Iașul rămâne fără zonă cargo la Aeroport

1aeroport

Dimensiune font:

| 20-07-2020 08:14

* autoritățile județene consideră că o zonă cargo la Aeroportul Iași reprezintă unica șansă de dezvoltare a regiunii, în lipsa infrastructurii de transport rutier * din nefericire, din cauza imposibilităţii accesării de fonduri europene, dar şi din lipsa fondurilor de la bugetul propriu, planurile par tot mai departe de a prinde contur * mai mult, problemele se înmulțesc pe zi ce trece, existând serioase dubii că proiectul ar fi viabil în clădirea Aviației Utilitare din cauza unei diferențe de nivel a terenului * un teren care nu se mai află în administrarea aeroportului sau a Consiliului Județean!

Extinderea și modernizarea Aeroportului Iași continuă să dea de furcă autorităților județene. Pe lângă proiectele vizând construirea unui nou terminal de pasageri de cealaltă parte a pistei, în jurul căruia să se dezvolte aerogara, reprezentanții Aeroportului doresc creșterea capacității de operare pentru satisfacerea cererii de piață, creșterea numărului de pasageri procesați, îmbunătățirea condițiilor de mediu prin reducerea emisiilor unitare ale aeronavei în faza de rulaj, creșterea capacității de operare a pistei cu 40%, prin reducerea distantelor de rulaj și a timpului de eliberare a pistei.

Peste toate, însă, construirea unei zone cargo este declarată indispensabilă, deoarece ar reprezenta o unică șansă de dezvoltare a regiunii, în lipsa infrastructurii de transport rutier, fapt care ar necesita și prelungirea pistei actuale, la 3.000-3.500 de metri.

Directorul general al Aeroportului Internațional Iași, Cătălin Bulgariu, preciza, la finalul lunii februarie, că trebuie făcută o zonă cargo pe Masterplanul existent, pentru două avioane în acelaşi moment, pe partea de Est a pistei. „Investiţiile constau într-un terminal pentru cargo, ce reprezintă facilităţile din interior. Modul de organizare a fluxurilor de mărfuri din terminal sunt un pic diferite de celelalte şi este nevoie de foarte mult spaţiu pentru comisionare vamală pentru Poliţia de Frontieră. Dorim să transformăm paleţii cargo în paleţi rutieri, astfel încât bunurile care au fost transportate pe avion să ajungă la destinatari, la persoane fizice şi aşa mai departe. Deci, trebuie să existe o zonă de parcare specifică, cu rampă pentru încărcare, cu sensuri pentru încărcare mijloc de transport. În mod normal, în ceea ce priveşte propunerea noastră este pentru fonduri europene, în perioada 2020 -2023. În ceea ce priveşte platforma, ea nu este separată de celelalte platforme. Cea pentru avioane este într-un singur obiect, adică atât pentru cele de pasageri, cât şi pentru cele de cargo. Tot proiectul este estimat la peste 25 de milioane de euro”, declara, cu câteva luni în urmă, Cătălin Bulgariu.

Planul iniţial al autorităţilor ieșene viza construirea acestui terminal cu fonduri europene. Cum proiectul estimat la cinci milioane de euro nu a fost însă eligibil pentru finanţare de la Comisia Europeană, CJ Iaşi a anunțat că dorește să îl realizeze prin parteneriat public-privat. „Avem deja patru investitori interesaţi”, anunța atunci Maricel Popa, prezent la un eveniment dedicat PPP-urilor. El a menţionat că cei patru investitori sunt Fan Courier, Cargus, o firmă din Franţa şi una din Anglia.

Zonă cargo doar cu credit bancar

Astăzi, însă, la căteva luni distanță, amenajarea zonei cargo pentru Aeroportul Iaşi are toate şansele să fie amânată din cauza imposibilităţii accesării de fonduri europene, dar şi din lipsa fondurilor de la bugetul propriu. Singura soluţie propusă de directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, ar fi creditul bancar pentru investiţia în zona cargo. Şi asta deoarece normativele europene nu permit depunerea unor proiecte cu finanţare de la Bruxelles.

În schimb, în august ar urma să fie gata prima parte din proiectul de peste 7 milioane de euro de la Aeroportul Iaşi privind platforma de parcare a avioanelor. Elementul de cash-flow, modul  în care am gândit lucrurile nu îmi permite, astăzi, să fac această investiție, tocmai pentru că trebuie să terminăm această platformă, în primul și în primul rând, pentru a da acces celor de la  Aerostar și pentru a mări gama de servicii pe care o oferă Aeroportul Iași. Abia după ce finalizăm acest lucru și după ce trece pandemia și putem avea un cash-flow pentru a accesa un credit la bancă, am putea merge pe varianta unei investiții și într-o zonă cargo”, a precizat, la sfârșitul săptămânii trecute, Cătălin Bulgariu. 

N-au început lucrările la zona cargo, dar au apărut... problemele

La  scurt timp, însă, liderul consilierilor județeni liberali, Romeo Vatră, a făcut unele precizări legate de afirmațiile directorului general al aerogării ieșene, care spune că nu se poate construi zona cargo în clădirea Aviației Utilitare din cauza unei diferențe de nivel a terenului pe care se află clădirea față de platforma de mișcare a avioanelor, care este în curs de extindere. Din acest motiv, ar fi necesară construirea unui zid de sprijin pentru cei aproape doi metri diferență de nivel. Mai mult, directorul Aeroportului a dat detalii că o soluție pentru zona cargo ar fi demolarea clădirii, ridicarea cotei pământului și construirea unei alte clădiri. „Nu înțeleg toată polologhia asta, în condițiile în care clădirea Aviației Utilitare și cei 5.300 mp de teren aferent sunt înstrăinate și nu se mai află în administrarea aeroportului sau a Consiliului Județean. Imobilul a fost dat în folosință gratuită la Inspectoratul General de Aviație prin Hotărâre de Consiliu Județean, anul trecut. Într-un an nu s-a întâmplat nimic acolo, nu s-a început nicio investiție. Nici nu se aude că s-ar fi făcut vreun demers... Așa cum nu s-a mișcat nicio investiție nici pe cei 7.800 mp, pe un teren alăturat, dați în concesiune unei companii din Republica Moldova pentru construirea unui hangar de reparații elicoptere. Noi nu am susținut aceste înstrăinări de suprafețe în proximitatea terminalului T3, deoarece pun în pericol dezvoltarea aeroportului pe zona de vest”, a menționat Romeo Vatră, punând la îndoială faptul că respectivele hotărâri ale Consiliului Județean au fost puse în aplicare.
Dacă, totuși, hotărârile au fost puse în aplicare, Vatră se întreabă cum a obținut Aeroportul autorizație pentru lucrările la zidul de sprijin la platforma de avioane pe o parcela care nu îi aparține. Iar în cazul în care nu au fost puse în aplicare asistăm, spune lidelul consilierilor județeni liberali, „la o încălcare a legii, deoarece hotărârile Consiliului Județean sunt obligatorii și trebuie puse în aplicare”. „Este necesară clarificarea acestor aspecte, deoarece directorul Aeroportului Iași vorbește despre clădirea Aviației Utilitare de parcă încă ar mai fi în administrarea Aeroportului”, menționează Romeo Vatră. Daniel BACIU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
23/04/2024 18:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Ziua Porților Deschise la Ateneul Național din Iași
23/04/2024 14:45

Cu prilejul implinirii a 104 de la infiintarea Ateneului National din Iasi, echipa institutiei invită publicul pe 25 Aprilie, la Ziua Portilor Deschise. De asemenea, pentru a marca momentul aniversar, Ateneul ...

 „Generații unite de bucuria Paștelui” în Palas. Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice
23/04/2024 13:44

 „Generatii unite de bucuria Pastelui” in Palas. Ajutoarele Iepurasului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice Nici un cozonac nu este la fel de pufos ca acela pe care i ...

„Carmen”, spectacol cu bilete epuizate la Opera Națională Română Iași
23/04/2024 12:53

  Artiştii Operei Naţionale Romane din Iaşi vor interpreta opera „Carmen”, de Georges Bizet, cu casa inchisă, ultimele două spectacole ale lunii aprilie fiind programate să se desfăşoa ...

Zeci de moldoveni și-au declarat falimentul personal
23/04/2024 10:12

* cele mai multe astfel de solicitări au fost inregistrate in judetele Suceava, Botosani si Iasi  * Vasluiul este singurul judet din regiune in care nu s-au depus atfel de cereri * prin procedura care are ...

Aur pentru elevii ieșeni
23/04/2024 08:52

 Elevii Andrei Boacă si Alexandru Gheorghies din cadrul InfoGym - Hai la Olimpiadă Iaşi au reusit să obtină medalii de aur la Shumen 2024. Ei au participat vineri si sambătă la concursul internation ...

Cinci firme se bat pe un contract de dotare cu mobilier a şcolilor şi grădiniţelor
23/04/2024 07:55

* procedura este impărtită in două loturi si vizează achizitia de mobilier pentru 1.150 de săli, din care 186 pentru grupe de grădinită si 966 pentru săli de clasă Cinci firme şi asocieri de firme au ...

Oamenii străzii din Iași, „răsfățați” de autorităţile locale!
23/04/2024 07:54

Cei 39 de beneficiari ai Centrului Social de Urgentă pentru Recuperare si Integrare „C.A. Rosetti” din Iaşi, unitate aflată in administrarea Directiei de Asistentă Socială (DAS) din cadrul Prim ...

O nouă ediţie FloralIS, în week-end, pe pietonal
22/04/2024 21:51

Un adevărat regal al frumusetii naturii ii asteaptă in acest week-end pe ieseni pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in cadrul unei noi editii a Sărbătorii Florilor – FloralIS. Astfel, in perioada ...

Se închid centrele sociale pentru persoanele cu dizabilități
22/04/2024 21:50

 Cele 16 centre sociale de tip rezidential destinate persoanelor adulte cu dizabilităti, aflate in prezent in administrarea Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei