Gheorghe Nichita, fostul primar al Iasului, condamnat la inca 5 ani si 2 luni cu executare pentru ca si-a spionat amanta

00000  YpsqGDsq_400

Dimensiune font:

| 29-09-2020 14:20

Tribunalul Iasi a decis marti, 29 septembrie, sa-l condamne la 5 ani si 2 luni de inchisoare cu executare pe fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita.

Acesta a fost condamnat in dosarul in care este acuzat de comiterea mai multor infractiuni, in perioada in care si-a exercitat functia.

Este vorba de faptele de instigare a unor politisti locali din Iasi pentru a-i supraveghea fosta amanta, Adina Samson. Condamnarea lui Nichita vine dupa ce acesta a fost condamnat, definitiv, la Curtea de Apel Bucuresti, la 5 ani de inchisoare pentru luare de mita, potrivit Adevarul.

In dosarul "Amanta" a mai fost condamnat si Liviu Hliboceanu, fostul sef al Politiei Locale din Iasi. Cei doi ar trebui sa achite Primariei Iasi despagubiri de peste 100.000 de lei.

 

Faptele retinute de procurori, potrivit comunicatului DNA
"In perioada 25 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzand de functia detinuta, respectiv primar al Municipiului Iasi, l-a determinat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu prin folosirea necorespunzatoare a resurselor materiale si umane ale Politiei Locale a Municipiului Iasi.

 

 

Concret, primarul Nichita Gheorghe l-a determinat pe directorul general al Politiei Locale Iasi, Hliboceanu Liviu Mihai, sa dispuna personal sau cu ajutorul inculpatului Avarvarei Stefan, functionarilor din cadrul Politiei Locale a Municipiului Iasi, sa efectueze activitati de investigatii in teren sau de supraveghere operativa a unei persoane si a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecinta prejudicierii intereselor legale ale Politiei Locale a Municipiului Iasi si producerii unei pagube in cuantum de 13.429,13 lei (prin folosirea resurselor materiale si umane ale respectivei institutii).

Totodata, prin savarsirea infractiunii, inculpatul Nichita Gheorghe a obtinut un folos nepatrimonial necuvenit costand in informatiile rezultate din activitatile de investigatii in teren si de supraveghere operativa, dar si un folos patrimonial necuvenit in cuantum de 58.142,85 lei, intrucat nu a mai fost nevoit sa achite aceasta suma unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informatiile respective.

In perioada 30 ianuarie - 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, in aceeasi calitate, in mod repetat, i-a determinat pe inculpatii Hliboceanu Liviu Mihai si Avirvarei Stefan, functionari publici in cadrul Politiei Locale Iasi, sa efectueze verificari in baze de date care contin informatii ce nu sunt destinate publicitatii, iar ulterior sa foloseasca informatiile astfel obtinute si sa permita accesul unor persoane neautorizate la aceste informatii, pentru a obtine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

 

La data de 25 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Chisca Costica Eugen sa obtina desfasuratorul (lista) convorbirilor telefonice initiate in ziua respectiva de aceeasi persoana supravegheata.

In continuare, inculpatul Chisca Costica Eugen l-a determinat la randul sau, pe inculpatul Curalariu Calin-Mihai, angajat al unei companii de telefonie mobila, sa obtina aceste date nedestinate publicitatii care, ulterior, au ajuns in posesia inculpatului Nichita Gheorghe, acesta din urma obtinand astfel un folos nepatrimonial necuvenit.

In cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activitatilor zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avirvarei Stefan, fiind determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achizitionat un program informatic conceput in scopul de a asigura accesul fara drept la un sistem informatic si a detinut aceasta aplicatie pe care a pus-o ulterior la dispozitia acestuia din urma, in acelasi scop. Aceasta aplicatie de tip "spy" a fost instalata din dispozitia inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost facut cadou ulterior persoanei supravegheate.

In cursul aceleiasi luni, primarul municipiului Iasi, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avirvarei Stefan sa acceseze fara drept sistemul informatic apartinand persoanei supravegheate, in scopul de a obtine date informatice referitoare la locatia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicatii Skype, WhatsApp.

In perioada 01 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, primarul municipiului Iasi, l-a instigat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, dupa ce acesta luase deja hotararea infractionala, sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul de a dispune unor subordonati sa asigure escortarea permanenta a inculpatului Nichita Gheorghe si sa efectueze deplasari cu autoturismele Politiei Locale in interesul personal al acestuia din urma sau al unor persoane indicate de el.

Urmare a acestei actiuni, a fost creat un prejudiciu institutiei publice de interes local si un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe sau persoanelor indicate de acesta, in cuantum de 91.811,3 lei.

Tot in aceeasi perioada, inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, in calitate de conducator al Politiei Locale a Municipiului Iasi, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu prin folosirea necorespunzatoare a resurselor materiale si umane ale Politiei Locale a Municipiului Iasi, in sensul ca a mentinut politisti locali, angajati ai institutiei pe care o conducea, in postul de paza a imobilului in care locuia inculpatul Nichita Gheorghe, desi asemenea atributii nu reveneau in mod legal Politiei Locale a Municipiului Iasi.

Urmare a acestei actiuni, a fost creat un prejudiciu institutiei publice de interes local si corelativ un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe in cuantum de 124.195,66 lei. In data de 11 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Avirvarei Stefan sa isi indeplineasca in mod defectuos propriile atributii de serviciu prin folosirea necorespunzatoare a resurselor materiale si umane ale Politiei Locale a Municipiului Iasi, respectiv sa dispuna ca un politist local din subordine sa efectueze activitati de verificare a legalitatii unei constructii edificate pe raza Municipiului Iasi, imobil in care cunostea ca se efectueaza o activitate comerciala, nefiind efectuate recent lucrari de constructie.

Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, inculpatul Avirvarei Stefan a prejudiciat interesele legale ale Politiei Locale a Municipiului Iasi, avand un singur scop si anume acela de a-i crea un folos nepatrimonial necuvenit lui Nichita Gheorghe".

Gheorghe Nichita se afla deja in inchisoare, unde executa o pedeapsa de 5 ani pentru coruptie. Avocatii fostului primar pot depune apel la sentinta pronuntata marti, 29 septembrie.
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

Pasajele supraterane din Podu Roș: a fost lansată licitația de proiectare
23/10/2020 21:29

Primăria a lansat astăzi licitatia pentru proiectarea lucrărilor la pasajele supraterane din Podu Ros.     Valoarea estimată a contractului este de circa 2,2 milioane lei, fără TVA. D ...

 Polițiștii din Bacău sunt epuizați. Ei trebuie să verifice persoanele aflate în carantină. Zilnic, fac peste 200 de controale
23/10/2020 18:35

  Fortele de ordine sunt cele care ar trebui să verifice zilnic dacă persoanele care au decizii de carantină chiar le respectă, adică nu părăsesc domiciliul, riscand astfel să transmită virusul, ...

Jurământ la Palat
23/10/2020 16:59

    * noul presedinte, Costel Alexe, si ceilalti consilieri judeteni au depus jurămantul, in cadrul ceremoniei de constituire a Consiliului Judetean Iasi * a lipsit fostul presedinte, actual c ...

Suceava intră în zona roșie de alertă
23/10/2020 16:55

 Coeficientul infectărilor cu noul coronavirus, cumulate la 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori, a ajuns, astăzi, in judeţul Suceava la 1,64, trecand astfel in zona roşie, peste pragul de alertă d ...

VIDEO - Noul președinte al CJ Iași, Costel Alexe, depune jurământul. La ceremonie participă și premierul Ludovic Orban
23/10/2020 16:42

Premierul Ludovic Orban participă la ceremonia de constituire a Consiliului Judetean Iasi si a investirii in functia de presedinte al CJ Iasi a lui Costel Alexe. Sunt prezenţi, alături de primul-ministru şi ...

 Bătrână de 80 de ani, cercetată pentru furt. Fratele ei o acuză de dispariția unui covor
23/10/2020 16:30

  O bătrană de 80 de ani este cercetată penal pentru furt după ce fratele ei a sesizat Politia privind un furt din casa lor părintească din Dărmănesti, ambii detinand cate o jumătate din casă. ...

 VIDEO - Cum lucrează echipele lui Umbrărescu la centura Bacăului
23/10/2020 15:23

  Noi imagini cu lucrările de la Centura Bacăului au fost date publicitătii de un observator constant al proiectului. De data aceasta, imaginile sunt nocturne si arată activitate intensă pe santier, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei