Importatorii de cocaină la kilogram au primit o satisfacţie simbolică la recurs

1cocaina

Dimensiune font:

| 16-01-2022 23:15

 

 * capul bandei a câştigat aproape trei ani, aghiotantul său, doar doi

Despre cel cel mai specatulos caz de trafic internaţional de droguri din ultimul deceniu, având ca protagonişti trei ieşeni, am scris pe larg astă-vară. Vorbeam atunci de banda alcătuită din soţii Cristinel-Nicuşor (45 de ani) şi Mariana Vasiliu (32 de ani), împreună cu Bogdan-Marian Ababei (25 de ani). Primii doi, proprietarii societăţii TGV Family Partner SRL, o companie ca profil transportul internaţional de persoane şi colete, cu sediul în oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, în timp ce Ababei lucra ca şofer în cadrul firmei şi era omul de încredere al soţilor Vasiliu.

Ideea afacerii a aparţinut lui Cristinel-Nicuşor, poreclit Tinel. Facând parte dintr-o categorie socială cu situaţie financiară bună şi având conexiuni şi relaţii în mediile selecte din Iaşi, Tinel a ajuns la concluzia că n-are niciun sens să rişte, vânzând cantităţi mici de cocaină la colţ de stradă, unor clienţi dubioşi, chiar dacă preţul de 100 euro gramul nu-i de lepădat. A anticipat bine că e mult mai rentabil şi mai puţin riscant să comercializeze en-gros, să vândă cocaina la kilogram. În peregrinările sale pe afară, găsise în Amsterdam o sursă foarte bună de aprovizionare, precum şi clienţi în Anglia şi Scoţia, iar primele succese l-au îndemnat să încerce şi piaţa ieşeană.

Deosebit de prudent şi meticulos, Tinel a modificat unul din microbuzele firmei, un Mercedes Sprinter, astfel încât pachetele cu „marfa” să nu poată fi dibuite la eventualele controale ale patrulelor de poliţie. Cu furnizorii şi cu clienţii discuta exclusiv prin whatsapp pentru a evita interceptările ambientale, iar conversaţiile erau şterse imediat.

Pasul următor a fost cooptarea lui Ababei în afacere. După câteva drumuri împreună, pentru şcolarizare, Tinel şi-a lăsat şoferul să se ocupe singur de transporturi, el urmând a se concentra pe găsirea clienţilor în România. În special, în Iaşi. Primul drum al lui Ababei a fost unul cu peripeţii. A ajuns cu bine în Amsterdam, a luat marfa, a trecut Canalul Mânecii şi a livrat primul colet unui albanez din Londra, un anume Landi. Apoi s-a dus în Scoţia, unde a descărcat restul de colete, cele banale. Banii încasaţi pe cocaină i-a ascuns sub blocul motor. Ghinion. La trecerea prin Eurotunel către Franţa, din pricina căldurii emanate, bancnotele au ars. Speriat de boacăna făcută, Ababei a fotografiat bancnotele şi a trimis pozele patronului său. Acesta n-a fost prea îngrijorat, i-a spus că pagubele vor fi recuperate uşor. Să fie liniştit, să meargă la Amsterdam, de unde mai trebuia ridicat un colet „special”. Să fie atent la drum, să circule cu viteză regulamentară, să nu atragă în vreun fel atenţia. Iar la revenirea în ţară, să schimbe traseul şi să se întoarcă prin partea de nord a Germaniei, ulterior prin Cehia, pe unde nu se efectuează controale de către poliţie. Ababei s-a conformat şi, în seara de 28 februarie 2020, a părăsit Amsterdamul. Era bucuros că şeful îi promisese 10.000 euro pentru toată această acţiune.

Misteriosul Darius, agent sub acoperire ca-n filmele cu FBI

Între timp, Tinel a venit la Iaşi, în căutare de clienţi. Îi aborda în localurile selecte, le oferea gratuit câte o mostră de cocaină, apoi la spunea că poate aduce cantităţi de ordinul sutelor de grame, că nu se complică vânzând la colţ de stradă şi că e în căutare de dealeri de anvergură.

Cu toată prudenţa manifestată de traficant, despre încercările acestuia de a-şi face o reţea în oraş au aflat şi poliţiştii, care au sesizat DIICOT. Procurorii au decis trimiterea pe teren a unui investigator sub acoperire, cu numele de cod „Darius”. În seara de 23 februarie 2020, Darius s-a întâlnit cu Tinel, a primit mostra gratuită, iar a doua zi a adus-o la laborator. Analiza a confirmat suspiciunile, erau 0,55 grame de cocaină pură. Darius l-a sunat pe Tinel şi i-a spus că vrea să intre în afacere, întrebându-l când vine transportul. „În maxim o săptămână”, a răspuns Tinel.

Că să câştige încrederea traficantului, agentul i-a oferit 500 lei pentru un gram de drog, bani proveniţi din fondurile speciale M.A.I. Tinel îşi freca mâinile de fericire la gândul că a găsit un dealer serios, implicat şi pus pe treabă.

În dimineaţa de 4 martie, Ababei a intrat în ţară, la volanul Sprinterului, prin Vama Borş. În autoturism mai era doar şase pasageri şi un maldăr de colete. Unul dintre călători a coborât în Cluj, ceilalţi aveau ca destinaţie oraşul Flămânzi. Dar mai erau şi pachetele. Ababei a cerut instrucţiuni de la patronul său. Tinel i-a zis: „Mă suni din timp, iar după ce coboară toţi, îmi dai pachetul special! Abia după asta, faci celelalte livrări!”. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Tinel l-a sunat imediat pe Darius, spunându-i că în maxim o oră ajunge în Iaşi cu marfa. Era ora 20.00, iar cei doi şi-au dat întâlnire la un local din Rond Agronomie.

Fiind vorba de prima tranzacţie de anvergură cu Darius, Tinel şi-a luat toate măsurile de precauţie. Soţia sa, Mariana, a fost cea care a plecat cu drogurile la Iaşi, conducând un Volvo de culoare albă, pe ruta Hârlău – Tg.Frumos. El a apelat la unul dintre şoferii firmei, un anume Ionică B., să-l ducă la Iaşi cu maşina personală a acestuia, un Saab. Dar pe altă rută. Plugari – Vlădeni – Popricani, ajungând în Rond Agromie în jurul orei 21.30.

Tinel a coborât, a intrat în localul stabilit pentru întâlnirea cu Darius, discutând cu acesta aproximativ un sfert de oră. L-a întrebat dacă are banii. Agentul i-a împins geanta cu cei 45.000 euro (primiţi din fondurile speciale ale DIICOT, de această dată), aşteptând livrarea. „Nu aici!”, i-a răspuns Tinel. „Mergem în parcarea de la Gară!”. Traficantul a pornit înainte, agentul venind din urmă şi au parcat maşinile la câţiva metri una de alta.

Mariana ajunsese şi ea, îşi parcase maşina la McDonalds, scanase zona, nu văzuse nimic dubios, aşa încât i-a transmis soţului prin SMS că e OK.

 

În timpul imobilizării, bancnotele s-au împrăştiat pe caldarâm

Tinel i-a zis lui Darius să aştepte, a mers la maşina soţiei, de unde a luat sacoşa cu cocaină. Ionică a pornit Saab-ul, parcând apoi la câteva zeci de metri după Autogara Codreanu. Acolo şi-a aşteptat patronul. Acesta a urcat în maşina lui Darius, a dat marfa, a numărat banii, apoi a pornit fericit spre autoturismul în care-l aştepta şoferul. N-a mai apucat să urce. A fost momentul în care au acţionat agenţii de la Serviciul de Prinderi în Flagrant. În timpul imobilizării, Tinel a scăpat teancul cu bani, bancnotele împrăştiindu-se pe caldarâm.

Întrebat de provenienţa banilor, a indicat suma exactă, a spus că-i aparţin şi că a venit la Iaşi pentru a-şi cumpăra încă un microbuz pentru firmă. Poliţiştii au zâmbit. Banii erau marcaţi.

Totodată, a fost luată la întrebări şi Mariana. Femeia a răspuns senin că a venit la onomastica unei rude. Nu i-a convins pe anchetatori.

Imediat au sosit şi criminaliştii, care au cercetat amănunţit cele două autoturisme venite de la Flămânzi. Urme de cocaină în Volvo, amprente ale Marianei pe punga cu cocaină, amprente ale lui Tinel, dar şi ale lui Ababei. Soţii Vasiliu au fost încătuşaţi pe loc, Ababei a doua zi.

Niciun inculpat nu recunoaşte

Deşi probele au fost mai mult decât concludente, niciunul dintre inculpaţi n-a recunoscut faptele. Mariana a susţinut, în continuare, că sosirea ei şi-a lui Tinel la Iaşi, în acelaşi timp, dar cu două maşini diferite e o pură coincidenţă. Că ea habar nu are de droguri, că soţul o rugase să-i aducă respectiva sacoşă, deoarece el o uitase pe birou şi că ea nu cotrobăie prin lucrurile altora. Apoi, ca să impresioneze judecătorii, a invocat situaţia fetiţei ei, în vârstă de numai 7 ani, pe care nu are cine să o mai crească dacă va ajunge după gratii. Mariana a fost condamnată la trei ani de închisoare.

Ababei la luat pe „nu” în braţe, a declarat că el doar a condus microbuzul, că a preluat şi livrat coletele, dar nu a ştiut ce conţin aceastea. L-au dat de gol cele câteva convorbiri telefonice avute cu patronul şi interceptate de către oamenii legii. În cazul său, sentinţa a fost de 8 ani şi opt luni de închisoare.

Creierul afacerii, Tinel, intuind că va înfunda puşcăria vreme îndelungată, a fost şi cel mai agresiv în limbaj. Astfel, la judecata pe fond, el a acuzat că la dosar există doar trei probe „obţinute în mod nelegal şi nişte documente false şi lovite de nulitate”, că stă arestat în baza unei făcături a DIICOT. Degeaba, a primit 13 ani şi patru luni.

Socotind pedepsele exagerat de mari şi invocând faptul că n-au reuşit să dea vreo lovitură consistentă, Tinel şi Ababei au atacat sentinţa Tribunalului. În demersul lor, cei doi au invocat faptul că magistraţii de aici n-au luat în considerare nicio circumstanţă atenuantă. Mai ales în ceea ce-l priveşte pe Ababei, care a susţinut că a avut o atitudine sinceră şi a fost cooperant.

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţa definitivă la mijlocul săptămânii trecute. Vasiliu a beneficiat de o reducere cu aproape trei ani a condamnării, rezultând o pedeapsă finală de zece ani şi opt luni închisoare. În ce-l priveşte pe Ababei, acesta urmează a executa şase ani şi opt luni, în loc de opt ani şi opt luni. Departe de ceea ce au sperat. Mariana a beneficiat deja de suspendarea executării pedepsei. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 „Gastronomia actuală nu mai ține doar de studiul relației dintre cultură și alimentație, ci tinde să devină artă”
28/03/2024 20:21

- Cum ati reusit să combinati pasiunile pentru literatura, ca bibliotecar, si ciocolaterie intr-un singur univers creativ? - Cele două expozitii de carte si ciocolată, realizate in Biblioteca Centrală Univ ...

Alertă în România: Barajul Bicaz e verificat după cutremurul din această dimineață
28/03/2024 15:38

ISU Neamt anuntă că se fac verificări in localitătile din zona barajului de la Bicaz, după cutremurul care a avut loc in această dimineată, cu epicentrul intre Bicaz si Izvorul Muntelui. „Ca urmare a ...

 Avem nevoie de natură în viața noastră!
28/03/2024 13:32

 Avem nevoie de natură in viata noastră! Silvicultorii ieseni vin cu o provocare pentru comunitătile locale, institutii si persoane fizice cu dragoste de natură! Pepiniera Silvică Galata&nb ...

Omagiu distinsei etnografe Angela Olaru
28/03/2024 09:37

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 11), la un even ...

Iaşul vrea să învețe din experienţa Italiei în domeniul luptei împotriva risipei alimentare
28/03/2024 08:42

  Municipiul Iaşi va adera la Pactul de Politică Alimentară Urbană de la Milano, organism internaţional care are ca scop lupta impotriva risipei alimentare şi a schimbărilor climatice pe glob. Co ...

  Şedinţă festivă a Consiliului Local - 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România
28/03/2024 08:30

Întruniţi miercuri in şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului universitar Nicolae Băc ...

CJ se împrumută pentru a moderniza infrastructura rutieră ce leagă județele Iași, Neamț și Vaslui
28/03/2024 08:28

Plenul Consiliului Judetean Iasi a aprobat, miercuri, demararea procedurii de achiziţie publică pentru lucrările de reparaţii cu imbrăcăminţi bituminoase uşoare pe DJ 280 limită judet Neamt - Dagata &n ...

Un criminal sadic s-a pocăit în Penitenciarul Iaşi. Acum e dulgher şi tocmai a fost liberat condiţionat
28/03/2024 08:27

Ciprian Florentin Banu avea doar 18 ani şi locuia in comuna vranceană Jariştea. Pană in primăvara lui 2006, a trăit intr-un anonimat total. Absolvent a doar opt clase şi fără loc de muncă nici nu pute ...

Sute de persoane așteaptă o minune, la Iași
28/03/2024 08:26

Boala cronică de rinichi afectează tot mai multe persoane, sustin cadrele medicale. Astfel, in Iasi, numărul celor care asteaptă să beneficieze de un transplant renal este in crestere. În aceste cond ...

Consilierii locali au dat „undă verde” împrumutului pentru stadion
28/03/2024 08:24

    Cu 15 voturi pentru şi 11 abţineri, plenul Consiliului Local a aprobat in şedinţa desfăşurată ieri contractarea de către Primăria Municipiului Iaşi (PMI) a unei finantări rambursabile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei