Gabriel Brehuescu, tânărul care și-a pus în minte să facă din cifre o armă cu care să cucerească lumea

1matematician 2
1matematician1

Dimensiune font:

| 01-04-2023 10:15

 Pentru doar câțiva dintre noi, matematica reprezintă o minune care se săvârșește în fiecare zi. Pentru toți ceilalți, disciplina aceasta imposibil de îmblânzit capătă felurite forme detesatabile, mereu altele, însă mereu respingătoare.

Nu știu dacă matematica este limbajul utilizat de Dumnezeu pentru a proiecta lumea, cum a spus-o Galileo Galilei, însă numerele n-au rămas, pentru unii, cu siguranță, doar bază de raționamente, ci s-au transformat în sursă de imaginație.

Gabriel Brehuescu este un nume care nu spune, deocamdată, mare lucru în lumea matematicienilor. Dar o va face, cu siguranță, pentru că tânărul acesta și-a pus în minte să facă din cifre o armă cu care să cucerească lumea.

Gabriel Brehuescu este student în anul al doilea la Facultatea de Matematică a Universității „Alexandru Iona Cuza” din Iași, vine din Botoșani și a cucerit deja, la prima apariție pe tărâmul competițiilor matematicienilor, o medalie. Și nu una oarecare, ci chiar aurul, la cea de-a 17-a ediţie a competiţiei internaţionale studenţeşti SEEMOUS 2023 - South-Eastern European Mathematical Competition for University Students, desfășurată, în perioada 7 - 12 martie 2023, la Struga, în Macedonia de Nord.

„Declicul vine și din altă parte decât de la anumite persoane. Totul depinde de mediu. Eu am avut noroc  de un mediu în care am putut evolua, atât în familie, cât și în școală”.

Gabriel nu s-a născut genial, cum poate multă lume ar fi tentată să judece cazul, la prima vedere. O profesoară de matematică i-a deschis apetitul pentru acest domeniu, prin clasa a 7-a, iar el a reușit să se agațe de matematică și să meargă, împreună pe această cale. „De mic, m-au pasionat științele exacte. Declicul vine și din altă parte decât de la anumite persoane. Totul depinde de mediu. Eu am avut noroc  de un mediu în care am putut evolua, atât în familie, cât și în școală. În clasa a IX-a, pe când eram elev la Colegiul Național Mihai Eminescu din Botoșani, am fost la prima mea olimpiadă de matematică, faza județeană. Primul meu concurs. Un an mai târziu am reușit să mă calific la faza națională, însă n-am obținut o poziție în față...”, își amintește Gabriel.

Adolescentul nu s-a descurajat și, „îndrăgostit nebunește de matematică”, dar și cu susținerea totală a profesorilor din liceu, a mers mai departe.

Ar fi putut să aleagă orice altceva în viață, de la medicină la geologie, de la agronomie la arhitectură, însă el s-a încăpățânat să nu renunțe niciodată în viață la matematică. „Am fost pasionat doar de matematică. Lucram mereu din publicații de specialitate, în clasa a XI-a eram deja în stare să scriu eu însumi probleme mai complexe, pe care le trimiteam pe la diferite reviste, prin țară. Nu prea am avut alte pasiuni… Bun, dacă prin absurd s-ar fi întâmplat să nu aleg matematica, probabil că aș fi ales fizica, deci tot în sfera aceasta. Deși e greu de crezut, eram pasionat, încă din liceu, de aplicații ale matematicii în fizică, de modul în care pot lega matematica de acest domeniu, de biologie, de alte domenii”, povestește Gabriel.

Te poți naște genial? „Nu. Poți avea un IQ mare, dar pasiunea pentru un anumit domeniu e influențată doar de mediul în care te miști. Cei care nu-și găsesc pasiunile nu vor avea determinarea de a lucra. O vor face în momentul în care vor descoperi pasiunea”.

Logic, trecerea la Facultatea de Matematică de la Iași a fost una firească. Pasul a fost unul uriaș pentru tânărul venit de la Botoșani, însă adaptarea a venit destul de repede. „Aici e totul diferit… Nu mai există abordarea aceea copilărească din liceu, putem colabora cu profesorii, avem discuții libere. Aici, profesorii sunt foarte atașați de studenți. Ei fac totul pentru ca discuțiile, abordările să fie de la egal la egal. Profii sunt mai deschiși la idei noi, la orice... Sunt grele examenele, e multă muncă, dar și satisfacțiile sunt mari”, consideră proaspătul medaliat cu aur la SEEMOUS 2023, care nu a „încasat”, în facultate, decât medii de 10!

Concursul de la Struga a fost, de fapt, primul său concurs studențesc și, mai mult, prima sa ieșire în afara granițelor țării. „În primul an, sincer, mi-a fost frică. Pierdusem un pic din acea competitivitate din liceu, dar anul acesta am decis să încerc”, mărturisește Gabriel, un tip genial, cum îl caracterizează, pe nerăsuflate, colegii. Dar, oare, te poți naște genial? „Nu. Poți avea un IQ mare, dar pasiunea pentru un anumit domeniu e influențată doar de mediul în care te miști. Cei care nu-și găsesc pasiunile nu vor avea determinarea de a lucra. O vor face în momentul în care vor descoperi pasiunea. Iar momentul acela va veni, cu siguranță, mai devreme sau mai târziu”, mărturisește, astăzi, Gabriel Brehuescu.

Cât despre nivelul matematicii, astăzi, în școlile românești, Gabriel Brehuescu îl consideră... „în ascensiune”. „Nivelul a crescut mult și se cunoaște… Dacă ne uităm la câteva probleme de olimpiadă din ultimii ani, comparative cu anii anteriori, s-a trecut la un nivel mai înalt. Dacă ne uităm la culegerile anilor 2000, problemele sunt mult mai dificile, însă în culegerile anilor 70, de exemplu, problemele erau mult mai grele. Și eu mă pregătesc astăzi de pe culegeri ale dlui Sirețchi, de prin anii 70. Chiar și recomandările profesorilor sunt către culegeri din anii 60 sau 70... Dacă ne raportăm doar la ultimii 15 ani, nivelul e mai bun astăzi. A crescut de atunci și e în creștere”, adaugă tânărul matematician, care colaborează cu diverse publicații de specialitate, printre care Gazeta matematică, Recreații matematice.

„Abia aștept vacanțele pentru a putea lucra mai mult! De obicei, lucrez 8-9 ore pe zi, uneori chiar și 10 ore”

Ce va face tânărul Gabriel Brehuescu după ce-și va termina studiile universitare de licență? „N-am aplicat pentru vreo universitate din străinătate, mai ales că putem avea acces, astăzi, la toate resursele informaționale și contează mai puțin țara unde îți urmezi cursurile universitare. Am vrut aici, pentru că nici nu cred că m-aș fi adaptat foarte bine în străinătate, sunt mai timid, nu știu cum m-aș descurca într-o limbă străină, deși vorbesc destul de bine engleza, dar am avut impulsul acesta de a rămâne... Aș vrea să continui aici, la Cuza, și masterul și doctoratul, căci UAIC e o universitate performantă, iar Facultatea de Matematică una de top”, susține Gabriel.

Logic, vă veți întreba cât lucrează un asemenea student, zilnic, pentru a-și împlini visul, ce sacrificii face... „Abia aștept vacanțele pentru a putea lucra mai mult! De obicei, lucrez 8-9 ore pe zi, uneori chiar și 10 ore”. Dacă se plictisește? „Nuuu! Dacă simt că îmi pierd energia, interesul de moment, schimb domeniul. Dar tot matematică fac! Trec, de exemplu, de la algebră la analiză matematică sau geometrie...”

Cât despre planurile de viitor... „Dacă mi se va oferi posibilitatea de a rămâne în UAIC, evident, voi rămâne aici! Dacă nu, voi studia posibilitățile de a continua ca profesor. Aș vrea o carieră didactică, însă voi vedera ce mi se va oferi pe parcurs… Și cariera de cercetător m-ar interesa, dar vreau să am planuri mai concrete, mai realiste, așa că pe primul loc rămâne o carieră didactică”, mărturisește Gabriel Brehuescu.

L-am întrebat pe Gabriel ce-și dorește, sub aspect profesional, dacă are în plan rezolvarea anumitor necunoscute din matematică, rămase fără soluție de ani și ani... „Nu fac din asta un scop. Toate la timpul lor. Întâi vreau să-mi creez bazele, să știu că sunt stăpân pe noțiunile acestea, pentru ca apoi să evoluez. Evident, m-am gândit și la asta, dacă aș încerca... dar nu am foarte clar în minte o astfel de problemă . Sunt la un nivel prea jos ca să pot gândi atât de departe”.

Dacă eliminăm matematica din viața sa, Gabriel Brehuescu rămâne un tânăr ca toți ceilalți. Poate ușor diferit... Cu regretul de a nu fi citit, în ultima perioadă, mai multe cărți, cu pasiunea pentru muzica anilor 60, ascultând melodiile lui Serge Gainsbourg sau Charles Aznavour…

Dar de ce-ar vrea să elimine el matematica, atâta vreme cât, devine evident, și-a pus în minte să facă din cifre o armă cu care să cucerească lumea?!

Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
După gratii pentru că a plecat la muncă în Cipru şi nu s-a prezentat la Serviciul de Probaţiune
19/03/2024 08:46

La intoarcerea in ţară, vara trecută, după doi ani petrecuţi in Cipru, Gheorghe C. din Barleşti a fost aşteptat cu cătuşe de către oamenii legii din Iaşi. Individul primise, in 2019, o condamnare de ...

Protest spontan al angajaţilor de la Radio Iaşi
19/03/2024 08:45

Peste 50 de angajati ai postului Radio Romania Iasi au reluat luni seria protestelor spontane in fata institutiei, nemultumiti de lipsa de reactie a conducerii institutiei vis-a-vis de solicitările inaintate ...

Un deputat a pus gând rău pisicilor
19/03/2024 08:12

Un deputat vrea să scape de pisicile de pe străzi intr-un mod care a starnit furia iubitorilor de feline, de animale, in general. Printr-un proiect de lege ar urma ca pisicile maidaneze să fie adunate de pe ...

Doi hoţi pentru un tub cu balsam de buze
19/03/2024 07:58

A fost nevoie de aproape opt luni şi cinci termene de judecată pentru ca magistraţii ieşeni să renunţe la procesul penal impotriva Laviniei S. şi a lui Ion S. Cei doi fuseseră inculpaţi, in data de 10 ...

Hoţul de biciclete din Tătăraşi, deocamdată doar un an, cu suspendare
19/03/2024 07:57

Ionel I. are 42 de ani, locuieşte intr-un bloc dezafectat din cartierul Tătăraşi, imobil ce aparţine Citadin S.A. N-a fost niciodată angajat undeva, trăieşte din mici hoţii, cateodată mai lucrează cu ...

Diriginți școlari din cinci județe ale Moldovei au venit la Iași, la „specializare”
19/03/2024 07:56

45 de diriginti si consilieri scolari judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Suceava şi Neamţ au participat, la sfarşitul săptămanii trecute, la Iaşi, la o sesiune de formare organizată de Hands across Roma ...

Doar 4 din 10 elevi ieșeni ar lua, astăzi, Bacul!
19/03/2024 07:54

În judetul Iasi, au fost transmise spre evaluare 31.253 de lucrări, asociate celor trei probe de examen. În total, au fost obtinute 66 de note de 10. Niciuna la Romană! A plouat cu 5. Nicio unitat ...

Un celebru traficant de influenţă a solicitat schimbarea încadrării juridice în „înşelăciune”
19/03/2024 07:48

Vasile Ilioae a trăit in lux vreme de patru ani, in perioada 2012-2016, ieşeanul păcălind la greu diverse persoane. Se lăuda că are mare influenţă asupra celor de la Comisia Comisei de Evaluare a Persoa ...

Iașul, văzut prin ochii unui IT-ist întors acasă după 13 ani
19/03/2024 07:47

În ultimii ani, domeniul IT a devenit extrem de căutat printre tinerii ieseni. Astfel, facultătile din Iasi specializează, anual, mii de studenti care sunt pregătiti să se angajeze in marile companii ...

22.000 lei pentru o lunetă de Chevrolet, scoasă cu furca
19/03/2024 07:46

Deranjat de faptul că vecinii săi fac petrecere şi dau muzica la maxim, ieşeanul Florin S. a reacţionat intr-un mod orginal, dar care s-a dovedit, in cele din urmă, foarte costisitor. Mai intai, le-a ceru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei