Kundalini, şarpele cu 2.500 de piese de argilă modelate manual

72682799_1073295596197148_5864133760802357248_o

Dimensiune font:

| 19-10-2019 06:44

 

 

La Iaşi va fi inaugurată astăzi cea mai mare lucrare monumentală din ceramică, realizată în spațiul liber de către artiştii Ramona Biciuscă și Daniel Pop, inițiatorii grupului artistic FireKultur. Ramona Biciuşcă activează ca artist muralist și ceramist de 14 ani, iar Daniel Pop ca şi ceramist monumentalist de 5 ani. „Când ne-am îndrăgostit de ceramică am început să cercetăm tehnologiile specifice acestui domeniu. Experimentând, am descoperit posibilitățile plastice ale argilei, dar și expresiile estetice inedite ale glazurilor”, au spus artiştii într-un dialog legat de pasiunea lor pentru artă.

- Ce lucrare aţi oferit ieşenilor?

- Kundalini este o instalație urbană din ceramică monumentală realizată în Iași, la Șandru Office Building. Are lungimea de 8 metri și este compusă din 2.500 de piese de argilă modelată manual. Majoritatea modulelor au fost realizate în studioul nostru de creație, însă o mare parte dintre acestea au fost adaptate volumetriei, modelate și asezate in situ. Odată ce volumetria a prins contur piesele au fost atent glazurate, fiecare modul fiind supus unui proces de colorare manuală, proces care a implicat o serie repetată de experimente prealabile. Proiectul Kundalini s-a născut după o serie de căutări și reprezintă suma cercetărilor noastre din ultimii ani.

- Cum v-a venit ideea?

- Ideea de a realiza o lucrare de factură monumentală din ceramică în spațiul urban exista de mult timp, însă doream să găsim un ansamblu arhitectural potrivit pentru a creea un sit de artă. Pe de o parte, am dorit să reinventăm ceramica murală de actualitate printr-o propunere artistică inedită. Pe de altă parte, beneficiarul lucrării ne-a motivat prin interesul pe care l-a arătat cu privire la acestă intervenție dedicată spațiului public românesc. El a investit în (re)modelarea și estetizarea peisajului urban cu această intervenție de artă. Lucrarea poate deveni un punct de reper în contextul arhitectural dat și poate contribui la conturarea imaginii identitare a orașului. În străinătate, ceramica murală contemporană reprezintă o practică de actualitate care se dovedește a fi vizibilă în arealul urban. În acest sens, ceramiștii transpun tehnicile tradiționale, adaptându-le ultimelor tehnologii (proiectare digitală, robotică) în domeniu în timp ce arhitecții și designerii de interior dovedesc o reală preocupare pentru colaborarea cu ceramiștii în definirea diverselor proiecte artistice. Pentru noi colaborarea cu arhitecții a generat o serie de lucrări monumentale specice temei proiectului. În acest proiect propunerea a venit din partea beneficiarului.

- Cât timp ați lucrat? Care au fost cele mai mari dificultăți pe care le-ați întâmpinat?

- Lucrarea a început să prindă contur în luna august 2018, moment în care beneficiarul ne-a propus să realizăm o lucrare care să imprime o încărcătură simbolică spațiului interior. Când primele schițe de idei s-au materializat, după o serie de discuții, am decis că locul potrivit pentru lucrare este în spațiul exterior, la intrare, zonă care preântâmpină vizitatorii dar care reprezintă și un reper vizibil pentru trecători. Inițial, am creat un proiect cu ajutorul unui program de proiectare 3 D. Acest lucru a facut posibilă simularea compoziției și depistarea aspectelor tehnice ce permit redimensionarea și construcția volumetriei. Cea mai mare dificultate am întâmpinat-o la imaginarea și realizarea structurii de rezistență a lucrării, care a implicat studiul diverselor tipuri de materiale. De asemenea, a fost anevoios să lucrăm în sezonul rece, deoarece condițiile nefavorabile au încetinit procesul de creație. Ulterior am construit un cort special din material izolant care a facilitat montarea modulelor. A fost interesat și provocator să lucrăm în acest mod, în viitor vom dezvolta și folosi această metodă de protecție a lucrărilor monumentale. Un proces complex a implicat desfășurarea celor 2500 de module din ceramică pe o suprafață plană pentru a defini compoziția și pentru a varia culorile.

- Cum va rezista în timp lucrarea? Există vreun pericol de deteriorare?

- Ceramica prezintă o serie de caracteristici și proprietăți unice care o recomandă ca material ideal pentru arta urbană. Una din caracteristici este durabilitatea. Ceramica este un material care rezistă uzurii, schimbărilor drastice de temperature, intemperiilor. O altă proprietate este impermeabilitatea, specifică argilei glazurate. Pericolul de deteriorare poate surveni doar în urma unor vandalisme, ceea ce excludem în cazul de față deoarece clădirea este securizată. Din aceste considerente cred că lucrarea va rezista foarte bine timpului. Sigur, compoziția necesită o mentenanță periodică.

 

 

Ramona Biciușcă este artist vizual, ceramist și lector universitar în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, direcția de studiu Ceramică. Este membru fondator al grupului FireKultur și al brand-ului Olărit Aiurit (cursuri de ceramică pentru copii și adulți). Colaborarea cu o serie de designeri și arhitecți reprezintă un privilegiu deoarece fiecare lucrare monumentală ridică o serie de provocări iar realizarea unor astfel de proiecte unicat atrage după sine o lărgire a viziunii despre ceramica monumentală și posibilitățile tehnice ale acesteia. În viitorul apropiat sunt interesată să experimentez glazurile metalice cu efecte rugoase, specice tehnicii Raku”, spune Ramona Biciuşcă.

 

Daniel Pop este licențiat în Restaurare de Patrimoniu Cultural, a profesat ca restaurator de lemn policrom atât în țară cât și în străinătate. Este membru fondator al brand-ului FireKultur. În prezent lucrează și activează ca şi ceramist monumentalist atât în țară, cât și în străinătate. „Sunt preocupat de îmbinarea glazurilor lucioase cu cele mate, rugoase și de efectele ale luminii. Fiecare proiect atrage după sine un nou drum, pentru mine reprezintă o provocare sau un pretext pentru a evolua ca artist”, spune Daniel Pop.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei