FOTO/VIDEO - „O parte a populației este încă ancorată într-un trecut în care statutul femeii era dictat de bărbați”

dna ciuca

Dimensiune font:

| 18-10-2021 07:46

 

Dialog cu prof. univ. dr. Aurora Ciucă, avocat în Baroul Iași

În fiecare an, sute de copile devin mame înainte de a împlini 18 ani, cea mai mică vârstă fiind 10 ani. Ca un profil general, tinerele provin din familii dezorganizate, cu părinți care au probleme similare, carențe în educație, trăiesc în condiții de subzistență. Cele mai multe au abandonat școala. Care sunt cauzele? Cine sunt responsabilii? Cine ar trebui să intervină și CUM? (la nivel guvernamental, neguvernamental, social), în ce mod ne putem implica pentru a reduce acest fenomen sunt câteva întrebări la care am încercat să obținem răspuns de la doamna profesor universitar Aurora Ciucă, avocat în Baroul Iași.

- Ce spun cifrele referitor la acest fenomen?

- Un sondaj Eurostat din 2018 arată că 23% dintre mamele sub 18 ani din UE provin din România. Ne situăm pe primul loc, cu  8.621 de fete cu vârste între 10-17 ani care au devenit mame, dintre care 725 au născut  înainte de a împlini 15 ani. Anul următor, potrivit informațiilor Institutului Naţional de Statistică și ale Organizației Salvați Copiii (publicate în 2020), aproape 10% (adică 9,44%) din totalul naşterilor rezultă din rândul adolescentelor. S-au înregistrat 700 de naşteri la minore sub 15 ani şi de 16.831 de naşteri la tinere cu vârste între 15 şi 19 ani.

 

„Cel mai important element în conturarea unui profil este acela că vorbim despre fete care nu mai frecventează școala (83%, așa cum reiese dintr-o dezbatere organizată de Salvați Copiii România și Administrația Prezidențială), dintre care 64% abandonaseră școala anterior sarcinii”.

 

Iată, vorbim despre tinere vulnerabile care, la rândul lor, vulnerabilizează și copilul născut (prin nașterile premature, mortalitatea infantilă, diverse afecțiuni dar și probleme psiho-sociale viitoare). De pildă, dacă citim Raportul periodic al Comitetului pentru drepturile Copilului, vedem că de ani de zile, în România, rata mortalității se menține ridicată și la aceasta contribuie și cifrele care provin din această zonă a mamelor minore. Peste 6,2 la mie dintre nou-născuții din România au murit în 2019 (dublu față de media din statele Uniunii Europene).

- Putem vorbi despre un „profil al tinerelor mame?

- E destul de dificil de realizat un portret. Majoritatea acestor fete  locuiesc în mediul rural și au condiții de trai precare. Multe dintre ele provin din familii destrămate sau recompuse sau din cele în care unul sau ambii părinți sunt la muncă în străinătate. Există un anumit segment format  din adolescentele care au încercat să fugă de acasă și din cele aflate în centre de plasament care au devenit victime ale unor persoane din acel mediu. Cel mai important element în conturarea unui profil este acela că vorbim despre fete care nu mai frecventează școala (83%, așa cum reiese dintr-o dezbatere organizată de Salvați Copiii România și Administrația Prezidențială), dintre care 64% abandonaseră școala anterior sarcinii.

 

„Potrivit statisticilor, vârsta taților în aceste cazuri este cuprinsă între 14-39 de ani. Mulți sunt tineri cu aproximativ 5 ani mai mari decât mamele  minore. Unii dintre eu sunt prieteni dar pot fi și necunoscuți (care racolează tinete pe Internet) cu care acestea acceptă să se întâlnească. Cele mai grave situații sunt însă cele în care membri de familie (frați mai mari, tați/parteneri ai mamelor lor) cu care locuiesc împreună,  se fac vinovați de viol, de incest...”

 

- Cine sunt tații acestor copii ?

- Tot potrivit statisticilor, vârsta taților în aceste cazuri este cuprinsă între 14-39 de ani. Mulți sunt tineri cu aproximativ 5 ani mai mari decât mamele  minore. Unii dintre eu sunt prieteni dar pot fi și necunoscuți (care racolează tinete pe Internet) cu care acestea acceptă să se întâlnească. Cele mai grave situații sunt însă cele în care membri de familie (frați mai mari, tați/parteneri ai mamelor lor) cu care locuiesc împreună,  se fac vinovați de viol, de incest...

Și aici ne plasăm în categoria victimelor violenței domestice. Avem, în acest sens, exemplul unor cazuri judecate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

- Care sunt cauzele acestui fenomen?

- Cred că sunt cauze multiple. În primul rând, este vorba despre mentalitate. O parte a populației este încă ancorată într-un trecut în care statutul femeii era dictat de bărbați. Am mai vorbit despre asta, și din păcate, cunoaștem cu toții sintagme de genul: „Fetele n-au nevoie de școală, trebuie să-și crească frații mai mici, trebuie să ajute în gospodărie”. Pe de altă parte, este lipsa de comunicare cu părinții sau dezinteresul acestora pentru supravegherea copiilor (sau, cum am menționat, absența lor din domiciliu). Pe acest fond, pot apărea carențe afective și dorința de a le suplini. Putem menționa, apoi, sărăcia, lipsa resurselor necesare traiului, lipsa educației în general și a educației sexuale în special dar și anumite cutume sau cultura unor comunități etnice. Întâlnim, de exemplu, perpetuarea modelului mamei foarte tinere (căsătorite sau nu) și realizarea unicei surse de venit din alocația copiilor.

 Dacă avem în vedere Convenția de la Istanbul privind violența domestică, semnată de statul român, vedem că este obligația statelor să găsească modalitățile de  schimbare a modelelor sociale și culturale, eradicare a prejudecăților, a obiceiurilor, tradițiilor și a altor practici bazate pe inferioritatea femeii sau pe roluri stereotipe pentru femei și bărbați. În vederea îndeplinirii acestei obligații, în 2018 a fost  modificată legea română privind violența domestică(217/2003) arătându-se că: „Sub nici o formă, obiceiul, cultura, religia, tradiția, onoarea” nu pot fi invocate pentru a justifica nici un fel de act de violență împotriva femeii. Legat de acest ultim aspect, din păcate, printre cauze trebuie să includem și lipsa unor politici naționale coerente.

 

„Este nevoie de strategii şi de politici coerente în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al protecţiei copilului. Evodent, acestea trebuie realizate pe baza unor analize corecte, ținând cont de profilului socio-demografic, educaţional şi cultural al tinerelor expuse riscului de a deveni mame înainte de 18 ani (pentru că mamele minore despre care vorbim, nu formează un grup compact pe care să-l identificăm cu ușurință)”.

 

- Ce putem face ?

- Așa cum am spus, statul prin instituțiile sale are rolul principal. Este nevoie de strategii şi de politici coerente în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al protecţiei copilului. Evodent, acestea trebuie realizate pe baza unor analize corecte, ținând cont de profilului socio-demografic, educaţional şi cultural al tinerelor expuse riscului de a deveni mame înainte de 18 ani (pentru că mamele minore despre care vorbim, nu formează un grup compact pe care să-l identificăm cu ușurință). Culegerea informațiilor și aducerea lor în dezbaterea profesioniștilor din domeniile educației, sănătății publice, justiției și afacerilor interne este un prim pas. Fiind vorba despre adolescente suntem la intersecția dintre protecția copilului și cea a femeii (în devenire) așa încât este nevoie de implicare din partea asistenților comunitari, asistenţilor sociali, mediatorilor sanitari, a medicilor de familie și a medicilor ginecologi, a polițiștilor, juriștilor, profesorilor.

Sigur, cunoaștem discuțiile legate de cursurile  de educație sanitară sau sexuală în școli. Dacă însă, o mare parte din mamele minore abandonează școala, trebuie gândite alte soluții de educare sau de reinserție școlară.

Consider că accentul trebuie să cadă pe măsuri de prevenție. Ajutorul constând în acordarea unor drepturi bănești pentru creșterea copiilor născuți de adolescente este o măsură de protecție dar, poate că punerea la dispoziție a unor pliante despre măsuri de contracepție și despre riscurile sarcinilor la vârste foarte tinere (așa cum se întâmplă în multe state) ar putea preveni creșterea alarmantă a cazurilor. De asemenea, este necesară informarea populației cu privire la aceste date,  organizarea  unor centre de informare (a tinerilor dar și a părinților) în domeniul sănătăţii reproducerii și utilizarea rețelelor sociale pentru diseminarea informațiilor.

Sigur că rolul justiției rămâne esențial. Dar și aici, se pare, trebuie schimbată abordarea. Revenind la discuția despre CEDO, cred că un extras din ultimele hotărâri pronunțate împotriva României este edificator în privința măsurilor viitoare. Într-o cauza din 2020 Curtea evidențiază, din păcate, „superficialitatea organelor statului în aprecierea gravității situației prin neîndeplinirea de către autorități a obligației de a aborda ancheta penală din perspectiva violenței conjugale”, prin neexaminarea pe fond a plângerii privind violența cibernetică strâns legată de plângerea privind violențe conjugale și incapacitatea de  a surprinde în mod global fenomenul violenței domestice în toate formele sale și incapacitatea de a aborda faptele „din perspectiva violenței domestice”. Într-un alt caz (din 2017) Curtea constată că în România „violența domestică este tolerată și percepută ca normală”, populația și mai ales femeile nefiind la curent cu cadrul legal existent iar „pasivitatea autorităților reflectă o atitudine discriminatorie”. De asemenea, s-a subliniat absența cooperării dintre autorități în vederea identificării actelor de violență și a investigării efective.

Pe de altă parte, legea privind protecția copilului (272/2004), în lumina Convenției din 1989 (ratificată prin Legea 18/1990) prevede interesul superior al copilului, răspunderea părinților (în principal) și a colectivității locale (în subsidiar), îngrijirea alternativă asigurată de medicul de familie, intervenția DGASP (vizite la domiciliu, sesizarea instanței). Capitolul referitor la sănătatea copilului se axează pe reducerea mortalității infantile și prin modificarea recentă (din 2020) impune derularea în școli, cel puțin o dată pe semestru, de programe educație pentru viață, inclusiv educație sexuală, pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală și graviditatea minorelor.

- Cum ne putem implica?  

- Iată, trăgând un semnal de alarmă. Contribuind la informare, la creșterea gradului de conștientizare cu privire la aceste situații la toate nivelurile.  Dvs., jurnaliștii, prin mediatizarea unor cazuri, prin informare cu privire  instrumentele care există la dispoziția acestor tineri. Prin educație. Prin dialog la firul ierbii. Prin voluntariat. Prin implicarea în organizații neguvernamentale  și prin solidaritate umană. Să ne amintim de începuturile mișcării de emancipare a femeii în țara noastră și de mari personalități (Ella Negruzzi, Sarmiza Bilcescu, Regina Maria- pentru a aminti doar câteva) care au creat în mediul rural cămine culturale, care țineau lecții despre organizarea gospodăriei, creșterea copiilor și rolul educației...

A consemnat Maura ANGHEL

Aurora Ciucă este Doctor în Drept internațional al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, profesor la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, este titularul disciplinelor Drept internațional public și Protecția internatională a drepturilor omului.

A obținut diploma de Master „Cum laude” din partea Universității Notre Dame (SUA) cu o teză privind analiza violenței domestice în Statele Unite și a urmat stagii de specializare la Institutul Internațional pentru Drepturile Omului Réne Cassin (Franta), Center for Civil and Human Rights (SUA), Institute for Human Rights (Åbo Akademy University, Finlanda).
A fost profesor invitat (in 2014) la Institute des Hautes Études Internationales, Université Panthéon-Assas (Paris II) și profesor Erasmus la Facultatea de Drept a Universității din Parma (2016). Este membru fondator și președinte al Asociației academice „Vespasian V. Pella” din Iași.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin administratorul judiciar desemnat în dosarul nr. 10051/99/2017 (596/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile din patrimoniul debitoarei S.C. „POWER LAND L.T.D.” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Canta nr. 38, bl. 531, sc. B, parter, ap. 1, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Construcţii agricole în suprafaţă de 4.519 m.p., terenul extravilan în suprafaţă de 7.160 m.p. înscris în Cartea funciară a comunei Slatina la nr. 34208 este proprietatea persoanelor fizice Ştefan Gavril şi Ştefan Aglaia, teren care figurează cu un drept de comodat în favoarea S.C. Pawer Land L.T.D. S.R.L. Iaşi pe o perioadă de 20 de ani din data de 01.01.2006 localitatea Slatina, comuna Slatina, judeţul Suceava - C1 – Grajd vaci + grajd muls; - C2 – Bucătărie furajeră + depozit furaje; - C3 – Platformă dejecţii; - C4 – Siloz de suprafaţă + bazin purin; - C5 – Fosă (septică); - C6 – Preş dezinfecţie (cabină poartă); - C7 – Puţ (forat); - C8 – Drumuri şi platforme. 62.088,25 16.155,30 3.817,45 18.396,35 514,15 4.165,00 428,40 28.581,00 Total * * 134.145,90 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus. Vânzarea se va efectua conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 02.12.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.01.2022, ora 1000 şi se vor organiza 6 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 14.01.2022, 21.01.2022, 28.01.2022, 04.02.2022, 11.02.2022, la sediul administratorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul administratorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun imobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe administratorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Administrator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Subscrisa EUROBUSINESS LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al AYA SPORTS S.R.L., desemnat prin Sentinţa Comercială nr. 585/25.05.2010 de Tribunalul Iaşi – Sectia a II - a Civilă - Faliment în dosarul nr. 1970/99/2009 (nr. format vechi 96/2009), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, coroborat cu prevederile CPC si hotărârea Adunării creditorilor din 17.06.2021, organizează în ziua de 16.12.2021,ora 11:00, licitaţie publică competitivă cu strigare, pentru valorificarea următorului bun imobil: Denumire activ: Preț de pornire a licitației (EUR, fără TVA) Proprietate rezidențială, tip “casă de locuit cu regim de înălțime P+1E+M, cu teren aferent”, situată în Sat Răsboieni, Com. Țibănești, Jud. Iași, compusă din: 8.298,00 Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 962,26 mp, nr. cad. 392, CF nr. 237/UAT Țibănești 1.100,00 Corp clădire C1 cu destinație casă de locuit, în stare de degradare, P+1E+M, nr. cad. 392 - C1, CF nr. 237/ UAT Țibănești,Sc = 258,18 mp; Scd = 516,36 mp;Su parter = 170,48 mp;Su etaj = 172,84 mp;Su mansardă = 66,78 mp și Su totală = 410,1 mp 7.198,00 Prețurile nu includ TVA.Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin. 2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Persoanele care pretind vreun drept asupra activului ce urmează a fi scos la vânzare,au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.12.2021, ora 16:00, la sediul lichidatorului judiciar.În conformitate cu prevederile art. 53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii.Modalitatea de valorificare a activului este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în Adunarea Creditorilor din data de 17.06.2021. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei.Înscrierea la licitaţie se face cel târziu cu o zi lucrătoare, ora 16:00, înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei.Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 5% din preţul de pornire a licitaţiei, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei,nr.:RO64BUCU1032235342764RON,deschis la Alpha Bank.În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Vizitarea şi prezentarea activului se poate face în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu acceptul lichidatorului judiciar. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea bunului imobil reprezintă o condiție obligatorie pentru participarea la licitații.În caz de neadjudecare, licitația se va amâna la un alt termen, pentru care se vor îndeplini din nou formalitățile de publicitate prevăzute de art. 838 Cod de procedura civilă. În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen, de cel mult 30 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie, în condiţiile art. 838. La acest termen, licitaţia va începe de la preţul de 50% din preţul de pornire al primei licitaţii. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei şi există cel puţin 2 licitatori, la acelaşi termen, bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit, dar nu mai puţin de 30% din preţul de pornire al primei licitaţii. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia.Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat on–line, de la lichidatorul judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietul de sarcini este de 595,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar,nr:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi.Informaţii suplimentare se pot obţine pe:www.lrj.ro, 0733.683.701, 0733.683.702, mail: vanzari@lrj.ro, anabella.padurariu@lrj.ro, office.is@lrj.ro.
Ceața a creat probleme pe Aeroportul Iași
06/12/2021 21:52

Ceata a creat probleme pe Aeroportul Iasi. Un avion ce a survolat cateva zeci de minute deasupra Iasului s-a renuntat la aterizare, iar aeronava a fost indrumată spre Suceava.  Zborul de Bruxelles, acest ...

Un băiat din Bacău, electrocutat după ce s-a urcat pe un vagon de tren, a murit
06/12/2021 21:47

Poliţiştii vranceni au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă in cazul adolescentului electrocutat, după ce s-a urcat pe un vagon de tren din Gara Focşani, a informat Inspectoratul de Poliţie Jude ...

Porci morţi din cauza pestei africane, descoperiţi la marginea unei păduri din Botoșani
06/12/2021 21:44

Autorităţile sanitar-veterinare din Botoşani au inceput o anchetă după ce au descoperit trei porci domestici morţi la marginea unei păduri de pe raza comunei Vorona, a anunţat, luni, prefectul Dan Nechi ...

 Noi dotări la Spitalul de Pediatrie
06/12/2021 21:40

Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii „Sfanta Maria” din Iasi a primit prima transă de ventilatoare mecanice prin proiectul COMBAT COVID, derulat de Consiliul Judetean Iasi În cadrul ...

 Scade treptat numărul cazurilor noi de COVID-19
06/12/2021 21:38

Vesti bune la nivelul judetului Iasi. Numărul infectărilor cu virusul SARS Cov-2 scade de la o zi la alta. La ultima raportare au fost confirmate 13 cazuri noi la nivelul judetului, constandu-se o scădere co ...

 Ambasadorului Republicii Coreea, în vizită la rectorul UAIC
06/12/2021 21:36

* studenti, cadre didactice si cercetători din cadrul UAIC au efectuat, in ultimul deceniu, 29 de vizite academice, stagii de studiu, predare, formare la institutii de invătămant superior si alte organizatii ...

 Cinci teste COVID pozitive, în școlile ieșene
06/12/2021 21:35

* in doar patru şcoli iesene s-a decis să se facă testarea in unitate * in restul şcolilor din judeţ testele au fost transmise părinţilor * nu există o procedură standard in privinţa transmiterii rezu ...

 ,,Decembrie de poveste”, la USV
06/12/2021 21:18

Decembrie este luna cadourilor, luna bucuriilor, a solidaritătii, a sperantei, a tolerantei, a dăruirii, a sufletelor calde si mai ales a iubirii. Mirosul de brad, turtă dulce, colindele, atmosfera caldă di ...

Eveniment omagial la Palatul Culturii Iași: Franz Liszt – 210 ani de la nașterea marelui compozitor și virtuoz al pianului
06/12/2021 19:00

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei