Liceenii ieșeni au lansat o campanie de prevenire a risipei alimentare

1risipa

Dimensiune font:

| 02-10-2022 09:30

 

Direcția Agricolă şi un important colegiu din Iaşi, Colegiul Tehnuc „Ioan C.Ştefănescu”, derulează o campanie de prevenire a rispei alimentare. Campania a adus zâmbete pe buzele a zeci de elevi dar şi informaţii utile acestora. Și adulții au de învățat cum să reinventeze reţetele de salate şi alte alimente de prin frigider sau cum să facă cumpărături astfel încât să nu mai arunce nimic la gunoi.

 Andrei Podeanu este antreprenor. El i-a învăţat pe copii că niciodată nu se aruncă mâncarea la gunoi Chiar şi la restaurant. Mâncați la restaurant sau undeva o shaorma, o…nu știu ce. Când mergeți la un fast food nu puteți să mâncați tot. Nu poți să mănânci o shaorma din aia întreagă sau o porție întreagă de mâncare. Porțiile sunt destul de mari. De câte ori aţi luat la pachet ceea ce a rămas? Niciodată! Ce se întâmplă cu ce rămâne? Se aruncă! Nimeni nu ia și refolosește acel produs. Și atunci nu este o rușine să luăm acele produse la pachet, să cerem și la pachet, a spus Andrei Podoleanu. 

Antreprenorul Gicu Roșca le recomandă elevilor şi profesorilor acestora să reinventeze reţelele culinare cu ceea ce e prin frigider. Chiar dacă o să faceți altceva în viață, vă recomand întotdeauna să faceți lucrurile reinventate. Încercaţi să faceţi ceva cu ceea ce aveţi acasă, cu ceea ce găsiţi în frigider, să vă faceți feluri de mâncare în așa fel încât să fie invenţia voastră. Satisfacția o să fie cu totul alta și în plus alimentele voastre nu vor ajunge la gunoi. Nu mai luăm produse la ofertă de cumperi unul primești trei. Congelăm produsele care sunt în plus în frigider. Porționăm produsele în așa fel încât să le avem pentru o singură porţie de mâncare. Încercăm să reducem din cumpărături şi să inventăm. Salatele pot fi făcute cu absolut tot ce ai în frigider. Brânzeturi, chiar și carnea deja preparată. Putem să tăiem cubulețe și o punem într-o salată. Pâinea deja tare o putem face crutoate și să o adăugăm în salate, a spus Gicu Roşca.

Elevii au avut de învăţat chiar şi de la profesorii lor despre cum pot fi folosite legumele din frigifer la tratament faciale sau pentru supa cremă cu crutoane din pâine veche. Putem folosi legumele chiar şi la tratamente faciale. Dacă am făcut o salată și ne-au rămas legume, nu le aruncăm. Folosim pentru ochi, pentru ten. Mai avem pliculețele de ceai negru. Sunt foarte bune, le ținem la frigider, iar când ajungem acasă obosiți după o zi îndelungată le punem pe ploape și ne relaxăm 10 -15 minute. Cojile de ceapă și de nucă le folosim la nuanțarea părului sau tratarea părului. Dacă am văzut că leguminoasele din frigiderul meu s-au veștejit puțin le adun pe toate și facem o supă cremă de legume. Aleg pâinea cea mai veche şi fac crutoane. Și mai am un tips. Cozonacul. Eu prepar cozonacul acasă. Dacă fac mai mult patru-cinci și mai rămân nu-i arunc. Pun la congelator. Și scot atunci când vreau să fac ori frigănele ori budincă de cozonac la cuptor, a spus  Gina Ghiorghiu, maistru instructor la Colegiul Tehnic IC Ştefănescu.

Cei de la Direcţia Agricolă au spus că nu este deloc greu să împiedicăm risipa alimentară. Ei au anunţat că astfel de acţiuni vor mai fi făcute şi în viitor. Este o acţiune desfăşurată în parteneriat cu Liceul IC Ştefănescu dar şi în parteneriat cu antreprenorii locali care încearcă să le explice elevilor cum să proceseze şi să facă produsele cât mai accesibile, să nu mai fie aruncate inutil. Noi avem o mentalitate de a cumpăra foarte, foarte mult şi de a ne aglomera frigiderul. Producătorii locali şi aceşti elevi încearcă să demonstreze că din produse care se degradează în frigider se pot face meniuri, salate, foarte delicioase şi foarte bune, a spus Roxana Florea.

Statisticile arată că în România se risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 74 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra este uriașă şi ne plasează la jumătatea clasamentului european. Cele mai multe alimente se aruncă din gospodăriile individuale, urmate fiind de domeniul HoReCa. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Festivalul International de șah „Suflet de român
29/03/2024 11:21

Asociatia Împreună pentru Miroslava in parteneriat cu Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” Iasi , Federatia Romană de Sah, Iasah, Clubul Sportiv Micul Sahist din Iasi, ...

Botoșani – încă un drum județean se piatră va fi asfaltat
29/03/2024 11:20

Un nou sector de drum este modernizat de Consiliul Judetean prin intermediul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri. O asociere condusă de firma botosăneană Transasfalt Prod a primit ordinul de incepere si ...

„Imunologia este o cheie care poate deschide multe mecanisme ce ajută la înțelegerea altor domenii din medicină”
29/03/2024 11:19

Imunologia, o ramură distinctivă a stiintelor biologice, reprezintă studiul sistemului imunitar al organismelor si modul in care răspunde la agentii patogeni si alte substante străine. În medicină, ...

Accident grav la Prisaca Dornei.Un microbuz s-a răsturnat în afara șoselei
29/03/2024 11:18

Un microbuz in care se aflau şase persoane s-a răsturnat, in această dimineată, la Prisaca Dornei, in judeţul Suceava, la locul accidentului fiind trimise mai multe echipaje de intervenţie. Cinci dintre ...

Astăzi are loc primul zbor de pe terminalul T4. Pasagerii vor tăia panglica
29/03/2024 11:10

Astăzi, 29 martie, are loc deschiderea oficială a terminaluli T4 de la Aeroportul Iasi. Primii ieseni care vor avea ”onoarea” de a păsi prin noul terminal sunt pasagerii zborului TAROM RO704, ca ...

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!
29/03/2024 11:05

Industria regională de TECH se pregăteste să celebreze o nouă serie de recunoasteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai 2024, la Centrul de evenimente Agora. Evenimentul, se va bucura de ...

MARȘUL PENTRU VIAȚĂ se va desfășura la Iași, sâmbătă, 30 martie
29/03/2024 10:59

   Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iasilor, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, organizează sambătă, 30 martie, „Marsul pentru viată&rdq ...

Un arhitect vrea funcția de primar al Iașului
29/03/2024 10:39

Cei de la REPER cred că pot ocupa funcţia de primar al Iaşului cu un arhitect care, in vremea studenţiei, a făcut parte din echipa ce a lucrat la primul proiect pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Anunţu ...

Un primar ieșean a intrat în PSD cu toți consilierii locali liberali
29/03/2024 10:38

Primarul comunei iesene Stolniceni-Prăjescu, Costel Hugianu, impreună cu cei 8 consilieri locali ai PNL au trecut la PSD si vor candida din partea acestui partid la alegerile locale din 9 iunie. Potrivit un ...

Supravegherea construcției Spitalului Regional de Urgență va costa 44 milioane de lei
29/03/2024 10:36

Contractul de supraveghere a construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi a fost atribuit de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sănătate (ANDIS) asocierii formate din c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei