pe carosabil și material antiderapant, lipsa vegetației care să absoarbă particulele nocive, emanații din sistemul de canalizare în zone insuficient deservite de rețeaua existentă. În unele zone cu blocuri, nivelul zgomotului este deranjant pentru locatari, inclusiv în timpul nopții. Acest zgomot provine fie de la traficul intens în imediata vecinătate a apartamentelor, fie de la spații destinate activităților comerciale sau altor tipuri de servicii. În anumite zone, soluțiile implementate sunt inadecvate”, s-a mai arătat de către vorbitori. A fost atinsă şi problema spațiilor insalubre din oraş (între blocuri, spații virane, albiile râurilor Nicolina și Bahlui, trotuare, parcuri), şi subiectul Băii Publice, închisă de ceva timp, fapt ce-i pune pe oamenii din categoriile sociale vulnerabile în imposibilitatea de face un duș cald.

Birocraţie cât... Palatul Roznovanu!

Un alt domeniu în care apar probleme se referă la bună guvernare și digitalizare. Indiferent de spun autorităţile, există o birocraţie excesivă în interacțiunea cu Primăria Iași și instituțiile subordonate. „Operațiunile de eliberare sau schimbare a actelor, plățile taxelor ori amenzilor generează multiple drumuri și așteptări îndelungate în spații neprietenoase. Bazele de date a diverselor instituții nu sunt interconectate, iar accesarea informațiilor cu privire la diverse proceduri este anevoioasă. Deseori se cer numeroase acte în original sau copii ale actelor, care au mai fost prezentate sau există în evidențele instituțiilor”, este concluzia celor prezenţi la dezbatere.

În zona ordine și siguranță publică, s-a vehiculat ideea că unii ieșeni nu se simt în siguranță în oraș în raport cu modul în care forțele de ordine își fac simțită prezența. „Prezența Poliției Locale în cartiere, cât și pe arterele secundare este percepută ca fiind foarte scăzută; există și cazuri în care, deși prezenți, agenții de poliție nu au luat măsuri în cazul constatării unor acte de hărțuire, agresiune sau deteriorare a spațiului public”.

În fine, al şaptea domeniu analizat, cultura, a scos în evidenţă valorificarea insuficientă a clădirilor de patrimoniu și a spațiilor istorice din zona centrală.

„Lipsa unui centru vechi bine delimitat cu clădiri de patrimoniu puse în valoare sau lipsa renovării unora dintre ele. Există numeroase elemente arhitecturale și străzi istorice nedescoperite de cetățeni, din cauza evidențierii precare”, au mai spus vorbitorii. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

„Am dat asigurări încă o dată că, în calitatea mea de primar, voi face toate eforturile pentru ca Iașul să fie orașul în care ne place să trăim și de care să fim mândri! Felicit Asociația CIVICA pentru acest proiect inovator și mulțumesc tuturor celor care se implică pentru ca, împreună, să găsim cele mai bune soluții pentru ca Iașul să fie orașul pe care ni-l dorim cu toții!”Mihai Chirica, primarul Iaşului

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1445/103/2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Casa Scutaru” S.R.L., cu sediul în municipiul Piatra Neamţ, str. Grigore Ureche, bl. G3, et. 3, ap. 71, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Valoare -lei-, 1. Tractor articulat forestier 690 OP, 98.460,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile scoase la vânzare este cel de mai sus. Vânzarea se va face conform hotârârilor adunării creditorilor din data de 05.05.2021 şi 02.06.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 02.08.2021, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe de licitaţie publică cu strigare la un interval de 7 zile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Bilanțul vijeliilor din Botoșani: 14 localități fără curent electric, copaci căzuți peste mașini și acoperișuri luate de vântul care a bătut cu peste 90km/h
29/07/2021 11:45

Paisprezece localităţi din judeţul Botoşani au fost afectate de vantul puternic, care a bătut in ultimele ore cu peste 90 km/h, şase autoturisme, dar şi acoperişurile a patru case şi o anexă fiind ava ...

 Ieșean adus la spital, de pe câmp, cu o temperatură corporală de 42,7 grade Celsius
29/07/2021 09:40

Un bărbat din Şcheia care lucra cu ziua la o persoană din localitatea Căuşeşti a fost adus in stare gravă la spital din cauza hipertermiei. După ce a stat mai multe ore pe camp, in soare, bărbatului in ...

Percheziții în Iași și București într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciu de 27 de milioane de dolari
29/07/2021 08:56

Politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti au făcut perchezitii in Bucuresti si Iasi, intr-un dosar de evaziu ...

 Unitățile de Primiri Urgențe, aglomerate din cauza caniculei
29/07/2021 08:25

* „Schimbările astea bruste de temperatură la nivelul corporal pot aduce sange cu temperaturi reduse la nivelul cordului si atunci poate fi riscant. Trecerea trebuie să fie treptată; dacă sunt 35 de ...

Criza de sânge din spitalele ieşene devine îngrijorătoare
29/07/2021 08:23

 * situaţia persistă de ani buni şi devine acută in perioada vacanţelor, cand numărul donatorilor scade considerabil * pentru a face fată tuturor solicitărilor ar fi nevoie de 80 de donatori zilnic ...

 10% dintre cazurile de infectare cu tulpina Delta au fost depistate la Iași!
29/07/2021 08:20

* toti pacientii internati la terapie intensivă provin din zona Pascani * DSP a solicitat o situaţie cu numărul de persoane sosite din străinătate, pe fiecare localitate, si are intentia de a accelera proc ...

 Ziua Naţională a Ambulanţei, sărbătorită la Iași în mod inedit
29/07/2021 08:18

* angajatii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi s-au intalnit ieri in faţa instituţiei şi timp de două minute au pornit sirenele autospecialelor * „Încercăm să salvăm fiecare pacient. ...

 Iașul este lider naţional la cazurile de hepatită B,C şi D!
29/07/2021 08:17

* studiile efectuate recent demonstrează că Iaşul - Moldova, in special, are cea mai mare rată de infecţii virale din Romania * mai mult, numărul de pacienţi internaţi in spitalele ieşene cu diagnostic ...

Poliția ieșeană, în alertă Stranierii vin acasă cu certificate de vaccinare false
29/07/2021 08:14

  Poliţiştii ieseni s-au sesizat din oficiu in cazul unor persoane care au sosit din Anglia cu certificate digitale de vaccinare false, documente necesare pentru a putea călători fără restricţii in ...

Piața ieșeană a forței de muncă își revine
28/07/2021 23:56

Iesenii cu studii superioare pot opta pentru cele 94 de posturi din zonă (agent de turism, agent servicii client, analist, analist financiar, analist informaţii, analist resurse umane, analist servicii clien ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei