„Importanța femeii și respectul arătat ei ar trebui să fie o constantă a societății, nu un eveniment sporadic”

1mihaela ivancia

Dimensiune font:

| 23-03-2021 13:13

Dialog cu prodecanul Facultății de Zootehnie din cadrul USAMV, șef de lucrări dr. Mihaela Ivancia

Martie este, prin excelență, o lună dedicată femeilor. Sunteți de acord cu acest concept? Pare cumva limitativ...

- Luna martie, pentru mine, este sfârșitul iernii, al frigului și umezelii excesive și începutul perioadei cu zile mai calde și mai lungi. Este startul apariției florilor, frunzelor, cu alte cuvinte martie înseamnă o nouă viață.

Cât privește ideea aceasta de a exista o lună, o săptămână sau o zi în care sunt sărbatorite femeile este importantă, pentru că știm că au fost niște morți înainte de a fi declarată oficial Ziua Internațională a Femeii, dar, în ultimul timp, este o chestie de consumerism. Ce cadouri luăm?, câți bani alocăm?, la ce restaurant mergem? etc. Nu mai este doar un simbol care să arate respectul pentru partenerul de societate, care este femeia, este transformat într-un comerț meschin, uneori.

-  Dacă vorbim despre transformare, să înțelegem că au fost și momente diferite?

- Îmi amintesc ce emoționată și bucuroasă eram când, în seara de 7 martie, mă ajuta mama să fac fundițele șnururilor alb-roșii ale mărțișoarelor care erau obiecte mici, din plastic sau din tablă, agățate de firicelele acelea mătăsoase și pe care le percepeam ca pe ceva foarte important și de nelipsit într-un an. Le ofeream învățătoarei sau, mai târziu, profesoarelor și colegilor. Am avut norocul să am o învățătoare la care nu am văzut discriminarea despre care se vorbește astăzi față de ceea ce îi ofeream noi: își punea toate mărțișoarele în piept și mie îmi plăcea tare mult când o vedeam (ca și pe celelalte cadre didactice, de altfel) cum umbla cu toate prinse de haină, ba chiar avea grijă să-l pună la loc dacă se desprindea vreunul. După ’90 nu am mai simțit la fel, probabil și pentru faptul că deja se găseau multe mărțișoare, la tarabe, cu fundițele gata făcute, și nu mai trebuia să le fac eu!  Revenind la luna dedicată femeilor, aș spune mai degrabă că sunt câteva zile dedicate femeilor, nu chiar o lună întreagă, mi se pare puțin și meschin. Importanța femeii și respectul arătat ei ar trebui să fie o constantă a societății, nu eveniment sporadic. Ele ar trebui să se simtă iubite tot anul nu doar de 8 martie sau în luna martie, dar acestea (respectul, iubirea, atenția, tandrețea) ar trebui învățate de mici cum să le oferi, nu doar să le ceri. Cu partea aceasta de educație, avem, de fapt, o problemă.

-  Statisticile arată că, de fapt, în ciuda formulelor laudative, femeile nu sunt chiar „prințese”, ba dimpotrivă. V-ați simțit vreodată discriminată?

- Femeile sunt întotdeauna prințese! Prințese cu drepturi și obligații, ca și prinții lor. Doar că, revenind la educația despre care spuneam mai devreme, nu suntem învățați ce înseamnă să fii „prințesă” sau „prinț”. Unii au impresia că faptul că s-a născut băiat îi conferă mai multe atuuri decât unei fete și, din păcate, sunt întreținute aceste idei și transmise copiilor ca semn de slăbiciune existența unei fetițe în familie. Mulțumesc lui Dumnezeu, m-am născut într-o familie în care am fost învățată că nu există nimic din ce poate să facă doar un băiat și o fată nu și, prin urmare, am crescut cu această mentalitate că și fetele pot juca fotbal, și fetele se pot bate, și băieții pot coase sau împleti, și băieții pot îngriji florile și a fost foarte bine pentru că nu am ajuns să mă simt neputincioasă în fața oricărei provocări. Asta până de curând, când am simțit discriminarea în mediul politic (Mihaela Ivancia este președintele Organizației de Femei a PSD Iași - n.r.). Așa încât la întrebarea dacă m-am simțit vreodată discriminată, răspunsul este da, în politică. De altfel, cred că nu doar eu am simțit asta la ultimele alegeri, indiferent de partid, când doamnele au fost mai puțin reprezentate (și numeric și calitativ) și chiar în actualul Guvern, în care este doar un ministru femeie. Este păcat că nici până acum nu au înțeles camarazii noștri că știm să muncim temeinic, că suntem creative, că putem găsi soluții eficiente și că suntem capabile de sprijin în aceeași măsură ca și bărbații.

- Sunteți și pedagog, formator de minți și de suflete. Cum sunt studentele dvs? Ce valori le insuflați?

- Îmi place să cred că sunt formator de oameni și că tot ceea ce le învăț pe studente îi învăț și pe studenți, nu fac discriminări pentru că nu sunt de acord nici măcar cu discriminarea pozitivă. În primul rând, le transmit tinerilor cu care lucrez că dacă vor să fie respectați, trebuie să respecte, dacă vor să fie ascultați, trebuie să asculte, dacă vor să fie ajutați, trebuie să ajute, că au drepturi în aceeași măsură în care au și obligații, că vor primi recompense în aceeași măsură în care își asumă responsabilități. În al doilea rând, îi învăț să fie informați, să citească, să se documenteze astfel încât să nu se joace nimeni cu mințile și cu sufletele lor fiind în necunoștință de cauză și să poată lua decizii pe baza unor argumente solide. Îi mai îndrum în carierele profesionale astfel încât să ajungă specialiști pricepuți de care lor să nu le fie rușine și eu să fiu mândră!

Tinerii cu care lucrez, așa cum zice toată lumea, sunt mai deștepți decît generațiile anterioare, doar că au ghinionul de a se dezvolta într-un sistem care nu le este  întotdeauna de ajutor și de aceea este nevoie să învețe că trebuie să se ajute singuri.

- Care au fost momentele în care a fi femeie a fost un privilegiu pentru dvs?

- Grea întrebare! Nu știu dacă am avut astfel de momente pentru că, v-am spus, nu cred în discriminare și să spun că a fi femeie este un privilegiu pentru mine ar contravine principiilor mele. Am avut multe momente memorabile în viața mea de fetiță, de adolescentă, de prietenă, de soție, de profesoară, dar nu doar pentru că sunt femeie ci, mai degrabă, pentru că sunt un om care știe să se bucure de tot ce este bun și frumos în jurul lui.

- Femeia în culise. Ce este si cum este Mihaela Ivancia atunci cand sta doar cu ea?

- În”culise” sunt la fel ca și pe ”scenă”, cel mai dur adversar al meu, cerându-mi întotdeauna imposibilul, fiind riguroasă în ce fac, fără laude și cu îndeajuns de multă critică!

Când stă doar cu ea, Mihaela Ivancia este un devorator de cărți, de filme, de sudoku, de rebusuri și de puzzle-uri. Când este în casă, este o bucătăreasă foarte bună (zice lumea!) și o meticuloasă în ale curățeniei.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:56

%ANUNTSPECIAL%
1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4540291 2. Informaţii generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: suprafata totala de 22,49 ha pasune comunala, conform caietului de sarcini, destinata pasunatului caprinelor si ovinelor din comuna Sipote, bun public situat administrativ pe teritoriul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Şipote, judeţul Iaşi conform HCL 49/26.04.2021 și temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalităţile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: prin solicitarea scrisă, de la sediul Primăriei Comunei Sipote. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentației de atribuire de 50 lei în numerar la casieria unitatii sau cu ordin de plata in contul concedentului: RO95TREZ24A705000200130X, deschis la Trezoreria Iasi, cod fiscal al concedentului: 4540291 . 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor: 11/05/2021, ora 15.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor: 19/05/2021, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oferta va fi depusă la Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar original și 1 exemplar copie. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor: 19/05/2021, ora 12.00, la sediul Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Acțiunea în justiție se poate introduce la JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 26/04/2021
Condiţiile USR+ Iasi pentru a vot bugetul
08/05/2021 10:29

 Nu e denumit comunicat oficial, ci se pretinde doar un punct de vedere personal al Cosettei, insă postarea cu pricina a fost preluată şi distribuită de mai toţi subalternii ei pe linie de partid. E v ...

Reţeaua de gaz se extinde în două sate din Leţcani
08/05/2021 10:29

Pană in tomna anului viitor, reţeaua de distribuţie a gazelor naturale se va extinde in două din cele patru sate ale comunei Leţcani. Cinci oferte au fost depuse la licitaţia iniţiată la sfarşitul anul ...

Manifestări dedicate Zilei Regalităţii
08/05/2021 10:03

  De aproape 30 de ani, regaliştii ieşeni onoreaze două zile importante din istoria Romaniei Moderne şi a Regalităţii romane : 10 mai – Ziua Regalităţii şi 8 noiembrie – Sf. Sărbăto ...

Biletele pentru muzeele ieşene se pot cumpăra de pe internet
08/05/2021 09:01

Cei care doresc să viziteze muzeele din cadul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi au posibilitatea, din această lună, să achiziţioneze bilete de pe Booktes.com, platformă de ticketing ...

Mihai Chirica Școala reîncepe în Municipiul Iași în „scenariul verde”
08/05/2021 08:16

  Scoala reincepe in Municipiul Iasi in „scenariul verde” Primăria Municipiului Iasi a luat act si va aplica prevederile hotărarii nr. 92 / 7 mai 2021 a Comitetului Judetean pentru Si ...

Lider PNL Iași: AUR este o grupare de factură neofascistă, cu un discurs instigator la ură
07/05/2021 16:09

 Prim-vicepresedintele PNL Iasi Alexandru Muraru atacă dur partidul lui George Simion si Claudiu Tarziu si sustine că in Romania AUR este considerată „o grupare de factură neofascistă”, cu ...

Primul tramvai PESA ajunge la Iaşi la finele lunii septembrie
07/05/2021 14:30

  În cursul zilei de ieri, primarul Mihai Chirica a făcut o vizită de lucru la sediul central din orasul Bydgoszcz al producătorul polonez PESA, cu care Primăria Iaşi are in derulare un contrac ...

Un evazionist a scăpat de condamnare pe motiv de deces
07/05/2021 14:15

Ieşeanul Gheorghe V. (57 de ani) a fost, cu ani in urmă, patronul şi administratorul unei firme specializată in comerţul cu produse din alcool şi tutun. Ca să eludeze plata dărilor către fisc, afaceris ...

Primăria ieșeană scoate la concurs trei posturi, la Urbanism
07/05/2021 14:00

  Mai multe posturi din cadrul municipalitătii iesene vor fi scoase luna aceasta la concurs. Astfel, in data de 19 mai va avea loc un concurs de recrutare pentru ocuparea a trei functii publice de execut ...

Costel Alexe: Autostrăzile A8 și A7 sunt o prioritate a Guvernului și a administrației Consiliului Județean Iași! Mâine încep lucrările de proiectare pe sectorul Tg. Neamț-Iași-Ungheni
07/05/2021 13:57

 Moment istoric pentru ieseni: proiectarea lucrărilor la autostrada Iaşului (Ungheni – Tg. Neamţ) va incepe maine. Anunţul a fost făcut ieri de către ministrul Transporturilor, iar, a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei