Importatorii de cocaină la kilogram au primit o satisfacţie simbolică la recurs

1cocaina

Dimensiune font:

| 16-01-2022 23:15

 

 * capul bandei a câştigat aproape trei ani, aghiotantul său, doar doi

Despre cel cel mai specatulos caz de trafic internaţional de droguri din ultimul deceniu, având ca protagonişti trei ieşeni, am scris pe larg astă-vară. Vorbeam atunci de banda alcătuită din soţii Cristinel-Nicuşor (45 de ani) şi Mariana Vasiliu (32 de ani), împreună cu Bogdan-Marian Ababei (25 de ani). Primii doi, proprietarii societăţii TGV Family Partner SRL, o companie ca profil transportul internaţional de persoane şi colete, cu sediul în oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, în timp ce Ababei lucra ca şofer în cadrul firmei şi era omul de încredere al soţilor Vasiliu.

Ideea afacerii a aparţinut lui Cristinel-Nicuşor, poreclit Tinel. Facând parte dintr-o categorie socială cu situaţie financiară bună şi având conexiuni şi relaţii în mediile selecte din Iaşi, Tinel a ajuns la concluzia că n-are niciun sens să rişte, vânzând cantităţi mici de cocaină la colţ de stradă, unor clienţi dubioşi, chiar dacă preţul de 100 euro gramul nu-i de lepădat. A anticipat bine că e mult mai rentabil şi mai puţin riscant să comercializeze en-gros, să vândă cocaina la kilogram. În peregrinările sale pe afară, găsise în Amsterdam o sursă foarte bună de aprovizionare, precum şi clienţi în Anglia şi Scoţia, iar primele succese l-au îndemnat să încerce şi piaţa ieşeană.

Deosebit de prudent şi meticulos, Tinel a modificat unul din microbuzele firmei, un Mercedes Sprinter, astfel încât pachetele cu „marfa” să nu poată fi dibuite la eventualele controale ale patrulelor de poliţie. Cu furnizorii şi cu clienţii discuta exclusiv prin whatsapp pentru a evita interceptările ambientale, iar conversaţiile erau şterse imediat.

Pasul următor a fost cooptarea lui Ababei în afacere. După câteva drumuri împreună, pentru şcolarizare, Tinel şi-a lăsat şoferul să se ocupe singur de transporturi, el urmând a se concentra pe găsirea clienţilor în România. În special, în Iaşi. Primul drum al lui Ababei a fost unul cu peripeţii. A ajuns cu bine în Amsterdam, a luat marfa, a trecut Canalul Mânecii şi a livrat primul colet unui albanez din Londra, un anume Landi. Apoi s-a dus în Scoţia, unde a descărcat restul de colete, cele banale. Banii încasaţi pe cocaină i-a ascuns sub blocul motor. Ghinion. La trecerea prin Eurotunel către Franţa, din pricina căldurii emanate, bancnotele au ars. Speriat de boacăna făcută, Ababei a fotografiat bancnotele şi a trimis pozele patronului său. Acesta n-a fost prea îngrijorat, i-a spus că pagubele vor fi recuperate uşor. Să fie liniştit, să meargă la Amsterdam, de unde mai trebuia ridicat un colet „special”. Să fie atent la drum, să circule cu viteză regulamentară, să nu atragă în vreun fel atenţia. Iar la revenirea în ţară, să schimbe traseul şi să se întoarcă prin partea de nord a Germaniei, ulterior prin Cehia, pe unde nu se efectuează controale de către poliţie. Ababei s-a conformat şi, în seara de 28 februarie 2020, a părăsit Amsterdamul. Era bucuros că şeful îi promisese 10.000 euro pentru toată această acţiune.

Misteriosul Darius, agent sub acoperire ca-n filmele cu FBI

Între timp, Tinel a venit la Iaşi, în căutare de clienţi. Îi aborda în localurile selecte, le oferea gratuit câte o mostră de cocaină, apoi la spunea că poate aduce cantităţi de ordinul sutelor de grame, că nu se complică vânzând la colţ de stradă şi că e în căutare de dealeri de anvergură.

Cu toată prudenţa manifestată de traficant, despre încercările acestuia de a-şi face o reţea în oraş au aflat şi poliţiştii, care au sesizat DIICOT. Procurorii au decis trimiterea pe teren a unui investigator sub acoperire, cu numele de cod „Darius”. În seara de 23 februarie 2020, Darius s-a întâlnit cu Tinel, a primit mostra gratuită, iar a doua zi a adus-o la laborator. Analiza a confirmat suspiciunile, erau 0,55 grame de cocaină pură. Darius l-a sunat pe Tinel şi i-a spus că vrea să intre în afacere, întrebându-l când vine transportul. „În maxim o săptămână”, a răspuns Tinel.

Că să câştige încrederea traficantului, agentul i-a oferit 500 lei pentru un gram de drog, bani proveniţi din fondurile speciale M.A.I. Tinel îşi freca mâinile de fericire la gândul că a găsit un dealer serios, implicat şi pus pe treabă.

În dimineaţa de 4 martie, Ababei a intrat în ţară, la volanul Sprinterului, prin Vama Borş. În autoturism mai era doar şase pasageri şi un maldăr de colete. Unul dintre călători a coborât în Cluj, ceilalţi aveau ca destinaţie oraşul Flămânzi. Dar mai erau şi pachetele. Ababei a cerut instrucţiuni de la patronul său. Tinel i-a zis: „Mă suni din timp, iar după ce coboară toţi, îmi dai pachetul special! Abia după asta, faci celelalte livrări!”. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Tinel l-a sunat imediat pe Darius, spunându-i că în maxim o oră ajunge în Iaşi cu marfa. Era ora 20.00, iar cei doi şi-au dat întâlnire la un local din Rond Agronomie.

Fiind vorba de prima tranzacţie de anvergură cu Darius, Tinel şi-a luat toate măsurile de precauţie. Soţia sa, Mariana, a fost cea care a plecat cu drogurile la Iaşi, conducând un Volvo de culoare albă, pe ruta Hârlău – Tg.Frumos. El a apelat la unul dintre şoferii firmei, un anume Ionică B., să-l ducă la Iaşi cu maşina personală a acestuia, un Saab. Dar pe altă rută. Plugari – Vlădeni – Popricani, ajungând în Rond Agromie în jurul orei 21.30.

Tinel a coborât, a intrat în localul stabilit pentru întâlnirea cu Darius, discutând cu acesta aproximativ un sfert de oră. L-a întrebat dacă are banii. Agentul i-a împins geanta cu cei 45.000 euro (primiţi din fondurile speciale ale DIICOT, de această dată), aşteptând livrarea. „Nu aici!”, i-a răspuns Tinel. „Mergem în parcarea de la Gară!”. Traficantul a pornit înainte, agentul venind din urmă şi au parcat maşinile la câţiva metri una de alta.

Mariana ajunsese şi ea, îşi parcase maşina la McDonalds, scanase zona, nu văzuse nimic dubios, aşa încât i-a transmis soţului prin SMS că e OK.

 

În timpul imobilizării, bancnotele s-au împrăştiat pe caldarâm

Tinel i-a zis lui Darius să aştepte, a mers la maşina soţiei, de unde a luat sacoşa cu cocaină. Ionică a pornit Saab-ul, parcând apoi la câteva zeci de metri după Autogara Codreanu. Acolo şi-a aşteptat patronul. Acesta a urcat în maşina lui Darius, a dat marfa, a numărat banii, apoi a pornit fericit spre autoturismul în care-l aştepta şoferul. N-a mai apucat să urce. A fost momentul în care au acţionat agenţii de la Serviciul de Prinderi în Flagrant. În timpul imobilizării, Tinel a scăpat teancul cu bani, bancnotele împrăştiindu-se pe caldarâm.

Întrebat de provenienţa banilor, a indicat suma exactă, a spus că-i aparţin şi că a venit la Iaşi pentru a-şi cumpăra încă un microbuz pentru firmă. Poliţiştii au zâmbit. Banii erau marcaţi.

Totodată, a fost luată la întrebări şi Mariana. Femeia a răspuns senin că a venit la onomastica unei rude. Nu i-a convins pe anchetatori.

Imediat au sosit şi criminaliştii, care au cercetat amănunţit cele două autoturisme venite de la Flămânzi. Urme de cocaină în Volvo, amprente ale Marianei pe punga cu cocaină, amprente ale lui Tinel, dar şi ale lui Ababei. Soţii Vasiliu au fost încătuşaţi pe loc, Ababei a doua zi.

Niciun inculpat nu recunoaşte

Deşi probele au fost mai mult decât concludente, niciunul dintre inculpaţi n-a recunoscut faptele. Mariana a susţinut, în continuare, că sosirea ei şi-a lui Tinel la Iaşi, în acelaşi timp, dar cu două maşini diferite e o pură coincidenţă. Că ea habar nu are de droguri, că soţul o rugase să-i aducă respectiva sacoşă, deoarece el o uitase pe birou şi că ea nu cotrobăie prin lucrurile altora. Apoi, ca să impresioneze judecătorii, a invocat situaţia fetiţei ei, în vârstă de numai 7 ani, pe care nu are cine să o mai crească dacă va ajunge după gratii. Mariana a fost condamnată la trei ani de închisoare.

Ababei la luat pe „nu” în braţe, a declarat că el doar a condus microbuzul, că a preluat şi livrat coletele, dar nu a ştiut ce conţin aceastea. L-au dat de gol cele câteva convorbiri telefonice avute cu patronul şi interceptate de către oamenii legii. În cazul său, sentinţa a fost de 8 ani şi opt luni de închisoare.

Creierul afacerii, Tinel, intuind că va înfunda puşcăria vreme îndelungată, a fost şi cel mai agresiv în limbaj. Astfel, la judecata pe fond, el a acuzat că la dosar există doar trei probe „obţinute în mod nelegal şi nişte documente false şi lovite de nulitate”, că stă arestat în baza unei făcături a DIICOT. Degeaba, a primit 13 ani şi patru luni.

Socotind pedepsele exagerat de mari şi invocând faptul că n-au reuşit să dea vreo lovitură consistentă, Tinel şi Ababei au atacat sentinţa Tribunalului. În demersul lor, cei doi au invocat faptul că magistraţii de aici n-au luat în considerare nicio circumstanţă atenuantă. Mai ales în ceea ce-l priveşte pe Ababei, care a susţinut că a avut o atitudine sinceră şi a fost cooperant.

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţa definitivă la mijlocul săptămânii trecute. Vasiliu a beneficiat de o reducere cu aproape trei ani a condamnării, rezultând o pedeapsă finală de zece ani şi opt luni închisoare. În ce-l priveşte pe Ababei, acesta urmează a executa şase ani şi opt luni, în loc de opt ani şi opt luni. Departe de ceea ce au sperat. Mariana a beneficiat deja de suspendarea executării pedepsei. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:42

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Spectacol special la Operă, dedicat celebrei soprane Adriana Severin
23/05/2022 15:00

Ultimul spectacol al lunii mai propus de Opera Naţională Romană din Iaşi va fi dedicat sopranei Adriana Severin, care a activat in teatrul liric ieşean incepand cu 1969 şi a avut o carieră marcantă. Ma ...

Cresc temperaturile, apar probleme cu furnizarea apei potabile!
23/05/2022 14:59

ApaVital reaminteste utilizatorilor săi că resursele de apă sunt limitate, motiv pentru toţi clienţii trebuie să aibă grijă de fiecare picătură care curge la robinetele, pentru a beneficia in continua ...

Culorile vieții. Expoziție de fotografie - Marius Florescu
23/05/2022 14:13

Ateneul National din Iasi invită publicul la vernisajul expozitiei de fotografie „Culorile vietii”. Evenimentul va avea loc marti, 24 mai, cu incepere de la ora 18:00, in Galeria Veche a Ateneului, ...

Sălile de sport din Cornești și Uricani, mai scumpe cu 2,8 milioane lei
23/05/2022 13:14

 Din cauza majorării preturilor la manoperă si la principalele materiale de constructie, autoritătile au fost nevoite să reia procedurile pentru construirea celor două săli din satele Cornesti si Uri ...

Stresul copiilor pe înţelesul oamenilor mari
23/05/2022 12:21

  „Dacă-i popă să cetească, dacă-i cal să tragă, iar dacă e copil, să se joace”, a fost unul dintre sfaturile lui Ion Creangă oferite dintr-o postură pe care puţini o cunosc o ...

250 de oi au murit într-un incendiu la Botoșani
23/05/2022 10:20

Incendiul in care au murit peste 250 de oi la o fermă din judeţul Botoşani a fost provocat de foc in spaţii deschise, au anunţat, luni, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). ...

Noi cetățeni de onoare ai județului Iași - membrii formației Zdob și Zdub și istoricul Sorin Iftimi
23/05/2022 08:15

La propunerea consilierilor judeteni USR si a presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, consilierii judeteni vor vota in plen, săptămana aceasta, proiectul de hotărare privind acordarea titlului ...

Un hoţ şi-a ispăşit pedeapsa fără să-şi dea seama
23/05/2022 06:59

Ieşeanul Robert Butuc (28 de ani) a fost unul dintre cei mai prolifici hoţi ce au ca rază de acţiune supermarketurile şi benzinăriile. În anul său de glorie, 2018, tanărul a izbutit performanţa d ...

Amendă de 6.000 de lei pentru cei care mânjesc pereţii clădirilor din Iaşi
22/05/2022 23:59

  În ultimii ani, mijloacele de transport public din Iasi, preponderent tramvaiele şi diverse locuri din oraş au devenit suport de manifestare „artistică” a grafferilor. În ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei