EXCLUSIV Sute de părinți abandonați în spitale de proprii copii

1bunici

Dimensiune font:

| 29-11-2021 13:51

* fenomenul abandonului vârstinicilor în spitale, de către familie, capătă forme îngrijorătoare, la Iași * în ultimii 8 ani, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” au fost aproape 700 de cazuri sociale instrumentate * mai mult, pandemia a accentuat această situație, spun medicii, care au întâlnit recent cazuri în care copiii nu doreau să-și externeze părinții și să-i ia acasă de teama că se vor îmbolnăvi și ei  

Tot mai mulţi ieșeni ajung să-şi abandoneze părinţii sau bunicii în spitale. Sute de vârstnici au fost abandonaţi în ultimii ani în spitalele din județ. După ce au muncit o viață întreagă și au crescut copii, au ajuns pentru cei dragi o povară. Din cauza problemelor de sănătate apărute odată cu vârsta, mulți au găsit de cuviință să se descotorosească fără regret de părinții bătrâni și neputincioși. Pur și simplu îi urcă într-o maşină, îi duc la spital, îi internează şi dispar, abandonându-i.

La Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva” Iași, fenomenul abandonului s-a accentuat în ultimii ani, spune managerul unității medicale, dr. Florin Roșu. Potrivit acestuia, în ultimii 8 ani au fost înregistrate, la spital, 669 de cazuri sociale care au fost rezolvate, o treime din ele reprezentând pacienți cu HIV. Din păcate, mare parte din cazurile sociale instrumentate sunt cazuri în care familia nu a mai dorit să ia bolnavii acasă, rupând orice legătură. Perioada lungă de spitalizare a unui pacient reprezintă un risc de abandon intraspitalicesc. Au fost situații în care copiii au refuzat să-și externeze părintele, motivând că se tem să nu se îmbolnăvească, dar în urma consilierii, aceștia au acceptat și i-au luat acasă. Familiilor li s-a explicat că pacientul nu poate rămâne spitalizat, atât timp cât starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, întrucât sunt costuri suplimentare pentru spital”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

 

Concret, potrivit datelor, anul acesta, la Spitalului de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” din Iași au fost, nici mai mult, nici mai puțin decât 111 cazuri sociale. Din acestea, 45 au fost identificate în rândul pacienților cu HIV, 15 cazuri au fost cu risc de abandon, 8 au fost decese unde nimeni nu s-a interesat de soarta pacienților și în 43 de cazuri pacienții nu aveau aparținători. 

 

De la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat 15 cazuri cu risc de abandon familial. Dintre aceștia, au fost 9 bărbați și 6 femei, 8 fiind din mediul rural și 7 din mediul urban, toți cu vârste de peste 60 de ani”, a mai spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

 Cel mai recent caz, spune dr. Florin Roșu, a fost al unei paciente de 65 de ani care era imbolizată la pat. Avea trei copii, dar niciunul nu s-a mai interesat de soarta ei și nu a vrut s-o ia acasă. Am avut internată o pacientă în vârstă de 65 de ani, din mediul rural, imbolizată la pat. Aceasta avea trei copii dar au refuzat să o externeze. Pe parcursul internării familia nu s-a interesat, nu a sunat și nu a cerut informații despre pacientă ceea ce a atras atenția și ne-a dus cu gândul la un posibil caz de abandon în spital. Am trimis adrese oficiale către primăria de domiciliu, către poliția locală, în vederea identificării aparținătorilor. Au fost identificați, am luat legătura telefonic dar au refuzat invocând diferite motive”, a mai spus dr. Florin Roșu, precizând, totodată, că familia a acceptat în cele din urmă s-o primească pe bătrână acasă, dar cu foarte mare greutate. Din păcate, însă, finalul nu este acesta în cele mai multe dintre cazuri.

De multe ori, fără să-i poată arunca în stradă şi fără să poată da de aparţinători, medicii încearcă să țină pacienții cât mai mult pe secţii. Unii bătrâni mor pe un pat de spital, singuri. Mai grav, nu există unităţi medico-sociale suficiente în tot județul, eliberea unui loc într-un centru făcându-se prin decesul altui beneficiar. Cu toate că cererea crește de la an la an, autorităţile nu se implică suficient pentru amenajarea unor spaţii suplimentare.

 

În aceste condiții, bătrânii continuă să fie căraţi de la un spital la altul până la ultima suflare. Dificultățile întâmpinate în soluționarea cazurilor de abandon intraspitalicesc sunt legate de lipsa cadrului legal prin care aparținătorii pot fi obligați să-și întrețină membrul familiei aflat în situația de criză. Plasarea persoanelor aflate în dificultate a căror aparținători nu doresc să-i primească în familie se face cu dificultate întrucât unitățile medico-sociale sunt puține ca număr, iar locurile din acestea sunt eliberate natural, prin decesul unui beneficiar”, a conchis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. Oana POPA


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

În temeiul art. 1.2., 2.1. şi 3.1. din Anexa nr. 2 - Regulamentul privind valorificarea bunurilor scoase din funcţiune aparţinând instituţiilor publice - la H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, modificată prin H.G. nr. 966/1998 şi H.G. nr. 411/2005, Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” (ICMPP), cu sediul în Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, cod fiscal 4541750, cod de înregistrare în scopuri de TVA RO11409036, reprezentat prin Director dr. Valeria Harabagiu, vă solicita respectuos publicarea la sediul instituţiei d-voastră, în data de 27.01.2022, a următorului Anunţ privind vânzarea prin licitaţie publică deschisă cu strigare: “Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, cod poştal 700487, judeţul Iaşi, vinde prin licitaţie publică deschisă cu strigare aproximativ 12.000 kg materiale feroase, rezultate ca deșeu în urma operatiunii de dezafectare pentru reabilitarea şi modernizarea Institutului. Cantitatile in plus sau in minus rezultate ca urmare a cantaririi, stabilite prin proces-verbal de cantarire, vor fi evidentiate intr-un act aditional la contractul de vanzare-cumparare, luandu-se ca baza de calcul pretul unitar al ofertei declarate castigatoare. Adresa, data şi ora ţinerii licitaţiei de vânzare: Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, Etajul 1, Birou achizitii publice, 11.02.2022, ora 11.00. Preţul de pornire a licitatiei: 1,20 lei, fără TVA/ Kg materiale feroase. In caz de neadjudecare, a doua licitatie va avea loc la aceeasi adresa, in data de 18.02.2022, ora 11.00. Numerele de telefon sau de fax unde se pot obtine relatii privind conditiile de participare si informatii suplimentare despre bunurile scoase la vanzare: Tel: 0332/880.050; 0722 950 069; Fax: 0232/211.299. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii achizitori spre a fi admişi la licitaţie: a) pentru persoanele juridice: - copie de pe certificatul de înmatriculare emis de Registrul comerţului; - copie de pe certificatul de înregistrare fiscală emis de ANAF; b) pentru persoane fizice: - copie de pe cartea de identitate. Documentele de participare la licitaţie se primesc până la data de: 07.02.2022, ora 11.00.”
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Fiul șefului Consiliului Județean Vaslui, numit din nou secretar de stat
27/01/2022 08:50

Tudor Buzatu a fost numit in funcţia de secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, publicată miercuri seara in Monitorul Oficial. Bu ...

Pompierul botoşănean Iulian Rotariu, campion mondial pentru a cincea oară!
27/01/2022 08:30

Pompierul Iulian Rotariu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani a caştigat ultra-maratonul „Nomad” din Laponia Finlandeză, performanţă fără precedent in lume, in ...

Efectele școlii online - elevi mai puțin răbdători și mai frustrați
27/01/2022 08:11

  Copiii de varste mici, in special cei din ciclul primar, par a fi resimtit mai puternic impactul negativ al izolării. Efectul  unei scoli online prelungite va crea insă nepotriviri pentru cei din ...

Băcăuanca Anamaria Vartolomei, nominalizată la premiile César!
27/01/2022 07:02

Actriţa franco-romană Anamaria Vartolomei, in varstă de 22 de ani, a fost nominalizată ieri la premiile César - cele mai prestigioase distincţii atribuite de cinematografia franceză - la categori ...

1.305 cazuri COVID la Iaşi, într-o singură zi!
27/01/2022 00:00

În ultimele 24 de ore, in judeţul Iaşi au fost inregistrate 1.305 cazuri noi de coronavirus, număr aproape triplu fată de raportarea din ziua precedentă şi in mod sigur un record al infectărilor zi ...

Serele didactice din Parcul Copou, o amintire frumoasă
27/01/2022 00:00

Locul in care copiii din Iasi invătau secretele plantelor şi ale mediul incojurător, a rămas doar o amintire. Acum, serele  din  Parcul Copou sunt in paragină, după ce, ani la randul, au fost ga ...

Consilierii județeni, mână largă!
27/01/2022 00:00

    Întruniti ieri in prima sedintă din acest an, consilierii judeteni ieseni au aprobat, printre altele, alocarea fondurilor necesare continuării  lucrărilor de reabilitare a Spitalul ...

Comisia de Circulaţie vrea să mute traficul pe sub geamurile ieşenilor din Nicolina!
27/01/2022 00:00

  La inceputul acestui an, consilierul local Ovidiu Laicu (PSD) a propus instituirea unui sens unic pe Aleea Tudor Neculai, odată cu implementarea benzii unice din CUG pană in rondul din zona Podu Ros. ...

Proiecte care au salvat Iașul de poluare
27/01/2022 00:00

 Consiliul Judetean Iasi, in colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale, a propus măsuri pentru mentinerea nivelului poluantilor sub valorile limită admise de prevederile legale. Conform factori ...

Percheziţii a procurorilor DNA în birourile Primăriei Iaşi
27/01/2022 00:00

O echipă de procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a descins, ieri dimineată, la sediul Primăriei Iasi, de unde au ridicat mai multe documente si inscrisuri oficiale in cadrul unei anche ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei