Forța de a spune Stop joc! Victimele metodei Loverboy decompensează psihic înspre depresie și anxietate

1interviu dr Cozmin Mihai
1interviu foto3

Dimensiune font:

| 02-05-2021 13:18

* specialiștii susțin că, în cele mai multe cazuri, gândurile negre de finalizare precoce a vieții apar cu precădere în absența unui tratament, iar „forța de a spune Stop joc!, realizarea impasului și a vieții în degradare, ajutorul celor aropiați și vizita la un specialist în sănătate mintală pot fi arme eficiente de luptă către o viață normală”

Metoda Loverboy este tot mai des întâlnită în România și reprezintă portița prin care traficanții de carne vie ajung să își controleze victimele printr-o presupusă poveste de dragoste. Planul este minuțios pus la cale de către agresori, aceștia ajungând să ducă, aparent, o viață de cuplu cu aceste tinere. O dată câștigată încrederea victimelor, presupușii iubiți pot trece la următorul pas: exploatarea tinerelor. Medicul specialist psihiatru Cozmin Mihai a explicat pe larg, pentru Evenimentul Regional al Moldovei, prin ce traume trec aceste femei și în ce constă recuperarea psihiatrică.

- Domnule doctor Cozmin Mihai, doar în ultimul an, în mass-media ieșeană au fost prezentate zeci de cazuri cu adolescente și tinere care au căzut prada traficanților de persoane prin metoda Loverboy. Cum descrieți profilul persoanelor care folosesc copii sau adolescenți pentru a obține beneficii de pe urma lor, de natură sexuală sau financiară ?

- Într-adevăr, numărul victimelor agresate sexual este într-o continuă creștere. Profilul unui agresor implicat într-un caz de acest tip este unul dizarmonic, cu direcție înspre psihopatie. Aceste persoane sunt lipsite de sentimente, incapabile să resimtă afecțiune și sunt dispuse să facă orice pentru a avea o viață lejeră, cu bunăstare materială. Nu au scrupule și își folosesc șarmul pentru a-și face viața mai ușoară și a  cuceri victimele. Nici nu le pasă dacă distrug tinerețea cuiva și dacă coșmarul provocat se va întoarce vreodată înspre ei pe calea penală sau pe cea a universului, prin efectul de bumerang energetic.

 

„Cunoașterea slăbiciunilor victimei reprezintă un as în mânecă pentru șantajist, acesta folosindu-se de ele precum o păpușă trasă de sfori. De cele mai multe ori, victima are o structură emoțională șubredă și provine dintr-o familie incompletă, disfuncțională sau în care relațiile nu sunt cele mai înghegate”.

 

- De regulă, întregul proces de racolare, începând de la momentul cunoașterii, seducției, căpătării încrederii și a cunoașterii rudelor-prietenilor, este unul laborios, întocmit ca la carte de către agresori. Care este povestea tinerelor care au ajuns în cabinetul dvs?

- Atunci când aceste povești ajung în cabinetul de psihiatrie, situația este una complicată. Povestea de dragoste se transformă într-un coșmar în care rezolvarea problemelor necesită o perioadă lungă de terapie. Totul începe de la o relație înțeleasă de victimă ca fiind cu ,,bune intenții”, o poveste de dragoste cu sprijin din partea lui, ca mai apoi totul să se transforme într-o relație de manipulare în care primează interesul financiar. De aici încep propunerile sexuale de a face bani pentru relație, pentru a le fi bine și a-și putea achita datoriile. Perioada cadourilor, vorbelor frumoase și a atmosferei romantice ia sfârșit și încep amenințările, șantajul emoțional și uneori agresiunile fizice; totul pentru a transforma partenera într-o mașină sexuală de produs bani. De cele mai multe ori se amenință victima că tot trecutul ei sexual va fi comunicat familiei; această metodă reprezentând o armă tăioasă la care victima este extrem de vulnerabilă.

- Odată câștigată încrederea victimelor, ele sunt amenințate de către agresori și dezvoltă o teamă de a spune traumele prin care trec, practicarea prostituției sau orice altă faptă penală. Sunt aceste fete conștiente de ceea ce fac?

- Povestea tragică începe printr-un tunel de dragoste falsă ca mai apoi victima să deschidă ochii direct în minciuni, șantaj emoțional și mizerie trupească. Devin conștiente mult prea târziu.

- Agresorul ajunge să o cunoască foarte bine pe victimă. Este acest lucru un atu pentru el? O unealtă de șantaj?

- Acesta ajunge în primul rând să îi cunoască structura, sentimentele dar și familia din care provine. Toate acestea devin unelte de șantaj prin care agresorul o seduce, o șantajează și o aruncă în prostituție. Cunoașterea slăbiciunilor victimei reprezintă un as în mânecă pentru șantajist, acesta folosindu-se de ele precum o păpușă trasă de sfori. De cele mai multe ori, victima are o structură emoțională șubredă și provine dintr-o familie incompletă, disfuncțională sau în care relațiile nu sunt cele mai închegate.

- Ce șanse au ele să evadeze din acel mediu?

- Precum un Sindrom Stockholm, victimele cad pradă agresorului și totodată devin dependente emoțional de acesta. Prin sentimentele amestecate cu agresivitate se conturează o dragoste patologică cu elemente din tulburarea de personalitate dependentă și din Sindromul Stockholm, victima având un mare risc pentru depresie și anxietate. Un ,,loverboy” va apela de cele mai multe ori la cuvinte frumoase, susținere și la șantaj emoțional.  Agresivitatea fizică și verbală, amenințările cu privire la familia victimei sunt și acestea arme la îndemână pentru a-și continua planul de încasat bani din serviciile sexuale prestate de victimă.

- Care sunt cele mai mari frici ale victimelor?

- Noua  meserie le alungă speranțele și le inoculează frici cu privire la faptul că nu vor mai putea reveni la viața de altădată și că nu vor mai putea lucra și altceva. Un alt aspect rușinos face referire la familia ei care ar putea afla despre modul ei de a-și se întreține relația.

 

„Șansele de recuperare se conturează abia când victima realizează cursul nefiresc al vieții, afectarea fizică și emoțională și când toată mizeria asimilată devine de nesuportat. Atunci când are cea mai mică fărâmă de dorință înspre o viață mai bună, abia atunci o mână de ajutor îi poate fi întinsă”.

- Cum descriu victimele întreaga experiență? Sunt conștiente de faptul că au fost exploatate sau continuă să creadă că între ele și agresori a fost, totuși, o relație de dragoste?

- Aș spune că în mirajul dragostei, pe drumul atent bătătorit cu traseu patologic, victimele nu realizează exact ce li se întâmplă și nici nu se gândesc la repercusiunile ce vor apărea într-o zi. Cât privește conștientizarea relației de dragoste, acestea își găsesc cu greu răspunsurile reale. Familia și un specialist în sănătate mintală o pot ajuta să găsească drumul spre viața de altădată, cu spatele drept și capul sus.

- Care sunt șansele de recuperare a victimelor? În ce constă terapia?

-  Șansele de recuperare se conturează abia când victima realizează cursul nefiresc al vieții, afectarea fizică și emoțională și când toată mizeria asimilată devine de nesuportat. Atunci când are cea mai mică fărâmă de dorință înspre o viață mai bună, abia atunci o mână de ajutor îi poate fi întinsă. Până atunci, este ținută după gratiile unei vieți limitate, cu mare risc de îmbolnăvire a sufletului și a corpului fizic. Terapia pornește de la suportul familiei și al prietenilor, al celor care reprezintă substratul emoțional, de suport și de încredere. Ajutorul celor din jur este foarte important și adesea aceste femei ajung să se moblizeze atunci când cei apropiați se implică mai mult. Peste tot ajutorul acesta, un specialist poate diagnostica, poate trata și gestiona cu profesionalism un asemenea caz, în vederea însănătoșirii psihice a victimei. În cele mai multe cazuri, victimele decompensează psihic înspre depresie și anxietate, gândurile negre de finalizare precoce a vieții nefiind foarte departe, în absența unui tratament. Așadar, forța de a spune „stop joc!”, realizarea impasului și a vieții în degradare, ajutorul celor aropiați și vizita la un specialist în sănătate mintală pot fi armele înspre o viață mai bună. Cât privește căile legale de rezolvare, fiecare va decide după cum va simți pentru ea, cât și pentru alte potențiale victime.

Corina ISTRATI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

„A trecut vremea podurilor de flori... E vremea podurilor din fier şi beton, dublate de poduri comerciale şi de capital”
28/03/2024 08:21

  Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că in relaţia dintre Romania şi Republica Moldova a trecut vremea „podurilor de flori” şi este timpul „investiţiilor bugetate, al proiecte ...

„Imunologia este o cheie care poate deschide multe mecanisme ce ajută la înțelegerea altor domenii din medicină”
28/03/2024 08:19

Imunologia, o ramură distinctivă a stiintelor biologice, reprezintă studiul sistemului imunitar al organismelor si modul in care răspunde la agentii patogeni si alte substante străine. În medicină, ...

Concurs de produse tradiționale - valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică
28/03/2024 00:37

Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale si Alimentare (FIRAA), in parteneriat cu Directia pentru Agricultură Judeteană Iasi or ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei