Facturile la energie, de 20 de ori mai mari, la Aeroport!

2aeroport

Dimensiune font:

| 06-10-2022 15:44

* directori de aeroport din țară s-au mutat pentru două zile la Iași * Asociația Aeroporturilor din România și Aeroportul Internațional Iași au organizat o dezbatere pentru a discuta problemele din sistem * printre acestea, se numără şi criza energetică, nefiind exclusă o nouă creştere a preţurilor biletelor de avion

Timp de două zile, în organizarea Asociației Aeroporturilor din România și a Aeroportului Internațional Iași, vor avea loc întâlniri între directorii principalelor aerogări din ţarăunde vor fi dezbătute teme de actualitate din domeniul aviației, precum situația traficului aerian din România, avantajele digitalizării aeroporturilor, securitatea cibernetică, probleme privind siguranța și securitatea pe aeroporturi, măsuri necesare în eventualitatea intrării în spațiul Schengen, atragerea de finanțări europene prin POIM. Însă una dintre cele mai mari probleme este cea a crizei energetice care poate afecta nu doar aeroporturile, ci şi companiile aeriene şi buzunarele pasagerilor.  Trebuie să găsim soluții și la criza din energie care are un impact negativ major în bugetul aeroporturilor. În aceste condiții, încercăm să ne concentrăm pe atragerea fondurilor europene pentru proiectele de infrastructură aeroportuară, astfel încât să reușim să gestionăm traficul de pasageri, care își revine după perioada pandemiei”, a spus David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj și Președintele Asociației Aeroporturilor din România.

Sprijin guvernamental

Ceva mai neîncrezător este Directorul General al Aeroportului Iași, Romeo Vatră. El speră la ajutorul guvernamental pentru a face faţă crizei energetice care se preconizează în viitorul apropiat la toate aeroporturile din ţară. O problemă extrem de sensibilă în acest moment este criza energetică, care poate afecta grav aeroporturile, fiind necesare demersuri urgente la nivel guvernamental, astfel încât să putem beneficia de o plafonare. În această perioadă se aprobă prin lege Ordonanța de Urgență 119, care reglementează plafonarea. Vin vremuri complicate, dar cu implicarea tuturor aeroporturilor și cu susținerea autorităților centrale, vom găsi cele mai bune soluții pentru a nu ajunge în imposibilitatea de a mai plăti facturile la energie”, a spus Romeo Vatră.

El crede că măsurile trebuie gândite atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, mai ales că pe baza calculelor sale factura la curent creşte de 20 de ori.  După o perioadă în care traficul a mers foarte bine, şi am reuşim să ne stabilizăm din punct de vedere financiar, această criză riscă să ne dea peste cap tot ceea ce înseamnă prognoze bugetare şi chiar ridică problema susţinerii unui aeroport. La nivelul fiecărui aeroport individual se fac demersuri pentru a reuşi să identificăm o soluţie. Riscăm ca în câteva luni să nu mai avem bani să plătim facturile la curent. Măsurile trebuie gândite pe termen scurt şi pe termen mediu. Ţinând cont în situaţia în care ne aflăm, avem nevoie de această plafonare. E o situaţie care poate să devină o problemă chiar de siguranţă naţională, a spus Romeo Vatră.

Prognozele bugetare date peste cap de liberalizarea preţurilor  

Aeroportul Iaşi are un consum mediu lunar de 220 Megawatti, ceea ce până acum înseamnă cheltuieli de 100.000 lei. În contextul scumpirii energiei electrice, aceste cheltuieli vor creşte într-un ritm ameţitor. „Suntem pe piaţa furnizorilor de ultimă instanţă, aşa cum sunt şi aeroporturile din Bucureşti, Cluj. Timişoara şi Bacău, pentru că furnizorii nu vor să vină la procedură de achiziţii. Asta înseamnă că plătim pe 1 megawatt oră aproximativ 10.000 de lei. Ne aşteptăm ca pe luna septembrie preţurile facturii să crească de de la 100.000 de lei la peste 2 milioane lei. Riscăm ca în câteva luni să nu mai plătim factura la curent dacă nu se recurge la această plafonare”, a spus Romeo Vatră.  

Se preconizează o creştere a traficului de pasageri

În ciuda facturilor astronomice la curentul electric, şefii aeroporturilor din Iaşi speră că până la sfârşitul anului traficul de călători va creşte, ceea ce înseamnă o revenire la nivelul anului de dinaintea începerii pandemiei. Cel mai probabil, pe baza celor mai recente date, în anul 2022 vom recupera aproximativ 85% din traficul de pasageri înregistrat în anul 2019, înainte de pandemie. Mulțumim tuturor participanților la ședința A.A.R., directorilor de aeroporturi, reprezentanților Autorității Aeronautice Civile Române și celor de la Romatsa, deoarece colaborarea cu celelalte instituții care au atribuții în aviația civilă este extrem de importantă în vederea implementării regulamentelor internaționale și naționale pentru îmbunătățirea serviciilor oferite pasagerilor și pentru creșterea gradului de securitate și siguranță pe aeroporturi”, a spus David Ciceo.

Pod aerian în loc de autostradă

În lipsa unei autostrăzi, preşedintele Consiliului Judeţean îşi pune speranţa în autostrăzile aeriene. În lipsa unor autostrăzi care să lege Iașul de sudul și de vestul țării, Aeroportul Iași este autostrada noastră aeriană, iar odată cu implementarea proiectului de extindere și modernizare, aeroportul va fi un adevărat avantaj strategic la nivel regional. Cooperarea dintre administrația județeană și echipa de la aeroport este esențială pentru a continua să sprijinim aerogara să facă față provocărilor actuale. Depășirea traficului din 2019 este un rezultat foarte bun care demonstrează capacitatea aeroportului de a face performanță. De noi depinde să fim proactivi și să susținem prin măsuri legislative și administrative activitatea aeroportului în contextul crizei energetice pentru a trece cu bine și peste această perioadă”, a spus şeful CJ, Costel Alexe.

Prezent la eveniment, primarul Iașului, Mihai Chirica, şi-a arătat susţinerea faţă de demersurile făcute pentru modernizarea aeroportului. De-a lungul ultimilor ani, Aeroportul Internațional Iași s-a modernizat continuu și avem speranțe că la anul, după investiții cu fonduri europene de peste 70 de milioane de euro, Iașul chiar va avea aeroportul pe care îl merită, ajungând la o capacitate de procesare de peste 3 milioane de pasageri pe an. Investiții importante se fac, din fericire, și la alte aeroporturi din țară. După doi ani de pandemie și de restricții de circulație, asistăm la o revigorare spectaculoasă a transporturilor aeriene, și este și rolul nostru, al autorităților locale, să fim alături de aeroporturi în toate provocările pe care trebuie să le depășească pentru face față nevoilor pasagerilor”, a spus primarul. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:06

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Zeci de mii de nevoiași, o singură cantină socială!
28/11/2022 08:59

Poate părea paradoxal dar intr-un oraş cu peste 400.000 de suflete si zeci de mii de persoane aflate la limita subzitentei funcţionează o singură cantină de ajutor social. Cea administrată de Direcţia d ...

Fiecare garnitură cu cărbune costă Primăria Iaşi şapte milioane de euro
28/11/2022 08:15

  A doua navă incărcată cu cărbune, ce va fi destinată functionării CET-2-Holboca-Iasi, a ajuns in Portul Constanta. Primarul Iasului, Mihai Chirica, a afirmat că se desfăsoară ultimele pregătir ...

Iluminatul de sărbători se va aprinde pe 6 decembrie
28/11/2022 07:59

   În acest an, aprinderea iluminatului festiv de sărbători la Iaşi va avea loc pe data de 6 decembrie, de ziua Sfantului Ierarh Nicolae. La eveniment, programat la ora 17.00, pe pietonalul ...

Un tânăr narcoman va sta mulţi ani după gratii, din cauza unor minore
28/11/2022 06:59

 Ieşeanul Vasile Nicăi era un inrăit consumator de droguri, dar unul foarte pretenţios. Nu etnobotanice, nu amestecuri bizare, doar marfă de calitate certă. Viciu extrem de costisitor, trebuie mulţi ...

Mai bine de un deceniu de puşcărie pentru un importator de cannabis
27/11/2022 23:59

 În 2017, Constantin Cojocaru şi Maria Cristina Pascariu, ambii din Harlău, au inceput o relaţie de concubinaj şi, la scurt timp, s-au apucat de făcut afaceri pe picior mare. Import şi distribu ...

Iaşul, cel mai tânăr și fericit oraş din ţară
27/11/2022 23:59

O statistică realizată de Institul Naţional de Statistică la inceputul acestui an indică faptul că  Romania, in intregime, imbătraneste, iar unele judete o fac cu viteze mai mari decat altele. Astfe ...

Doi mărunţi traficanţi de droguri și-au primit pedepsele
27/11/2022 23:59

Magistraţii ieşeni dovedesc, incă o dată, că au multă imaginaţie şi studiază temeinic dosarele, atunci cand dau sentinţele. Precum cea din dosarul ce-i priveşte pe Andrei Axinia şi Raluca Păduraru. ...

Sistemul e-ticketing se extinde şi pe autobuzele din zona metropolitană
27/11/2022 23:59

Sistemul de e-ticketing se extinde şi pe mijloacele de transport care vor opera in zona metropolitană, lucru care se va intampla de la 1 ianuarie 2023. La ultima şedinţă de Consiliu Local, a fost adoptată ...

Un ieşean şi-a violat iubita cu vătraiul până ce a omorât-o
27/11/2022 11:59

Barfa sătenilor l-a făcut pe Florentin Covrig să comită o grozăvie in urma căreia va petrece mulţi ani in spatele gratiilor. Bărbatul şi-a toată după-amiaza de 8 iunie a.c. la o terasă din Mogoşeş ...

Cine a fost fata diavol din Botoșani?
27/11/2022 11:39

 Lumea este plină de lucruri care nu pot fi explicate la prima vedere. Case bantuite, păduri pline de mister si oameni care par a nu fi din această lume. Romania este plină de astfel de locuri, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei