1amerndamente

Dimensiune font:

Ieşenii, dezinteresaţi de modul în care vor fi cheltuiţi banii publici

| 22-04-2019 00:00

Puţini ieşeni s-au încumetat să participe la prima dezbatere publică asupra bugetului local * majoritatea celor prezenţi au venit din Bucium, zonă aflată în plină dezvoltare imobiliară, solicitând asfaltarea căilor de acces  şi rezolvarea problemelor referitoare la canalizare * alte amendamente formulate de ieşenii care au dezbătut bugetul local se referă la amenjarea unor parcări, treceri de pietoni şi la modificarea unor trasee ale CTP Iaşi


La sfârşitul săptămânii trecute, Primăria Iaşi a organizat o dezbatare cu cetăţenii despre proiectul bugetului municipiului Iaşi pe anul 2019. Este prima întâlnire cu locuitorii oraşului din seria celor două iniţiate de municipalitate (a doua are loc astăzi, de la  ora 17.00), urmând ca pe 24 aprilie proiectul bugetului să fie trimis spre analiză consilierilor locali. Din păcate, dezbaterea nu a atras o audienţă numeroasă, semn că ieşenii par dezinteraţi de modul cum vor fi cheltuiţi banii lor, aceasta în ciuda faptului că mediul virtual abundă de solicitări şi reproşuri referitoare la faptul că municipalitatea ieşeană nu catadicseşte să repare străzi unde de ani buni s-a mai turnat asfalt. De neînţeles este şi absenţa consilierilor locali de la o dezbatere unde s-au discutat problemele oraşului, doar masiva prezenţă a directorilor din subordinea municipalităţii întârindu-le celor prezenţi convingerea că cineva  va ţine cont de propunerile lor.

„Vorbesc cu angajaţii Primăriei mai des decât cu soră-mea”

Primul vorbitor a făcut referire la strada Timpului,  care, în opinia sa necesită o reparare urgenţă. Pentru a demonstra acest lucru, ieşeanul a prezentat fotografii cu noroaiele din zonă, afirmând că nu se află la primul său demers în ceea ce priveşte sistematizarea străzii. „Am ajuns să vorbesc cu colega dumneavoastră din Direcţia tehnică mai des decât cu sora mea: vă rog, mai puneţi piatră, mai îndreptaţi un pic... Prima poză este făcută în ianuarie, iar a doua ieri. Vă asigur că bătrâna din fotografie nu se dă cu schiurile, foloseşte un baston, deşi există o hotărâre de refacere a străzii încă din 2017. Potriviţi indicatorilor tehnico-economici, costurile pentru repararea străzii ar costa cât o Dacia Logan”, a spus acesta. În replică, primarul a afirmat că strada este prinsă în planul de reparaţii al municipalităţii .

La rândul său, ieşeanul Marius Vaida a vorbit în numele locuitorilor de pe strada Margareta Baciu. „Prin eforturi exclusiv proprii, am adus utilităţile pe stradă: apă, electricitate, gaz. Am pietruit-o cu un vibrocompactor de 10 tone, însă neexistând o rigolă, se face noroi, iar toate aluviunile din zona Iaşi - Bârnova ajung aici. Având în vedere lucrările de pe Şoseaua Iaşi - Bârnova şi faptul că pe planşele de proiectare, primi 20 de metri din strada noastră sunt prinşi, vă rugăm să ne ajutaţi în sistematizarea străzii”, a spus acesta. Primarul a replicat că în zona respectivă nu se mai fac proceduri referitoare la proiectarea unor străzi decât după finalizarea tronsonului Iaşi – Bârnova, dispunând directorului Citadin o vizitare a străzii în vederea unor reparaţii temporare. 

Bitum sau beton?

Nu au lipsit nici contrele dintre vorbitori şi edili, una dintre dispute având ca subiect superioritatea drumurilor din beton comparativ cu cele din asfalt. Primarul Mihai Chirica a adus şi argumente în acest sens. „România nu mai are staţie de bitum de mulţi ani. Datorită faptului că în ultimele 6-8 luni, preţul bitumului s-a triplat, datorită faptului că Ungaria a declanşat cel mai mare program de autostrăzi, la fel ca şi Polonia, străzile din asfalt vor devenit o problemă, România este deja unul dintre cei mai mari importatori de bitum. Se va trece la drumuri de beton rutier, cele mai stabile din lume. Un drum de beton are o durată de viaţă dublă în comparaţie cu unul din bitum”, a spus edilul-şef.

Transport public pe C.A. Rosetti

Un alt ieşean a solicitat introducerea unor curse de transport public care să prindă cu zone încă netranzitate de autobuzele CTP Iaşi. „Am o cerere din luna august anul trecut, însoţită de un tabel cu 800 de semnături. Am dori înfiinţarea unei linii de transport în comun în Şoseaua Ştefan cel Mare, dar şi pe C.A. Rosetti”, a spus Vasile Ceauşu. În replică, directorul CTP Iaşi a afirmat că a analizat situaţia şi că există posibilitatea apariţiei unui astfel de traseu, fie printr-o legătură cu C.A. Rosetti, fie cu ieşire în Copou au Tg. Cucu, doar dacă sunt achiziţionate microbuze. „Străzile nu se pretează la un transport cu autobuzele, nu avem mijloace de transport care să se strecoare pe acolo, în condiţiile în care mai sunt şi maşini parcate”, a afirmat Cristian Stoica.

WC-ul public din strada Petru Culianu

O altă problemă a fost ridicată de locuitorii din Păcurari. „Aţi vorbit de strada şi stradela Petre Culianu. Aceasta a fost asfaltată, dar acolo e o gravă problemă: ploaia generează un adevărat iad, iar noi suntem nevoiţi să traversăm un imens WC. Grădinile noastre, strada noastră, sunt un adevărat WC un aer liber. Vorbim de o canalizare subdimensionată. Nu poate ieşi un copil în curte să se joace. Am făcut diverse cereri la ApaVital, şi la cei de la Mediu, de 8 ani nu ştim ce să mai facem. Totul este groaznic”, a spus o ieşeancă. În replică, primarul Chirica a promis sprijin imediat. „Este pentru prima dată când aud de astfel de probleme. Promit să încerc ca împreună cu cei de la ApaVital să văd ce se întâmplă. Noi nu gestionăm reţeaua de apă şi canalizarea, dar asta nu înseamnă că nu vă putem sprijini. Există posibilitatea să se întâmple ceva similar cu strada Sf. Lazăr. Cei de la ApaVital au spus că reţeaua este subdimensionată sub incidenţa ploilor masive. Am dat deoparte toate capacele de canalizare, inclusiv cele dintre blocuri şi am scos bolovani cât jumătate de masă. După ce am extras un metru cub de beton din canalizare, dintr-o dată nu s-a mai inundat. Bănui că apar geigere înfundate, grămezi de piatră împinse accidental în reţelele canalizare, cred că s-au colmatat pe undeva”, a spus primarul.

Platbanda stradală, greu de desfiinţat

Un alt subiect l-a constituit poluarea din oraş, iar una din cauze o constituie maşinile parcate pe pământ, care-l transportă în oraş. Primarul a vorbit despre disensiunile dintre Primărie şi Agenţia  pentru Protecţia Mediului.

„Am încercat de un an de zile să convingem APM că mai există o variantă, cea cu dale de înierbare. Au zis că nu. Ne chinuim de doi ani să-i determinăm să desfiinţăm platbandele stradale. Ei spun că fac parte din spaţii verzi. Le explicăm că acolo ajunge sarea de iarnă, plus că se urcă cu maşinile pe spaţiul verde. Nu ne-au dat voie să le sigilăm, cu toate că  sărurile omoară vegetaţia. Le-am propus să excavăm pământul infestat, venim din spate cu plantaţii de arbori, iar în alte locuri acoperim cu pavaj şi facem parcări în spic pe trotuare. Iar acolo unde nu putem schimba destinaţia, am pus ţepuse. Adevărul este că numărul de maşini depăşeşte numărul de locuri de parcare posibil de a fi făcute”, a afirmat primarul. 

Solicitări din cartiere

Dezbaterea a durat aproape patru ore, interval în care au fost trecute în revistă şi solicitările venite din cartiere, prin intermediul unor formulare depuse la centrele municipalităţii. Astfel, în ceea ce priveşte infrastructura rutieră a fost relevată necesitatea modernizării mai multor artere rutiere. Printre acestea se numără străzile Gloriei, Timpului şi Hlincea din Nicolina. B-dul Poitiers, Radu Vodă şi Plantelor din Frumoasa. Stejar, Trei Fântâni  din Tătăraşi sau B-dul Dacia, Muşatini şi strada Tabacului din Alexandru cel Bun. Ieşenii au mai solicitat modernizarea zonei Ţicău, răspunsul oferit de reprezentanţii municipalităţii fiind că în prezent se elaborează un studiu de fezabilitate privind consolidarea versantului din acea zonă.

Totodată, în urma unor sesizări emise în cadrul dezbaterii, executivul Primăriei a luat act de necesitatea proiectării şi execuţiei lucrărilor de refacere a trotuarelor din mai multe zone, montarea de bănci, înfiinţarea de noi spaţii de joacă, măsuri vizând îmbunătăţirea salubrizării oraşului şi a siguranţei publice.

A doua dezbatere are publică are loc astăzi, de la ora 17.00. Tudor DAMASCHIN

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
DRAMĂ: O grefieră s-a aruncat de pe clădirea Parchetului!
25/05/2019 08:00

O nouă tragedie a avut loc ieri dimineaţă in municipiul Iaşi. O grefieră din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Iaşi a decis să-şi pună capăt zilelor, aruncandu-se de la etajul al doilea al in ...

Se lucrează în ritm accelerat pe DN 18
25/05/2019 07:48

    Se lucrează in ritm accelerat pe DN 18 si pe soseaua de ocolire a Sucevei. Prefectul judetului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a anuntat ieri că pe DN 18 se circulă deja pe asfalt, pe ambel ...

  Bacăul, pentru două zile capitala dansului sportiv
25/05/2019 07:09

  Începand de astăzi, Bacăul devine polul dansului sportiv in Romania, un eveniment care reuneşte la start peste 1.500 de sportivi din Israel, Austria, Ungaria, Germania, Bulgaria, Spania, Statel ...

Elevi ieșeni, preveniți asupra consumului de droguri
25/05/2019 07:00

  În cadrul proiectului „SPICE”, ce are ca scop informarea tinerilor cu privire la efectele consumului de substanţe psihoactive şi riscurile asociate consumului acestora, poliţiştii ...

  Fost primar al Bacăului, la mila vasluienilor
25/05/2019 06:32

  În iunie 2014, Romeo Stavarache, primarul pe atunci al municipiului Bacău, a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită, 4 capete de acuzare, pentru că ar fi solicitat şi primit de la mai mul ...

  Senator plimbat cu elicopterul SMURD după ce ar fi făcut presiuni asupra medicilor
25/05/2019 06:31

  Senatorul PSD Virginel Iordache este subiectul unui intreg scandal. El ajuns pe 14 mai la Spitalul Judeţean Sucevean cu dureri musculare, de cap, diaree, febră si stare de vomă. A fost internat in Se ...

  Capela Ateneului Naţional din Iaşi a fost sfinţită
25/05/2019 06:07

  * slujba a fost oficiată de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei * la finalul ceremoniei, managerul instituţiei, Andrei Apreotesei, a fost distins cu „Crucea Sfantului Ierarh D ...

20 de ani de muncă pentru statuia care va fi binecuvântată de Papă
25/05/2019 06:02

    O intamplare mai puţin plăcută din viaţa sculptorului Constantin Crenganis, dar cu final fericit, il va aduce in atenţia Suveranului Pontif. În urmă cu aproape 20 de ani, scultorul, ...

Percheziții la un suspect de furt
25/05/2019 06:00

  Politistii ieseni au efectuat recent o perchezitie la domiciliul unui bărbat bănuit de comiterea infractiunii de furt. Astfel, politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale au efectuat o pe ...

  Miting în faţa Prefecturii, cu pantofii rudelor plecate în străinătate
25/05/2019 05:47

    Cel mai mare grup de Facebook din judeţul Bacău, care numără peste 40.000 de mii de membri, organizează astăzi o acţiune in premieră in Romania. După modelul Skopje, Macedonia, unde oam ...