1Raluca_Neagu_coordonator_Centrul_Regional_de_Transplant_Iasi_5_copy_copy

Dimensiune font:

Iaşul a beneficiat de 14 transplanturi hepatice în ultimii trei ani

| 17-08-2019 00:00

România face eforturi uriaşe pentru a intra în programul Eurotransplant, în care mai sunt 8 ţări. Programul are o listă comună, astfel că ar fi mai uşor de găsit un organ de care pacientul are nevoie. Însă, din cauză că nu are suficienţi donatori, se pare că ţara noastră nu se va alătura prea curând celorlalţi membri. Anul trecut, la nivel naţional, au fost doar 62 de donatori, în contextul în care pe listele de aşteptare erau aproape 6.000 de pacienţi.

În ceea ce priveşte coordonatorii Centrelor Regionale de Transplant, în prezent există cinci în România: la Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Târgu Mureş. Aceştia au misiunea de a identifica pacienţii care prezintă semne de moarte cerebrală, de a informa familia şi de a obţine consimţământul pentru donarea de organe.
Doctorul Raluca Neagu-Movilă este coordonatorul Centrului de Transplant Regional din 2006. Potrivit acesteia, orice persoană care este diagnosticată în moarte cerebrală, indiferent de vârstă, poate fi do
nator de organe. „Potenţialul donator trebuie investigat temeinic înainte. Se fac teste de laborator, care să arate dacă pacientul prezintă boli care pot contraindica donarea de organe. Când am început, în 2006, era destul de greu să declari un donator, darămite să îl mai şi menţii, deoarece nu exista dotarea suficientă, cum este acum. În prezent, cei de la spitalul de Neurochirurgie stau foarte bine la capitolul dotare, având un potenţial mare de a declara donatori, întrucât pacienţii care ajung să fie în moarte cerebrală au, de regulă, un traumatism cranio-cerebral sau o malformaţie vasculară ruptă, care declanşează un accident vascular cerebral. Astfel, s-ar putea declara donatori în mod continuu, în condiţiile în care aceştia ar exista”, a spus dr. Raluca Neagu-Movilă.
La nivelul societăţii, activitatea de transplant este supusă permanent unei campanii negative, se vorbeşte mai degrabă de neregulile din sistem, de faptul că nu ar exista preocupare în identificarea donatorilor şi în declararea morţii cerebrale, decât de importanţa acesteia în salvarea unor vieţi.
„Din păcate, gândirea unora este greşită... Există donatori în orice spital din ţară, indiferent cât este de mic. Un pacient cu un stop cardio-respirator resuscitat mai mult de un anumit timp va face automat encefalopatie anoxică, va intra în moarte cerebrală. Creierul lui moare, din cauza hipoxiei. Şi atunci, fiecare spital ar putea să declare moarte cerebrală, însă nu toate spitalele au condiţii. Ca să poţi declara moartea cerebrală îţi trebuie măcar un encefalograf, care să ateste lipsa activităţii cerebrale. Nu toate spitalele le au, din nefericire, de obicei sunt dotate doar spitalele mari. Restul spitalelor, cele mici, este posibil să le aibă, dar nu pe secţiile de ATI, ci probabil într-un cabinet de explorări funcţionale, într-o policlinică, astfel că nu este accesibil în timpul weekend-urilor ori a sărbătorilor. Totodată, îţi trebuie un coordonator, care să ştie să gestioneze întreaga situaţie... Lucrurile nu sunt atât de simple”, susţine medicul ieşean.

O parte dintre cei care aşteptau un organ au decedat în aşteptare...”

Conform datelor prezentate de coordonatorul Centrului de Transplant Regional, în anul 2019, în judeţul Iaşi, au fost până în prezent 9 declarări de moarte cerebrală, însă s-au făcut doar 2 prelevări de organe. „Au fost 9 potenţiali donatori, însă doar 2 au fost reali. Unul la Sf. Spiridon, iar celălalt la spitalul de Neurochirurgie”. Un procent pe care medicul Raluca Neagu-Movilă îl apreciază drept nesatisfăcător. „Din păcate, o parte dintre ei nu au putut fi ţinuţi în viaţă până să ajungă echipele de prelevare, iar la o parte nu au fost cei din familie de acord”, spune medicul. În total, pe ţară, până la sfârşitul lunii iulie, au fost 44 de donatori reali.
În ceea ce priveşte lista de aşteptare din zona Moldovei, există persoane care aşteaptă transplant renal, hepatic ori de cornee, aflaţi pe liste diferite.
„Pentru cel hepatic, pe regiunea Moldovei erau iniţial 30 de persoane, dar între timp s-au mai realizat intervenţii, iar acum sunt undeva între 25 şi 27 de persoane. O parte dintre ei au decedat în aşteptarea unui donator”, a precizat medicul.
Actualizarea listelor de aşteptare se face zilnic, susţine aceasta, însă numai la sfârşitul anulu
i se cunoaşte precis câţi au făcut transplant, câţi au decedat şi câţi au mai fost adăugaţi. „De exemplu, de când suntem acreditaţi, din 2016, am făcut 14 transplanturi hepatice la Iaşi”, a menţionat doctorul.
În opinia sa, este foarte greu de găsit un coordonator instruit şi dedicat, care să ştie ce să facă, capabil să gestioneze orice problemă.
„Pentru fiecare acţiune în parte apar alte probleme, cu care poate nu te-ai confruntat ultima dată. Salariul pe Agenţia Naţională de Transplant este unul modic, însă faptul că am făcut din Iaşi un al doilea Centru de Transplant din ţară este un lucru foarte important pentru mine. Niciun alt Centru nu face mai mult de un singur fel de transplant, cum facem noi, la Iaşi. Majoritatea dintre ele fac doar transplant de rinichi. Cel de ficat şi cornee se fac doar la Bucureşti şi la Iaşi, iar de cord doar la Bucureşti şi Târgu Mureş. Îmi dau seama că dacă aş renunţa, s-ar produce o derută în rândul persoanelor implicate în acest proces. Coordonatorul este cel care pune cap la cap totul”, a subliniat medicul ieşean.

Potrivit acesteia, la spitalul Sf. Spiridon există inclusiv o Comisie pentru avizarea transplantului de la donator viu. „Am avut o astfel de situaţie, care din păcate nu s-a mai finalizat din cauza stării beneficiarului. Spitalul Parhon are, de asemenea, această Comisie. Transplantul la rinichi de la donator viu era o practică curentă înainte de apariţia Programului de Transplant de la donator în moarte cerebrală. Inclusiv transplant de cornee de la donator viu se poate face. Sunt pacienţi cu traumatism de glob ocular şi se pune problema de excizie a acestuia. Dacă pacientul îşi dă acordul pentru folosirea corneei, se va putea folosi”, susţine medicul.
„Se face mereu confuzie între donarea de organe şi cel de ţesut”

Persoanele care doresc să doneze organe trebuie să dea o declaraţie la notariat, precum că sunt de acord ca post-mortem să doneze. „Oricum, noi purtăm mereu discuţii cu familiile celor aflaţi în moarte cerebrală. Ultimul posibil donator pe care l-am avut, nu cu mult timp în urmă, din câte am înţeles de la familie şi-a exprimat din timpul vieţii refuzul cu privire la donarea organelor, aşadar discuţia s-a terminat relativ repede”, a afirmat dr. Raluca Neagu-Movilă.
Registrul este înfiinţat prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne, iar coordonarea este realizată prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă.
Medicul ne înştiinţează că
se face mereu confuzie între donarea de organe şi cel de ţesut. „Organele trebuie prelevate şi transportate într-un interval de timp scurt, care se cheamă timp de ischemie rece, în timp ce ţesuturile au alt statut, tocmai de aceea pot fi şi stocate în băncile de ţesuturi şi folosite ulterior”, a precizat aceasta.
În contextul scandalului de anul trecut, când s-a constatat că la Iaşi ajungeau doar rinichii de la donatori bolnavi de hepatită C, iar la Bucureşti cei mai buni, dr. Raluca Neagu-Movilă a spus că
pe atunci, unul se trimitea la Bucureşti, iar celălalt rămânea la Iaşi. Însă s-a convenit la începutul anului ca fiecare Centru care se ocupă de transplant să îi păstreze pe amândoi”.

Sunt oameni care, după transplant, reînvie, revin la o viaţă normală”

Referitor la durata de spitalizare şi de îngrijire post-transplant, aceasta depinde de starea generală de sănătate a pacientului, de cât de bine funcţionează organul şi capacitatea pacientului de a avea grijă de el. După externare, pacientul urmează să revină periodic pentru control si reabilitare. De asemenea, medicul precizează că s-ar putea să aibă nevoie şi de sprijin emoţional. Frecvenţa vizitelor la spital scade pe măsură ce pacientul se adaptează la transplant. „Aceştia au parte de o viaţă bună, normală. Sunt oameni care zac pe un pat de spital până să primească organul respectiv, iar după transplant reînvie. Spun că revin la o viaţă aproape normală întrucât vor fi, practic, dependenţi de tratamentul de imunosupresie, pentru a nu apărea rejetul faţă de organul pe care l-au primit. Şi atunci, este nevoit să facă pe viaţă tratamentul. Înaintea apariţiei imunosupresoarelor, în urma intervenţiilor de transplant care erau considerate reuşite din punct de vedere chirurgical, primitorii decedau, iar medicii nu înţelegeau de ce. Abia după apariţia imunologiei de transplant au înţeles că acel organ era rejetat. Medicii prescriptori pentru imunosupresoare se nominalizează prin ordin de ministru, nu poate orice medic să le prescrie. Medicaţia costă foarte mult, aproximativ 3.000 – 4.000 de lei pe lună”, ni s-a explicat.
Medicul a subliniat şi faptul că, pentru anul în curs, Ministerul Sănătăţii nu a alocat fondurile necesare plăţilor pentru activitatea cadrelor medicale care se ocupă de
transplant. „Încă aşteptăm să se plătească salariile din decembrie anul trecut”, a conchis medicul Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional. Florentina SANDU

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

ANUNT LICITAȚIE ÎNCHIRIERE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI reorganizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis. 1) Informații privind locatorul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Ing. Nicole Gnatiuc, cu sediul în B-dul Oituz, nr. 17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești; 2) Informații privind obiectul închirierii: Informații privind obiectul închirierii conform HCL nr. 200/14.11.2019, anexa nr. 1: Nr. Crt.; Adresă amplasament; Suprafaţă mp; Preţ lei/mp/lună; Durata; Destinaţia. 1. B-dul Oituz nr. 12, 4,00 mp, 10,00 lei, 10, Amplasare totem; 2. Calea Bacăului (parte dreaptă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3. Calea Bacăului (partea stângă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu și Pază din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ0612118025XXXXX –CUI 4353250 beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 17.02.2020, ora 16.00; 4) Informații privind ofertele: -Data limită de depunere a ofertelor: 25 februarie 2020, ora 12.00. -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la adresa: B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032; -Data licitaţiei: 26 februarie 2020, ora 12.00; 5) Locul desfăşurării şedinţei de licitaţie: la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe; 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău; Adresa: Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4 cod 600356, tel: 0234514419, fax 023452521; email: tr-bacau-reg2@just.ro; 7) Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04.02.2020..
S.C. Remat S.A., cu sediul în mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 88, jud. Iaşi, O.R.C. J22/286/1991, C.U.I. RO1977144, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., potrivit Hotărârii nr. 1230/12.07.2016, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secția a II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 9134/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 14.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor active: Nr. activ Descrierea comercială a activelor - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 7 Teren intravilan construit în mun. Dej, str. Bistriţei, nr. 44, pe sensul către Cuzdrioara, jud. Cluj (zona industrială, la ieşire spre Bistriţa Năsăud, înainte de S.C. Someşul S.A.), St teren-7.149 m.p., curţi-construcţii, St construită-1.659,16 m.p., regim de înălţime: P+1parţial, împrejmuit, betonat (100%), învecinat cu S.C. Somtrans S.A., S.C. Samus Mex S.A., S.C. Com-Beton S.A., deschidere la stradă aprox. 53 m.l.; Identif. imobil: nr. cds. 837/2/1 în C.F. nr. 18837/N a localităţii Dej (nr. cds. nou 53437 al C.F. 53437/mun. Dej); - 2.732.400,00 lei; - 683.100,00 lei. Activ 16 PROPRIETATE IMOBILIARĂ, compusă din teren în suprafață totală de 3.914 m.p. și construcții în suprafață totală de 1.117 m.p., situată în oraş Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, jud. Vrancea, la 6km de nodul rutier Tișița. Este alcătuită din: - Imobil situat în oraşul Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, T25, P1735, jud. Vrancea, Imobilul a fost dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1111/22.03.2001 de B.N.P. Tanase Rodica. - Împrejmuire depozit Mărăşeşti (degradat, nr. inv. 2088), platformă betonată 1.040 m.p. (degradat, nr. inv. 2092); Proprietatea are deschidere frontală la str. Doinei și este pretabilă pentru activități industriale având în vedere și caracterul zonei în care este amplasat imobilul. - 437.600,00 lei; - 80.000,00 lei. Activ 46 Construcție metalică demontată în mun. Iași, Șos. Iași – Tomești, nr. 6, jud. Iași. - 46.000,00 lei; - 7.000,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 13.02.2020, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la e-mail vanzari@insolventa.ro, fax: 0232/212231, tel. 0232/243864, 0755132473..
Un tânăr mort de beat a avariat trei autoturisme, în Alexandru!
22/02/2020 09:39

În această dimineată, la ora 04,55, un apel la numărul unic 112 anunta producerea unui accident rutier in Iasi, soldat cu pagube materiale. Un tanăr, in varstă de 28 de ani, din municipiul Iasi, in ...

Percheziţii la contrabandişti din Botoşani
22/02/2020 09:34

    Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul celor din cadrul Poliţiei municipiului Dorohoi şi Secţiei Rurale nr. 4 Dorohoi, au pus in executare şase ma ...

„Oraşul cu fete sărace”, o nouă premieră la Teatrul Naţional
22/02/2020 08:37

      La Teatrul Naţional Iaşi va avea loc astăzi un eveniment de excepţie, sub inconfundabila semnătură a regizorului Radu Afrim: premiera spectacolului „Oraşul cu fete sărace&r ...

Gheţuri pe apele Bucovinei
22/02/2020 08:32

    Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a transmis, ieri, către Institutia Prefectului o informare cu privire la rezultatele monitorizării aglomerărilor de gheturi pe raurile din zona de mu ...

Bacăul şi Botoşaniul, primii în clasamentul îmbolnăvirilor cu TBC
22/02/2020 08:29

      În sala mare a Prefecturii Bacău a fost prezentat ieri cel mai amplu program, din ultimii 30 de ani, de depistare precoce a tuberculozei, derulat de Ministerul Sănătătii in int ...

Aproape 4,5 milioane de lei pentru Roata Panoramică a Sucevei
22/02/2020 08:27

    Consiliul Local Suceava urmează să adopte in sedinta de săptămana viitoare indicatorii tehnico-economici pentru achizitia unei roti panoramice care va fi montată pe platoul Cetătii de Scau ...

O treime din bugetul Vasluiului, alocat copiilor sărmani
22/02/2020 08:26

      În judeţul Vaslui, numărul persoanelor din categorii vulnerabile se menţine foarte mare. O dovadă in acest sens o constituie faptul că Direcţia Generală de Asistenţă Socia ...

  „Orașul cu fete sărace”, o nouă premieră la Teatrul Naţional
22/02/2020 06:07

  La Teatrul National Iasi va avea loc astăzi un eveniment de exceptie, sub inconfundabila semnătură a regizorului Radu Afrim: premiera spectacolului „Orasul cu fete sărace”. Proiectul por ...

Bugetul Iaşului, adoptat fără votul consilierilor liberali
22/02/2020 00:00

Consilierii locali au identificat mai multe proiecte si măsuri menite a a imbunătăti infrastructura rutieră, scolară, medicală, in paralel cu initiative in folosul comunitătii iesene. Le-au expus, su ...

A încălcat ordinul de protecţie şi s-a ales cu un cuţit în omoplat
21/02/2020 23:57

În cinci randuri, conflictele conjugale n-au putut fi mediate de către poliţişti, s-au făcut dosare penale care se află acum in studiul procurorilor. În trei dintre ele, femeia a reclamat viole ...