La Dorohoi s-a deschis prima fabrică de ulei de cânepă din Regiunea Nord-Est
Dimensiune font:
Un avocat a deschis la Dorohoi prima fabrică de procesare a cânepii şi de pe 15 martie va livra pe piaţă ulei de cânepă, cânepă decorticată, făină de cânepă şi fibră de cânepă, toate cele patru produse în variantele eco şi convenţional.
„Natural Hemp Heart” este singura fabrică de procesare a cânepii din regiunea Moldovei şi una dintre puţinele din ţară. Investiţia s-a ridicat la aproape 500.000 euro şi a început în august 2017, construcţia fiind finalizată în iulie 2018.
De atunci şi până acum s-a lucrat şi s-au omologat produsele, s-au obţinut toate avizele şi s-au făcut teste calitative în România, Elveţia şi Italia.
„Pe 15 martie dăm startul în activitatea de comercializare a produselor noastre pe care după toate analizele făcute în ţară şi peste hotare putem să spunem că sunt cele mai bune din lume. Din 2017 şi până acum, toată munca s-a pliat pe a ajunge la standardul de calitate pe care ni-l dorim în fabrică. Primele pe piaţă vor fi uleiul de cânepă eco şi condiţional, sămânţă decorticată de cânepă eco şi convenţional. Fabrica va livra nu doar produsele principale, ci şi produse derivate, mă refer la cele care rămân după extragerea uleiu, făina din şrotul de cânepă. Facem şi fibr[ de cânepă din partea care rămâne după decorticare”, a declarat avocatul Ioan Sălăvăstru.
Lansarea pe piaţă a produselor va fi dublată de contracte de vânzare online.
Deşi este cea mai nouă fabrică de procesare a cânepii din România, „Natural Hemp Heart” lucrează deja la lansare a două noi tipuri de ulei. Ioan Sălăvăstru susţine că acestea vor fi Uleiul Premium şi Uleiul Absolut, ambele fiind ambalate în sticluţe de ulei esenţial şi cel mai probabil vor fi dotate cu pipetă.
100% românesc
Orice produs va ieşi pe poarta fabricii Natural Hemp Heart din Dorohoi va fi 100% românesc pentru că soiurile folosite sunt româneşti, culturile sunt pe teren românesc, iar fabrica este cu capital 100% autohton.
„Noi lucrăm cu doi fermieri botoşăneni care au folosit sămânţă românească, soiurile Jubileu Secuieni şi Zenit, soiuri omologate european. Cânepa produsă la Botoşani este de o calitate impecabilă, din soiuri de cea mai bună calitate cultivate în cel mai bun sol pentru culturile de cânepă din ţară. Fără urmă de modestie, obţinem cele mai bune produse calitativ din lume pentru că avem cea mai bună sămânţă şi la Botoşani avem cel mai bun sol cu cea mai bună climă din toată ţara pentru cânepă. Înainte de Revoluţie România era pe locul trei ca producţie de cânepă, iar Botoşani din toată România producea cel mai mult. Acum Botoşani a redevenit cel mai mare producător de cânepă din ţară”, a completat fabricii de procesare a cânepii de la Dorohoi.
Fermierii care livrează cânepă fabricii de la Dorohoi sunt Costel Nazare, prin două firme din Conceşti, şi Dumitru Avădănei, din Manoleasa, acesta fiind cultivator de cânepă şi înainte de Revoluţia din 1989.
Anul trecut, cei doi au avut o producţie de 300 de tone de pe aproape 300 de hectare cultivată cu cânepă, la care se mai adaugă şi producţia de pe cele 30 de hectare ale avocatului Ioan Sălăvăstru şi a fostului său asociat.
Fabrica de la Dorohoi lucrează cu doar 5 salariaţi momentan şi estimează că va ajunge în scurt timp la 10 sau 12.
Cânepa şi produsele din cânepă, alimente ideale
Uleiul din seminţe de cânepă are cel mai bogat conţinut de proteine şi de acizi graşi esenţiali, omega 3 şi 6, în formula ideală. „Este unul dintre cele mai bune alimente de pe planetă. Două linguriţe de ulei de cânepă echivalează cu 200 grame de somon sălbatic, dar asimilarea de către organism este mult mai bună. Produsele din cânepă pot fi consumate fără niciun fel de problemă de copii, adulţi şi bătrâni, doar că este recomandată moderaţia. Atât uleiul, cât şi sămânţa decorticată sunt indicate în consumul gravidelor, vă spun în calitate de bunic, iar rezultatele sunt fabuloase. Tot din cânepă este ideal pentru om pentru că se absoarbe în cel mai curat mod de către organism. Eu spun că în mod normal nu ar trebui să lipsească din nicio familie uleiul de cânepă şi produsele din cânepă”, a declarat Sălăvăstru.
Avocatul susţine că făina de cânepă, în proporţie de 8-10% folosită cu făina de grâu transformă pâinea într-una dietetică, în Italia fiind folosită la producerea blatului pentru pizza. Seminţele de cânepă se pun în paste, în iaurturi, se poate consuma simplă. Fibra de cânepă în iaurturi, combinată cu lapte, extrem de bogată în vitamine şi este ideală pentru un tract intestinal sănătos. Făina şi fibra de cânepă ajută la tratarea pestei porcine.
Alina CALINIUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
claudia
Apr 12, 2021
stie cineva de unde putem sa cumparam semintele si uleiul?
Adauga comentariul tau