Forța de a spune Stop joc! Victimele metodei Loverboy decompensează psihic înspre depresie și anxietate

1interviu dr Cozmin Mihai
1interviu foto3

Dimensiune font:

| 02-05-2021 13:18

* specialiștii susțin că, în cele mai multe cazuri, gândurile negre de finalizare precoce a vieții apar cu precădere în absența unui tratament, iar „forța de a spune Stop joc!, realizarea impasului și a vieții în degradare, ajutorul celor aropiați și vizita la un specialist în sănătate mintală pot fi arme eficiente de luptă către o viață normală”

Metoda Loverboy este tot mai des întâlnită în România și reprezintă portița prin care traficanții de carne vie ajung să își controleze victimele printr-o presupusă poveste de dragoste. Planul este minuțios pus la cale de către agresori, aceștia ajungând să ducă, aparent, o viață de cuplu cu aceste tinere. O dată câștigată încrederea victimelor, presupușii iubiți pot trece la următorul pas: exploatarea tinerelor. Medicul specialist psihiatru Cozmin Mihai a explicat pe larg, pentru Evenimentul Regional al Moldovei, prin ce traume trec aceste femei și în ce constă recuperarea psihiatrică.

- Domnule doctor Cozmin Mihai, doar în ultimul an, în mass-media ieșeană au fost prezentate zeci de cazuri cu adolescente și tinere care au căzut prada traficanților de persoane prin metoda Loverboy. Cum descrieți profilul persoanelor care folosesc copii sau adolescenți pentru a obține beneficii de pe urma lor, de natură sexuală sau financiară ?

- Într-adevăr, numărul victimelor agresate sexual este într-o continuă creștere. Profilul unui agresor implicat într-un caz de acest tip este unul dizarmonic, cu direcție înspre psihopatie. Aceste persoane sunt lipsite de sentimente, incapabile să resimtă afecțiune și sunt dispuse să facă orice pentru a avea o viață lejeră, cu bunăstare materială. Nu au scrupule și își folosesc șarmul pentru a-și face viața mai ușoară și a  cuceri victimele. Nici nu le pasă dacă distrug tinerețea cuiva și dacă coșmarul provocat se va întoarce vreodată înspre ei pe calea penală sau pe cea a universului, prin efectul de bumerang energetic.

 

„Cunoașterea slăbiciunilor victimei reprezintă un as în mânecă pentru șantajist, acesta folosindu-se de ele precum o păpușă trasă de sfori. De cele mai multe ori, victima are o structură emoțională șubredă și provine dintr-o familie incompletă, disfuncțională sau în care relațiile nu sunt cele mai înghegate”.

 

- De regulă, întregul proces de racolare, începând de la momentul cunoașterii, seducției, căpătării încrederii și a cunoașterii rudelor-prietenilor, este unul laborios, întocmit ca la carte de către agresori. Care este povestea tinerelor care au ajuns în cabinetul dvs?

- Atunci când aceste povești ajung în cabinetul de psihiatrie, situația este una complicată. Povestea de dragoste se transformă într-un coșmar în care rezolvarea problemelor necesită o perioadă lungă de terapie. Totul începe de la o relație înțeleasă de victimă ca fiind cu ,,bune intenții”, o poveste de dragoste cu sprijin din partea lui, ca mai apoi totul să se transforme într-o relație de manipulare în care primează interesul financiar. De aici încep propunerile sexuale de a face bani pentru relație, pentru a le fi bine și a-și putea achita datoriile. Perioada cadourilor, vorbelor frumoase și a atmosferei romantice ia sfârșit și încep amenințările, șantajul emoțional și uneori agresiunile fizice; totul pentru a transforma partenera într-o mașină sexuală de produs bani. De cele mai multe ori se amenință victima că tot trecutul ei sexual va fi comunicat familiei; această metodă reprezentând o armă tăioasă la care victima este extrem de vulnerabilă.

- Odată câștigată încrederea victimelor, ele sunt amenințate de către agresori și dezvoltă o teamă de a spune traumele prin care trec, practicarea prostituției sau orice altă faptă penală. Sunt aceste fete conștiente de ceea ce fac?

- Povestea tragică începe printr-un tunel de dragoste falsă ca mai apoi victima să deschidă ochii direct în minciuni, șantaj emoțional și mizerie trupească. Devin conștiente mult prea târziu.

- Agresorul ajunge să o cunoască foarte bine pe victimă. Este acest lucru un atu pentru el? O unealtă de șantaj?

- Acesta ajunge în primul rând să îi cunoască structura, sentimentele dar și familia din care provine. Toate acestea devin unelte de șantaj prin care agresorul o seduce, o șantajează și o aruncă în prostituție. Cunoașterea slăbiciunilor victimei reprezintă un as în mânecă pentru șantajist, acesta folosindu-se de ele precum o păpușă trasă de sfori. De cele mai multe ori, victima are o structură emoțională șubredă și provine dintr-o familie incompletă, disfuncțională sau în care relațiile nu sunt cele mai închegate.

- Ce șanse au ele să evadeze din acel mediu?

- Precum un Sindrom Stockholm, victimele cad pradă agresorului și totodată devin dependente emoțional de acesta. Prin sentimentele amestecate cu agresivitate se conturează o dragoste patologică cu elemente din tulburarea de personalitate dependentă și din Sindromul Stockholm, victima având un mare risc pentru depresie și anxietate. Un ,,loverboy” va apela de cele mai multe ori la cuvinte frumoase, susținere și la șantaj emoțional.  Agresivitatea fizică și verbală, amenințările cu privire la familia victimei sunt și acestea arme la îndemână pentru a-și continua planul de încasat bani din serviciile sexuale prestate de victimă.

- Care sunt cele mai mari frici ale victimelor?

- Noua  meserie le alungă speranțele și le inoculează frici cu privire la faptul că nu vor mai putea reveni la viața de altădată și că nu vor mai putea lucra și altceva. Un alt aspect rușinos face referire la familia ei care ar putea afla despre modul ei de a-și se întreține relația.

 

„Șansele de recuperare se conturează abia când victima realizează cursul nefiresc al vieții, afectarea fizică și emoțională și când toată mizeria asimilată devine de nesuportat. Atunci când are cea mai mică fărâmă de dorință înspre o viață mai bună, abia atunci o mână de ajutor îi poate fi întinsă”.

- Cum descriu victimele întreaga experiență? Sunt conștiente de faptul că au fost exploatate sau continuă să creadă că între ele și agresori a fost, totuși, o relație de dragoste?

- Aș spune că în mirajul dragostei, pe drumul atent bătătorit cu traseu patologic, victimele nu realizează exact ce li se întâmplă și nici nu se gândesc la repercusiunile ce vor apărea într-o zi. Cât privește conștientizarea relației de dragoste, acestea își găsesc cu greu răspunsurile reale. Familia și un specialist în sănătate mintală o pot ajuta să găsească drumul spre viața de altădată, cu spatele drept și capul sus.

- Care sunt șansele de recuperare a victimelor? În ce constă terapia?

-  Șansele de recuperare se conturează abia când victima realizează cursul nefiresc al vieții, afectarea fizică și emoțională și când toată mizeria asimilată devine de nesuportat. Atunci când are cea mai mică fărâmă de dorință înspre o viață mai bună, abia atunci o mână de ajutor îi poate fi întinsă. Până atunci, este ținută după gratiile unei vieți limitate, cu mare risc de îmbolnăvire a sufletului și a corpului fizic. Terapia pornește de la suportul familiei și al prietenilor, al celor care reprezintă substratul emoțional, de suport și de încredere. Ajutorul celor din jur este foarte important și adesea aceste femei ajung să se moblizeze atunci când cei apropiați se implică mai mult. Peste tot ajutorul acesta, un specialist poate diagnostica, poate trata și gestiona cu profesionalism un asemenea caz, în vederea însănătoșirii psihice a victimei. În cele mai multe cazuri, victimele decompensează psihic înspre depresie și anxietate, gândurile negre de finalizare precoce a vieții nefiind foarte departe, în absența unui tratament. Așadar, forța de a spune „stop joc!”, realizarea impasului și a vieții în degradare, ajutorul celor aropiați și vizita la un specialist în sănătate mintală pot fi armele înspre o viață mai bună. Cât privește căile legale de rezolvare, fiecare va decide după cum va simți pentru ea, cât și pentru alte potențiale victime.

Corina ISTRATI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
LEXINSOLV S.P.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 7007/86/2013* al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitație publică, în bloc, bunuri mobile aparținând debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia, cu sediul în com. Baia, str. Ulmului, nr. 125, jud. Suceava, CUI 26292448, constând din: - linie tehnologică pentru fabricare brichete din rumeguș cu o capacitate de producție de 500 kg/h, cu putere totală instalată de 35 kw, rezultând brichete cu diametrul de 60 mm, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 94.000 lei, exclusiv TVA. Bunurile scoase la vânzare sunt situate în com. Baia, sat Bogata, str. V. Stroiescu, nr. 11, jud. Suceava. Licitația va avea loc la data de 26.05.2021 ora 14:00, la sediul LEXINSOLV S.P.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitație, licitatorii au obligația de a depune 10% din prețul de pornire al licitației în contul de lichidare judiciară al debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia. În caz de neadjudecare licitația publică se va repeta în aceleași condiții în data de 16.06.2021 ora 14:00, 07.07.2021 ora 14:00, 28.07.2021, ora 14:00 și în data de 18.08.2021 ora 14:00. Prezenta publicație de vânzare constituie și notificare către creditori, debitor și orice persoană fizică sau juridica interesată în dosarul în cauză. Informații suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, web: www.lexinsolv.ro. Lichidator judiciar, Ec. Ceucă Ion
Bugetul Iașului, adoptat cu sprijinul unui consilier USR
13/05/2021 00:00

Bugetul municipiului Iaşi a fost adoptat, ieri, intr-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, a doua din această săptămană, după cea convocată luni, 10 mai.  Dacă precedentele două şedin ...

Un nou flux de vaccinare anti-COVID, fără programare, la USAMV
13/05/2021 00:00

  Începand de ieri, 12 mai, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi s-a deschis incă un flux de vaccinare destinat persoa ...

Examenele, doar pentru vaccinaţi!
13/05/2021 00:00

      ​Conducerea Universitătii de Medicină si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi a decis ieri ca doar studentii si profesorii care s-au vaccinat anti-COVID, care prezintă un tes ...

Un fost parlamentar ieşean scapă de urmărirea penală
13/05/2021 00:00

  Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care il viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvarşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organiz ...

Primăria le interzice ieşenilor să se drebranșeze de la sistemul centralizat de termoficare
13/05/2021 00:00

  Avand in vedere incetarea contractului de furnizare a agentului termic in municipiul Iasi de către Veolia SA, incepand cu data de 1 mai 2021, precum si preluarea provizorie a serviciilor de producere, ...

Zeci de medici de familie din Iaşi au acceptat vaccinarea anti-COVID
13/05/2021 00:00

Pentru o mai mare eficientizare, procesului de vaccinare se desfăsoară in etapa actuală inclusiv prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Aceştia vor asigura informarea, programarea la vaccinare, ...

Doi proxeneţi internaţionali, prinşi după apropape cinci ani de investigaţii
12/05/2021 23:59

În urma cercetărilor s-a stabilit că incepand cu anul 2014, aceştia au recrutat, fie direct, fie prin interpuşi, tinere pe care le-au determinat să practice prostituţia in Marea Britanie. În a ...

AJOFM Iaşi, în campania de promovare a economiei sociale
12/05/2021 23:57

Pentru lucrătorii de la AJOFM Iaşi, luna mai este „luna promovării economiei sociale”. E vorba de o campanie de promovare a intreprinderilor sociale. Acestea sunt gandite in primul rand pentru su ...

În mod straniu, sectorul ieșean al construcțiilor gâfîie
12/05/2021 23:54

Recentul centralizator remis presei de către AJOFM Iaşi e in ton cu scenariul verde in care a intrat judeţul. Tot mai multe locuri de muncă disponibile, deşi numărul e la jumătatea celui normal pentru ac ...

 UAIC va îmbutelia „Apa lui Cuza”
12/05/2021 21:13

 * Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a incheiat, cu un producător industrial, un contract de punere in functiune a unei linii de imbuteliere de apă minerală carbogazoasă si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei