La Iași a fost lansat parteneriatul pentru dublarea supravieţuirii în cancerul pulmonar

1IRO2

Dimensiune font:

| 20-11-2019 23:38

La fiecare 18 secunde, un om îşi pierde viaţa din cauza cancerului pulmonar. În prezent, doar un pacient din cinci supravieţuieşte la 5 ani de la diagnostic. Cancerul pulmonar face ca anual să dispară, în lume, echivalentul populaţiei unui oraş de mărimea Bucureştiului, iar în România unul ca Sinaia. De aceea, dublarea supravieţuirii la 5 ani, până în 2025, este primul obiectiv strategic asumat în cadrul Lung Ambition Alliance.

Parteneriatul strategic Lung Ambition Alliance vine cu o nouă abordare în diagnosticul, tratamentul şi în îngrijirea cancerului pulmonar în toate stadiile sale.

Lansarea Lung Ambition Alliance înseamnă crearea cadrului necesar pentru punerea în practică a inovaţiei în cancerul pulmonar, atât la nivel de diagnostic de precizie prin testarea biomarkerilor, cât şi în ce priveşte terapiile ţintite şi imuno-oncologia, oferind şansa unei intenţii curative chiar şi în stadii avansate ale bolii.

În zilele noastre, în domeniul oncologiei se conturează o nouă paradigmă a managementului maladiei. Mortalitatea la bolnavii de cancer este în continua scădere, iar descoperirile ştiinţifice se fac într-un ritm uimitor. Vorbim de detectare precoce a cancerului, diagnosticare precisă, terapii personalizate care permit abordări individualizate ale pacienţilor, cu rezultate mai bune, atât din punct de vedere al supravieţuirii, cât şi al calităţii vieţii omului”, spune Iuliu Ivanov, şef departament biologie moleculară, Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

În 2018, în România au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaţilor. La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-şi viaţa doar în 2018 ca urmare a acestui diagnostic.

S-au făcut paşi importanţi în diagnosticul şi tratamentul cancerului pulmonar. Totuşi, rămâne principalul cancer care ucide, atât în România, cât şi în lume. Accesul cât mai rapid la terapiile ţintite, precum şi la imunoterapie, sunt foarte importante pentru un management corect şi eficient al cancerului pulmonar. Sper să putem vorbi peste câţiva ani despre rate de supravieţuire tot mai mari”, spune prof. Lucian Miron, şef secţie oncologie medicală, Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Totuşi, persoanele care trăiesc cu cancer pulmonar încă se confruntă cu bariere în ceea ce priveşte accesul echitabil la diagnostic de precizie şi tratament personalizat.

Un obiectiv precum dublarea supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în 2025, în cadrul unui parteneriat global extins, creează cadrul necesar ca această patologie complexă să fie abordată integrat, de la diagnostic precoce la tratament personalizat, până la îngrijire şi monitorizare, în toate etapele călătoriei persoanei care trăieşte cu această afecţiune”, explică Alina Comănescu, reprezentat al comunităţii de pacienţi cu cancer pulmonar.

Prin integrarea expertizei în educaţie şi cercetare, a celei de diagnostic a experienţei comunităţii de pacienţi cu cancer pulmonar şi a cercetării şi dezvoltării de tratamente inovatoare începe astfel o colaborare centrată pe inovaţie ştiinţifică şi pe promovarea unei schimbări fundamentale în abordarea cancerului pulmonar, în beneficiul persoanelor care trăiesc cu această patologie complexă.

Inovaţia ştiinţifică a ultimilor ani a adus schimbări importante în abordarea cancerului pulmonar, prin apariţia şi utilizarea din ce în ce mai frecventă a diagnosticului de precizie, a terapiilor ţintite şi imunoterapiei, alături de avansul tehnicilor din chirurgie, chimioterapie şi radioterapie. Şansa intenţiei curative chiar şi în stadii avansate şi obiectivul Lung Ambition Alliance de a dubla supravieţuirea la 5 ani până în 2025 în cancerul pulmonar reprezintă elemente esenţiale care contribuie la asigurarea tratamentului potrivit, pacientului potrivit”, declară Radu Răşinar, Area Vice President Central & Eastern Europe al AstraZeneca.

Au fost identificate trei zone prioritare de intervenţie: creşterea gradului de acurateţe a deciziei clinice pe baza analizei datelor de screening, accelerarea activităţii de cercetare şi accesul pacienţilor la medicamentele inovatoare şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu cancer pulmonar.

Astfel, în perioada următoare, vor fi puse în practică trei mari proiecte. Unul dintre acestea este dezvoltarea unei baze de date de screening la nivel global, cu scopul de a accelera şansele de diagnosticare timpurie şi de a eficientiza managementul cancerului pulmonar în stadii incipiente. Proiectul are ca punct de plecare dovezile tot mai clare că screening-ul folosind CT-ul poate determina reducerea mortalităţii. Această bază de date şi de imagini poate fi folosită pentru construirea unor modele de risc mai bune, precum şi a unor instrumente de analiză şi de detecţie mai eficiente, constituind un standard internaţional pentru calitatea datelor.

Un alt proiect urmăreşte alcătuirea unei colecţii de date din cercetare şi studii clinice, care îşi propune să accelereze dezvoltarea generaţiei următoare de terapii ţintite şi să încurajeze intervenţia terapeutică în stadii incipiente, când şansele de vindecare sunt mai mari.

Totodată se doreşte încurajarea asociaţiilor locale de pacienţi să propună, până la sfârşitul anului 2019, proiecte-pilot care ar putea îmbunătăţi viaţa pacienţilor şi creşte rata de supravieţuire prin folosirea abordării multidisciplinare, a educaţiei cu privire la boală şi la opţiunile de tratament, precum şi prin îmbunătăţirea calităţii vieţii de-a lungul întregului parcurs. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei