Ieşenii, dezinteresaţi de modul în care vor fi cheltuiţi banii publici

1amerndamente

Dimensiune font:

| 22-04-2019 00:00

Puţini ieşeni s-au încumetat să participe la prima dezbatere publică asupra bugetului local * majoritatea celor prezenţi au venit din Bucium, zonă aflată în plină dezvoltare imobiliară, solicitând asfaltarea căilor de acces  şi rezolvarea problemelor referitoare la canalizare * alte amendamente formulate de ieşenii care au dezbătut bugetul local se referă la amenjarea unor parcări, treceri de pietoni şi la modificarea unor trasee ale CTP Iaşi


La sfârşitul săptămânii trecute, Primăria Iaşi a organizat o dezbatare cu cetăţenii despre proiectul bugetului municipiului Iaşi pe anul 2019. Este prima întâlnire cu locuitorii oraşului din seria celor două iniţiate de municipalitate (a doua are loc astăzi, de la  ora 17.00), urmând ca pe 24 aprilie proiectul bugetului să fie trimis spre analiză consilierilor locali. Din păcate, dezbaterea nu a atras o audienţă numeroasă, semn că ieşenii par dezinteraţi de modul cum vor fi cheltuiţi banii lor, aceasta în ciuda faptului că mediul virtual abundă de solicitări şi reproşuri referitoare la faptul că municipalitatea ieşeană nu catadicseşte să repare străzi unde de ani buni s-a mai turnat asfalt. De neînţeles este şi absenţa consilierilor locali de la o dezbatere unde s-au discutat problemele oraşului, doar masiva prezenţă a directorilor din subordinea municipalităţii întârindu-le celor prezenţi convingerea că cineva  va ţine cont de propunerile lor.

„Vorbesc cu angajaţii Primăriei mai des decât cu soră-mea”

Primul vorbitor a făcut referire la strada Timpului,  care, în opinia sa necesită o reparare urgenţă. Pentru a demonstra acest lucru, ieşeanul a prezentat fotografii cu noroaiele din zonă, afirmând că nu se află la primul său demers în ceea ce priveşte sistematizarea străzii. „Am ajuns să vorbesc cu colega dumneavoastră din Direcţia tehnică mai des decât cu sora mea: vă rog, mai puneţi piatră, mai îndreptaţi un pic... Prima poză este făcută în ianuarie, iar a doua ieri. Vă asigur că bătrâna din fotografie nu se dă cu schiurile, foloseşte un baston, deşi există o hotărâre de refacere a străzii încă din 2017. Potriviţi indicatorilor tehnico-economici, costurile pentru repararea străzii ar costa cât o Dacia Logan”, a spus acesta. În replică, primarul a afirmat că strada este prinsă în planul de reparaţii al municipalităţii .

La rândul său, ieşeanul Marius Vaida a vorbit în numele locuitorilor de pe strada Margareta Baciu. „Prin eforturi exclusiv proprii, am adus utilităţile pe stradă: apă, electricitate, gaz. Am pietruit-o cu un vibrocompactor de 10 tone, însă neexistând o rigolă, se face noroi, iar toate aluviunile din zona Iaşi - Bârnova ajung aici. Având în vedere lucrările de pe Şoseaua Iaşi - Bârnova şi faptul că pe planşele de proiectare, primi 20 de metri din strada noastră sunt prinşi, vă rugăm să ne ajutaţi în sistematizarea străzii”, a spus acesta. Primarul a replicat că în zona respectivă nu se mai fac proceduri referitoare la proiectarea unor străzi decât după finalizarea tronsonului Iaşi – Bârnova, dispunând directorului Citadin o vizitare a străzii în vederea unor reparaţii temporare. 

Bitum sau beton?

Nu au lipsit nici contrele dintre vorbitori şi edili, una dintre dispute având ca subiect superioritatea drumurilor din beton comparativ cu cele din asfalt. Primarul Mihai Chirica a adus şi argumente în acest sens. „România nu mai are staţie de bitum de mulţi ani. Datorită faptului că în ultimele 6-8 luni, preţul bitumului s-a triplat, datorită faptului că Ungaria a declanşat cel mai mare program de autostrăzi, la fel ca şi Polonia, străzile din asfalt vor devenit o problemă, România este deja unul dintre cei mai mari importatori de bitum. Se va trece la drumuri de beton rutier, cele mai stabile din lume. Un drum de beton are o durată de viaţă dublă în comparaţie cu unul din bitum”, a spus edilul-şef.

Transport public pe C.A. Rosetti

Un alt ieşean a solicitat introducerea unor curse de transport public care să prindă cu zone încă netranzitate de autobuzele CTP Iaşi. „Am o cerere din luna august anul trecut, însoţită de un tabel cu 800 de semnături. Am dori înfiinţarea unei linii de transport în comun în Şoseaua Ştefan cel Mare, dar şi pe C.A. Rosetti”, a spus Vasile Ceauşu. În replică, directorul CTP Iaşi a afirmat că a analizat situaţia şi că există posibilitatea apariţiei unui astfel de traseu, fie printr-o legătură cu C.A. Rosetti, fie cu ieşire în Copou au Tg. Cucu, doar dacă sunt achiziţionate microbuze. „Străzile nu se pretează la un transport cu autobuzele, nu avem mijloace de transport care să se strecoare pe acolo, în condiţiile în care mai sunt şi maşini parcate”, a afirmat Cristian Stoica.

WC-ul public din strada Petru Culianu

O altă problemă a fost ridicată de locuitorii din Păcurari. „Aţi vorbit de strada şi stradela Petre Culianu. Aceasta a fost asfaltată, dar acolo e o gravă problemă: ploaia generează un adevărat iad, iar noi suntem nevoiţi să traversăm un imens WC. Grădinile noastre, strada noastră, sunt un adevărat WC un aer liber. Vorbim de o canalizare subdimensionată. Nu poate ieşi un copil în curte să se joace. Am făcut diverse cereri la ApaVital, şi la cei de la Mediu, de 8 ani nu ştim ce să mai facem. Totul este groaznic”, a spus o ieşeancă. În replică, primarul Chirica a promis sprijin imediat. „Este pentru prima dată când aud de astfel de probleme. Promit să încerc ca împreună cu cei de la ApaVital să văd ce se întâmplă. Noi nu gestionăm reţeaua de apă şi canalizarea, dar asta nu înseamnă că nu vă putem sprijini. Există posibilitatea să se întâmple ceva similar cu strada Sf. Lazăr. Cei de la ApaVital au spus că reţeaua este subdimensionată sub incidenţa ploilor masive. Am dat deoparte toate capacele de canalizare, inclusiv cele dintre blocuri şi am scos bolovani cât jumătate de masă. După ce am extras un metru cub de beton din canalizare, dintr-o dată nu s-a mai inundat. Bănui că apar geigere înfundate, grămezi de piatră împinse accidental în reţelele canalizare, cred că s-au colmatat pe undeva”, a spus primarul.

Platbanda stradală, greu de desfiinţat

Un alt subiect l-a constituit poluarea din oraş, iar una din cauze o constituie maşinile parcate pe pământ, care-l transportă în oraş. Primarul a vorbit despre disensiunile dintre Primărie şi Agenţia  pentru Protecţia Mediului.

„Am încercat de un an de zile să convingem APM că mai există o variantă, cea cu dale de înierbare. Au zis că nu. Ne chinuim de doi ani să-i determinăm să desfiinţăm platbandele stradale. Ei spun că fac parte din spaţii verzi. Le explicăm că acolo ajunge sarea de iarnă, plus că se urcă cu maşinile pe spaţiul verde. Nu ne-au dat voie să le sigilăm, cu toate că  sărurile omoară vegetaţia. Le-am propus să excavăm pământul infestat, venim din spate cu plantaţii de arbori, iar în alte locuri acoperim cu pavaj şi facem parcări în spic pe trotuare. Iar acolo unde nu putem schimba destinaţia, am pus ţepuse. Adevărul este că numărul de maşini depăşeşte numărul de locuri de parcare posibil de a fi făcute”, a afirmat primarul. 

Solicitări din cartiere

Dezbaterea a durat aproape patru ore, interval în care au fost trecute în revistă şi solicitările venite din cartiere, prin intermediul unor formulare depuse la centrele municipalităţii. Astfel, în ceea ce priveşte infrastructura rutieră a fost relevată necesitatea modernizării mai multor artere rutiere. Printre acestea se numără străzile Gloriei, Timpului şi Hlincea din Nicolina. B-dul Poitiers, Radu Vodă şi Plantelor din Frumoasa. Stejar, Trei Fântâni  din Tătăraşi sau B-dul Dacia, Muşatini şi strada Tabacului din Alexandru cel Bun. Ieşenii au mai solicitat modernizarea zonei Ţicău, răspunsul oferit de reprezentanţii municipalităţii fiind că în prezent se elaborează un studiu de fezabilitate privind consolidarea versantului din acea zonă.

Totodată, în urma unor sesizări emise în cadrul dezbaterii, executivul Primăriei a luat act de necesitatea proiectării şi execuţiei lucrărilor de refacere a trotuarelor din mai multe zone, montarea de bănci, înfiinţarea de noi spaţii de joacă, măsuri vizând îmbunătăţirea salubrizării oraşului şi a siguranţei publice.

A doua dezbatere are publică are loc astăzi, de la ora 17.00. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei