Invenții din peste 40 de țări, prezentate la Iași!

1euroinvent

Dimensiune font:

| 28-05-2022 08:52

 

Timp de trei zile, la Palatul Culturii se desfășoară Festivalul Creativităţii Euroinvent. La eveniment sunt prezentate peste 400 de invenţii şi proiecte. Euroinvent reuneşte, sub umbreala creativităţii şi inovaţiei, cercetători, ingineri şi oameni de ştiinţă din peste 40 de ţări, cele mai multe fiind din Europa de Est.

Sunt prezenți la Iași inventatori de toate vârstele, de la copii de la şcoala primară până academicieni şi pensionari. „Aceștia s-au reunit pentru a-şi expune creaţiile din ultimii ani, acele idei care ne poat face viaţa mai frumoasă, mai uşoară şi mai sigură în actualul context geopolitic”, a declarat conf. univ.dr Andrei Victor Sandu, organizatorul festivalului.

Festivalul se doreşte a fi şi o platformă pentru schimbul de informaţii şi transferul de tehnologie, pentru a facilita şi altor inventatori, cercetători şi companii individuale să breveteze şi să-şi comercializeze invenţiile. Acest festival al creativităţii combină atât expoziţii de invenţii şi inovaţii dar şi conferinţe şi workshopuri pe probleme de creativitate şi materiale avansate. Am reuşit după doi ani de pandemie, de online, să readucem fizic la Iaşi acele minţi care, sperăm noi, pe viitor să le vedem pe piaţă, şi să putem să le lansăm şi să ne facă viaţa mai uşoară”, a declarat  Andrei Victor Sandu.

La ediţia din acest an sunt înregistrate în concurs 680 de proiecte, 70% dintre acestea, adică aproximativ 400, sunt prezentate fizic, restul fiind prezentate şi jurizate online. Încă de la deschidere s-a văzut foarte multă fortotă, participarea fiind numeroasă. Juriul şi-a început deja activitatea, pentru a vedea care sunt acele invenţii, acele creaţii, deoarece nu toate sunt invenţii... Unele sunt proiecte inovative ale studenţilor, care pot primi premii ştiinţifice, dar şi premii în bani, proiecte pe care sperăm să le vedem cât mai repede pe piaţă, a declarat Andrei Victor Sandu.   

Cel mai mic participant este un elev de 12 ani

Printre proiectele expuse se află şi cele ale unor studenţi. Unul dintre aceştia este de la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din Iaşi, care reprezintă una din casele viitorului: casa verde. O astfel de casă verde transformă, cu ajutorul panourilor solare, energia solară în enerfie electrică. Surplusul este stocat într-o baterie. În timpul zilei, generatorul de hidrogen este alimentat direct din panoul solar, iar pe perioada nopţii alimentarea se face din surplusul de energie stocat în baterie. Macheta Casa Verde este proiectul unui student masterand, a explicat Ramona Tătaru, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din Iaşi.   

Cel mai mic participant este un elev de 12 ani. În ciuda vârstei, Ştefan Albu este un obişnuit al Festivalul Creativităţii Euroinvent şi la alte astfel de evenimente. Pasiunea sa pentru robotică şi programare a început cu mai bine de cinci ani în urmă, sub îndrumarea tatălui său. La ediţia din acest an a Euroinvent, Ştefan a participă cu un trenuleţ din piese lego care, cu ajutorul unui motoraj ghidat prin telecomandă se mişcă pe şine. Motoraşul se află sub turelă. Ea are un buton de tragere care activat de la distanţă, cu telecomanda, poate trage un glonţ. Majoritatea pieselor sunt piese lego, bateriile şi motoarele sunt piese de lego tehnic, iar pentru a arăta şi a se mişca mai bine le-am îmbinat. El se poate roti, a spus Ştefan.

Aceasta, însă, nu este singura invenţie cu care participă la forum. După ce şi-a impresionat colegii de la şcoală cu un dispozitiv de recunoaştere facială, acum vrea să impresioneze şi participanţii şi vizitatorii la acest forum de ştiinţă şi inovaţie. Atunci când mă plictisec, adun câteva piese sau le creez chiar eu şi după aceea fac un proiect. Mă inspir şi din videourile de pe youtube şi încerc să îl recreez”, a spus Ştefan. Acestea nu sunt singurele pasiuni ale lui Ştefan. Îmi place să mă întâlnesc cu prienenii, să ne jucăm împreună, sau să jucăm jocuri video”, a spus Ştefan.

Tot la Euroinvent expun şi tinerii de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Sudură şi Încercări ale Materialelor (ISIM) din Timişoara. Ei au venit la această expoziţie cu un dispozitiv menit să îi ajute pe cei din industria textilă. Participăm cu o idee care a fost brevetată şi am şi livrat acest echipament. Este vorba de un echipament de debitare a materialelor polimerice compozite, debitare cu ultrasunete şi un element încălzit. Altfel spus, este un echipament care taie material textil la o lungime prestabilită, şi îl şi sigilează pentru a se nu destrăma materialul textil. Noutatea constă în această soluţie hibridă: cuţit-nicovală încălzit pe care acţionează un trasor. Poate fi şi debitare mecanică sau pe cuţit. În acest caz, am adăugat un ansamblu ultrasonic”, a spus Aurel Perianu.

Laura RADU

 

 

   

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Iaşul are trei noi cetăţeni de onoare
27/06/2022 23:59

Trei personalităti de seamă au primit ieri titlul de Cetătean de Onoare al Iasului. Această distinctie va omagia memoria Sylviei Hoisie, creatoarea Polidinului, curajul si sacrificiul inginerului Lyonell Fl ...

Bustul lui Petre P. Carp, dezvelit ieri la Sinagoga Merarilor
27/06/2022 23:59

  Primarul Mihai Chirica a participat ieri la Sinagoga Merarilor, la dezvelirea bustului lui Petre P. Carp, cu ocazia implinirii a 185 de ani de la nasterea sa. Figură proeminentă a vietii politice ro ...

81 de ani de la Pogromul de la Iași
27/06/2022 23:59

  Primăria Municipiului Iasi, in colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman, presedintele Fundatiei pentru Promovarea Evreilor Romani din Israel, vor organiza astăzi o serie ...

Cât de bogat este primarul Iaşului
27/06/2022 23:59

    Tabăra PNL din Consiliul Local defilează cu declaratiile de avere substanţiale. Avocatul Eduard Boz, devenit intre timp şeful Asociaţiei Metropolitană de Transport Public , a trecut in dec ...

FBI cere ajutorul mediului de afaceri ieşean
27/06/2022 23:59

Camera de Comert si Industrie (CCI) Iasi, in parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, a organizat la sfarsitul săpt ...

Chioşcăreala de la Palas continuă!
27/06/2022 23:59

Ani la rand, ieşenii au fost iritaţi de faptul că, in ciuda promisiunilor, celebrul show-room al celor de la Palas continuă să obtureze vizibilitatea către Teatrul Luceafărul. A trebuit să treacă ceva ...

 Zeciştii Iaşului îşi dezvăluie secretele succesului
27/06/2022 23:20

  Nouă absolvenţi de liceu din Iaşi au obtinut media 10 la examenele de Bacalaureat. Opt dintre ei, mai bine spus, opt dintre ele, au susţinut Bacalaureatul in această sesiune, cel de-al nouălea fii ...

 UAIC vrea să-şi extindă activitatea academică peste Prut
27/06/2022 21:07

Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Victor Chirilă, a efectuat ieri o vizită oficială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, unde s-a intalnit cu rectorul UAIC, prof. univ. dr. T ...

Criminal prea sărac pentru a fi liberat condiţionat
27/06/2022 17:32

 Constantin Sebastian Creţu se află după gratii din 3 octombrie 2015, fiind condamnat la 10 ani de inchisoare pentru săvarşirea infracţiunii de omor. Prin sentinţa dată la vremea aceea, Creţu a ma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei