Fantoma de la Miroslava

default

Dimensiune font:

| 07-05-2013 14:29

* boieri de vază, domnitori, fii de nobili, principese, orfani, trupe sovietice şi mai apoi agricultori, toţi aceştia s-au perindat şi au deţinut la un moment dat Palatul Olgăi Sturdza de la Miroslava * vechi de peste două secole, palatul este de mai mulţi ani gazda uneia dintre cele mai misterioase fantome din câte au bântuit vreodată vechile clădiri ale Iaşului

În curtea Liceului Agricol de la Miroslava este pustiu ca în preajma unui internat de fete deja măritate. Clădirile care se desluşesc printre copacii din incintă sunt uniforme până la milimetru, după cunoscuta arhitectură a şcolilor ridicate în perioada comunistă. O singură clădire, îmbrăcată parţial în ferigi, pare că vrea să ne spună o poveste poetică şi în acelaşi timp cutremurătoare. Este fosta reşedinţă a prinţesei Olga Sturdza, astăzi un palat ocolit de elevi şi profesori, chiar dacă în prezent între zidurile sale funcţionează muzeul de etnografie şi biblioteca şcolii. Palatul, construit în anul 1796, a aparţinut prinţesei Olga Sturza, fiica principelui Alexandru Mavrocordat şi a Luciei Cantacuzino-Paşcanu. De-a lungul timpului, aici a funcţionat, timp de doar patru ani,1830-1834, Institutul de Educaţie pentru Fii de Nobili, fondat de Mihail Sturdza, iar în timpul primului război mondial, Olga Sturza înfiinţează Orfelinatul „Principesa Olga M. Sturdza”, care mai apoi, în anul 1936, devine Şcoala Agricolă. În istoria palatului există redată de profesorii liceului şi o poveste romanţată despre o fantomă îmbrăcată în rochie de mireasă, spirit care bântuie încă prin camerele palatului în căutarea ultimei descătuşări.


Avocatul orfan al prinţesei Olga Strudza
Aflat pe lista monumentelor istorice, palatul peste care s-au aşternut peste două secole de istorie, a prins toate marile cutremure, marile războaie şi cele mai potrivnice intenţii ale comuniştilor de a-l demola, are nevoie urgentă de reparaţii capitale. „Palatul a aparţinut boierului Balş, care l-a vândut când s-a apucat să-şi facă palatul unde astăzi este Facultatea de Muzică”, începe povestea palatului, profesorul Dumitru Bunea. În 1831, Beldiman închiriază palatul, cu tot cu parcurile din jur şi moşia cu clădirile anexe pentru bucătării, Institutului de Educaţie pentru Fii de Nobili. În februarie 1917, prinţesa Olga, născută Mavrocordat, căsătorită Sturdza, înfiinţează la palatul de la Miroslava un orfelinat pentru copii celor căzuţi pe front. „Ea înfiinţează după modelul orfelinatului de aici, Societatea pentru Ocrotirea Orfanilor din Războiu care va avea în toată România un număr de 270 de instituţii similare de ocrotire, în care vor fi adăpostiţi, îmbrăcaţi, hrăniţi, instruiţi şi educaţi, 360.000 de copii. Această societate destinată ocrotirii orfanilor funcţionează cu această destinaţie până în 1936, pentru că se terminaseră orfanii. Numai ăia morţii nu au mai putut să facă copii”, spune profesorul Bunea.

În fiecare vară, la palatul de la Miroslava erau organizate congresele Societăţii pentru Ocrotirea Orfanilor din Războiu, care s-a bucurat şi de prezenţa Reginei Maria, preşedinta de onoare a societăţii, până în 1936, atunci când aici începe să funcţioneze Şcoala Inferioară de Agricultură, o şcoală de tip fermă care ţinea oficial tot de Societatea pentru Ocrotirea Orfanilor din Războiu.

„Aveau aici grup electrogen, tractoare, mai toate de producţie nemţească, 120 de hectare de pământ pe care le lucrau cu cei 100 de elevi şi cu câţiva angajaţi. Produceau nişte trufandale care erau recoltate seara aici, puse în trenul de noapte şi dimineaţa se livrau în restaurantele din Bucureşti”, spune profesorul Bunea. Pentru absolvenţii, şefi de promoţie, care se căsătoreau cu o fată din sistemul orfelinatelor, prinţesa Sturdza dădea 10 hectare de pământ, car cu boi, vacă, plug, grapă pentru gospodărie. Totodată, la terminarea şcolii, fiecare elev primea 500 de lei. „Au ieşit oameni mari de aici. Îmi amintesc de un avocat care spunea că a avut şansa, pentru că au fost vreo 13 acasă şi foarte săraci, cu tata mort pe front şi mama moartă de tifos, ca el să ajungă în orfelinat, să fie remarcat de prinţesă pentru inteligenţă şi susţinut inclusiv la Facultatea de Drept. Fiind foarte legat de prinţesă, el fiind luat de foarte mic la orfelinat, a rămas avocatul ei pe final. În 1948, comuniştii l-au arestat, l-au torturat, iar în închisoare a făcut şi TBC. Mai târziu a fost cadru universitar, iar la un simpozion pe care l-am avut aici a spus această chestie cumplită despre şansa lui ca părinţii să moară, pentru a o cunoaşte pe principesa Olga”, îşi aminteşte profesorul Bunea.


Mireasa din turnul palatului
Şi totuşi ceva a mai rămas la palat, ca un străjer de demult printre zidurile vechi, cu forme şi apariţii numai de ea vrute şi de puţini văzute. E fantoma unei fete în rochie de mireasă care îşi preumblă trena rochiei şi albul chipului prin camerele palatului, fără descătuşare din blestemul în care a fost prinsă. Prima oară a apărut în turnul palatului, acolo unde pe vremuri erau dormitoarele fetelor orfane iar mai apoi ale fetelor din internatul liceului. „Aici în turn, unde erau fetele, a fost şi o stafie, o mireasă, care mai apare din când în când şi astăzi. Am fost şi eu părtaş la unele din aceste apariţii, scene trăite cu fetele de aici din internat. Ne trezeam dimineaţa când ajungeam în şcoală, că iarăşi fetele au văzut mireasa. Ieşeau internistele în chiloţi, în cămăşoaie, în pijamale, pe o vreme crâncenă de iarnă, şi ţipau ca nebunele în spaţiul din faţa turnului că mireasa e pe scări. Până nu le lua dracu de frig, nu mai intrau în palat. Mireasa a apărut ultima oară cam demult. Între timp s-a desfiinţat şi internatul şi fantoma nu mai avea pe cine să pună pe fugă noaptea sau la primele ore ale dimineţii”, ne spune profesorul Bunea.
„Mireasa” apărea tot timpul pe holuri şi în turn. Fostele interniste, cât şi o parte dintre profesori, ştiau ceva de o tânără fată ce a fost căsătorită şi nu a avut parte de bucuriile căsniciei, şi atunci s-a aruncat din turn şi ar fi murit. Profesorul Bunea se apropie de uşa de fier a palatului, dinspre parc, şi moşmondeşte în încuietoarea uşii cu un mănunchi de chei. Nu prea i se potrivesc cheile şi dă vina pe dioptrii şi pe mireasa care îi joacă feste. „Măi, mireasă te rog frumos, hai îngăduie-mi să intru!.. Acum găsesc uşa interioară tot timpul deschisă. Eu unul nu am văzut-o niciodată pe mireasă, dar orice palat serios are fantoma lui. Acum am pus în uşă un cuier ca să blochez uşa”, ne spune Bunea. În spatele lui, parcul îşi vântură coroanele şi frunzele pe aleile vechi, dându-ne senzaţia la un moment dat că pe una din alei se plimbă, braţ la braţ, un cuplu, el în frac, vorbind cu gesturi largi, ea tăcută, în rochie din dantelă brodată cu fir auriu şi voal.
În „Tainele inimii”, un roman scris de Kogălniceanu, acesta povesteşte cum s-a îndrăgostit de fata profesorului de germană, Henning, şi cum se plimba cu ea într-un vechi parc englezesc aflat în faţa palatului Olgăi Sturdza. Fata îi dă o inimă de turtă dulce, străpunsă cu un bold, motiv ca el să se supere şi să strice prima dragoste. Ne întoarcem spre profesorul Bunea care într-un final reuşeşte să găsească, spre capătul şiragului, cheia cea bună care ne deschide palatul plin de istorie şi legende. Primul pas pe care îl facem înlăuntrul palatului ne dă convingerea că palatul mai e plin şi de altceva, de fisuri. Profesorul ne arată uşa blocată cu un cuier în 6 braţe. „Uşa e închisă cu yală şi o tot găsesc deschisă. Nu are nimenea cheia. Aici doar eu intru pentru că altfel... trăim în România şi ar pleca muzeul pe care l-am făcut în palat. Poftiţi la mireasă!”, ne invită profesorul Bunea în încăperea în care se crede că bântuie cel mai des fantoma acelei fete, în care acum funcţionează un cabinet de limbă română. Accesul în turnul palatului, care se făcea prin exterior şi printr-o uşă de la etajul întâi, este blocat. „Aici, la etajul unu, era închis pentru că acolo erau fetele, iar băieţii într-o altă încăpere. Acum e spaţiu închis pentru că e considerat periculos”, ne spune profesorul. Ne iscodeşte ghiduş peste ramele ochelarilor cu lentile groase cât fundul sticlei de şampanie, pentru a vedea dacă ne-a convins. Pare nemulţumit aşa că mai face o încercare să ne lămurească. „Nu mai este nici o fantomă în turn. Ea stă mai mult pe aici pe la parter şi ne deschide uşile. Acolo în turn sunt numai fisuri. De aia e periculos”, ne spune profesorul Bunea.
Brusc, în parcul palatului, ceva foşneşte şi o nălucă dispare şi apare printre copaci, ca o chemare la o întâlnire mută. „Uite că acu a ieşit la plimbare”, spune profesorul Bunea, învârtind încă o dată cheia în clanţa uşii. Urgia timpului a descusut în multe părţi lucrătura palatului, dar nu a putut să destrame povestea ţesută de-o viaţă în jurul principesei Olga Sturdza, o viaţă sub deviza „Pentru neam şi ţară”, sau istoria acestui palat care se încăpăţânează, cu ajutorul unor oameni ca profesorul Bunea, să dăinuie ca o legendă vie.


Nelu Păunescu

În 1944, când au venit ruşii, palatului i se face „cadou” o bombă care distruge o parte dintre anexe. Distrugerile provocate de acel obuz sunt definitivate de sovietici, care jefuiesc tot ce se poate din palat. Din păcate, din perioada Olgăi Sturdza nu a mai rămas nimic în palat, din cauză că, aşa cum spune profesorul Bunea, „după perioada cu refugiul au venit „fraţii sovietici” iar apoi au venit ”fraţii din partea locului”.

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
Elevii de la Negruzzi nu şi-au primit banii alocaţi de Primărie
24/09/2020 00:00

    La inceputul lunii septembrie, Primăria Municipiului Iasi a distribuit către unitătile de invătămant preuniversitar tichetele valorice corespunzătoare burselor pentru 14.058 de elevi iesen ...

Municipalitatea a investit două milioane de euro la Parhon
24/09/2020 00:00

  Primarul Mihai Chirica a vizitat ieri Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, acolo unde, cu finantare de la bugetul local, se realizează lucrări de reabilitare si modernizare a sectiei ATI si ...

Coronavirusul și alegerile închid școlile!
23/09/2020 23:51

În perioada 25 - 29 septembrie, activitatea didactică in 392 de unităţi de invăţămant din judeţ, care au fost desemnate secţii de votare, se va desfăşura exclusiv online * elevii din trei clase ...

Un deţinut e revoltat că primește teme grele, „cu integrame şi vechi preşedinţi”
23/09/2020 23:14

Deţinutul urmează studiile gimmnaziale in puşcărie, el fiind elev in clasa a VII-a. Pană la declanşarea pandemiei, cursurile se desfăşurau in sălile de clasă din Penitenciar, insă acum profesorii tra ...

Angajatorii ieșeni caută cu disperare absolvenți de studii superioare
23/09/2020 23:11

Piaţa muncii la nivelul judeţului Iaşi este relativ staţionară in raport cu cifrele de săptămana trecută. Acum sunt 756 posturi vacante, faţă de 759. Însă, pe domenii şi studii au apărut cate ...

Un hoţ face colecţie de condamnări din puşcărie
23/09/2020 23:05

Fapta a avut loc pe 20 iunie 2016, in jurul amiezii. Gabi se plimba fără vreo ţintă anume prin baza de agrement de la Ciurbeşti. Cum mergea el de-aiurea, a văzut parcat la umbra copacilor un Renault Fluen ...

La Suceava au fost construite, în ultimii 30 de ani, 58.557 locuinţe!
23/09/2020 20:54

 * in perioada 1990 - 2019, in doar trei judeţe ponderea locuinţelor construite in ultimele trei decenii depăşeşte pragul de 20%, respectiv in Constanţa (22,1%), Cluj (22%) şi Suceava (21,4%) & ...

Cursul euro la bănci a ajuns la 4,94 lei
23/09/2020 20:52

 * modificările populist-electorale aduse de către PSD rectificării bugetare, prin care se mentine majorarea pensiilor si a veniturilor profesorilor, a provocat prima victimă - cursul de schimb al leul ...

Patru facultăţi de la „Cuza” vor studii universitare în sistem online
23/09/2020 20:41

„Am consultat comunitatea academică, profesorii, studenţii şi am primit propuneri in scris de la cele 15 facultăţi cu privire la modul de desfăşurare a activităţilor. O facultate - Teologia Roman ...

Un nou drum de la CIUREA spre IASI. Au inceput lucrarile
23/09/2020 16:51

Cu 1,95 milioane de lei (fără TVA), Primăria Ciurea a achiziţionat lucrările de modernizare a străzii Olarilor, pe o lungime de 1,94 km. Drumul este paralel cu linia de tren spre Iaşi, incepe in dreptul ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei