Greva din Educație continuă. „Cât mai valorează cuvântul unui general, domnule Ciucă?”

1greva1

Dimensiune font:

| 30-05-2023 13:47

Au fost mai mult de 3.000 de persoane din învăţământul preuniversitar ieşean care au protestat ieri în faţa Prefecturii Iaşi. Pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână ei şi-au strigat nemulţumirile faţă de condiţiile salariale. Din cauza numărul mare de participanţi la manifestaţie, circulaţia din această zona centrală a oraşului a fost permisă doar mijloacelor de transport.

„O lume minunată”, noul imn al sindicaliştilor din Educaţie

Protestul membrilor confederaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar ieşean a început cu noul imn al sindicaliştilor din domeniul Educaţiei, melodia „O lume minuntată”.

Sindicaliştii din preuniversitar refuză să se întoarcă în şcoli până când guvernanţii nu le vor soluţiona revendicările de natură salarială. „Este foarte probabil să fie demarată o procedură accelerată pentru a da drumul noului proiect al Legii salarizării unitare. Însă, aşa cum s-a procedat cu alte categorii din zona bugetară care au primit în avans anumite sume de bani, aşa cerem şi noi. Solicităm Guvernului României să acorde salariaţilor din învăţământul preuniversitar aceste majorări salariale care pentru noi sunt vitale. Nu cerem de 1 ianuarie, 1 octombrie, 1 noiembrie, ci de la 1 ianuarie”, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

„Ciucă şi Ciolacu pot intra în istorie sau pot ieşi pe uşa din dos”

De pe scările din faţa Prefecturii, liderul USLIP Iaşi a transmis celor doi preşedinţi ai PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu că pot rămâne în memoria colectivă funcţie de măsurile întreprinse pentru angajaţii din Educaţie. „Domnule Ciucă, domnule Ciolacu, puteţi intra în istorie sau puteţi să ieşiţi din istorie urât. Dumneavoastră puteţi decide ce veţi face cu noi, ca să ştim şi noi mai departe ce vom face cu dumneavoastră. Domnule Ciucă, în momentul în care aţi ajuns prim ministru aţi spus că Educaţia va fi o prioritate. La toate discuţiile pe care le-aţi avut cu noi aţi promis dar nu v-aţi ţinut de cuvânt. Aţi promis în luna decembrie că veţi finaliza legea salarizării până în luna martie. Nu aţi făcut-o. Aţi promis că veţi majora salariile personalului didactic şi auxiliar, nu aţi făcut-o. Aţi promis că aveţi în vedere şi că vă daţi cuvântul de general. Cât mai valorează cuvântul unui general, domnule Ciucă, în anul 2023 dacă tot ce aţi promis nu s-a respectat?”, a spus liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Atenţie la fake-news, pe reţelele de socializare

 Liderii sindicali le-au cerut protestatarilor să nu cadă în plasa informaţiilor false care circulă pe internet şi să verifice sursele oficiale sau paginile de socializare ale sindicatelor din Educaţie.  Nu mai vrem să fim umiliţi, nu mai vrem să fim paria societăţii, nu mai vrem să fim Cenuşăreasa României. Vrem demnitate, să muncim cu drag la clasă şi nu mai vrem minciunile dumneavoastră. Ne-aţi minţit zeci de ani de zile. Prin diverse metode, prin reţelele de socializare, vor să ne facă să cedăm şi să renunţăm la grevă. Părinţii sunt cu noi, elevii sunt cu noi. Multe dintre informaţiile care circulă pe reţelele de socializare sunt fake news. Vă rugăm să luaţi informaţiile de la noi. Ne cer să respectăm legislaţia dar ei în decursul anilor nu au respectat nicio lege, niciuna. Tot timpul ne spun că nu se poate aplica un articol, un altul se prorogă”, a spus Violeta Amariei, preşedinta Alianţei Sindicale „Gheorghe Asachi”, filiala Iaşi.

„Greva continuă atâta timp cât vor hotărî membrii sindicatelor”

Majorarea veniturilor cu 25% în sistemul de învăţământ şi un act normativ prin care să se garanteze că salariul debutantului, care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie, va fi folosit ca reper în grila noii legi unitare de salarizare sunt cele două condiţii în urma cărora membrii sindicatelor din educaţie se vor pronunţa în privinţa încetării grevei generale. „Întâlnirea nu era strict legată de acea majorare a veniturilor cu 25% pentru colegii noştri care lucrează în sistemul de învăţământ preuniversitar, ci de un act normativ, respectiv o ordonanţă de urgenţă, prin care să se stabilească faptul că la realizarea grilei de salarizare care va prinsă în proiectul viitoarei legi unitare de salarizare se va folosi ca reper salariul debutantului care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. În situaţia în care cele două condiţii vor fi îndeplinite, atunci vom putea comunica şi noi colegilor în teritoriu, iar ei se vor putea pronunţa ca atare”, a declarat luni preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Întrebat dacă există riscul să fie amânate examenul de bacalaureat şi Evaluarea Naţională, Nistor a răspuns: „Întrebaţi-i pe cei din Guvern”. „Această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase, atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi. Îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din educaţie, cu o astfel de procedură”, a subliniat liderul sindical.

În opinia sa, greva continuă atâta timp cât vor hotărî membrii sindicatelor din educaţie, care au semnat declanşarea acţiunii de protest. Ceea ce au făcut în momentul de faţă distinşii domn din Guvernul României se adaugă altor presiuni pe care au încercat să le exercite prin intermediul părinţilor şi al elevilor. Dacă nu le-au mers primele iniţiative au încercat prin modificarea Legii dialogului social, venind cu o ordonanţă promovată şi aşa, pe furiş, ca să nu se prindă nimeni, afectând vechimea colegilor care ar fi urmat să intre în grevă începând din 25. Este o nouă formă de presiune (...)”, a apreciat preşedintele FSE Spiru Haret.

Ministrul Muncii: „Începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime”

La nivel național, ieri, întâlnirea dintre reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor a fost una „constructivă”. S-a agreat că, începând de astăzi, discutăm tehnic, în profunzime, ceea ce au propus dumnealor vizavi de noile grile de salarizare, plecând de la principiile enunţate de dumnealor, de la acel salariu mediu brut pentru debutant şi discutând în continuare şi posibilităţi şi tot ceea ce înseamnă construcţia grilelor de salarizare. S-a introdus azi un element nou vizavi de acel articol 12 pe care vi l-au comunicat şi dumnealor. De aici, doamna ministru (al Educaţiei, Ligia Deca - n. r.) va pleca la Guvern, la domnul prim-ministru, şi va prezenta un material succint cu ceea ce noi am discutat aici, urmând ca indiferent de zi, de oră, să continuăm discuţiile cu sindicatele, astfel încât în termenul cel mai scurt să ajungem şi la finalizarea acelei zile. Noi am avut astăzi un mandat desprins pe două paliere. Unu: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva în continuare şi de a relansa, practic, şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie, când să discutăm aplecat, la nivel tehnic de grile. Am stabilit că începând de astăzi aceste discuţii au început”, a afirmat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, după negocieri. La întâlnire a participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Denisa PINTILIE, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Primăria vrea să scape de serviciul public de termoficare!
25/04/2024 07:51

Primăria Municipiului Iaşi (PMI) va scoate la licitaţie, pană la sfarşitul lunii mai, delegarea serviciului public de alimentare cu agent termic a locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termofic ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
25/04/2024 07:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

De Paște, Rotary dăruiește zâmbete
25/04/2024 07:24

În prag de sărbătoare, Clubul Rotary Iasi se pregăteste să aducă lumina bucuriei in inimile copiilor aflati in situatii dificile. În cadrul unui proiect plin de generozitate si compasiune, in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei