1drum2

Dimensiune font:

Lucrările la drumul Iaşi – Suceava ar putea începe în 2020

| 14-08-2019 09:35

 

* drumul Iaşi – Suceava reprezintă cel mai mare proiect realizat vreodată la Iaşi cu fonduri europene * autorităţile ieşene au scos din nou proiectul la licitaţie, pe 9 august * se prevede reabilitarea a 170 de km de drum, devizul general actualizat ajungând la 486.783.115 lei, inclusiv TVA * la final, 22 de comune şi oraşe din cele două judeţe vor fi conectate la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T), iar peste 800.000 de locuitori vor beneficia de drumuri modernizate

Primarii comunelor traversate de drumul Iaşi - Suceava au făcut presiuni, ani la rând, pentru repararea drumurilor judeţene prinse în această axă, însă mereu s-au lovit de acelaşi răspuns: nu se poate interveni, proiectul fiind prevăzut pentru o finanţare europeană. De atunci şi până în prezent, autorităţile locale au bâlbâit proiectul şi au înaintat diverse termene.
Vorbim despre tronsonul de drumuri judeţene prinse în Axa 1: Iaşi-Suceava, cu o lungime de 167,933 km (92,194 km aparţin UAT Judeţul Iaşi, iar 75,739 km aparţin UAT Judeţul Suceava), care va reabilitat / modernizat în perioada următoare, o investiţie de aproape 487 milioane lei.

Finanţarea a venit prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală, Prioritatea de investiţii 6.1 Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.
Ca să se încheie la termenul prevăzut iniţial - mai 2021, l
ucrările ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în iunie anul acesta. Însă, la contractul de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor, scos la licitaţie în luna iunie a.c., nu s-a prezentat nimeni. Amintim că proiectarea intervenţiei asupra actualelor drumuri judeţene a fost realizată anul trecut de o firmă clujeană. Proiectul, în valoare de 487 milioane de lei, finanţat cu fonduri europene şi de la bugetul de stat, prevede modernizarea mai multor segmente de drum judeţean pe o distanţă totală de 167,6 km, dintre care 91,7 km în judeţul Iaşi.

103 milioane de euro pentru 167 km de drum

Fondurile necesare realizării celui mai mare proiect regional de infrastructură - ”Axa rutieră strategică 1: Iaşi-Suceava” au fost suplimentate în cadrul şedinţei extraordinare din 5 august a aleşilor judeţeni, devizul general actualizat ajungând la 486.783.115,25 lei, inclusiv TVA, (103 milioane de euro). Majorarea este justificată, în principal, de reprezentanţii CJ, de modificarea preţurilor la materii prime şi materialele de construcţie, în special la bitum, în perioada 2016-2019, cu impact semnificativ asupra tuturor cheltuielilor din cadrul devizului.

Reamintim că cele două licitaţii organizate de CJ Iaşi şi Suceava la începutul lunii iunie au eşuat, întrucât proiectul nu a prezentat interes pentru niciun operator economic.

Una dintre cauzele care se reflectă în acest impas major poate fi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114 din 2018, foarte discutată şi contestată de mediul de afaceri, bancar şi energetic, care a adus o serie de modificări importante în domeniul construcţiilor.

După ce niciun constructor nu s-a prezentat nici la Iaşi, nici la Suceava la licitaţiile pentru modernizarea celor aproape 170 km de drum judeţean între municipiul Iaşi şi Dărmăneşti – Suceava, liderul de proiect, Consiliul Judeţean Iaşi, a propus actualizarea devizului general stabilit la semnarea contractului de finanţare europeană.

Însă reprezentanţii CJ Iaşi precizează, într-un comunicat, că documentaţia tehnică aferentă depunerii cererii de finanţare s-a realizat în 2016, iar recepţia studiului de fezabilitate şi a devizului general a avut loc în luna noiembrie a aceluiaşi an, când preţul materialelor de construcţie era semnificativ mai mic.

Pe de altă parte, în urma dezbaterilor din cadrul şedinţelor de CJ, a fost devoalat faptul că s-a ştiut încă de la stadiul de proiectare că devizul investiţiei Axa 1 a fost în mod intenţionat subevaluat, doar pentru a se încadra în limita fondurilor nerambursabile puse la dispoziţie.

În consecinţă, conducerea CJ Iaşi, lider de proiect, a propus actualizarea devizului general stabilit la semnarea contractului de finanţare europeană. Astfel, cele 73 de milioane de euro (327 milioane de lei), din septembrie 2017, au devenit 103 milioane de euro (487 de milioane de lei), în august 2019.

Proiectul a fost scos din nou la licitaţie

În opinia liderului consilierilor judeţeni ai PNL, Romeo Vatră, suplimentarea prin credit de angajament de către Consiliul Judeţean va ridica mari probleme, diferenţa de 34 milioane de euro urmând să fie asigurată proporţional din bugetele locale ale judeţelor Iaşi şi Suceava. „Un efort bugetar imens pentru un judeţ”, apreciază liberalul.

Pentru a atrage constructorii, avansul de care vor beneficia firmele care vor câştiga licitaţia pentru execuţia lucrărilor va fi de 30% din valoarea contractului. „O sumă importantă, care arată disperarea CJ de a atrage cât mai repede un constructor, deoarece vin alegerile”, spune Romeo Vatră.

Zilele trecute, autorităţile ieşene au scos din nou proiectul la licitaţie, mai exact vineri, 9 august. În judeţul Iaşi, pentru a putea atrage constructori, acesta a fost împărţit în trei loturi: Lotul 1 – DJ 282 limita Iaşi – Rediu – Movileni – Gropniţa – DJ 281D, în lungime de 29,584 km, Lotul 2 -DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropniţa şi DJ 281B Coarnele Caprei – Belceşti (DJ 281) în lungime de 22,001 km şi Lotul 3, DJ 281 de la Belceşti – Cepleniţa – DN 28B şi DJ 281 de la DN 28B – Scobinţi – Lespezi în lungime de 40,610 km.

Firmele pot licita pentru oricare dintre acestea. Durata de execuţie a fiecărui tronson menţionat este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

După licitaţie, care durează 30 de zile, există posibilitatea să apară contestaţii, iar rezolvarea problemei acestora blochează marile lucrări de infrastructură din România.

Birocraţia legislativă în domeniul achiziţiilor publice în general şi, în particular, procesul greoi al analizării contestaţiilor au fost acuzate, în ultimii ani, de numeroşi beneficiari ai fondurilor europene ca fiind principalele vinovate de încheierea târzie a contractelor, ceea ce conduce implicit la derularea cu întârziere a lucrărilor/ activităţilor şi efectuarea cu întârziere a plăţilor.
„Banii sunt, doar să nu fie contestaţii!”

Problemele au fost resimţite mai ales în cazul unor mari proiecte de infrastructură de transport şi mediu, procedurile achiziţiilor publice, inclusiv cele de soluţionare a contestaţiilor, fiind vorba despre sume mari în cadrul unor contracte care au stat în stand-by mai multe luni, aşteptând hotârârile din justiţie. „Toată procedura durează 75 de zile. Se face licitaţia, evaluarea, respectiv contestaţiile, dacă apar. Aşadar, teoretic, după 75 de zile ar trebui să avem o concluzie. Dacă nu vor fi contestaţii, s-ar putea începe lucrările mai devreme, dar tot va fi tardiv, căci ne apropiem de lunile septembrie, octombrie, luni cu ploi. Aşadar, cel mai probabil lucrările vor începe cu primăvara anului 2020, în contextul alegerilor”, consideră Romeo Vatră.
În replică, consilierul judeţean Marius Ostaficiuc (PSD) a spus că normal ar fi ca lucrările să înceapă cât mai repede. Cu toţii ne dorim asta. Având în vedere că sunt evenimente şi în noiembrie, tendinţa oricărui executiv ar fi să spună că vor începe atunci. Dacă veţi întreba primarii din zonă, vor spune că vor începe în luna mai a anului viitor. (...) Multe proiecte au fost blocate sau au avut probleme cu ceea ce înseamnă partea tehnică. Mă refer la tot ceea ce înseamnă proiectanţi, la cei care evaluează valoarea unei licitaţii. Atunci când este subapreciată valoarea unei licitaţii, se constată că nu se prezintă nimeni, se face iar licitaţie... se măreşte considerabil perioada de timp. Sperăm să participe acum la licitaţie un constructor, unul care să nu aibă probleme, pentru a începe şi a duce lucrarea la bun sfârşit, având în vedere că banii sunt... doar să nu fie contestaţii”, a conchis Marius Ostaficiuc. Florentina SANDU 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, # 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, în calitate de lichidator judiciar al Com-Beton S.A. Iași, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit încheierii nr. 349/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 31.10.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ, Descrierea comercială, Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.), Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 13 - Teren arabil situat în extravilanul satului Pădureni, oraşul Mărăşeşti, jud. Vrancea, Sp teren: 2121 mp, neîmprejmuit, învecinat cu drum, teren proprietatea primăriei și proprietatea Melinte Maria pe două laturi, utilități, pretabil pentru activități agricole și posibil construcții rezidențiale. Amplasat în cvartal 36, parcela 186, CF nr. 750/N a loc. Mărăşeşti, jud. Vrancea (nr. C.F. nou 52359/oraş Mărăşeşti), având nr. cds. 918N. 76000 lei, 13000 lei. Activ 25 - Bunurile mobile situate în mun. Iași, B-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, compuse din: Echipament tipografie (demontat), Echipament tipografie Korad (nr. inv. 20296), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20322), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20323), Roland VP 540 (nr. inv. 20337), Aparat automat îndosariat (nr. inv. 20417), Laminator Roll Lam E 160c (nr. inv. 20338). 42700 lei, 17080lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 30.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 30.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon. Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; # 0232/243864, 0755132473, 0758049904 Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
  842.000 de euro pentru renovarea beciurilor din Centrul vechi al Botoşaniului
17/10/2019 08:11

    Beciurile istorice din Centrul Vechi al municipiului Botoşani vor fi reabilitate in baza unui proiect transfrontalier finanţat prin Programul Operaţional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, a an ...

Subvenţii pentru usturoi de aproape 200.000 de lei, la Botoşani
17/10/2019 07:59

      Toţi producătorii agricoli din judeţul Botoşani care s-au inscris in programul „Usturoi 2019” au incasat subvenţiile acordate de la bugetul de stat, a anunţat, ieri, ş ...

Miercurea neagră, la Ambulanţa Vaslui
17/10/2019 06:58

      Un bărbat de 72 de ani, din localitatea vasluiană Bogeşti, a fost preluat, ieri dimineaţă, de o ambulanţă şi transportat la Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman” din ...

Aglomerație la Balamuc
17/10/2019 05:51

      Unul dintre cele mai aglomerate spitale din Moldova este cel de psihiatrie, de la Roman. Concluzia a reiesit in urma controlului dispus de ministrul Sănătătii si derulat după traged ...

Ambulatoriul de la Suceava, model de bune practici în sănătate
17/10/2019 05:50

  Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfantul Ioan Cel Nou” Suceava are de ieri un Ambulatoriu integrat de specialitate. Prezent la inaugurare, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că este &b ...

„Lumea mea, întâlnirile mele...”
17/10/2019 05:37

      În foaierul Teatrului Naţional Iaşi, va avea loc vineri, de la ora 18, un eveniment de excepţie: lansarea cărţii „Lumea mea, intalnirile mele…”, de Adrian ...

Bilete şi abonamente online pentru elevi
17/10/2019 00:00

Primăria Municipiului Iaşi, impreună cu Compania de Transport Public Iaşi, continuă să acorde o atenţie deosebită invăţămantului preuniversitar şi universitar ieşean şi se preocupă in permanen ...

30.000 de persoane au cântat la ultimul concert al Sărbătorilor Iaşului
17/10/2019 00:00

Pelerinajul Cuvioasei Parascheva s-a incheiat marţi seara. În jurul orei 18.30, raclele cu moaştele sfintei au fost ridicate din baldachinul special amenajat şi purtate pe umeri de un sobor de preoţ ...

Primul pacient va intra pe poarta Spitalului Regional de Urgenţă peste şapte ani!
16/10/2019 23:55

* cel puţin aşa crede ministrul Sănătăţii, care a anunţat, la Iaşi, că viitorul spital regional are finanţare, iar clădirea va fi finalizată in următorii patru sau cinci ani * intre timp, Ministeru ...

Accident grav în Radauti, un şofer a intrat cu maşina intr-o combină agricolă
16/10/2019 22:17

În urma coliziunii cu utilaju agricol, soferul autoturismului marca AUDI, a ramas incarcerat, fiind scos si este in stare constientă după interventia unui echipaj de descarcerare al ISU Suceava. In ...