Goana după clasa 0

1clasa zero1

Dimensiune font:

| 15-02-2019 07:13

La Iaşi, în topul celor mai căutate şcoli gimnaziale sunt, în continuare, Otilia Cazimir, Bogdan Petriceicu-Haşdeu, George Călinescu, Alexandru cel Bun, Ştefan Bârsănescu şi Titu Maiorescu, respectiv Carol I - ce ţine de Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Gheorghe Asachi - ce ţine de Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” şi forma de învăţământ pregătitoare a Colegiului Naţional „Garabet Ibrăileanu”.

Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor de 6 ani se realizează în perioada 4 martie – 22 martie 2019, se arată în proiectul de ordin pe care ministrul Educației se pregătește să îl supună dezbaterii şi aprobării în zilele ce urmează. În acest interval, părinții trebuie să completeze, online sau la școala la care vor înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere.

Datele centralizate ale ministerului Educaţiei arată că, anul trecut, în cadrul primei sesiuni de înscriere, în Iaşi au fost depuse aproape 6.053 de cereri în clasa pregătitoare pentru copiii cu vârsta de 6 ani împliniţi până la data de 31 august (inclusiv) şi 1.001 de cereri pentru copiii care au împlinit vârsta de 6 ani începând cu data de 1 septembrie. Părinţii au avut la dispoziţie aproximativ 7.500 locuri.

În topul celor mai căutate şcoli gimnaziale sunt, în continuare, Otilia Cazimir, Bogdan Petriceicu-Haşdeu, George Călinescu, Alexandru cel Bun, Ştefan Bârsănescu şi Titu Maiorescu, respectiv Carol I - ce ţine de Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Gheorghe Asachi - ce ţine de Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” şi forma de învăţământ pregătitoare a Colegiului Naţional „Garabet Ibrăileanu”.

Criterii de departajare generale și specifice.

În ceea ce priveşte componenţa claselor pregătitoare după numele elevilor, aceasta este stabilită în urma unei hotărâri a Consiliului de Administraţie din fiecare şcoală, iar decizia este pusa în practică de directorul instituţiei de învăţământ. „Atunci când vorbim de constituirea formaţiilor de lucru, a grupelor, a claselor, acest aspect intră în obligaţia directorului unităţii de învăţământ, cu acordul Consiliului de Administraţie, aşadar nu învăţătorul îşi constituie clasa”, a declarat Corneliu Constantin Ilie, inspector şcolar pentru învăţământul primar.

Totodată, acesta a precizat că dreptul la educaţie este asigurat pentru toţi copiii. Conform metodologiei de pâ acum, orice părinte îşi poate înscrie copilul la orice unitate de învăţământ doreşte. Restricţia apare în momentul în care numărul copiilor din circumscripţia şcolară a unităţii de învăţământ respective este mai mare sau mai mic decât numărul de locuri alocat prin proiectul planului de şcolarizare. Dacă numărul de locuri nu se ocupa cu copiii din circumscripţia şcolară respectivă, era completat de cei din afara circumscripţiei”, a declarat Corneliu Constantin Ilie.

În situația în care, într-o școală, numărul cererilor de înscriere primite de la părinți care au domiciliul în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, se aplică criterii de departajare generale și specifice.

Potrivit inspectorului ieşean, copiii cu cerinţe educaţionale speciale pot fi înscrişi în şcolile de masă numai după ce aceştia susțin evaluarea psihosomatică. „Copiii cu cerinţe educaţionale speciale sunt evaluaţi de către Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Cei care fac obiectul învăţământului de masă, sunt înscrişi, doar că există în metodologia veche dispensa ca vârsta la care să fie ei înscrişi să fie de până la 8 ani. Sau, în urma evaluărilor, dacă erau îndrumaţi spre învăţământul special, aceştia erau înmatriculaţi acolo. Însă doar după evaluare şcoala poate face înscrierea”, a precizat acesta.

Inspectorul a mai menţionat că învăţătorul cu care va începe copilul clasa pregătitoare va coordona colectivul până la sfârşitul clasei a IV-a. „Doar dacă apar probleme de resursă umană clasa va fi preluată de alt învăţător”, a declarat Corneliu Constantin Ilie, inspector şcolar pentru învăţământul primar.

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2019

Pe 25 februarie, școlile vor face publice la sediile lor circumscripțiile școlare (străzile care le sunt arondate-n.red.), urmând ca în perioada 26 februarie – 9 martie școlile să organizeze Zilele porților deschise, în care acestea pot fi vizitate de părinți, iar până pe 22 martie se vor desfășura evaluările psihosomatice, conform documentului.

Afișarea la sediul școlilor și pe site-ul inspectoratului şcolar a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile va fi pe 1 aprilie, depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua urmând a se va face în perioada 2 aprilie – 8 aprilie, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Afișarea la fiecare școală a listelor finale cu copiii înscriși în clasa pregătitoare va fi pe 11 aprilie, iar în perioada 12 aprilie – 19 aprilie se va desfăşura centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Şcolar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Reguli de încriere în clasa pregătitoare 2019

Părinții cu copii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2019 inclusiv sunt obligați să își înscrie copiii în clasa pregătitoare, iar cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie pot fi înscrişi în clasa pregătitoare numai după ce aceştia susțin evaluarea psihosomatică și dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Părinții copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020 sau pentru care evaluarea psihosomatică arată că nu pot parcurge cu succes clasa pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare. „În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2019, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ consiliază părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și informează că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii sunt înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat”, se arată în proiectul de ordin care va fi supus dezbaterii în perioada următoare.

Proiectul de metodologie prevede că „inspectoratele școlare pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior”.

În ceea ce priveşte Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor, aceasta se efectuează în grădinițele de stat și în Centrele județene de resurse și asistență educațională (CJRAE/CMBRAE). Florentina SANDU

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei