Lovitură imobiliară incredibilă: Universitatea de Medicină din București revendică Pădurea Bucium

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 31-07-2020 09:02

 În baza unei documentații controversate și a unei ștampile aruncate pe o cerere, reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București sunt la un pas de a pune mâinile pe o avere de zeci de milioane de euro, constituită din peste 100 hectare de pădure și aproape 70 de hectare de teren arabil. Imensa suprafață este situată la marginea Iașului și face parte din pământul administrat de comuna Schitu Duca, la doar câțiva kilometri de zona rezidențială Bucium, un paradis imobiliar. Juriștii instituției de învățămînt superior medical din Capitală susțin că dețin acte și documente vechi de un secol și pot demonstra oricînd că terenul valoros de 170 de hectare a aparținut încă din vechime UMF Carol Davila București. În acest sens, aceștia pun presiune pe autotitățile ieșene ca să le fie retrocedată toată averea fabuloasă, obținînd undă verde atît din partea justiției, cît  și a BEJ Vladimir Zabolotnâi.

Primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, acuză că totul nu este decît un aranjament dubios și susține că instituția de învățământ superior  medical din București nu deține nici un metru din terenul comunei.

„Ei pot  spune orice. Noi nu am identificat nici un teren care să le aparțină. Pur și simplu se uzează de o simplă ștampilă, pe o cerere. Nimeni nu a făcut până acum dovada dreptului de proprietate astfel încît propunerea mea va fi întotdeauna de invalidare”, a explicat edilul.

În replică, UMF Carol Davila București vrea să execute silit Comisia Locală de Fond Funciar Schitu-Duca, dar și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Iași, ultima fiind reprezentată de Instituția Prefectului Județului Iași.   

Pădurea Bucium, în pericol! O avere însumând zeci de milioane de euro de la marginea Iașului, situată la granița comunei Schitu  Duca, este în pericol de a încăpea pe mâinile bucureștenilor. Oficialii Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din Capitală revendică în justiție peste 170 de hectare de teren, din care 70 la sută reprezintă pădure, iar restul de 30 la sută reprezintă teren arabil. Terenul valoros face parte din averea comunei Schitu-Duca și este amplasată la o aruncatură de băț de zona rezidențială Bucium, un adevărat paradis imobiliar. Sub pretextul că dețin acte și documente foarte vechi de prin anii 1900, juriștii instituției de învățământ superior medical din București vor să oblige autoritățile ieșene să restituie imensa avere de la marginea orașului. Prima solicitare de restituire a fost înaintată Primariei Schitu Duca în primăvara anului 1993, aceasta fiind înregistrată în documentele instituției. Pe parcurs, funcționarii și inginerii din Schitu Duca au verificat toate actele și registrele agricole începînd din anii 50 însă nu au descoperit nici o urmă care să dovedească că pământul cu pricina ar fi aparținut în vechime bucureștenilor.

Executorul ieșean Vladimir Zabolotnâi e de partea bucureștenilor 

Cu timpul, toate solicitările venite din partea UMF Carol Davila au primit aviz negativ și au fost tratate cu indiferență atît de Comisia de Fond Funciar Schitu Duca cît și de Prefectura Iași. Totul pănă în ianuarie 2018 cînd magistrații Tribunalului Iași au admis apelul declarat de reclamanta UMF Carol Davila și au obligat Primaria din Schitu Duca dar și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de proprietate privată asupra Terenurilor, să soluționeze cît mai repede cererea de reconstituire a dreptului de proprietate formulată de instituția de învățământ superior medical.  Mai precis, judecătorii i-au obligat pe membrii celor două comisii de fond funciar să emită o decizie în acest sens și să spună concret dacă terenul cu pricina aparține sau nu bucureștenilor. Deoarece acest lucru nu a  fost făcut, reprezentanții UMF Carol Davila nu au mai așteptat și s-au adresat direct executorului judecătoresc.  Totodată, juriștii instituției de învățământ superior medical, prin intermediul BEJ Vladimir Zabolotnâi au procedat la întocmirea unui titlu executoriu demarând rapid executararea silită. Ulterior, Judecătoria Iași a admis cererea de încuviințare a executării silite formulate de executorul Zabolotnâi, și i-a obligat pe membrii celor două comisii de fond funciar să soluționeze cît mai repede solicitarea de reconstituire a dreptului de proprietate formulat anterior de reprezentanții UMF Carol Davila.

Oficialii UMF Carol Davila susțin că dețin acte și documente valabile, vechi de un secol

În urmă cu aproape două decenii, bucureștenii au înaintat o cerere de retrocedare către Primăria Schitu Duca, susținînd că dețin acte și documente vechi din care reiese faptul că cca 170 de hectare de pădure și teren arabil, situat la marginea orașului, le aparțin. În acest sens, au solicitat reconstituirea în natură a pămîntului, ori un alt amplasament, iar în cazul în care reconstituirea proprietății nu mai este posibilă, se mulțumesc cu acordarea de despăgubiri. Pe parcurs însă, toate somațiile și demersurile bucureștenilor au fost luate în derîdere ori tratate cu indiferență, pînă cînd gluma s-a îngroșat. După prima rundă cîștigată în justiție, reprezentanții UMF Carol Davila au prins aripi și au susțiut că vor lupta pînă la capăt pentru a intra în posesdia celor 170 de hectare de teren, din care peste 100 reprezintă Pădurea Bucium. Decizia judecătorească i-a luat prin surprindere atît pe primarul comunei Schitu Duca cît și pe membrii celor două comisii de fond funciar, care s-au decis să trateze problema cu maxim interes, fiind în joc averea imensă a comunei dar și a Județului Iași. ,,Am solicitat obligarea celor două comisii de fond funciar la emiterea unei hotărîri prin care să soluționeze în mod pozitiv cererea de retrocedare, respectiv să dispună retrocedarea în natură a suprafeței revendicate. Apoi, am cerut obligarea Comisiei Locale Schitu Duca să înainteze Comisiei Județene Iași propunerea de retrocedarre în natură pe vechiul amplasament și obligarea emiterii unei hotărîri în acest sens. Mai precis, emiterea rapidă a unui titlu de proprietate. În cazul în care retrocedarea în natură nu mai este posibilă, solicităm acordarea de despăgubiri,, au precizat juriștii și avocații UMF Carol Davila București. Aceștia din urmă mai susțin că, dețin acte și documente valabile foarte vechi, de aproape un secol, care demonstrează faptul că pământul despre care se face vorbire, aparține de drept Medicinei din Capitală. Pînă în prezent însă, juriștii instituției de învățământ superior  medical din București nu au demonstrat, cu subiect și predicat, că sunt stăpînii Pădurii din Bucium.

Instituția Prefectului a contestat totul în justiție

 Nemulțumiți de cursul acestui proces, autoritățile ieșene, prin Instituția Prefectului Județului, au contestat totul în instanță și au susținut că ,,executarea silită nu se poate face decît dacă creanța este certă, lichidă și exigibilă,,. Prin urmare, executarea silită a fost pornită în mod prematur și nelegal față de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor. În dosarul de executare nr. 552/2020 al BEJ  Vladimir Zabolotnâi a fost pusă în executare o creanță care nu este exigibilă,, se menționează în contestația semnată și parafată atît de prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, cît și de subprefectul Marian Tuduran. Executarea silită demarată la inițiativa UMF Carol Davila București, pe tema retrocedării celor 170 de hectare de pădure și teren arabil, prin intermediul executorului judecătoresc Zabolotnâi, l-a luat prin surprindere și pe edilul din Schitu Duca. Mihai Mihalache a spus că totul nu a fost decât un aranjament și că întreg cursul acestei s-a datorat unei bîlbîieli, unor neînțelegeri.

Mihalache: ,,UMF nu deține nici un metru de pământ. Am verificat toate registrele agricole,,

Contactat telefonic, edilul comunei Schitu-Duca, Mihai Mihalache, a avut o opinie devastatoare la adresa reprezentanților UMF Carol Davila București.

,Au vost verificate toate registrele agricole și documentele cadastrale din Primărie, din anii 50 și pînă în prezent. S-a stabilit că reclamanții nu dețin nici măcar un singur metru de pământ în Schitu Duca. Ei pot spune ce vor. Totul s-a datorat unei solicitări depuse la noi în anul 1993, acesta fiind ștampilată la repezeală de un funcționar care nu a știut ce se întîmplă. Acum reclamanții uzează de o ștampilă. A fost o bîlbîială și pentru acest lucru am dat și declarații la poliție. Pînă acum noi nu am identificat nici o palmă de pământ care să aparțină celor din București. Terenul despre care se face vorbire aparține localnicilor. Acum ce face instanța?. Ne spune nouă să ne pronunțăm cu da sau nu. Noi am spus NU. Vin ei acum, după zeci de ani, și ne zic nouă că terenul este a lor. Nu e corect și normal. Eu am trei întrebări concrete și firești către avocații și juriștii reclamanților. Unu: să facă dovada actului de proprietate autentificat pentru cele 170 de hectare pe care le solicită. Doi: să facă dovada expropierii la data respectivă, deci să ne comunice concret cînd i-ar fi expropriat Statul Român. Și întrebarea nr. 3: reclamantul (n.r.- UMF Carol Davila) să depună rapid dovada că au fost expropiați în baza Legii 1/2000 și pe Legea 10. Au termen final pînă pe  7 august 2020, ca să facă acest lucru. Propunerea mea va fi însă de invalidare pentru totdeauna,, a conchis Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Tarași & friends”. Experiențele refigurativului
17/04/2024 16:05

ArtEast Gallery vă invită joi, 18 aprilie, de la ora 18:00 la vernisajul expozitiei „Tarasi & friends”, curatoriată de Dana Lungu si Dan Lungu. Expozitia va putea fi vizitată in perioada 18 ...

Bebelușul găsit mort în mașina de spălat, în Suceava, a avut parte de o moarte cumplită. Ce a dezvăluit raportul preliminar de necropsie
17/04/2024 13:23

Apar noi detalii in cazul bebelusului din Suceava găsit mort in masina de spălat. Potrivit raportului preliminar de necropsie, acesta a fost strangulat. Raportul preliminar de necropsie a indicat că fătul ...

Consilierii de probațiune acuză umilințele la care sunt supuși de către Ministerul Justiției
17/04/2024 12:24

* „Este regretabil ca la 17 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeană, sistemul de probatiune din Romania să fie măcinat de greve ale foamei si proteste in randul consilierilor de probatiune, ge ...

Zilele Botoșaniului, mutate la debutul campaniei electorale, cu un buget record: 500 de mii de lei / Consilier: ”Insistă să se facă campanie electorală pe bani publici”
17/04/2024 09:31

Primarul municipiului Botosani, Cosmin Andrei, a obtinut votul alesilor locali pentru organizarea Zilelor Municipiului la startul campaniei electorale. Proiectul presupunea o cheltuială de 500.000 de lei din ...

Doar 53.600 de ieșeni s-au vaccinat antigripal, în acest sezon
17/04/2024 04:30

* numărul virozelor respiratorii, in uşoară scădere * din totalul infecţiilor respiratorii acute inregistrate săptămana trecută, 3.842 sunt infectii virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS), 8 ...

„Locuinţă” amenajată pe domeniul public al municipiului Iaşi!
17/04/2024 03:00

 Mai multe persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali după ce au fost surprinse că işi amenajaseră o adevărată „locuinţă” pe domeniul public al municipiului Iaşi. Odată cu a ...

„Locuinţă” amenajată pe domeniul public al municipiului Iaşi!
17/04/2024 03:00

Mai multe persoane au fost sancţionate de poliţiştii locali după ce au fost surprinse că işi amenajaseră o adevărată „locuinţă” pe domeniul public al municipiului Iaşi. Odată cu aplicar ...

România se află în faţa unei epidemii de obezitate
17/04/2024 02:59

* specialistii sustin că 35% dintre adulţi vor suferi de obezitate pană in anul 2035, in lipsa unor măsuri coordonate care să lupte impotriva acestui „flagel” * proiecţiile specialiştilor con ...

Soldat judecat pentru că se juca pe telefonul mobil
16/04/2024 22:23

* e inculpat pentru incălcarea consemnului Ştefan F. face parte din trupele de elită ale Armatei Romane, e angajat la o unitate specială, unde condiţiile sunt extrem de dure. Restricţii cat cuprinde, le ...

Poliția ieșeană, în alertă maximă. Lumea interlopă se pregătește de priveghi
16/04/2024 22:22

* sute de oameni au venit, in această aseară, să astepte trupul neinsufletit al lui Costel Corduneanu * acesta este depus intr-o locatie selectă, la un restaurant de lux din Iasi, unde va rămane pentru tre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei