LUNA PLANTARII ARBORILOR, 15 MARTIE – 15 APRILIE

default

Dimensiune font:

| 15-03-2017 16:36

LUNA PLANTARII ARBORILOR, 15 MARTIE – 15 APRILIE

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea “Sărbătoarea sădirii arborelui”.
Prin “Declaraţia de la Paris”, ocazionată de cel de-al X-lea Congres Forestier Mondial din 1991, s-a conturat conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor, deosebit de important în demersul specialiştilor din diverse domenii (silvicultori, ecologi, sociologi, economişti etc.) de a contracara efectele negative ale presiunii antropice asupra pădurilor. Acest concept de dezvoltare durabilă a pădurilor urmăreşte, în principal, găsirea unor metode corecte de gestionare a pădurilor şi evitarea interdicţiilor radicale care nu ar conduce decât la accentuarea presiunilor populaţiilor umane asupra pădurilor. Activitatea de exploatare forestieră se realizează astfel încât tăierea arborilor să se facă planificat, în relaţie directă cu măsurile de refacere a pădurii şi a funcţiunilor sale.


Regenerarea pădurilor, conservarea si protecția acestora, în scopul dezvoltării lor durabile, constituie activitățile principale ale silvicultorilor ieșeni. În această primăvară se vor efectua lucrări de regenerare pe o suprafață de 333 de hectare de teren, aflată în administrarea Direcției Silvice Iasi din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Dintre acestea, 230 hectare sunt regenerări natural și 103 hectare regenerări artificiale. La acestea se adaugă 95 hectare de completări curente. Pentru lucrările de împăduriri se vor folosi peste 909 000 de puieţi forestieri asiguraţi din pepinierele proprii.
Lucrările de împădurire, precedate de o serie de alte activităţi (recoltarea seminţelor, munca din pepiniere etc.) şi urmate de grija constantă pentru reuşita plantaţiilor şi îngrijirea arboretelor tinere, sunt grupate, tradiţional, în sintagma “campanie de împăduriri”, sintagmă al cărui sens, oarecum militar, se justifică prin dimensiunea mijloacelor umane, financiare şi tehnice presupuse de această remarcabilă desfăşurare de forţe. Munca silvicultorului, desfășurată în general în tăcere şi discreţie, este permanentă şi implică, pe lângă profesionalism şi disciplină, multă dăruire, atenţie şi, de ce nu, iubire pentru tot ce înseamnă arbore şi pădure. Acesta este și sensul profund al cuvintelor marelui silvicultor român Marin Drăcea, care afirma că, pentru a crește și înflori, arborele are nevoie nu doar de condiții prielnice de mediu, ci, mai ales, de roua și căldura inimii omenești. Același mare specialist menționa că “…iubirea de arbore și de pădure hotărăsc, în ultimă analiză, soarta pădurilor unei țări într-o anumită epocă. Nu-și apără pădurea decît un popor conștient de propriul său destin și care vrea să trăiască“.
Creaţie a solului, apei si luminii, pădurea, instalată în mijlocul câmpului energetic, acţionează ca factor egalizator; prin ea vremea, apa si vantul devin prietenii noştri. Sursă reinnoibilă de masă lemnoasă, adăpost al vântului și a nenumăratelor vietăţi cărora le asigură condiţiile existenţei, producătoare a celei mai bune ape potabile, pădurea, cu arborii și tufişurile sale, leagă solul cu stânca si, prin pâsla subterană a rădăcinilor îl protejează impotriva alunecărilor. Acestui rol multiplu si complex, cunoscut de secole, i s-a adăugat în epoca actuală, valenţe noi: capacitatea arborilor de a reţine prin frunzele lor pulberile radioactive purtate de curenţii aerieni şi de a le fracţiona energia până la anularea nocivitaţii lor. Nostalgia naturii, de care civilizaţia modernă şi urbanizarea ne-au înstrăinat, se amplifică și tinde să devină o necesitate biologică pentru refacerea vigorii fizice şi spirituale a oamenilor.
Pe data de 21 martie, intreaga lume marchează “Ziua internatională a pădurilor”, zi ce comemorează valoarea și contribuţia pădurilor pentru omenire. Pădurile ajută la reglarea temperaturii pe glob, sunt sursă de oxigen și de substanțe nutritive, fiind esenţiale pentru viața pe pământ. Ele ne oferă adăpost, umbră în zilele însorite, aer curat și apă.


Se spune că datoria fiecărui om, în viaţă, este de a aduce pe lume un copil, a ridica o casă şi a sădi un pom. Sădirea pomului prezintă o semnificaţie deosebită atât prin prisma importanţei procesului în sine, cât şi a importantei sădirii, în sufletele tuturor, a sentimentului de dragoste şi respect pentru pădure.
Acest ritual este singura garanţie pentru păstrare şi perpetuare, dar şi pentru mentinerea echilibrului ecologic necesar unei vieţi normale, sănătoase, atât pentru noi, cât şi pentru generaţiile următoare, urmaşii, urmaşilor noştri.
Direcţia Silvică Iaşi invită locuitorii judeţului, autorităţile locale, şcolile şi alte instituţii si O.N.G.-uri să i se alăture în activitătile de sezon, grupate sub genericul: “LUNA PLANTARII ARBORILOR – 2017″. Veti avea ocazia prin “SADIREA ARBORILOR” care este si vechea denumire a acestor acţiuni, să deveniţi ctitori de suflet ai viitoarelor păduri, memorie vie a istoriei neamului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei