Lovitură imobiliară incredibilă: Universitatea de Medicină din București revendică Pădurea Bucium

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 31-07-2020 09:02

 În baza unei documentații controversate și a unei ștampile aruncate pe o cerere, reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București sunt la un pas de a pune mâinile pe o avere de zeci de milioane de euro, constituită din peste 100 hectare de pădure și aproape 70 de hectare de teren arabil. Imensa suprafață este situată la marginea Iașului și face parte din pământul administrat de comuna Schitu Duca, la doar câțiva kilometri de zona rezidențială Bucium, un paradis imobiliar. Juriștii instituției de învățămînt superior medical din Capitală susțin că dețin acte și documente vechi de un secol și pot demonstra oricînd că terenul valoros de 170 de hectare a aparținut încă din vechime UMF Carol Davila București. În acest sens, aceștia pun presiune pe autotitățile ieșene ca să le fie retrocedată toată averea fabuloasă, obținînd undă verde atît din partea justiției, cît  și a BEJ Vladimir Zabolotnâi.

Primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, acuză că totul nu este decît un aranjament dubios și susține că instituția de învățământ superior  medical din București nu deține nici un metru din terenul comunei.

„Ei pot  spune orice. Noi nu am identificat nici un teren care să le aparțină. Pur și simplu se uzează de o simplă ștampilă, pe o cerere. Nimeni nu a făcut până acum dovada dreptului de proprietate astfel încît propunerea mea va fi întotdeauna de invalidare”, a explicat edilul.

În replică, UMF Carol Davila București vrea să execute silit Comisia Locală de Fond Funciar Schitu-Duca, dar și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Iași, ultima fiind reprezentată de Instituția Prefectului Județului Iași.   

Pădurea Bucium, în pericol! O avere însumând zeci de milioane de euro de la marginea Iașului, situată la granița comunei Schitu  Duca, este în pericol de a încăpea pe mâinile bucureștenilor. Oficialii Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din Capitală revendică în justiție peste 170 de hectare de teren, din care 70 la sută reprezintă pădure, iar restul de 30 la sută reprezintă teren arabil. Terenul valoros face parte din averea comunei Schitu-Duca și este amplasată la o aruncatură de băț de zona rezidențială Bucium, un adevărat paradis imobiliar. Sub pretextul că dețin acte și documente foarte vechi de prin anii 1900, juriștii instituției de învățământ superior medical din București vor să oblige autoritățile ieșene să restituie imensa avere de la marginea orașului. Prima solicitare de restituire a fost înaintată Primariei Schitu Duca în primăvara anului 1993, aceasta fiind înregistrată în documentele instituției. Pe parcurs, funcționarii și inginerii din Schitu Duca au verificat toate actele și registrele agricole începînd din anii 50 însă nu au descoperit nici o urmă care să dovedească că pământul cu pricina ar fi aparținut în vechime bucureștenilor.

Executorul ieșean Vladimir Zabolotnâi e de partea bucureștenilor 

Cu timpul, toate solicitările venite din partea UMF Carol Davila au primit aviz negativ și au fost tratate cu indiferență atît de Comisia de Fond Funciar Schitu Duca cît și de Prefectura Iași. Totul pănă în ianuarie 2018 cînd magistrații Tribunalului Iași au admis apelul declarat de reclamanta UMF Carol Davila și au obligat Primaria din Schitu Duca dar și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de proprietate privată asupra Terenurilor, să soluționeze cît mai repede cererea de reconstituire a dreptului de proprietate formulată de instituția de învățământ superior medical.  Mai precis, judecătorii i-au obligat pe membrii celor două comisii de fond funciar să emită o decizie în acest sens și să spună concret dacă terenul cu pricina aparține sau nu bucureștenilor. Deoarece acest lucru nu a  fost făcut, reprezentanții UMF Carol Davila nu au mai așteptat și s-au adresat direct executorului judecătoresc.  Totodată, juriștii instituției de învățământ superior medical, prin intermediul BEJ Vladimir Zabolotnâi au procedat la întocmirea unui titlu executoriu demarând rapid executararea silită. Ulterior, Judecătoria Iași a admis cererea de încuviințare a executării silite formulate de executorul Zabolotnâi, și i-a obligat pe membrii celor două comisii de fond funciar să soluționeze cît mai repede solicitarea de reconstituire a dreptului de proprietate formulat anterior de reprezentanții UMF Carol Davila.

Oficialii UMF Carol Davila susțin că dețin acte și documente valabile, vechi de un secol

În urmă cu aproape două decenii, bucureștenii au înaintat o cerere de retrocedare către Primăria Schitu Duca, susținînd că dețin acte și documente vechi din care reiese faptul că cca 170 de hectare de pădure și teren arabil, situat la marginea orașului, le aparțin. În acest sens, au solicitat reconstituirea în natură a pămîntului, ori un alt amplasament, iar în cazul în care reconstituirea proprietății nu mai este posibilă, se mulțumesc cu acordarea de despăgubiri. Pe parcurs însă, toate somațiile și demersurile bucureștenilor au fost luate în derîdere ori tratate cu indiferență, pînă cînd gluma s-a îngroșat. După prima rundă cîștigată în justiție, reprezentanții UMF Carol Davila au prins aripi și au susțiut că vor lupta pînă la capăt pentru a intra în posesdia celor 170 de hectare de teren, din care peste 100 reprezintă Pădurea Bucium. Decizia judecătorească i-a luat prin surprindere atît pe primarul comunei Schitu Duca cît și pe membrii celor două comisii de fond funciar, care s-au decis să trateze problema cu maxim interes, fiind în joc averea imensă a comunei dar și a Județului Iași. ,,Am solicitat obligarea celor două comisii de fond funciar la emiterea unei hotărîri prin care să soluționeze în mod pozitiv cererea de retrocedare, respectiv să dispună retrocedarea în natură a suprafeței revendicate. Apoi, am cerut obligarea Comisiei Locale Schitu Duca să înainteze Comisiei Județene Iași propunerea de retrocedarre în natură pe vechiul amplasament și obligarea emiterii unei hotărîri în acest sens. Mai precis, emiterea rapidă a unui titlu de proprietate. În cazul în care retrocedarea în natură nu mai este posibilă, solicităm acordarea de despăgubiri,, au precizat juriștii și avocații UMF Carol Davila București. Aceștia din urmă mai susțin că, dețin acte și documente valabile foarte vechi, de aproape un secol, care demonstrează faptul că pământul despre care se face vorbire, aparține de drept Medicinei din Capitală. Pînă în prezent însă, juriștii instituției de învățământ superior  medical din București nu au demonstrat, cu subiect și predicat, că sunt stăpînii Pădurii din Bucium.

Instituția Prefectului a contestat totul în justiție

 Nemulțumiți de cursul acestui proces, autoritățile ieșene, prin Instituția Prefectului Județului, au contestat totul în instanță și au susținut că ,,executarea silită nu se poate face decît dacă creanța este certă, lichidă și exigibilă,,. Prin urmare, executarea silită a fost pornită în mod prematur și nelegal față de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor. În dosarul de executare nr. 552/2020 al BEJ  Vladimir Zabolotnâi a fost pusă în executare o creanță care nu este exigibilă,, se menționează în contestația semnată și parafată atît de prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, cît și de subprefectul Marian Tuduran. Executarea silită demarată la inițiativa UMF Carol Davila București, pe tema retrocedării celor 170 de hectare de pădure și teren arabil, prin intermediul executorului judecătoresc Zabolotnâi, l-a luat prin surprindere și pe edilul din Schitu Duca. Mihai Mihalache a spus că totul nu a fost decât un aranjament și că întreg cursul acestei s-a datorat unei bîlbîieli, unor neînțelegeri.

Mihalache: ,,UMF nu deține nici un metru de pământ. Am verificat toate registrele agricole,,

Contactat telefonic, edilul comunei Schitu-Duca, Mihai Mihalache, a avut o opinie devastatoare la adresa reprezentanților UMF Carol Davila București.

,Au vost verificate toate registrele agricole și documentele cadastrale din Primărie, din anii 50 și pînă în prezent. S-a stabilit că reclamanții nu dețin nici măcar un singur metru de pământ în Schitu Duca. Ei pot spune ce vor. Totul s-a datorat unei solicitări depuse la noi în anul 1993, acesta fiind ștampilată la repezeală de un funcționar care nu a știut ce se întîmplă. Acum reclamanții uzează de o ștampilă. A fost o bîlbîială și pentru acest lucru am dat și declarații la poliție. Pînă acum noi nu am identificat nici o palmă de pământ care să aparțină celor din București. Terenul despre care se face vorbire aparține localnicilor. Acum ce face instanța?. Ne spune nouă să ne pronunțăm cu da sau nu. Noi am spus NU. Vin ei acum, după zeci de ani, și ne zic nouă că terenul este a lor. Nu e corect și normal. Eu am trei întrebări concrete și firești către avocații și juriștii reclamanților. Unu: să facă dovada actului de proprietate autentificat pentru cele 170 de hectare pe care le solicită. Doi: să facă dovada expropierii la data respectivă, deci să ne comunice concret cînd i-ar fi expropriat Statul Român. Și întrebarea nr. 3: reclamantul (n.r.- UMF Carol Davila) să depună rapid dovada că au fost expropiați în baza Legii 1/2000 și pe Legea 10. Au termen final pînă pe  7 august 2020, ca să facă acest lucru. Propunerea mea va fi însă de invalidare pentru totdeauna,, a conchis Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
Ieșenii au făcut 4.000 de propuneri pentru bugetul din acest an
01/03/2021 00:00

    Pană vineri, 26 februarie, la Centrul de Informatii pentru Cetăteni si centrele de cartier ale Primăriei au fost stranse 707 chestionare cu 1.626 de propuneri (312 chestionare cu 1.028 de pro ...

Aproape 80.000 de vaccinări, la Iași
01/03/2021 00:00

    Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pană ieri, astăzi, 28 februarie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 33.688 cazuri cu persoane infect ...

Accesul clienților casnici în magazinul E.ON din Iași se va realiza doar cu programare online
01/03/2021 00:00

Începand de astăzi, 1 martie, accesul clientilor in magazinul E.ON din municipiul Iasi se va putea realiza doar in baza unei programări prealabile, realizată prin intermediul serviciului E.ON eBooking. ...

Tablete pentru elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” cu rezultate foarte bune la învăţătură
01/03/2021 00:00

În cadrul proiectului 3Pillar Digitalize Education, desfăşurat in parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj si compania 3PILLAR GLOBAL SRL, in calitate de sponsor, au fost achizitionate ...

Se redeschide șantierul liniei de tramvai către Dancu
01/03/2021 00:00

  În cursul zilei de luni, 1 martie, constructorii contractati de Primăria Municipiului Iasi vor relua lucrările de construire aferente proiectului cu finantare europeană „Reabilitarea infr ...

ApaVital oferă premii abonaților care își plătesc facturile online
01/03/2021 00:00

  Protejarea mediului inconjurător a constituit dintotdeauna o prioritate pentru ApaVital. Utilizarea instrumentelor de comunicare disponibile in mediul online reprezintă o metodă prin intermediul căr ...

Noi licitaţii pentru parcările din oraş
01/03/2021 00:00

  Municipalitatea continuă activitatea de inchiriere a locurilor de parcare de resedintă. Marti, 9 martie, vor avea loc trei astfel de proceduri. Astfel, prima licitatie va avea loc la ora 10.00 si ar ...

Autorizaţii pentru închirierea de biciclete
01/03/2021 00:00

    Primăria Municipiului Iasi continuă colaborarea cu Asociatia Green Revolution in cadrul proiectului „I’Velo Relax”. Protocolul va fi incheiat pentru perioada 1 martie - 30 no ...

Unchiul și-a îndemnat nepotul, mort de beat și fără permis, să urce la volan
28/02/2021 23:53

Inexplicabil gestul făcut de I.M. din Codăeşti, judeţul Vaslui, un om in toată firea, ajuns la varsta de 49 de ani. Joi seara, bărbatul a imprumutat autoturismul nepotului său in varstă de 29 de ani, de ...

Hoţii de buznare nu mai pot opera nici măcar în pieţele agro-alimentare
28/02/2021 23:48

Montarea pe scară largă a camerelor de supraveghere in municipiul Iaşi are ca principală consecinţă anihilarea şi descurajarea totală a hoţilor de buzunare. Care a devenit deja o specie pe cale de disp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei