Lumea culorilor dezlănțuite

stret art

Dimensiune font:

| 13-06-2024 13:35

 Street art-ul, așa cum îl cunoaștem astăzi, și-a făcut apariția în România la începutul anilor '90, după căderea regimului comunist. Această perioadă de tranziție a adus cu sine o deschidere către libertatea de exprimare și către influențele culturale occidentale. Primele forme de street art au fost, în mare parte, graffiti-uri simple, mesaje politice și sociale scrise pe ziduri, poduri și clădiri abandonate. Aceste manifestări artistice reflectau frământările unei societăți aflate în schimbare și căutarea unei noi identități.

Primele colective de graffiti și street art au început să se formeze în marile orașe precum Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca, unde artiștii au găsit un teren fertil pentru a-și manifesta creativitatea.

Dezvoltarea și maturizarea curentului

De-a lungul anilor 2000, street art-ul românesc a evoluat de la simple tag-uri și inscripții la lucrări de artă complexe și bine executate. Artiștii au început să experimenteze cu diverse tehnici și materiale, de la spray-uri și vopsele acrilice, la paste-up-uri și instalații. Evenimente precum festivaluri de street art, expoziții și competiții au contribuit la creșterea vizibilității și recunoașterii acestui curent artistic.

Un moment semnificativ în istoria street art-ului din România a fost organizarea primelor festivaluri dedicate, cum ar fi Street Delivery și Art Factory, care au oferit artiștilor o platformă pentru a-și expune lucrările și pentru a interacționa cu publicul.

Street art-ul a avut un impact vizibil asupra aspectului estetic al orașelor din România. Lucrările de artă murale au transformat fațadele gri ale clădirilor în pânze vibrante și colorate, aducând viață și energie în spațiile urbane. Multe proiecte de street art au fost realizate în colaborare cu autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale, având ca scop revitalizarea cartierelor defavorizate și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Crearea de comunități și spații de exprimare

Street art-ul a jucat un rol important în crearea și consolidarea comunităților artistice urbane. Prin intermediul colectivelor și evenimentelor dedicate, artiștii au găsit un spațiu de exprimare liber și o platformă de colaborare și schimb de idei. Aceste comunități au fost esențiale în dezvoltarea și promovarea street art-ului, contribuind la creșterea vizibilității și recunoașterii acestui curent artistic.

În plus, a oferit tinerilor o alternativă pozitivă de petrecere a timpului liber și de exprimare a creativității. Mulți dintre acești tineri au găsit în street art o modalitate de a-și exprima identitatea și de a-și construi o carieră artistică. Cursurile și atelierele de street art organizate de diverse asociații și centre culturale au avut un rol important în formarea noilor generații de artiști urbani.

Impactul social și mesajele transmise

Street art-ul este adesea folosit ca un mijloc de comunicare și de transmitere a mesajelor sociale și politice. În România, artiștii urbani au abordat teme variate, de la probleme sociale și politice, la aspecte legate de mediu și cultură. Prin lucrările lor, aceștia au reușit să atragă atenția asupra unor subiecte importante și să provoace discuții și reflecții în rândul publicului.

Un exemplu notabil este lucrarea artistului Obie Platon, din Bacău, care a realizat o serie de murale dedicate problemelor de mediu și schimbărilor climatice. Aceste lucrări au fost apreciate nu doar pentru calitatea lor artistică, ci și pentru mesajele puternice pe care le transmit, contribuind la creșterea conștientizării asupra acestor probleme.

Harcea Parcea, un pseudonim binecunoscut în comunitatea de street art din Iași, este un artist urban cu o viziune distinctă și inovatoare. Lucrările sale se remarcă printr-o combinație de elemente abstracte și figurative, folosind culori vii și forme geometrice pentru a crea imagini captivante și dinamice.

Harcea Parcea a participat la numeroase evenimente și festivaluri de street art, atât la nivel național, cât și internațional, aducând o contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea acestui curent artistic. Prin lucrările sale, artistul își propune să transforme spațiile urbane în locuri de interacțiune și reflecție, oferind publicului o experiență vizuală deosebită.

Centru important pentru cultura street art

Iașul a devenit un centru important pentru cultura street art-ului în România, găzduind numeroase evenimente și proiecte dedicate acestui curent artistic. Festivalul Street Art Iași este unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente de profil din regiune, reunind artiști locali și internaționali pentru a transforma spațiile urbane în adevărate galerii de artă în aer liber.

Festivalul include diverse activități, de la realizarea de murale și graffiti-uri, la ateliere și expoziții, oferind o platformă de exprimare liberă și creativă pentru artiști. Evenimentul atrage un public larg, contribuind la creșterea vizibilității street art-ului și la revitalizarea peisajului urban al orașului.

Street Delivery este unul dintre cele mai importante festivaluri de street art din România, organizat anual. Evenimentul reunește artiști urbani, arhitecți, designeri și comunitatea locală, transformând străzile într-un spațiu vibrant de creație și interacțiune. Festivalul își propune să promoveze arta urbană și să creeze un dialog între artiști și public, încurajând participarea activă a comunității. Pe parcursul evenimentului, au loc ateliere, expoziții, performance-uri și proiecții de filme, oferind o platformă diversificată de exprimare artistică.

Art Factory este un alt festival important de street art, care are loc în diverse locații industriale și neconvenționale din București. Evenimentul aduce împreună artiști urbani, muzicieni și performeri, oferind o experiență multisenzorială și o platformă de exprimare liberă.

Festivalul își propune să exploreze și să redefinească spațiile urbane, transformându-le în locuri de creație și interacțiune. Art Factory contribuie la promovarea street art-ului și la consolidarea comunității artistice, oferind o oportunitate de colaborare și schimb de idei între participanți.

Maura ANGHEL

 

Cultura street art-ului și artiștii urbani din România au parcurs un drum lung și provocator, de la primele graffiti-uri realizate în anii '90, până la lucrările complexe și apreciate la nivel internațional de astăzi. Acest curent artistic a adus o contribuție semnificativă la îmbogățirea peisajului cultural și la revitalizarea comunităților urbane, oferind o platformă de exprimare liberă și creativă.

Street art-ul continuă să evolueze și să se dezvolte, susținut de inițiative și proiecte care promovează colaborarea și implicarea comunității. Prin puterea sa transformatoare, street art-ul reușește să inspire și să aducă un impact pozitiv în societate, demonstrând că arta poate fi un instrument eficient de schimbare și de consolidare a identității culturale.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Autoritățile locale, în alertă din cauza caniculei!
12/07/2024 08:35

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a anuntat că valul de caniculă se va intensifica in următoarele zile in intreaga ţară, temperaturile la acest sfarşit de săptămană urmand să atingă şi ...

Chirica, mulțumit de modul în care decurg lucrările pe șantierul din fața Teatrului Național
12/07/2024 08:11

 Primarul Mihai Chirica a continuat joi seria vizitelor de lucru pe santierele deschise in oras, purtand discutii la fata locului cu dirigintele de santier si echipele de muncitori care lucrează in parcul ...

Ieșenii, invitați la lansarea ”Tramvaiului Franței”
12/07/2024 07:55

 Cu ocazia Zilei Nationale a Frantei si al Centenarului Institutului Francez din Romania, iesenii sunt invitati duminică, 14 iulie, la inaugurarea „Tramvaiului Frantei” la Iasi, eveniment orga ...

Mobilier nou pentru zeci de şcoli din judeţul Iaşi, achiziţionat prin PNRR
12/07/2024 07:44

Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, a anunţat că au fost  semnate contractele de furnizare cu mobilier pentru sălile de clasă si sălile de grupă in cadrul proiectului „Dotarea cu ...

Angajatorii, verificaţi dacă respectă legislaţia privind protecţia salariaţilor la temperaturi extreme
12/07/2024 07:35

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) avertizează angajatorii in legătură cu obligativitatea respectării prevederilor legale privind măsurile ce trebuie aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pen ...

„Vacanță la Iași”, minighid destinat turiștor aflați în vizită în capitala Moldovei
12/07/2024 07:21

Turistii aflati in această vară in capitala Moldovei au la dispozitie un instrument modern pus la dispozitie de autorităti prin care, la distantă de un singur click, pot afla in timp real care sunt cele mai ...

10 iulie: 558 de ani de la ctitorirea Mânăstirii Putna. Ce s-a întâmplat la vizita lui Nicolae Ceaușescu
11/07/2024 15:30

In data de 10 iulie 1466, Stefan cel Mare si Sfant a pus piatra de temelie a mănăstirii inchinate Maicii Domnului la Putna. Mănăstirea, caracterizată de Mihai Eminescu drept „Ierusalimul neamului romanes ...

Presupusa victimă a unei tentative de viol primeşte bani de la stat pentru plata avocatului
11/07/2024 11:58

Încă nu-i finalizat rechizitoriul, insă presupusa victimă a unei tentative de viol a primit deja 7.400 lei de la bugetul de stat. Întamplarea ce a avut drept urmare deschiderea procesului penal s ...

Pacienții vin la UPU cu solicitări tot mai ciudate
11/07/2024 09:55

* au fost persoane care in timp ce aşteptau fişa de externare au cerut permisiunea personalului medical să ii lase să plece la o carciumă din apropierea spitalului * un pacient s-a rugat de medici să fie ...

 Compania Awin Global angajează specialiști pentru noul birou din ansamblul mixed-use Palas Iași
11/07/2024 09:50

 Compania Awin Global angajează specialisti pentru noul birou din ansamblul mixed-use Palas Iasi Awin Global, companie specializată in furnizarea unei platforme on-line de marketing afiliat, işi consol ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei