Mărţişorul, tradiţie şi semnificaţie

default

Dimensiune font:

| 01-03-2014 07:00

În Bucovina şi Moldova, mărţişorul este oferit doar de către fete flăcăilor sau doar de către femei bărbaţilor * obiceiul poate fi înţeles ca semn protector din partea unei divinităţi feminine 

Cunoscut îndeobşte ca un obiect decorativ al vestimentaţiei noastre în primele zile ale primăverii, mărţişorul, care poate fi o monedă (de aur, de argint sau de aramă) ori altă emblemă, efigie imprimată pe metal, lemn, în ultimul sfert de veac şi pe … material plastic, legată de un găetan din două fire răsucite de mătase roşie sau albă sau dintr-un arnici roşu şi altul de bumbac alb, dintr-un fir de lână roşie împletit cu alt fir alb sau chiar din fire de argint şi de aur, ar trebui privit drept un semn ori un simbol (semnul unui semn) înzestrat cu semnificaţie bine precizată în funcţionalitatea lui iniţială, de vreme ce obiectul ca atare implică o considerabilă vechime. Bănuţul însemna îmbelşugarea, firele albe şi roşii ale găitanului însemnau faţă albă ca crinul şi rumenă ca roza, iar ofranda făcută reginei florilor era o salutare poetică adresată primăverii. Adică, semnificaţiile sunt generale, atribuite de către omul cult, bănuite şi nicidecum lămurite din imaginea şi funcţia fiecărei părţi din structura mărţişorului: o monedă legată de două fire - alb şi roşu -, răsucite şi terminate la cele două capete cu doi canafi (german Kanauf), ciucuri, unul alb şi celălalt roşu.
Binele şi răul
Un prim nivel al acestei semnificaţii este dat chiar de numele mărţişor, marţ, mărţiguş, derivat din numele lunii martie, provenit, la rândul său, din numele latin al zeului Marte - Ares la greci -, consacrat primei luni din anul romanilor, care începea la 1 martie, în primăvară, şi, probabil, în cel dintâi calendar chiar la echinocţiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea.
Reminiscenţe ale Anului Nou din întâiul calendar al romanilor sunt numele lunilor septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie la mai toate popoarele europene, probând că luna martie era cea dintâi, şi ziua a 29 din luna februarie, adăugată la sfârşitul anului în anii bisecţi.
În privinţa credinţelor sau a cutumelor româneşti relative la importanţa începutului de an în martie, ar fi sugestiv de menţionat babele din primele zile ale lunii de primăvară - şi cojoacele Babei Dochia din ziua de 1 martie (Sf. Eudochia) -, personaje fantastice aducătoare de ploi şi ninsori. Cuvîntul babă (de origine slavă) în basme şi superstiţii figurând o zână din vechiul panteon păgân, revalorificată negativ în mentalitatea creştinilor.
Mai important în această perspectivă este Marţolea, o femeie rea şi hrăpăreaţă sau, uneori, un bărbat dizgraţios, care fură copiii mici ai femeilor ce nu respectă interdicţii ca torsul şi ţesutul în seara de marţi spre miercuri, în ajunul unor sărbători sau chiar în noaptea din preajma solstiţiului de iarnă, la Sf. Ignat, în 20 decembrie.
Mărţişorul, prin diminutivul cuvântului şi podoaba miniaturală, purtat asupra omului în primele zile din luna martie, şi personajul malefic Marţolea din mentalitatea arhaică românească pot fi înţeles ca extreme ale aceleiaşi viziuni
despre condiţia omului într-un cosmos fantasmagoric.
Cât se poartă mărţişorul?
Î
ntre semnele purificatoare de la începutul primăverii trebuie privit şi mărţişorul purtat de români iar dacă într-o parte a spaţiului carpatic -în Moldova şi Bucovina- mărţişorul este oferit doar de către fete flăcăilor sau doar de către femei bărbaţilor obiceiul poate fi înţeles ca semn protector din partea unei divinităţi feminine, probabil Divinitatea Dragostei, acea fată de Crai sau de Împărat Roşu, nimeni alta decît o Fecioara Celestă, fie zâna sălăşuind în Constelaţia Virgo, fie zeiţa stăpînă a Planetei Venus.
Un al treilea aspect al semnificaţiei mărţişorului - în trecutul nu prea îndepărtat firul mărţişorului avea menirea să cuprindă cu cele două culori tocmai părţile neacoperite ale corpului omenesc - gâtul, mâna şi piciorul - spre a ocroti omul de arsura soarelui, muşcătura şarpelui şi căzătura la drum de noapte. Dar motivaţia cea mai frecventă pare să fie aceea de a avea „noroc tot cursul anului” cel ce poartă mărţişorul, motiv ce constituie o reminiscenţă clară din vremea când Anul Nou era serbat la 1 martie.
Irina Bucşinescu

Mărţişorul se poartă începând cu 1 martie până la sfârşitul acestei luni, vreme de 9 sau 12 zile, sau până vin berzele şi (sau) rândunelele, după care mărţişorul se dezleagă de la purtător şi se leagă în creanga unui pom tânăr, a unui trandafir sau a unui cireş înflorit - S. Fl. Marian, Sărbătorile la români, II, 1899, p. 139 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei