Fabrică de suc natural din cătină, la Botoșani
Dimensiune font:
Cristian Gheorghe Sidor, are 36 de ani, are un doctorat în silvicultură şi lucrează în cadrul Institutului de Cercetări Silvice ca și cercetător științific, dar și în cadrul Tribunalului Suceava ca expert judiciar.
În urmă cu vreo 9 ani a înființat o plantație de cătină, doar ca hobby, iar în 2018 totul a devenit o afacere de familie bazată pe forța acestei plante cu proprietăţi deosebite, supranumite și „ginseng-ul românesc” sau „cel mai bun vaccin antigripal”.
„Sunt din Bălușeni, dar după studii și cu locul de muncă am rămas în Câmpulung Moldovenesc. Plantația de cătină o avem la Bălușeni, tot acolo am făcut și linia completă pentru procesarea cătinei fără niciun fel de adaos. În 2009-2010 am făcut plantația de cătină ca hobby, nu mare. Acum am transformat totul într-un business de familie, cu fratele, sora, cumnatul Mihai Gâtlan, părinții”, a declarat Gheorghe Sidor.
Un produs premium
El spune că sucul natural de cătină produs produs la Bălușeni este fără adaos de zahăr sau apă. „Avem o hidropresă și presează la rece pe principiul teascului. Nu folosim nici apă, nici zahăr, ci fruct pur de cătină. Fructele sunt recoltate de pe plantație, apoi crenguțele cu fructe sunt băgate în tunelul de congelare la -30 grade Celsius și apoi luate de pe crenguțe și băgate la hidropresă”, a completat Gheorghe Sidor.
Nici măcar 10 secunde nu are sucul contact cu aerul, după care este pasteurizat la 80-82 grade Celsius.
În vara lui 2017 s-a aplicat pentru o finanțare prin Start-Up Nation, iar banii au ajuns în conturile firmei abia la un an și două luni distanță.
Acum sucul se produce la Bălușeni unde există o linie completă de procesare a cătinei, cu două tuneluri de congelare, hidripresă și linie de ambalare.
Fructul de cătină provine atât din plantația familiei Sidor, din Bălușeni, dar și din plantația bio a lui Ionuț Jașcanu, din Cristești, care are trei hectare.
„Eu livrez pentru această făbricuță de suc în crenguță pentru că nu am cu cine să recoltez fructul, nu găsesc oameni pentru așa ceva”, a spus Ionuț Jașcanu, un cunoscut fermieri din zonă.
Sucul de cătină este un produs premium, presat la rece și pasteurizat, fără niciun fel de adaos, cu efecte extraordinare pentru creșterea imunității atât a copiilor, cât și a adulților.
Alina CALINIUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau