1drum2

Dimensiune font:

Lucrările la drumul Iaşi – Suceava ar putea începe în 2020

| 14-08-2019 09:35

 

* drumul Iaşi – Suceava reprezintă cel mai mare proiect realizat vreodată la Iaşi cu fonduri europene * autorităţile ieşene au scos din nou proiectul la licitaţie, pe 9 august * se prevede reabilitarea a 170 de km de drum, devizul general actualizat ajungând la 486.783.115 lei, inclusiv TVA * la final, 22 de comune şi oraşe din cele două judeţe vor fi conectate la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T), iar peste 800.000 de locuitori vor beneficia de drumuri modernizate

Primarii comunelor traversate de drumul Iaşi - Suceava au făcut presiuni, ani la rând, pentru repararea drumurilor judeţene prinse în această axă, însă mereu s-au lovit de acelaşi răspuns: nu se poate interveni, proiectul fiind prevăzut pentru o finanţare europeană. De atunci şi până în prezent, autorităţile locale au bâlbâit proiectul şi au înaintat diverse termene.
Vorbim despre tronsonul de drumuri judeţene prinse în Axa 1: Iaşi-Suceava, cu o lungime de 167,933 km (92,194 km aparţin UAT Judeţul Iaşi, iar 75,739 km aparţin UAT Judeţul Suceava), care va reabilitat / modernizat în perioada următoare, o investiţie de aproape 487 milioane lei.

Finanţarea a venit prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală, Prioritatea de investiţii 6.1 Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.
Ca să se încheie la termenul prevăzut iniţial - mai 2021, l
ucrările ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în iunie anul acesta. Însă, la contractul de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor, scos la licitaţie în luna iunie a.c., nu s-a prezentat nimeni. Amintim că proiectarea intervenţiei asupra actualelor drumuri judeţene a fost realizată anul trecut de o firmă clujeană. Proiectul, în valoare de 487 milioane de lei, finanţat cu fonduri europene şi de la bugetul de stat, prevede modernizarea mai multor segmente de drum judeţean pe o distanţă totală de 167,6 km, dintre care 91,7 km în judeţul Iaşi.

103 milioane de euro pentru 167 km de drum

Fondurile necesare realizării celui mai mare proiect regional de infrastructură - ”Axa rutieră strategică 1: Iaşi-Suceava” au fost suplimentate în cadrul şedinţei extraordinare din 5 august a aleşilor judeţeni, devizul general actualizat ajungând la 486.783.115,25 lei, inclusiv TVA, (103 milioane de euro). Majorarea este justificată, în principal, de reprezentanţii CJ, de modificarea preţurilor la materii prime şi materialele de construcţie, în special la bitum, în perioada 2016-2019, cu impact semnificativ asupra tuturor cheltuielilor din cadrul devizului.

Reamintim că cele două licitaţii organizate de CJ Iaşi şi Suceava la începutul lunii iunie au eşuat, întrucât proiectul nu a prezentat interes pentru niciun operator economic.

Una dintre cauzele care se reflectă în acest impas major poate fi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114 din 2018, foarte discutată şi contestată de mediul de afaceri, bancar şi energetic, care a adus o serie de modificări importante în domeniul construcţiilor.

După ce niciun constructor nu s-a prezentat nici la Iaşi, nici la Suceava la licitaţiile pentru modernizarea celor aproape 170 km de drum judeţean între municipiul Iaşi şi Dărmăneşti – Suceava, liderul de proiect, Consiliul Judeţean Iaşi, a propus actualizarea devizului general stabilit la semnarea contractului de finanţare europeană.

Însă reprezentanţii CJ Iaşi precizează, într-un comunicat, că documentaţia tehnică aferentă depunerii cererii de finanţare s-a realizat în 2016, iar recepţia studiului de fezabilitate şi a devizului general a avut loc în luna noiembrie a aceluiaşi an, când preţul materialelor de construcţie era semnificativ mai mic.

Pe de altă parte, în urma dezbaterilor din cadrul şedinţelor de CJ, a fost devoalat faptul că s-a ştiut încă de la stadiul de proiectare că devizul investiţiei Axa 1 a fost în mod intenţionat subevaluat, doar pentru a se încadra în limita fondurilor nerambursabile puse la dispoziţie.

În consecinţă, conducerea CJ Iaşi, lider de proiect, a propus actualizarea devizului general stabilit la semnarea contractului de finanţare europeană. Astfel, cele 73 de milioane de euro (327 milioane de lei), din septembrie 2017, au devenit 103 milioane de euro (487 de milioane de lei), în august 2019.

Proiectul a fost scos din nou la licitaţie

În opinia liderului consilierilor judeţeni ai PNL, Romeo Vatră, suplimentarea prin credit de angajament de către Consiliul Judeţean va ridica mari probleme, diferenţa de 34 milioane de euro urmând să fie asigurată proporţional din bugetele locale ale judeţelor Iaşi şi Suceava. „Un efort bugetar imens pentru un judeţ”, apreciază liberalul.

Pentru a atrage constructorii, avansul de care vor beneficia firmele care vor câştiga licitaţia pentru execuţia lucrărilor va fi de 30% din valoarea contractului. „O sumă importantă, care arată disperarea CJ de a atrage cât mai repede un constructor, deoarece vin alegerile”, spune Romeo Vatră.

Zilele trecute, autorităţile ieşene au scos din nou proiectul la licitaţie, mai exact vineri, 9 august. În judeţul Iaşi, pentru a putea atrage constructori, acesta a fost împărţit în trei loturi: Lotul 1 – DJ 282 limita Iaşi – Rediu – Movileni – Gropniţa – DJ 281D, în lungime de 29,584 km, Lotul 2 -DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropniţa şi DJ 281B Coarnele Caprei – Belceşti (DJ 281) în lungime de 22,001 km şi Lotul 3, DJ 281 de la Belceşti – Cepleniţa – DN 28B şi DJ 281 de la DN 28B – Scobinţi – Lespezi în lungime de 40,610 km.

Firmele pot licita pentru oricare dintre acestea. Durata de execuţie a fiecărui tronson menţionat este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

După licitaţie, care durează 30 de zile, există posibilitatea să apară contestaţii, iar rezolvarea problemei acestora blochează marile lucrări de infrastructură din România.

Birocraţia legislativă în domeniul achiziţiilor publice în general şi, în particular, procesul greoi al analizării contestaţiilor au fost acuzate, în ultimii ani, de numeroşi beneficiari ai fondurilor europene ca fiind principalele vinovate de încheierea târzie a contractelor, ceea ce conduce implicit la derularea cu întârziere a lucrărilor/ activităţilor şi efectuarea cu întârziere a plăţilor.
„Banii sunt, doar să nu fie contestaţii!”

Problemele au fost resimţite mai ales în cazul unor mari proiecte de infrastructură de transport şi mediu, procedurile achiziţiilor publice, inclusiv cele de soluţionare a contestaţiilor, fiind vorba despre sume mari în cadrul unor contracte care au stat în stand-by mai multe luni, aşteptând hotârârile din justiţie. „Toată procedura durează 75 de zile. Se face licitaţia, evaluarea, respectiv contestaţiile, dacă apar. Aşadar, teoretic, după 75 de zile ar trebui să avem o concluzie. Dacă nu vor fi contestaţii, s-ar putea începe lucrările mai devreme, dar tot va fi tardiv, căci ne apropiem de lunile septembrie, octombrie, luni cu ploi. Aşadar, cel mai probabil lucrările vor începe cu primăvara anului 2020, în contextul alegerilor”, consideră Romeo Vatră.
În replică, consilierul judeţean Marius Ostaficiuc (PSD) a spus că normal ar fi ca lucrările să înceapă cât mai repede. Cu toţii ne dorim asta. Având în vedere că sunt evenimente şi în noiembrie, tendinţa oricărui executiv ar fi să spună că vor începe atunci. Dacă veţi întreba primarii din zonă, vor spune că vor începe în luna mai a anului viitor. (...) Multe proiecte au fost blocate sau au avut probleme cu ceea ce înseamnă partea tehnică. Mă refer la tot ceea ce înseamnă proiectanţi, la cei care evaluează valoarea unei licitaţii. Atunci când este subapreciată valoarea unei licitaţii, se constată că nu se prezintă nimeni, se face iar licitaţie... se măreşte considerabil perioada de timp. Sperăm să participe acum la licitaţie un constructor, unul care să nu aibă probleme, pentru a începe şi a duce lucrarea la bun sfârşit, având în vedere că banii sunt... doar să nu fie contestaţii”, a conchis Marius Ostaficiuc. Florentina SANDU 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
ULTIMA ORĂ Fostul episcop pe Huși, arestat pentru violarea elevilor seminariști, a fost ELIBERAT
05/06/2020 17:29

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, eliberarea din arest preventiv a fostului episcop de Huşi, Cornel Onilă, cercetat pentru agresiune sexuală şi viol, ambele in formă continuată ...

VIDEO Cum îşi pot face elevii din Iaşi abonamente gratuite CTP
05/06/2020 14:30

Elevii sunt incurajati să folosească aplicatia 24pay in continuare si să isi procure abonamentele, devenite acum gratuite, tot online. Însă, pentru ca acestia să le poată obtine, este necesar ca uni ...

ALERTĂ Crește numărul de decese COVID-19, în România. Victimele sufereau și de alte afecțiuni
05/06/2020 11:30

 Sursă: INSP Deces 1306 Bărbat, 67 ani, judet Bacău. Dată confirmare: 06.05.2020. Dată deces: 05.06.2020. Comorbidităti: boala cardiaca. Deces nr 1307 Bărbat, 51 ani, judet Ilfov. Dată conf ...

O nouă ediţie a „Pieţei verzi de weekend”
05/06/2020 00:00

  Sambătă şi duminică, 6 şi 7 iunie, va fi organizată o nouă ediţie a evenimentului „Piaţa verde de weekend”, o iniţiativă a Primăriei Municipiului Iaşi in parteneriat cu Asoc ...

Primăria va moderniza încă nouă terenuri de sport ale unităţilor şcolare
05/06/2020 00:00

  Municipalitatea ieşeană va amenaja cate un teren de sport modern la incă nouă instituţii de invăţămant preuniversitar. Primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii firmei Andru Solutions SRL a ...

Consiliu Local se întruneşte de urgenţă, pentru a salva fotbalul ieşean!
05/06/2020 00:00

  Şefii Politehnicii Iaşi au depus ieri dimineaţă la Primăria Iaşi documentaţia necesară in vederea obţinerii unui nou ajutor din partea Consiliului Local. Materialul are la bază prevede ...

Se montează şina de tramvai în Tudor Vladimirescu
05/06/2020 00:00

  Lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai continuă in ritm foarte bun pe santierul din zona Tudor Vladimirescu – Calea Chisinăului, unde au loc următoarele activităti: executia lucr ...

Parcările publice vor fi gestionate electronic
05/06/2020 00:00

  Municipalitatea organizează in această perioadă o licitatie pentru achizitia unui sistem de parcare cu senzori. Procedura are o prevedere financiară de 840.336,13 lei, fără TVA (1 milion lei, ...

Cei de la Probaţiune l-au aşteptat inutil: hoţul era în puşcărie!
04/06/2020 21:29

Vasile Iulian Lucan, acum in varstă de 23 de ani, este unul dintre numeroşii hoţi de buzunare de tip „azi sunt prinşi, maine apar iarăşi pe traseu”, el invăţand a specula la maxim hibele leg ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!