Iaşul a beneficiat de 14 transplanturi hepatice în ultimii trei ani

1Raluca_Neagu_coordonator_Centrul_Regional_de_Transplant_Iasi_5_copy_copy

Dimensiune font:

| 17-08-2019 00:00

România face eforturi uriaşe pentru a intra în programul Eurotransplant, în care mai sunt 8 ţări. Programul are o listă comună, astfel că ar fi mai uşor de găsit un organ de care pacientul are nevoie. Însă, din cauză că nu are suficienţi donatori, se pare că ţara noastră nu se va alătura prea curând celorlalţi membri. Anul trecut, la nivel naţional, au fost doar 62 de donatori, în contextul în care pe listele de aşteptare erau aproape 6.000 de pacienţi.

În ceea ce priveşte coordonatorii Centrelor Regionale de Transplant, în prezent există cinci în România: la Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Târgu Mureş. Aceştia au misiunea de a identifica pacienţii care prezintă semne de moarte cerebrală, de a informa familia şi de a obţine consimţământul pentru donarea de organe.
Doctorul Raluca Neagu-Movilă este coordonatorul Centrului de Transplant Regional din 2006. Potrivit acesteia, orice persoană care este diagnosticată în moarte cerebrală, indiferent de vârstă, poate fi do
nator de organe. „Potenţialul donator trebuie investigat temeinic înainte. Se fac teste de laborator, care să arate dacă pacientul prezintă boli care pot contraindica donarea de organe. Când am început, în 2006, era destul de greu să declari un donator, darămite să îl mai şi menţii, deoarece nu exista dotarea suficientă, cum este acum. În prezent, cei de la spitalul de Neurochirurgie stau foarte bine la capitolul dotare, având un potenţial mare de a declara donatori, întrucât pacienţii care ajung să fie în moarte cerebrală au, de regulă, un traumatism cranio-cerebral sau o malformaţie vasculară ruptă, care declanşează un accident vascular cerebral. Astfel, s-ar putea declara donatori în mod continuu, în condiţiile în care aceştia ar exista”, a spus dr. Raluca Neagu-Movilă.
La nivelul societăţii, activitatea de transplant este supusă permanent unei campanii negative, se vorbeşte mai degrabă de neregulile din sistem, de faptul că nu ar exista preocupare în identificarea donatorilor şi în declararea morţii cerebrale, decât de importanţa acesteia în salvarea unor vieţi.
„Din păcate, gândirea unora este greşită... Există donatori în orice spital din ţară, indiferent cât este de mic. Un pacient cu un stop cardio-respirator resuscitat mai mult de un anumit timp va face automat encefalopatie anoxică, va intra în moarte cerebrală. Creierul lui moare, din cauza hipoxiei. Şi atunci, fiecare spital ar putea să declare moarte cerebrală, însă nu toate spitalele au condiţii. Ca să poţi declara moartea cerebrală îţi trebuie măcar un encefalograf, care să ateste lipsa activităţii cerebrale. Nu toate spitalele le au, din nefericire, de obicei sunt dotate doar spitalele mari. Restul spitalelor, cele mici, este posibil să le aibă, dar nu pe secţiile de ATI, ci probabil într-un cabinet de explorări funcţionale, într-o policlinică, astfel că nu este accesibil în timpul weekend-urilor ori a sărbătorilor. Totodată, îţi trebuie un coordonator, care să ştie să gestioneze întreaga situaţie... Lucrurile nu sunt atât de simple”, susţine medicul ieşean.

O parte dintre cei care aşteptau un organ au decedat în aşteptare...”

Conform datelor prezentate de coordonatorul Centrului de Transplant Regional, în anul 2019, în judeţul Iaşi, au fost până în prezent 9 declarări de moarte cerebrală, însă s-au făcut doar 2 prelevări de organe. „Au fost 9 potenţiali donatori, însă doar 2 au fost reali. Unul la Sf. Spiridon, iar celălalt la spitalul de Neurochirurgie”. Un procent pe care medicul Raluca Neagu-Movilă îl apreciază drept nesatisfăcător. „Din păcate, o parte dintre ei nu au putut fi ţinuţi în viaţă până să ajungă echipele de prelevare, iar la o parte nu au fost cei din familie de acord”, spune medicul. În total, pe ţară, până la sfârşitul lunii iulie, au fost 44 de donatori reali.
În ceea ce priveşte lista de aşteptare din zona Moldovei, există persoane care aşteaptă transplant renal, hepatic ori de cornee, aflaţi pe liste diferite.
„Pentru cel hepatic, pe regiunea Moldovei erau iniţial 30 de persoane, dar între timp s-au mai realizat intervenţii, iar acum sunt undeva între 25 şi 27 de persoane. O parte dintre ei au decedat în aşteptarea unui donator”, a precizat medicul.
Actualizarea listelor de aşteptare se face zilnic, susţine aceasta, însă numai la sfârşitul anulu
i se cunoaşte precis câţi au făcut transplant, câţi au decedat şi câţi au mai fost adăugaţi. „De exemplu, de când suntem acreditaţi, din 2016, am făcut 14 transplanturi hepatice la Iaşi”, a menţionat doctorul.
În opinia sa, este foarte greu de găsit un coordonator instruit şi dedicat, care să ştie ce să facă, capabil să gestioneze orice problemă.
„Pentru fiecare acţiune în parte apar alte probleme, cu care poate nu te-ai confruntat ultima dată. Salariul pe Agenţia Naţională de Transplant este unul modic, însă faptul că am făcut din Iaşi un al doilea Centru de Transplant din ţară este un lucru foarte important pentru mine. Niciun alt Centru nu face mai mult de un singur fel de transplant, cum facem noi, la Iaşi. Majoritatea dintre ele fac doar transplant de rinichi. Cel de ficat şi cornee se fac doar la Bucureşti şi la Iaşi, iar de cord doar la Bucureşti şi Târgu Mureş. Îmi dau seama că dacă aş renunţa, s-ar produce o derută în rândul persoanelor implicate în acest proces. Coordonatorul este cel care pune cap la cap totul”, a subliniat medicul ieşean.

Potrivit acesteia, la spitalul Sf. Spiridon există inclusiv o Comisie pentru avizarea transplantului de la donator viu. „Am avut o astfel de situaţie, care din păcate nu s-a mai finalizat din cauza stării beneficiarului. Spitalul Parhon are, de asemenea, această Comisie. Transplantul la rinichi de la donator viu era o practică curentă înainte de apariţia Programului de Transplant de la donator în moarte cerebrală. Inclusiv transplant de cornee de la donator viu se poate face. Sunt pacienţi cu traumatism de glob ocular şi se pune problema de excizie a acestuia. Dacă pacientul îşi dă acordul pentru folosirea corneei, se va putea folosi”, susţine medicul.
„Se face mereu confuzie între donarea de organe şi cel de ţesut”

Persoanele care doresc să doneze organe trebuie să dea o declaraţie la notariat, precum că sunt de acord ca post-mortem să doneze. „Oricum, noi purtăm mereu discuţii cu familiile celor aflaţi în moarte cerebrală. Ultimul posibil donator pe care l-am avut, nu cu mult timp în urmă, din câte am înţeles de la familie şi-a exprimat din timpul vieţii refuzul cu privire la donarea organelor, aşadar discuţia s-a terminat relativ repede”, a afirmat dr. Raluca Neagu-Movilă.
Registrul este înfiinţat prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne, iar coordonarea este realizată prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă.
Medicul ne înştiinţează că
se face mereu confuzie între donarea de organe şi cel de ţesut. „Organele trebuie prelevate şi transportate într-un interval de timp scurt, care se cheamă timp de ischemie rece, în timp ce ţesuturile au alt statut, tocmai de aceea pot fi şi stocate în băncile de ţesuturi şi folosite ulterior”, a precizat aceasta.
În contextul scandalului de anul trecut, când s-a constatat că la Iaşi ajungeau doar rinichii de la donatori bolnavi de hepatită C, iar la Bucureşti cei mai buni, dr. Raluca Neagu-Movilă a spus că
pe atunci, unul se trimitea la Bucureşti, iar celălalt rămânea la Iaşi. Însă s-a convenit la începutul anului ca fiecare Centru care se ocupă de transplant să îi păstreze pe amândoi”.

Sunt oameni care, după transplant, reînvie, revin la o viaţă normală”

Referitor la durata de spitalizare şi de îngrijire post-transplant, aceasta depinde de starea generală de sănătate a pacientului, de cât de bine funcţionează organul şi capacitatea pacientului de a avea grijă de el. După externare, pacientul urmează să revină periodic pentru control si reabilitare. De asemenea, medicul precizează că s-ar putea să aibă nevoie şi de sprijin emoţional. Frecvenţa vizitelor la spital scade pe măsură ce pacientul se adaptează la transplant. „Aceştia au parte de o viaţă bună, normală. Sunt oameni care zac pe un pat de spital până să primească organul respectiv, iar după transplant reînvie. Spun că revin la o viaţă aproape normală întrucât vor fi, practic, dependenţi de tratamentul de imunosupresie, pentru a nu apărea rejetul faţă de organul pe care l-au primit. Şi atunci, este nevoit să facă pe viaţă tratamentul. Înaintea apariţiei imunosupresoarelor, în urma intervenţiilor de transplant care erau considerate reuşite din punct de vedere chirurgical, primitorii decedau, iar medicii nu înţelegeau de ce. Abia după apariţia imunologiei de transplant au înţeles că acel organ era rejetat. Medicii prescriptori pentru imunosupresoare se nominalizează prin ordin de ministru, nu poate orice medic să le prescrie. Medicaţia costă foarte mult, aproximativ 3.000 – 4.000 de lei pe lună”, ni s-a explicat.
Medicul a subliniat şi faptul că, pentru anul în curs, Ministerul Sănătăţii nu a alocat fondurile necesare plăţilor pentru activitatea cadrelor medicale care se ocupă de
transplant. „Încă aşteptăm să se plătească salariile din decembrie anul trecut”, a conchis medicul Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional. Florentina SANDU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei