21 07 antichitati 1
21 07 antichitati 2
21 07 antichitati 3

Dimensiune font:

Industria antichităţilor în plin avânt

| 24-07-2019 00:00

 * practic, în fiecare weekend este un târg de vechituri * numărul expozanţilor şi volumul de marfă oferită muşteriilor a crescut exponenţial în ultimii 3-4 ani * „afacerea” a fost exportată şi-n alte oraşe din Moldova, precum Suceava ori Vaslui * profitul poate fi şi de 2500 de ori mai mare ca investiţia * neguţătorii-colecţionari sunt „scanaţi” permanent de către cei de la patrimoniu 

Până prin 2009-2010, era considerat doar un banal comerţ cu vechituri, o dambla a câtorva ciudaţa, obsedaţi de trecut. Toată „afacerea” se derula în talcioc ori la Galeriile Anticariat „Grumăzescu”. Celelalte anticariate din târg se rezumau doar la cărţi şi discuri. Mai rar, foarte rar, ceva gramofoane ori corpuri de iluminat de dimnesiuni mici. În talcioc era adevăratul peisaj. În fiecare duminică, vreo şapte-opt tarabe pe care stăteau înghesuite într-o ordine doar de vânzător ştiută monezi vechi, bancnote, tablouri, diverse obiecte de decor, mobilier de volum mic, stilouri, ceasuri, argintărie, chiar aur. Aparate de radio de pe vremea lui Pasvante, machete de maşini arhaice, tabachere, ceainice, tot soiul de mărunţişuri.

Muşterii, la greu, vânzoleală maximă, târguială la sânge. Se vânturau bani buni şi cineva a sesizat potenţialul tipului ăsta de comerţ. Şi a început să organizeze tîrguri „de specialitate”. Iniţial, la Moldova Mall şi pe pietonalul din faţa Primăriei. Afacerea a prosperat, s-a dezvoltat de la an la an şi , treptat, s-a ajuns la o adevărată industrie. Acum, aproape în fiecare weekend are loc câte o manifestaţie de tipul ăsta. La Carrefour Era, la Palas şi, de luna trecută, pe Lăpuşneanu, în zona fostului anticariat Grumăzescu. Doar la această din urmă locaţie e gratis, cel puţin deocamdată. În rest, negustorii plătesc. Închiererea unei mese pentru o perioadă de trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică) îl costă pe anticar 90 de lei. La Palas (pe motiv de vad mult mai bun) e mult mai scump. 250 de lei.

Traficul cu vechituri e la apogeu, a ajuns o adevărată modă, s-a răspândit şi-n celelalte judeţe din Moldova. La Suceava, Vaslui ori Galaţi.

Cât îi priveşte pe comercianţi, există un „nucleu dur” al ieşenilor, vreo zece oameni ce nu ratează niciun eveniment, au ajuns să trăiască doar din asta. Şi nu o duc deloc rău. Dar, mai mereu vin şi expozanţi din alte judeţe, au ajuns la Palas şi colecţionari de antichităţi de prin Cluj, Arad ori Timişoara. Am spus colecţionari, pentru că ei asta sunt în primul rând. Au pasiune, comerţul e doar de nevoie. Ca să trăiască şi ca să-şi poată finanţa hobby-ul.

Deşi pe termen lung e ceva foarte profitabil, se întâmplă să tragi şi câte o gherlă, să ieşi pe un minus brutal. Asta înseamnă vânzări de numai câteva sute de lei în cele trei zile de târg. Că-n afară de taxa de masă, mai sunt şi alte cheltuieli. Alea din faza de pregătire a acţiunii -  investiţia în marfă, chinuiala cu restauratul, identificarea, estimarea etc. Apoi acolo, la târg, unde stai de la 10.00 dimineaţa până la 22.00, mai un suc, mai o cafea, un hot-dog, şaorma ceva, se duc banii.

Dar se pot da şi lovituri grele, au fost târguri la care unii expozanţi au încasat şi 6-7000 de lei. Plus că socializezi, stabileşti nişte contacte, capeţi clienţi constanţi, cărora le vinzi şi-n perioadele dintre târguri.

Grosul mărfurilor vânturate la asemenea evenimente provine din anii '40-'60, perioada comunistă fiind la mare şi permanentă căutare. Vederi poştale, cărţi, insigne. Cel mai bine se câştigă însă din machetele de maşinuţe din epocă. Luna trecută, un model de autocar luat din talcioc cu 2 lei s-a vândut în Palas cu 5000.

Boschetarii, la baza „business”-ului

Sursele de aprovizionare a acestor anticari de tip free-lancer? În primul rând, talciocul. Trebuie mers acolo în fiecare duminică, la primele ore ale dimineţii. Să ajungi la poartă chiar înainte de deschidere, cu noaptea-n cap. Atunci e bătaia peştelui, rost de chilipiruri. Urmează boschetarii. Cu ăştia-i ceva mai complicat că dacă ai luat un singurul lucru de la unul din ei, te asaltează apoi o hoardă întreagă, asfixiindu-te cu fleacuri şi răgălii. Dar se mai întâmplă, cam o dată dintr-o sută, să dai lovitura.

Mai sunt magazinele ce aduc mobilă veche şi diverse nimicuri de prin Vest. Normal, ca-n orice zonă de hobby, nu se poate fără schimburi între colecţionari. Şi aici poate fi rost de capac mănos, tu ai clientul, colegul are marfa, se cade la pace. Ori invers.

Ca o aşa afacere să poată fi pusă pe roate, pe lângă indispensabila pricepere în domeniu, mai trebuie şi o investiţie serioasă. Câteva zeci de mii de lei pentru un stoc rezonabil de marfă. Preţ de achiziţie, că la cel de vânzare, ar însemna 3-4 milioane minim. E vorba de lei noi, nu din ăia dinainte de 2005.

De când târgurile au căpătat ritmicitate, monezile au dipărut de pe tarabe. Cele cât de cât valoroase. Cine vinde aşa ceva, o face de acasă. Pentru că au fost luaţi la ochi de către cei de la patrimoniu. Nimeni nu riscă amenzi enorme ori puţintică răcoare pe motiv de trafic ilegal. În categoria asta de produse care „frig” mai intră icoanele pictate de mână, tablouri vechi, unele bancnote, unele timbre („Cap de Bour”, cele cu Carol al 2-lea, medalii, bijuterii, tapiserii (covoraşe pictate ce se pun pe perete), sunt şi câteva ceasuri ce intră sub incidenţa Legii Patrimoniului, cum ar fi cele ce au aparţinut lui Eminescu, Kogălniceanu ori Cuza. În general, chestii făcute înainte de 1900.

Preţ excelent se poate scoate şi din unele electronice străvechi, cum ar fi aparatele de radio produse în anii interbelici. Cele mai valoroase sunt cele marca Philips, fabricate în Suedia de către nazişti, ori cele Telefunken din aceeaşi perioadă.

De vreo doi ani, la aceste târguri s-au lipit şi cei cu produse handmade. Sunt un capitol aparte, un alt subiect. Aşa i-au privit şi organizatorii, care-i taxează mult mai dur. Despre aceştia, cu altă ocazie. Marcel FLUERARU

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Iaşi: O fată de 14 ani a minţit că a fost răpită pentru a fugi la Bucureşti
25/08/2019 19:07

 Poliţiştii ieşeni au demarat o anchetă după ce o femeie din localitatea Şcheia a anunţat la serviciul de urgenţă 112 că fiica sa ar fi fost răpită, insă, in realitate, fata a plecat de acasă ...

FOTO Grav accident de circulație la Probota. Cel puțin o persoană adecedat
25/08/2019 17:59

  Un grav accident rutier s-a produs in urmă cu cateva momente in satul Bălteni, comuna Probota. În urma impactului dintre o motocicletă si un autoturism, au rezultat patru victime, motociclistul ...

Lovitură de teatru - Parchetul a redeschis dosarul fostului episcop de Huși
25/08/2019 11:00

Parchetul de pe langă Curtea de Apel Iaşi a dispus redeschiderea cercetării penale impotriva fostului episcop de Huşi, Corneliu Barlădeanu, după ce in presă a apărut informaţia că procurorilor le-ar f ...

Un sucevean stabilit în Italia a deschis o benzinărie la Pătrăuţi
24/08/2019 14:08

    Grigore Vasilaş a plecat in Intalia in urmă cu 19 ani, impreună cu familia. În Peninsulă a reuşit să strangă bani şi şi-a deschis o firmă de transport, impreună cu fraţii săi, ...

Degustări de vin și bucate alese, la Bacău
24/08/2019 10:20

    Începand de ieri, băcăuanii sunt invitati la degustările din cadrul celei de-a patra editii a Festivalului de vin Selgros. Dedicat deopotrivă profesionistilor si pasionatilor de vin, f ...

Peste 70 de miniștri, schimbați în doi ani și jumăatate
24/08/2019 10:04

      Nemultumit de mersul treburilor in tară, Senatorul liberal Eugen Tapu Nazare atacă din nou guvernarea. El spus că, in doar doi ani si jumătate, guvernarea PSD-ALDE a reusit contraper ...

CELE MAI NOI PROIECTE IMOBILIARE DIN IASI 24 08 .2019
24/08/2019 09:44

        80% dintre dezvoltatorii imobiliari din judetul Iasi sunt deja partenerii nostri. Pentru o ofertă personalizată de promovare a proiectului imobiliar, vă rugăm să ne&nb ...

Palatul Ghika din Comăneşti, vândut cu 500.000 de euro
24/08/2019 09:18

    Primăria Comăneşti a reuşit să achiziţioneze o clădire importantă din localitate. Este vorba despre Palatul Ghika, pentru care a plătit 500.000 de euro. Anul trecut, proprietarul a ince ...

1.000 de tineri ortodocşi vor participa la întâlnirea cu Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit de România
24/08/2019 07:19

    Episcopia Huşilor şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Vaslui organizează, sambătă, 24 august, cea de-a doua ediţie a Întalnirii Tinerilor Ortodocşi din Eparhia Huşilor, eveniment ca ...

  Realizatorul primelor albume cu mănăstirile Arbore și Voroneț, omagiat la Festivalul de arte vizuale
24/08/2019 06:17

    Invitaţi din SUA, Grecia, Suedia, Polonia, Norvegia şi Romania vor participa la ediţia din acest an a Festivalului de arte vizuale - VSLO, care a inceput ieri la Vama Veche. La eveniment sunt ...