1isterie upu

Dimensiune font:

Ieșenii merg la Urgenţe, speriaţi de coronavirus!

| 26-02-2020 00:00

La Unitatea de Primire a Urgenţelor personalul medical se află în faţa unor situaţii în care cel mai mult contează comunicarea şi informarea * din neştiinţă sau din cauza unei proaste informări, la UPU de la Spitalul „Sf Spiridon” au început să vină persoane care se tem că au coronavirus * la UPU au venit şi persoane care au cerut adeverinţe medicale, pentru că altfel patronii nu îi primeau la muncă * faptul că vorbim de o isterie la nivel local este confirmat de medicul Vasile Astărăstoaie * „Este suficient să apară un eveniment pe care nu îl înţelegem ca panica să se propage”, spune acesta * în acest timp, la Iaşi continuă măsurile vizând prevenirea infecţiei cu acest virus

  

Medicii fac apel şi spun că la spital nu trebuie să vină persoane sănătoase care au călătorit în alte zone ale Italiei decât cele 11 localităţi menţionate a fi în carantină. „Ne aflăm în faţa unor situaţii în care persoane sunt trimise la spital să se testeze de către angajator, conducătorul locului de muncă, de profesori. Nu se fac astfel de teste. Sunt definiţii clare de caz. În spital sunt evaluaţi doar pacienţii care vin din localităţile din China şi din Italia care sunt în situaţia de a fi carantinate. Recomandările sunt de izolare la domiciliu, fără a veni la spital, dacă nu au avea simptomatologia specifică acestui tip de virus. Dacă au simptomatologie, persoanele trebuie să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase, nu la UPU”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.

Foarte important este şi intervalul de când persoanele s-au întors din Italia, deoarece perioada de incubare a virusului este de 14 zile. „Ne aflăm în faţa unor situaţii în care persoane venite cu 3-4 săptămâni înainte fie vin spontan, fie sunt trimişi de alţi membri ai familiei să fie verificaţi. Niciunii nu îndeplinesc definiţia de caz. Au venit fie mai demult de 14 zile, fie nu au venit din zonele respective”, a spus Diana Cimpoeşu.

Ea spune că nu este indicată aglomerarea nici a Spitalului de Infecţioase, nici a Unităţii de Primire a Urgenţelor. „Este indicată informarea, comunicarea şi luarea măsurilor aşa cum sunt ele stabilite. Pentru carantinare persoanele trebuie să se autodeclare, este foarte important să spună fiecare din cel localitate vine, iar decizia o ia DSP. Aceeaşi decizie se ia de medicii epidemiologi de la DSP în momentul trecerii de frontieră. În cazul în care este vorba de persoane asimptomatice acestea trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile”, a explicat dr. Diana Cimpoeşu.   

Medicii apelează foarte mult la conştiinţa fiecărui om, la faptul că o persoană nu trebuie să vină într-o colectivitate dacă tocmai s-a întors dintr-o zonă din China sau Italia care este carantinată. „Informaţii se găsesc şi pe siteurile instituţiilor, precum Ministerul Sănătăţii sau Ministerul Afacerilor Interne. informaţii dăm şi prin telefon. Primim o mulţime de telefoane pentru informare. Se va înfiinţa o linie de tip telverde care să dea aceste informaţii cât mai curând”, a spus Diana Cimpoeşu.

În cazul în care la UPU se prezintă persoane care au venit de curând din Italia, din regiunile unde a fost confirmată prezenţa coronavirusului, personalul medical este obligat să îmbrace echipamente de protecţie. „Până facem anamneza, evident personalul medical îşi ia echipamentul de protecţie. Ca să afli de unde a venit, când a venit, ce simptomatologie are sau nu are trebuie să stai de vorbă, să examinezi persoana respectivă şi asta se face şi prin luarea unor măsuri de protecţie din partea personalului medical. Asta nu înseamnă că există vreo suspiciune, ci pur şi simplu ca şi în cazul gripei este nevoie de măsuri de protecţie a personalului. Le luăm corect şi nu vrem să creăm niciun fel de panică în rândul populaţiei atunci când respectăm nişte prevederi legale. Sunt măsuri de protecţie absolut normale”, spune dr Cimpoeşu.

Medicii spun că măsurile în cazul coronavirusului sunt ca pentru orice alt caz de gripă, şi anume, reducerea vizitelor,  reducerea numărului de aparţinători care efectuează vizite, suplimentarea măsurilor de protecţie, dezinfecţia mâinilor, spălarea mâinilor. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi un ghid în care se spune clar ce trebuie să ştiţi despre nou coronavirus şi ce trebuie să faceţi pentru a preveni îmbolnăvirea.

Avertizări din partea lui Vasile Astărăstoaie

Pe acelaşi subiect, un medic ieşean trage un semnal de alarmă asupra noului coronavirus şi isteriei colective provocate din cauza lui. Doctorul Vasile Astărăstoaie, fost rector al UMF şi director al Institutului de Medicină Legală din Iaşi atrage atenţia asupra isteriei care de câteva zile a cuprins România, după ce 11 regiuni din Italia au intrat în carantină din cauza acestui tip de virus. Am ajuns să fim dominaţi de frică. Este suficient să apară un eveniment pe care nu îl înţelegem ca panica să se propage. Panica a apărut datorită câtorva elemente. În primul rând, nu există studii ştiinţifice legate de acest coronavirus care provine din China. Cred că este o mutaţie a virusului care a apărut acolo. Acesta este un element. oamenii se tem de ceea ce nu cunosc. Sunt mai multe accidente de trafic faţă de mortalitatea sau invaliditatea pe care o provoacă alte boli. Cu toate acestea, oamenii nu se tem de accidentele rutiere pentru că ei consideră că a te urca în maşină e ceva normal”, a spus Vasile Astărăstoaie.

Renumitul medic spune că al doilea element care a determinat această panică din cauza coronavirusului este faptul că niciunde în lume încă nu a fost creat un vaccin. Lumea uită că de fapt vaccinul nu e un panaceu, ci o metodă de combatere. Dar nu este singura şi nu este întotdeauna eficientă. Există şi alte metode care au fost luate pentru prevenţia şi combaterea unei epidemii. Lumea vrea să vadă ceva spectaculos. De aceea este aprobată carantina, care s-a dovedit de-a lungul timpului că nu are efect. De aceea sunt aplaudate măsurile de forţă în loc să ne gândim cum să controlăm această panică”, a spus prof. Astărăstoaie. Acesta are şi o statistică. Astfel, mortalitatea raportată la numărul de îmbolnăviri declarate, şi nu la populaţia generală, este de aproximativ 2,4%, apropiată de cea prin gripă în 2018 şi că coronavirusul are o patogenie scăzută. Lumea trebuie să înţeleagă că în acest moment, nu ştim ce va fi pe viitor, coronavirusul din China este la fel de patogen şi dă o morbiditate la fel ca la o gripă obişnuită. În România putem spune că mortalitatea este mai mare la gripa obişnuită decât mortalitatea din cauza coronavirusului din toată lumea. De aceea nu trebuie să ne hazardăm, nu trebuie să ne repezim la măsuri de forţă, care nu au efect, şi să apelăm la măsurile validate: să ne spălăm pe mâini cât mai des, să nu ducem mâinile la faţă, să nu băgăm degetele în nas, să purtăm mască de protecţie, dar atenţie, masca este eficientă doar o oră, o oră şi jumătate, şi să utilizăm batista, să evităm locurile aglomerate”, a spus Vasile Astărăstoaie. 

Dezinfecția mijloacelor de transport în comun continuă la Iași!

Între timp, la Iaşi se iau în continuare măsuri vizând diminuarea riscului îmbolnăvirii cu acest virus. Compania de Transport Public Iași acționează neîntrerupt de mai bine de 30 de zile pentru prevenirea răspândirii virusurilor transmisibile pe cale respiratorie. Astfel, în fiecare noapte, toate mijloacele de transport public sunt dezinfectate cu o soluție profesională pe bază de oxigen activ (Oxivir), procedură ce este repetată la fiecare 24 de ore. În plus, zilnic, în perioada în care autobuzele și tramvaiele se află la stradă, echipele de curățenie igienizează și dezinfectează fiecare vehicul în parte, la capetele de linie, folosind o soluție profesională pe bază de alcool (Kiehl - Rapides). Mijloacele de transport public din Iași sunt dezinfectate la ”foc continuu” în fiecare zi și noapte, încă din 23 ianuarie 2020, pentru a contribui la diminuarea riscului de răspândire. În fiecare noapte, după retragerea în depou, mijloacele de transport public sunt igienizate și dezinfectate cu soluții profesionale pe bază de alcool (Kiehl – Rapides), respectiv oxigen activ (Oxivir). Conform indicațiilor tehnice, aceasta din urmă se folosește în încăpere închisă și, după ce este lăsată să acționeze timp de câteva ore, spațiul trebuie ventilat. De asemenea, acțiunile de dezinfecție și igienizare continuă și pe parcursul zilei, cât timp mijloacele de transport se află la stradă. La capetele de linie din Dacia, Canta, Copou, Dancu, CUG-Selgros și CUG-Tehnopolis, echipele de curățenie dezinfectează suprafețele de contact cu soluția profesională pe bază de alcool cu acțiune rapidă. Îi asigurăm pe călători că operatorul de transport public ieșean întreprinde toate măsurile necesare asigurării unor condiții de curățenie normale. Gabi MATEI, Lavinia DUCAŞ

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

ANUNT LICITAȚIE ÎNCHIRIERE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI reorganizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis. 1) Informații privind locatorul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Ing. Nicole Gnatiuc, cu sediul în B-dul Oituz, nr. 17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești; 2) Informații privind obiectul închirierii: Informații privind obiectul închirierii conform HCL nr. 200/14.11.2019, anexa nr. 1: Nr. Crt.; Adresă amplasament; Suprafaţă mp; Preţ lei/mp/lună; Durata; Destinaţia. 1. B-dul Oituz nr. 12, 4,00 mp, 10,00 lei, 10, Amplasare totem; 2. Calea Bacăului (parte dreaptă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3. Calea Bacăului (partea stângă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu și Pază din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ0612118025XXXXX –CUI 4353250 beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 17.02.2020, ora 16.00; 4) Informații privind ofertele: -Data limită de depunere a ofertelor: 25 februarie 2020, ora 12.00. -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la adresa: B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032; -Data licitaţiei: 26 februarie 2020, ora 12.00; 5) Locul desfăşurării şedinţei de licitaţie: la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe; 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău; Adresa: Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4 cod 600356, tel: 0234514419, fax 023452521; email: tr-bacau-reg2@just.ro; 7) Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04.02.2020..
S.C. Remat S.A., cu sediul în mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 88, jud. Iaşi, O.R.C. J22/286/1991, C.U.I. RO1977144, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., potrivit Hotărârii nr. 1230/12.07.2016, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secția a II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 9134/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 14.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor active: Nr. activ Descrierea comercială a activelor - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 7 Teren intravilan construit în mun. Dej, str. Bistriţei, nr. 44, pe sensul către Cuzdrioara, jud. Cluj (zona industrială, la ieşire spre Bistriţa Năsăud, înainte de S.C. Someşul S.A.), St teren-7.149 m.p., curţi-construcţii, St construită-1.659,16 m.p., regim de înălţime: P+1parţial, împrejmuit, betonat (100%), învecinat cu S.C. Somtrans S.A., S.C. Samus Mex S.A., S.C. Com-Beton S.A., deschidere la stradă aprox. 53 m.l.; Identif. imobil: nr. cds. 837/2/1 în C.F. nr. 18837/N a localităţii Dej (nr. cds. nou 53437 al C.F. 53437/mun. Dej); - 2.732.400,00 lei; - 683.100,00 lei. Activ 16 PROPRIETATE IMOBILIARĂ, compusă din teren în suprafață totală de 3.914 m.p. și construcții în suprafață totală de 1.117 m.p., situată în oraş Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, jud. Vrancea, la 6km de nodul rutier Tișița. Este alcătuită din: - Imobil situat în oraşul Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, T25, P1735, jud. Vrancea, Imobilul a fost dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1111/22.03.2001 de B.N.P. Tanase Rodica. - Împrejmuire depozit Mărăşeşti (degradat, nr. inv. 2088), platformă betonată 1.040 m.p. (degradat, nr. inv. 2092); Proprietatea are deschidere frontală la str. Doinei și este pretabilă pentru activități industriale având în vedere și caracterul zonei în care este amplasat imobilul. - 437.600,00 lei; - 80.000,00 lei. Activ 46 Construcție metalică demontată în mun. Iași, Șos. Iași – Tomești, nr. 6, jud. Iași. - 46.000,00 lei; - 7.000,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 13.02.2020, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la e-mail vanzari@insolventa.ro, fax: 0232/212231, tel. 0232/243864, 0755132473..
Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Interzicerea tăierilor legale de lemn ar afecta 3,5 milioane de gospodării
08/04/2020 00:00

Tema tăierilor legale de lemn pe durata stării de urgenţă a fost abordată in cadrul unor consultări pe care ministrul Mediului, Costel Alexe, le-a avut cu specialiştii din cadrul ministerului, precum ...

Dr. Carmen Dorobăţ: „Toți pacienții sunt egali”
08/04/2020 00:00

Managerul Spitalului de Boli Infecţioaose Iaşi, Carmen Dorobăţ, infirmă speculaţiile apărute recent in spaţiul public, potrivit cărora clinica ieşeană dispune de suficiente locuri pentru internarea ...

Spitalul de Recuperare ar putea deveni unitate suport COVID
08/04/2020 00:00

Săptămana trecută, Consiliul Judeţean Iaşi a alocat 10 milioane de euro pentru construirea unui spital mobil mobil ce ar urma să fie amplasat in parcul agroindustrial TransAgropolis, de la Leţcani. & ...

Continuă dezinfectarea orașului cu substanțe biocide
08/04/2020 00:00

Salubris SA continuă dezinfectia străzilor din municipiu. Ieri, 7 aprilie, in intervalul orar 22.00 – 6.00, societatea municipalitătii a actionat cu dezinfectant pe străzile Vasile Lupu, Dudescu ...

Coronavirusul n-a blocat întregul oraş
08/04/2020 00:00

Lucrările pe santierul de modernizare a căii de rulare a tramvaielor de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, intre Bucsinescu si Leroy Merlin, avansează rapid. În cele două zile de la debutul şan ...

Razii în mijloacele de transport public
08/04/2020 00:00

Echipaje ale Politiei Locale patrulează prin mijloacele de transport public, pentru verificarea calitătii persoanelor care călătoresc cu mijloacele de transport public. Si controlorii CTP Iasi actione ...

Pandemia a subţiat încasările din taxe şi impozite
08/04/2020 00:00

La finele lunii martie 2020, in evidenta fiscală a Municipiului Iasi se inregistrează un număr total de 608.036 roluri (persoane juridice = 54.145; persoane fizice = 553.891) din care 282.011 roluri active ...

  Autobuzele de pe traseele 5 şi 29 revin la traseul obişnuit
08/04/2020 00:00

Autobuzele de pe traseele 5 si 29 se intorc pe itinerariul obisnuit si vor circula din nou pe Bulevardul Tutora, proaspăt reabilitat de către Primăria Municipiului Iasi. Măsura este valabilă incepand de ...

Un cioban-deţinut şi-a retras apelul, fâstâcit de videoconferinţă
07/04/2020 23:59

Aşa au stat lucrurile şi pe 13 august 2019. În ziua cu pricina, pe la orele 18.00, el a venit cu oile de la păşune şi era beat turtă. S-a intins să doarmă, deşi mai avea de lucru. Şeful său, u ...