Industria antichităţilor în plin avânt

21 07 antichitati 1
21 07 antichitati 2
21 07 antichitati 3

Dimensiune font:

| 24-07-2019 00:00

 * practic, în fiecare weekend este un târg de vechituri * numărul expozanţilor şi volumul de marfă oferită muşteriilor a crescut exponenţial în ultimii 3-4 ani * „afacerea” a fost exportată şi-n alte oraşe din Moldova, precum Suceava ori Vaslui * profitul poate fi şi de 2500 de ori mai mare ca investiţia * neguţătorii-colecţionari sunt „scanaţi” permanent de către cei de la patrimoniu 

Până prin 2009-2010, era considerat doar un banal comerţ cu vechituri, o dambla a câtorva ciudaţa, obsedaţi de trecut. Toată „afacerea” se derula în talcioc ori la Galeriile Anticariat „Grumăzescu”. Celelalte anticariate din târg se rezumau doar la cărţi şi discuri. Mai rar, foarte rar, ceva gramofoane ori corpuri de iluminat de dimnesiuni mici. În talcioc era adevăratul peisaj. În fiecare duminică, vreo şapte-opt tarabe pe care stăteau înghesuite într-o ordine doar de vânzător ştiută monezi vechi, bancnote, tablouri, diverse obiecte de decor, mobilier de volum mic, stilouri, ceasuri, argintărie, chiar aur. Aparate de radio de pe vremea lui Pasvante, machete de maşini arhaice, tabachere, ceainice, tot soiul de mărunţişuri.

Muşterii, la greu, vânzoleală maximă, târguială la sânge. Se vânturau bani buni şi cineva a sesizat potenţialul tipului ăsta de comerţ. Şi a început să organizeze tîrguri „de specialitate”. Iniţial, la Moldova Mall şi pe pietonalul din faţa Primăriei. Afacerea a prosperat, s-a dezvoltat de la an la an şi , treptat, s-a ajuns la o adevărată industrie. Acum, aproape în fiecare weekend are loc câte o manifestaţie de tipul ăsta. La Carrefour Era, la Palas şi, de luna trecută, pe Lăpuşneanu, în zona fostului anticariat Grumăzescu. Doar la această din urmă locaţie e gratis, cel puţin deocamdată. În rest, negustorii plătesc. Închiererea unei mese pentru o perioadă de trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică) îl costă pe anticar 90 de lei. La Palas (pe motiv de vad mult mai bun) e mult mai scump. 250 de lei.

Traficul cu vechituri e la apogeu, a ajuns o adevărată modă, s-a răspândit şi-n celelalte judeţe din Moldova. La Suceava, Vaslui ori Galaţi.

Cât îi priveşte pe comercianţi, există un „nucleu dur” al ieşenilor, vreo zece oameni ce nu ratează niciun eveniment, au ajuns să trăiască doar din asta. Şi nu o duc deloc rău. Dar, mai mereu vin şi expozanţi din alte judeţe, au ajuns la Palas şi colecţionari de antichităţi de prin Cluj, Arad ori Timişoara. Am spus colecţionari, pentru că ei asta sunt în primul rând. Au pasiune, comerţul e doar de nevoie. Ca să trăiască şi ca să-şi poată finanţa hobby-ul.

Deşi pe termen lung e ceva foarte profitabil, se întâmplă să tragi şi câte o gherlă, să ieşi pe un minus brutal. Asta înseamnă vânzări de numai câteva sute de lei în cele trei zile de târg. Că-n afară de taxa de masă, mai sunt şi alte cheltuieli. Alea din faza de pregătire a acţiunii -  investiţia în marfă, chinuiala cu restauratul, identificarea, estimarea etc. Apoi acolo, la târg, unde stai de la 10.00 dimineaţa până la 22.00, mai un suc, mai o cafea, un hot-dog, şaorma ceva, se duc banii.

Dar se pot da şi lovituri grele, au fost târguri la care unii expozanţi au încasat şi 6-7000 de lei. Plus că socializezi, stabileşti nişte contacte, capeţi clienţi constanţi, cărora le vinzi şi-n perioadele dintre târguri.

Grosul mărfurilor vânturate la asemenea evenimente provine din anii '40-'60, perioada comunistă fiind la mare şi permanentă căutare. Vederi poştale, cărţi, insigne. Cel mai bine se câştigă însă din machetele de maşinuţe din epocă. Luna trecută, un model de autocar luat din talcioc cu 2 lei s-a vândut în Palas cu 5000.

Boschetarii, la baza „business”-ului

Sursele de aprovizionare a acestor anticari de tip free-lancer? În primul rând, talciocul. Trebuie mers acolo în fiecare duminică, la primele ore ale dimineţii. Să ajungi la poartă chiar înainte de deschidere, cu noaptea-n cap. Atunci e bătaia peştelui, rost de chilipiruri. Urmează boschetarii. Cu ăştia-i ceva mai complicat că dacă ai luat un singurul lucru de la unul din ei, te asaltează apoi o hoardă întreagă, asfixiindu-te cu fleacuri şi răgălii. Dar se mai întâmplă, cam o dată dintr-o sută, să dai lovitura.

Mai sunt magazinele ce aduc mobilă veche şi diverse nimicuri de prin Vest. Normal, ca-n orice zonă de hobby, nu se poate fără schimburi între colecţionari. Şi aici poate fi rost de capac mănos, tu ai clientul, colegul are marfa, se cade la pace. Ori invers.

Ca o aşa afacere să poată fi pusă pe roate, pe lângă indispensabila pricepere în domeniu, mai trebuie şi o investiţie serioasă. Câteva zeci de mii de lei pentru un stoc rezonabil de marfă. Preţ de achiziţie, că la cel de vânzare, ar însemna 3-4 milioane minim. E vorba de lei noi, nu din ăia dinainte de 2005.

De când târgurile au căpătat ritmicitate, monezile au dipărut de pe tarabe. Cele cât de cât valoroase. Cine vinde aşa ceva, o face de acasă. Pentru că au fost luaţi la ochi de către cei de la patrimoniu. Nimeni nu riscă amenzi enorme ori puţintică răcoare pe motiv de trafic ilegal. În categoria asta de produse care „frig” mai intră icoanele pictate de mână, tablouri vechi, unele bancnote, unele timbre („Cap de Bour”, cele cu Carol al 2-lea, medalii, bijuterii, tapiserii (covoraşe pictate ce se pun pe perete), sunt şi câteva ceasuri ce intră sub incidenţa Legii Patrimoniului, cum ar fi cele ce au aparţinut lui Eminescu, Kogălniceanu ori Cuza. În general, chestii făcute înainte de 1900.

Preţ excelent se poate scoate şi din unele electronice străvechi, cum ar fi aparatele de radio produse în anii interbelici. Cele mai valoroase sunt cele marca Philips, fabricate în Suedia de către nazişti, ori cele Telefunken din aceeaşi perioadă.

De vreo doi ani, la aceste târguri s-au lipit şi cei cu produse handmade. Sunt un capitol aparte, un alt subiect. Aşa i-au privit şi organizatorii, care-i taxează mult mai dur. Despre aceştia, cu altă ocazie. Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei