Iohannis, oaspetele Iaşului timp de trei ore

IMG_8510
IMG_8560
decret
IMG_8425

Dimensiune font:

| 23-01-2019 21:41

Şeful statului a folosit extrem de eficient timpul petrecut ieri la Iaşi * de la Aeroport, acesta a venit la Mănăstirea Trei Ierarhi, unde a avut şi o discuţie privată cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei * apoi, la Palatul Culturii, i-a gratulat pe ieşeni, fiind, la rându-i, lăudat de şefii oraşului * la finalul întâlnirii, i-a salutat pe cei prezenţi la Palatul Culturii, lăsând impresia unui „prieten apropiat oraşului”



Zi istorică pentru Iaşi sau - dacă ar fi să-l  cităm pe Mihai Chirica – „s-a făcut dreptate după 160 de ani”: preşedintele Klaus Iohannis a venit special în dulcele târg pentru a-i înmâna primarului oraşului o copie a decretului 1.310/2018 prin care oraşul nostru a fost declarat Capitală Istorică a României. Aşa cum era şi firesc, vizita preşedintelui a atras o asistenţă numeroasă în incinta Sălii Voievozilor. La invitaţia administraţiei locale sau  a celei prezidenţiale, oameni de cultură, istorici, profesori, academicieni, şefi de instituţii, înalte feţe bisericeşti şi nu în ultimul rând, oameni politici au venit pentru a asista la eveniment, printre cei prezenţi numărându-se Ludovic Orban, Gheorghe Flutur, Victor Ponta, Daniel Constantin, Augustin Lazăr, parlamentari de Iaşi şi alte figuri proeminente ale  oraşului. Însoţit de primarul Chirica, preşedintele şi-a făcut apariţia venind direct de la Mănăstirea Trei Ierarhi, unde a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Cuza. Şeful statului a zâmbit tot timpul, părând a se simţi extrem de confortabil la un eveniment unde tabăra liberalilor a fost cea mai numeroasă. Evident, social-democraţii au boicotat vizita şefului statului, deşi, printre cei prezenţi, au putut fi zăriţi 2-3 consilieri locali sau judeţeni. În schimb, Mihai Chirica a părut copleşit de importanţa momentului şi, desigur, de faptul că a stat alături de cel mai important om al României. De altfel, a şi recunoscut-o în alocuţiunea sa. „Sigur, emoţiile îşi vor spune cuvântul ca pentru fiecare moment ce a însemnat ceva pentru istoria acestei ţări. Înainte de toate, vreau să vă mulţuesc, domnule preşedinte, pentru marea bucurie pe care ne-aţi făcut-o promogând această lege. Vreau să mulţumesc public celor care au iniţiat proiectul, iar din şirul parlamentarilor care au fost iniţiatorii acestui proiect îl voi aminti pe Vasile Toma. De astăzi înainte, după aproape 160 de ani, s-a făcut o reparaţie de drept faţă de preţuirea pe are România trebuie să o arate Iaşului. Iaşul s-a transformat şi a reuşit să arate lumii că este un punct de referinţă în şirul oraşelor ţării şi că îşi merită un viitor mai bun. Aprecieze gestul domnului preşedinte, care, printr-un act premergător, a semnat şi actul privind construirea Autostrăzii  Moldova, reuşind astfel să rămână un prieten al ieşenilor, al moldovenilor şi al româilor şi aratând astfel că împreună putem face un viitor mai bun”, a spus Mihai Chirica.

Iohannis, extrem de darnic cu laude adresate Iaşului

De partea cealaltă, în alocuţiunea sa, preşedintele României a subliniat rolul Iaşului în istoria românilor. „Iaşul a fost locul apropierii Moldovei de civilizaţia şi valorile occidentale. De altfel, Moldova a fost prima dintre provinciile româneşti care a aderat la idealurile Revoluţiei de la 1848. Actele domniei lui Alexandru Ioan Cuza, ca şi contribuţia politică a principalului său colaborator, Mihail Kogălniceanu, îşi au izvorul în idealurile revoluţionare de la 1848. Dreptate şi Frăţie a reprezentat prima deviză a Tricolorului, inspirată de idealurile Revoluţiei franceze (...) În trecutul său, Iaşul nu a dat înapoi de la ceea ce, încă de pe vremea cronicarilor, şi-a asumat să fie: nu doar cetate de scaun, ci şi o cetate a cărţii şi a şcolii, a spiritualităţii şi culturii, o poartă a pătrunderii şi difuzării valorilor umaniste. Sunteţi moştenitorii acestui proiect istoric şi aveţi datoria de onoare de a-l împlini!”, a spus şeful statului.

”Hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă”

Deşi s-a aflat la un eveniment cu o simbolistică apăarte, şeful statului nu a scăpat ocazia de a arunca săgeţi spre Guvernul Dăncilă, afirmând că „actualii guvernanţi periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoaseˮ. „Educaţia şi infrastructura trebuie să fie priorităţile unui guvernări responsabile. Din păcate, la 160 de ani de momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul Unirii, în jurul interesului naţional şi al integrării depline în Europa, guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă. În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanţi periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase. România nu merită asemenea politicieni lipsiţi de responsabilitate faţă de ţară. Nici Iaşul, cu moştenirea sa istorică, nu merită să ajungă un oraş al investiţiilor mereu promise şi amânate, mai ales când vorbim despre proiecte vitale, precum autostrada ori spitalul regionalˮ, a afirmat Iohannis.

La final, acesta a adresat şi o urare. „Pentru Iaşi, trecutul este o resursă, iar istoria acestor locuri vă dă încredere în opţiunile dumneavoastră şi energie în atingerea obiectivelor pe care vi le-aţi propus. Aici, la Iaşi, în momente cruciale ale istoriei noastre moderne, au fost luate decizii care au influenţat în cea mai mare măsură existenţa şi dezvoltarea întregii Românii. În istoria urbei dumneavoastră se regăsesc manifestările unora dintre cele mai importante aspiraţii ale românilor. De aceea, vă urez tuturor, dragi cetăţeni ai dulcelui târg al Ieşilor, să vă bucuraţi de prestigiul de Capitală istorică, întru mulţi ani!”, a încheiat şeful statului.

Selfie cu „eroul cu făcăleț” de la Londra

La finalul alocuţiunii, președintele Klaus Iohannis a coborât de la tribună în rândul asistenţei prezenţe în Sala Voievozilor. A dat mâna cu cei mai mulţi şi s-a lăsat fotografiat, iar printre cei care i-au solicitat preşedintelului un „selfie” s-a numărat Florin Morariu, tânărul cunoscut ca „eroul cu făcăleț” de la Londa, actualmente angajat al Primăriei Iaşi. De altfel, imaginea a fost postată pe Facebook de tânărul care s-a luptat cu teroriștii în timpul atacului de pe Podul Londrei. Şeful statului nu a poosist mai mult de oră, luând drumul Capitalei, de unde va pleca la Bruxelles, unde are programată astăzi o recepţie oferită de Românai cu ocazia preluării preşedinţia Consiliului Europei. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

 

 

O mică gafă

 

 

Iohannis a făcut o gafă de la primele cuvinte rostite din discursul scris pe câteva foi. Astfel, preşedintele i s-a adresat lui Chirica, la evenimentul la care a participat și Victor Ponta, cu apelativul „domnule primar general”, sintagmă care se folosește doar când este vorba despre primarul Bucureștiului. De altfel, chiar și pe site-ul Administrației Prezidențiale, în transcrierea discursului, apare aceeași gafă.

 

 

* * *

 

 

I-au scandat numele

 

 

Preşedintele a fost aşteptat în faţa Casei Pătrate de un grup format din zeci de ieşeni. Şeful statului a coborât din maşină şi a salutat mulţimea, cu care a discutat preţ de câteva secunde cu oamenii înainte de a se îndrepta spre Mănăstirea Trei Ierarhi. „Fiţi mai puternic cu ăştia de la Putere”, i-a sugerat un ieşean. Iohanis a zâmbit apoi l-ea mulţumit ieşenilor că l-au aşteptat. Imediat, unii ieşeni i-au scandat numele, iar ceilalţi au strigat „Vrem autostrăzi, nu borfaşi pe străzi”

 

 

* * *

 

„Chermeză organizată de Chirica”

La scurt timp după încheierea vizitei preşedintelui la Iaşi, Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD, a explicat de ce evenimentul a fost boicotat de social-democraţi. „A fost o chermeză organizată de Chirica. Nu am participat. A venit Iohannis să își facă campanie. Mâine (n.r. – astăzi) este marea sărbătoare a Unirii Principatelor. Mâine este marele eveniment iar foarte mulți miniștri din Guvern și conducerea partidului vor fi la Iași și Focșani. Azi (n.r. – ieri) a fost o întâlnire locală de campanie electorală. Și noi suntem în campanie electorală. Eu am fost într-un turneu în țară. În Caraș-Severin am fost huiduit de un membru #rezist, era cu Cioloș sau Iohannis. În Sibiu de opt membri #rezist din care șase erau cu Iohannis și la Brașov de șase din care trei erau cu Cioloș și trei cu USR. Dar am fost primiți de mii de oameni. Așa stă raportul de forță. Lucrurile sunt complicate”, a precizat Codrin Ștefănescu. Acesta a mai spus că președintele încearcă să rupă din electoratul lui Dacian Cioloș și l-a taxat pe primarul Chirica care a organizat evenimentul, dar a candidat pe listele PSD.

Codrin Ștefănescu a mai adăugat că are convingerea că anul acesta alianța PSD-ALDE va câștiga alegerile prezidențiale. El a acuzat președintele că de la înălțimea funcției pe care o deține face tot posibilul să blocheze activitatea Guvernului României.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei