Iaşul, sub imperiul zăpezii!

1zapada
1zapada1
1zapada-aeroport

Dimensiune font:

| 12-01-2019 00:00


* echipele municipalităţii au făcut eforturi mari pentru deszăpezirea oraşului * s-a intervenit cu toate resursele de care dispune Comandamentul de iarnă, însă s-a făcut apel şi la asociaţiile de prorpietari pentru degajarea căilor de acces * mai mult, Primăria Iaşi pune la dispoziţie ieşenilor, prin intermediul centrelor de cartier, 10.000 de lopeţi * DRDP a reuşit să menţină funcţionale toate drumurile naţionale din Moldova * ISUJ Iaşi a intervenit cu ajutorul unor vehicule speciale pentru a veni în sprijinul unor persoane cu probleme medicale

Date fiind precipitaţiile sub formă de ninsoare abundente şi temperaturile negative din ultimele zile şi codul galben încă în vigoare de ninsoare şi viscol, ieri, primarul Mihai Chirica a dispus tuturor direcţiilor şi societăţilor comerciale subordonate să mobilizeze toate utilajele şi echipele necesare pentru a combate efectele negative ale iernii.  Începând cu ora 8.00, angajaţii  Citadin SA au lucrat pe toate traseele, atât pe axele principale, cât şi în cartiere, cu 11 autobasculante, nouă sărăriţe, 12 buldoexcavatoare, două încărcătoare frontale, şapte tractoare cu cupă şi 25 de angajaţi, care au utilizat 575 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitor de coroziune şi şase tone de clorură de calciu. Joi, în tura de noapte, între orele 20.00 şi 8.00, echipele Citadin SA au intervenit cu cinci autobasculante, nouă sărăriţe, şase tractoare cu cupă, 11 buldoexcavatoare, două încărcătoare frontale şi 29 de angajaţi, care au folosit 420 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitor de coroziune şi patru tone de clorură de calciu. Astăzi, 10 ianuarie, Citadin SA intervine în toate cartierele cu 38 de utilaje, din care 16 cu lame. În prezent, în stocurile Citadin SA mai sunt 1.561 tone de clorură de sodiu, 25 tone de clorură de calciu, 32 de tone de material antiderapant preparat.

Salubris SA a lucrat şi continuă să lucreze pe trotuare, alei pietonale şi refugii cu cinci multicare cu lamă şi sărăriţă, 10 multicare cu lamă / freză, două autobasculante, două încărcătoare frontale, precum şi cu 100 de muncitori.

La rândul lor, cei de Servicii Publice SA au intervenit şi continuă să intervină în zonele de pantă şi versanţi (în special în Ţicău şi Galata), poduri şi pasaje, cu patru autobasculante şi patru tractoare de lamă şi a utilizat 48 de tone de clorură de sodiu. De asemenea, societatea lucrează cu trei utilaje în cimitire şi intervine şi în parcuri şi spaţii verzi.

Mijloace de transport suplimentare

Date fiind ninsorile abundente şi traficul dificil, Compania de Transport Public SA face eforturi pentru a menţine viabile macazurile şi reţeaua de fir contact, precum şi pentru a curăţa peroanele şi refugiile. În cursul nopţii trecute, compania a intervenit cu două autoturnuri şi trei vagoane pentru curăţarea refugiilor, o volă, două autoutilitare, un utilaj Unimog şi două autovehicule cu lamă, precum şi 23 de muncitori, care au utiizat 4,5 tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori şi 4,5 tone de clorură de calciu. Echipele CTP Iaşi depun toate eforturile pentru a asigura circulaţia mijloacelor de transport, având în vedere condiţiile de trafic îngreunate.  La ora 7.00, traseele erau deservite de 141 de mijloace de transport, mai exact 91 de autobuze, 49 de tramvaie şi 1 microbuz. La ora 9.00, au fost introduse suplimentar încă două autobuze pentru a micşora timpii de aşteptare în staţii. Vremea nefavorabilă a dus şi la blocaje în care au fost implicate mijloace de transport. Pentru informaţii şi sesizări, călătorii au la dispoziţie numărul de telverde 0800.110.427, gratuit în reţelele de telefonie mobilă şi Telekom, pagina de internet a companiei http://sctpiasi.ro şi pagina de Facebook https://www.facebook.com/ctpiasi.    

Asocaţiile de proprietari, notificate pentru deszăpezire

Pe lângă activitatea pe linie rutieră şi asigurarea siguranţei publice, Poliţia Locală patrulează în permanenţă şi transmite societăţilor subordonate situaţiile care necesită intervenţii. De asemenea, poliţiştii locali înştiinţează asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi agenţii economici să cureţe trotuarele, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local 172/2002, iar ulterior vor aplica amenzi în cazurile în care prevederile legale nu vor fi respectate. Şi Primăria Municipiului Iaşi face apel la ieşeni să cureţe trotuarele din zonele administrate de firme sau de asociaţiile de proprietari, cu atât mai mult cu cât, începând de astăzi, la centrele de cartier sunt disponibile lopeţi care pot fi luate gratuit pentru deszăpezire.

În altă ordine de idei, Serviciul Asociaţii Proprietari al Primăriei a contactat 60 de asociaţii independente care gestionează circa 800 de blocuri, cât şi cele 15 firme de administrare care gestionează circa 1.400 de blocuri. Din cele 2.254 de blocuri din Municipiul Iaşi, 2.200 au fost înştiinţate încă de dimineaţă să intervină pentru deszăpezirea scărilor şi căilor de acces.

Problemele legate de starea drumurilor din municipiu pot fi sesizate la numărul de telefon 0232.236.000. Pentru eventualele probleme apărute pe trotuare sau zone pietonale este disponibil numărul de le telefon al Salubris SA 0232.270.223. De asemenea, Dispeceratul Poliţiei Locale poate fi contactat la numărul de telefon 0232.232.099, la sediul din str. Bucium nr. 30 sau prin e-mail la adresa: politialocalais@yahoo.com. 

Municipalitatea pune la dispoziţia ieşenilor lopeţi pentru deszăpezire

Pentru a veni în ajutorul asociaţiilor de proprietari, persoanelor fizice, agenţilor economici şi altor instituţii publice, Primăria Municipiului Iaşi pune la dispoziţia acestora, în mod gratuit, lopeţi cu care să deszăpezească trotuarele şi căile de acces în zonele pe care le administrează. În acest scop, conducerea Primăriei a dispus ca SC Servicii Publice SA să achiziţioneze 10.000 de lopeţi care să fie împărţite cetăţenilor. Achiziţia este făcută în două loturi, primele 7.000 de lopeţi fiind deja în depozitele SC Servicii Publice SA.

Distribuirea acestora, inclusiv către asociaţiile de proprietari, a început astăzi, la ora 11.00, la cele cinci centre de cartier ale Primăriei, unde au fost trimise, pentru început, câte 500 de lopeţi:

- Tătăraşi, strada Vasile Lupu, nr. 82, telefon 0232.277.310;

- Nicolina, strada Petre Ţuţea, nr. 2, telefon 0232.227.517;

- Păcurari, şoseaua Păcurari, nr. 34, telefon 0232.276.787;

- Alexandru cel Bun, strada Tabacului, nr. 1, telefon 0232.253.160;

- Frumoasa, bulevardul Poitiers, nr. 22-26, telefon 0232.223.031.

Lopeţile sunt împărţite pe baza unui proces verbal de predare-primire prin care beneficiarii se obligă să le utilizeze doar pe raza Municipiului Iaşi, iar după încheierea programului de deszăpezire să le returneze centrului de cartier. În cazul în care unealta va suferi, în urma folosirii, anumite deteriorări, aceasta va fi returnată în această stare. 

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local 172 / 2002, cap. 1, pct. 2, proprietarii, administratorii şi chiriaşii imobilelor sunt obligaţi să întreţină curăţenia pe trotuarele şi spaţiile verzi aferente imobilelor şi locurile de parcare pe care le deţine sau le folosesc, să cureţe zăpada şi gheaţa, imediat după depunere sau până la ora 10.00 dimineaţa, de pe trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor pe care le deţin sau administrează. Zăpada sau gheaţa rezultată se depozitează la o distanţă de 0,30 metri de bordura carosabilului. În cazul formării poleiului, trotuarele vor fi presărate cu nisip sau rumeguş. De asemenea, acolo unde la parterul imobilelor funcţionează agenţi economici, obligaţiile prevăzute mai sus revin acestora pe toată durata funcţionării acestora. În restul timpului această obligaţie revine asociaţiilor de locatari-proprietari şi, respectiv, locatarilor. Este interzisă aruncarea zăpezii şi a gheţii din curţi, alei, trotuare sau alte spaţii pe străzi. Aceste fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 190 şi 370 de lei.

DRDP a reuşit să menţină funcţionale toate drumurile naţionale

Ieri după-amiază nu mai existau drumuri naţionale închise în regiunea Moldovei. DRDP Iaşi a anunţat că au rămas doar câteva drumuri naţionale cu circulaţie îngreunată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - DN 24B (Huşi - Albiţa), Km: 34+000-49+000, restricţie 7,5 tone DN 24 (Soleşti - limita jud. Iaşi), Km: 127+000-152+000, restricţie 3,5 tone.

Din cauza condiţiilor meteo severe, de pe Aeroportul Iaşi nicio cursă nu a putut decola sau ateriza până la ora 14.Cursa Blue Air, de la ora 8.30, cu plecare spre Londra (Luton) a decolat din Iaşi la ora 14.15.
Zborurile care până în acel moment nu au fost anunţate ca fiind anulate au fost efectuate, însă cu întârziere, în funcţie de timpul necesar degivrării aeronavelor. Se lucrează în continuare la deszăpezirea suprafeţelor de mişcare a aeronavelor şi la menţinerea în stare de funcţionare a acestora.
Toate zborurile de ieri dinspre şi către Italia au fost anulate din cauza grevei de pe aeroporturile din Peninsulă.

Pacienţi cu probleme, preluaţi cu şenilata

Din cauza zăpezii acumulate, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (ISUJ) Iaşi au fost nevoiţi să intervină cu ajutorul unor vehicule speciale pentru a veni în sprijinul unor persoane cu probleme medicale. ISUJ Iaşi a precizat ieri dimineaţă că au primit solicitări din judeţ la care au fost nevoiţi să meargă cu ajutorul unei şenilate. „Au plecat un ATVM şi o şenilată, cu echipaj medical de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, să preia un copil cu dureri abdominale şi o gravidă aflată în travaliu, din localităţile Şcheia şi Mironeasa”, a declarat ieri Silvia Spiridon, purtătorul de cuvânt al ISUJ Iaşi.

Conform acesteia, cei doi pacienţi au fost duşi la unităţi medicale din municipiul Iaşi. Mai exact, gravida a fost dusă la Maternitatea „Cuza Vodă”, în vreme ce copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria”, din Iaşi.

Mai mult, şenilata şi ATVM-ul din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri şi echipaje ale Serviciului de Ambulanţă au mers şi la alţi pacienţi. „Iniţial, şenilata şi ATVM-ul din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri şi echipajul Serviciului de Ambulanţă de tip B2 au plecat către Mironeasa, de unde au preluat o gravidă în vârstă de 20 de ani. Pacienta a fost transportată către Iaşi, ea având contracţii la câte trei minute”, a declarat ieri dimineaţă prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatoarea UPU-SMURD Iaşi. Aceasta a adăugat că şenilata a rămas în zonă, mai exact a mers la Satu Nou, din comuna Şcheia, după un copil în vârstă de cinci ani, cu dureri abdominale şi vărsături de trei zile. Acesta a fost preluat deja şi predat unui alt echipaj de ambulanţă plecat ulterior din Iaşi. „În plus, un alt ATVM, cu echipajul TIM şi şenilata au plecat la localitatea Mălăeşti, comuna Gropniţa, de unde au preluat o femeie de 80 de ani, care ar fi suferit un atac cerebral. Pacienta a fost preluată şi dusă la Spitalul de Neurochirurgie Prof.univ.dr. Nicolae Oblu, din Iaşi. De asemenea, şenilata şi un alt echipaj de ambulanţă au mers la Bulbucani, comuna Gropniţa, pentru a prelua o gravidă în vârstă de 30 de ani, în luna a noua, pentru a o aduce la o maternitate din Iaşi”, a adăugat coordonatoarea UPU-SMURD Iaşi. Tudor DAMASCHIN, Ciprian NEDELCU, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei