Masa amintirilor, ca o poveste de Creangă

2masa amintirilor 1

Dimensiune font:

| 09-10-2019 00:00

Cu cele petrecute până la lansarea Mesei Amintirilor, amplasată pe locul fostei bucătării de vară de lângă Bojdeuca lui Ion Creangă, ar ieşi aproape o epopee. O suită de întâmplări parcă ieşite din imaginaţia marelui povestitor. Se poate face, lejer, o nuvelă cu destul suspans şi momente de aventură. Nici măcar solemnul moment de sâmbătă, de la Bojdeucă, n-a fost scutit de surprize...

Ideea e veche, proiectul a demarat acum doi ani şi, conform planului, inaugurarea noului monument (de Masa Amintirilor vorbesc) ar fi trebuit să aibă loc în 2018, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la prima restaurare a Bojdeucii din Ţicău. Numai că necazurile au curs la foc automat. Piedici dintre cele mai neaşteptate şi probleme apărute din neant. „Proiectul doreşte a marca centenarul muzeului şi încă de la început, din faza de proiectare, s-a dorit a fi o capsulă a timpului. Mărturisesc că pentru mine, ca artist vizual, cea mai mare provocare a fost aceea de a integra proiectul în acest spaţiu muzeal, aşa încât, am conceput un obiect care să semene şi cu o masă dar şi cu o fântână deoarece, în apropierea unei astfel de case suntem obişnuiţi să găsim o fântână. Trebuia să fie un obiect de artă contemporană iar prin finisajul lucrării, am marcat aceste elemente de contemporaneitate. Masa fântână, cum am numit-o iniţial, reprezintă intersecţia, evoluţia a două forme geometrice perfecte, pătratul care devine cub, reprezentându-l pe Ion Creangă, şi cercul care îl reprezintă pe Mihai Eminescu, cel care a locuit aici, la bojdeucă, găzduit fiind de prietenul său. În trunchiul mesei, asemeni unui relicvariu, păstrăm o sută de scrisori pentru o sută de ani, ele vor fi deschise sperăm la cea de-a CVI-a ediţie a FILIT”, a afirmat, la inaugurarea lucrării, artistul visual Felix Aftene.

Cam de aici a pornit seria de întârzieri, de s-a amânat cu un an lansarea noului monument. Destui decidenţi nu concepeau că un asemenea proiect modernist poate fi integrat într-un spaţiu muzeal cu iz patriarhal. Au trebuit multe avize şi multe insistenţe pentru obţinerea lor.

Proiect scos din impas de... o macara

Între timp, Felix şi echipa lui au purces la materializarea proiectului. Au găsit o sticlă specială din care au făcut cubul menit a găzdui suta de scrisori în condiţii ideale şi fără risc de deteriorare vreme de măcar un secol.

Avizele au început să vină, cu rezoluţii favorabile, lucrările mergeau bine şi se părea că întârzierile vor fi recuperate. Statueta reprezentându-l pe Titu, motanul favorit al lui Creangă (botezat de scriitor după numele lui Titu Maiorescu) era gata, la fel şi cubul din beton în care urma să fie plantat recipientul cu scrisorile, într-un final a fost gata şi blatul mesei.

Iar problemă mare! Blatul, un cilindru cu diametru de 1,10 m şi înălţime de 18 cm, confecţionat din marmură dură, cântăreşte 1,1 tone. Imposibil de dus la Bojdeucă şi de pus la locul de destinaţie prin metode obişnuite. O macara uzuală n-are cum să ajungă la amplasament. Mecanism cu scripeţi, iarăşi imposibil. Cărat cu braţele, o utopie. Felix a şi calculat: nu puteau apuca de blat mai mult de 11 oameni. Ori, fiecare dintre aceştia ar fi trebuit să ridice şi să care pe o distanţă apreciabilă câte 100 kg de fiecare... Nici măcar aristocraţia mondială a halterofililor nu s-ar încumeta la aşa ceva.

Unica soluţie, o macara specială, cu braţ mobil, care să poată manevra blatul de la străduţa din spate şi să-l aşeze peste cubul din beton, peste uriaşul nuc din apropiere. Bine, dar de unde? Cine deţine aşa ceva? Mister şi anunţuri după anunţuri date pe SEAP. Multă vreme, nimic. Se întrezărea din ce în ce mai sumbru ratare şi pentru 2019.

Din fericire, la ultima strigare, cea de pe 16 septembrie 2019, a apărut şi samariteanul. Un constructor privat care deţine aşa ceva, a pus macaraua la dispoziţia echipei, dar a condiţionat sprijinul de păstrarera anonimatului.

OK, s-a rezolvat, blatul a ajuns la locul lui, dar perimetrul în care se lucrase era vraişte şi timpul presa. Trebuia refăcut pavajul din jurul mesei, pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp. Cu bolovani care să arate ca şi cum ar fi fost plantaţi acolo la mijlocul secolului XIX, nu acum, în era IT.

Era într-o sâmbătă, iar Felix cugeta îngrijorat de spectrul unei noi ratări a lansării. N-a mai avut răbdare să treacă weekendul şi să vină muncitorii. S-a pus el pe treabă, alături de cei din echipă. A mers în păduricea din apropiere, iar ideea a fost una extrem de inspirată. A găsit bolovanii ideali, cu muşchi pe ei, iar până spre seară au terminat de pavat.

Când nimeni nu se mai aştepta...

Gata, se putea face lansarea. În sfârşit. Dar să revin un pic la cele 100 de scrisori. Acum doi ani s-a făcut un apel public către scriitorime. Care vrea şi e dispus, să conceapă un text care să înceapă cu formula „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu...”. N-a fost obligat nimeni şi n-a fost refuzat nimeni. Straniu, s-a nimerit să fie fix 100. Nu 99, nu 101! Incredibila coincidenţă a fost niţel ajutată de organizatori. Aveau la catastif o duzină de literaţi despre care erau siguri că vor da curs invitaţiei. Aceştia au fost contactaţi la sfârşit, cât să se ajungă la numărul dorit.

În fine, a venit şi ziua cea mare. Momentul lansării. Sâmbătă, 5 octombrie 2019, ora 11.00, amfiteatrul din faţa Bojdeucii. Pregătiţi de un auditoriu restrâns şi mizând pe acustica naturală excelentă a amfiteatrului, organizatorii nu şi-au mai bătut capul să aducă o staţie de amplificare ori măcar o boxă portabilă, cum e la modă acum. Nu credeau c-ar fi nevoie. Eroare de estimare. Fix la ora pomenită, niciun minut pe alături, au apărut prin totală surprindere, două grupuri consistente de elevi basarabeni. Şcolari de elementară şi gimnaziu, cam vreo 150 la număr. Amfiteatrul, plin ochi. Şah instant pentru gazde. Care, după câteva momente de blocaj, au reuşit să facă faţă cu brio situaţiei. Adică, i-au lămurit pe copii să facă linişte, astfel încât au izbutit să-şi ţină discursurile.

Şi pentru micuţii vizitatori, surpriza a fost imensă. Nu şi-au închipuit c-or să se întoarcă acasă cu poze alături de motanul Titu. Marcel FLUERARU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei