Materiale combustibile, găsite în „blocul morţii“ din Copou!

default

Dimensiune font:

| 03-08-2016 05:45

Două persoane, soţ şi soţie, au murit în urma exploziei dintr-un imobil aflat pe strada Văscăuţeanu, iar alte 11 persoane au fost rănite, dintre care cinci au fost internate în spital * conform autorităţilor, cauza a fost o acumulare de gaze * a fost constituită o comisie pentru a cerceta cele petrecute * ancheta a fost preluată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi 

Un bloc de pe strada Văscăuţeanu, din Copou, a fost zdruncinat în urmă cu două seri, în jurul orei 20.20, după o explozie. După incident, doi oameni au murit, iar 11 au fost răniţi. Conform autorităţilor, explozia a fost provocată de o acumulare de gaze în blocul cu 16 apartamente, ce avea o vechime de aproximativ 40 de ani. Clădirea era în cea mai mare parte locuită de pensionari, printre aceştia fiind foşti doctori şi profesori.

Doi morţi şi 11 răniţi

Deflagraţia a avut loc în blocul C2, de pe strada Văscăuţeanu. După explozie, strada respectivă arăta ca după război, în faţa clădirii fiind bucăţi de ciment, moloz şi termopane, aruncate de suflul deflagraţiei. Mai mult, parterul imobilului a fost distrus.

La un imobil de pe strada Văscăuţeanu a avut loc o explozie provocată de o acumulare de gaze. La faţa locului au intervenit patru autospeciale de stingere, una de descarcerare, trei autospeciale pentru iluminat şi evacuare, o unitate de terapie intensivă mobilă şi una de transport victime multiple”, a declarat Loredana Covalschi, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (ISUJ) Iaşi. Aceasta a adăugat că, în urma incidentului, două persoane au decedat, iar alte 11 au fost rănite, dintre acestea doar cinci fiind internate în spital. „Unele persoane au ieşit singure din imobil, alte nouă au fost evacuate de echipajele de pompieri. Două persoane au fost găsite decedate, iar mai mulţi locatari au fost răniţi, fiindu-le acordat primul ajutor. Şase persoane au fost internate, restul refuzând să meargă la spital”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISUJ Iaşi. 

 

LOCURI DE MUNCA IN COMERT IN EVENIMENTUL REGIONAL AL MOLDOVEI

 

Acest lucru a fost confirmat şi de personalul medical care s-a ocupat de acest caz. Echipajele de la SAJ Iaşi au transportat 6 victime la Spitalul Sf. Spiridon, iar alte 5 victime au fost evaluate, consultate şi au primit îngrijiri la faţa locului de la echipajul cu medic al SAJ Iaşi, nefiind necesar transportul acestora la spital“, a declarat purtătorul de cuvânt SAJ Iaşi, asistent medical principal Nicolai Pralea.

Din păcate, pentru două persoane scoase de sub dărâmături, soţ şi soţie, nu s-a mai putut face nimic, fiind declarate decedate. Este vorba de profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iaşi, şi soţia sa. Două persoane au fost externate luni seara pentru că erau în stare bună, iar ieri, la spital au rămas doar trei victime. Potrivit medicului-şef al UPU-SMURD Iaşi, prof. dr. Diana Cimpoeşu, starea lor este bună, dar nu este exclusă apariţia complicaţiilor, întrucât suferă şi de boli cronice. „Doi pacienţi au fost externaţi luni seara, familia de 85, respectiv 90 de ani, cu intoxicaţie cu fum în formă uşoară. Aceştia au mers la fiica lor. La noi au rămas doi pacienţi, ambii de 81 de ani, soţ şi soţie, cu traumatism cranio-cerebral, contuzie pulmonară şi contuzie abdominală. Sunt în Terapie Intensivă la Chirurgie, sunt stabili, cooperanţi, dar au pierdut sânge, au plăgi, au hematoame şi au şi bolile lor cronice, astfel încât nu pot spune că nu vor putea apărea complicaţii. Cea de-a treia victimă, o doamnă de 63 de ani, cu traumatism cranio-cerebral, a fost evaluată la Spiridon şi trimisă la Neurochirurgie, unde a fost internată, se află sub supraveghere medicală, e conştientă şi stabilă”, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Materiale combustibile, depozitate la subsol

Pompierii au avut probleme în stingerea incendiului, din cauza faptului că, la subsolul imobilului, erau depozitate materiale combustibile. Din cauza condiţiilor extrem de dificile, lichidarea incendiului a durat aproape trei ore. Asta din cauză că un planşeu era prăbuşit în subsolul imobilului peste materiale combustibile”, a afirmat Loredana Covalschi.

Anchetă la faţa locului

Ieri dimineaţă, a fost constituită de urgenţă o comisie care să efectueze cercetări la faţa locului, pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate şi a lua măsurile care se impun.

Astăzi (ieri, n.r.) a fost constituită o comisie a autorităţilor competente în astfel de situaţii, ce va efectua cercetări, după care se vor trage concluziile şi se vor lua unele măsuri“, a încheiat purtătorul de cuvânt al ISUJ Iaşi. Şi poliţiştii au mers la faţa locului imediat după producerea tragediei. Colegii mei au mers aseară acolo pentru a asigura imobilul. Astăzi (ieri – n.r.) vor merge din nou la faţa locului, pentru a efectua cercetări, sub coordonarea procurorilor. Din ce am înţeles eu, blocul nu mai poate fi locuit, din cauză că ar fi fost afectată inclusiv fundaţia imobilului, dar nu noi stabilim aceste lucruri“, a declarat Andrei Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Vor fi efectuate mai multe expertize“

La rândul lor, procurorii ieşeni susţin că ancheta este în curs de desfăşurare, urmând a fi efectuate mai multe expertize, pentru a fi determinate cauzele şi a fi dată o soluţie în acest caz. „Dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de distrugere calificată şi ucidere din culpă. Ancheta este efectuată de către un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Deocamdată suntem în faza incipientă a cercetărilor, dar cu certitudine va fi solicitată efectuarea unor expertize. Nu ştiu în acest moment dacă cercetările vor fi finalizate de noi sau dacă vor fi preluate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. De asemenea, n-aş putea să vă spun cât vor dura cercetările, pentru că este vorba despre un caz complex, din ce am înţeles”, a spus procurorul Alexandru Pecincu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

La rândul lor, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel spun că nu ştiu în acest moment care va fi cursul cercetărilor. „Iniţial a existat intenţia de a prelua noi ancheta, dar, din cauza perioadei de concedii, avem o problemă de personal. În eventualitatea în care ancheta se va complica, există şi posibilitatea aceasta, de a prelua noi cercetările. Pot să vă spun că verificările la faţa locului vor fi de durată, nu se pot încheia în două-trei zile”, a precizat procurorul general Florin Căşuneanu.

Recomandăm interzicerea accesului în imobil”

Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Iaşi au fost, la scurt timp după deflagraţie, la imobilul respectiv. Imediat după primele verificări, aceştia au spus că au tras câteva concluzii şi că vor face unele propuneri. „Am venit şi am făcut primele verificări. Va fi întocmit un raport pe care îl vom înainta autorităţilor competente, cu câteva puncte clare. În primul rând, recomandăm ca acest bloc să nu mai fie utilizat până la finalizarea anchetei. După discuţiile cu reprezentanţii ISUJ Iaşi, vom propune împrejmuirea imobilului, pentru a evita orice alt incident ce ar putea pune în pericol alte vieţi. Mai apoi, trebuie efectuată o expertiză în regim de urgenţă, iar expertul tehnic va decide dacă blocul poate fi consolidat şi locuit. La final, locatarii trebuie să se îndrepte cu o cerere către Primăria municipiului Iaşi, pentru o autorizaţie de construcţie în regim de urgenţă, în aşa fel încât imobilul să poată fi consolidat”, a precizat, la scurt timp după verificări, inspectorul-şef Radu Lupăşteanu.

Anchete sociale demarate de Primărie

După incident, lucrătorii Primăriei au organizat întâlniri cu familiile afectate. De asemenea, municipalitatea a demarat o anchetă socială, conform legii, pentru a identifica în mod concret şi eficient nevoile sinistraţilor, în aşa fel încât să fie stabilite cu precizie ajutoarele care pot fi acordate. Deocamdată, ieri, locatarilor li s-a asigurat o masă dimineaţa şi o masă caldă la prânz. În momentul în care specialiştii ISC vor considera că este posibil, va fi asigurat accesul locatarilor în bloc pentru a-şi recupera bunurile de valoare. „În aceste momente se desfăşoară ancheta. Procurorul de serviciu împreună cu ISU Iaşi, ISC şi cu cei de la Criminalistică vor stabili cauzele producerii deflagraţiei. După finalizarea anchetei privind cauzele deflagraţiei, va fi dispusă şi expertizarea tehnică a imobilului“, a declarat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

E.ON a oferit 10 apartamente şi bani pentru sinistraţi

Potrivit viceprimarului, la 10 minute de la producerea deflagraţiei a ajuns la faţa locului şi a dispus luarea primelor măsuri. „Toate deciziile le-am luat la faţa locului, unde erau prezenţi toţi factorii de decizie în astfel de situaţie. Am sunat la un liceu, unde ne-au fost puse la dispoziţie 10 camere în internatul propriu şi am dispus ca două microbuze să fie trimise la blocul în care a avut loc explozia şi la spital, pentru a fi puse la dispoziţia locatarilor. După decongestionarea zonei, am sigilat blocul şi nu am mai permis nimănui să intre, dat fiind precedentul de la Sihghetul Marmaţiei, unde, într-un caz similar, a urmat o a doua explozie, care a dus la pierderi de vieţi omeneşti din rândul salvatorilor”, a declarat Gabriel Harabagiu.

După primele verificări, s-a constatat că acumularea de gaze care a dus la producerea deflagraţiei s-a produs în subsolul blocului, lucru destul de ciudat, în condiţiile în care în imobil nu exista centrală de gaz de scară, toţi locatari având centrale de apartament. În respectivul bloc sunt 16 apartamente din care doar 10 erau locuite, ceilalţi proprietari fiind plecaţi în străinătate. „O comisie constituită la nivelul Direcţiei de Asistenţă Comunitară a propus alocarea către sinistraţi a unei sume de minimum 3.000 de lei, iar E.ON Gaz a anunţat că le va da locatarilor un ajutor de câte 3.000 de lei şi 10 apartamente pe care le-au închiriat de la o agenţie imobiliară. Dintre cele 16 apartamente, doar două aveau asigurare CASCO”, a mai spus viceprimarul.

În momentul producerii deflagraţiei, primarul Mihai Chirica se afla în concediu, la Cheile Grădiştei.

După efectuarea controlului şi prelevarea probelor specifice de către serviciul criminalistic, forţele de intervenţie din cadrul I.S.U.J Iaşi şi ale serviciilor de intervenţie din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi vor începe aplicarea de siguranţă minimale pentru protecţia structurii de rezistenţă a imobilului şi prevenirea unui eventual colaps structural, precum şi dezafectarea elementelor nestructurale instabile cu risc maxim de prăbuşire. În urma notei de constatare încheiate ieri, 3 august 2016, de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, Inspectoratul Regional în Construcţii Nord – Est şi Inspectoratul Judeţean în Construcţii Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi va proceda de urgenţă la semnalizarea vizibilă pe timp de zi şi de noapte şi interzicerea circulaţiei pietonale în zona perimetrală a clădirii şi va emite Autorizaţia de construire în regim de urgenţă pentru efectuarea lucrărilor de sprijiniri, demolări parţiale, consolidări.

Alte ajutoare pentru familiile afectate

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a solicitat demararea procedurilor privind acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile afectate de explozie. „Am fost acolo pe întreaga perioadă a intervenţiilor, pentru a putea dispune, la nevoie, suplimentarea resurselor mobilizate pentru salvarea persoanelor afectate de explozie. Există o anchetă în curs care, sper eu, va stabili cât de repede posibil ce s-a întâmplat acolo. Ne vom implica în procesul de ajutorare a familiilor care locuiau în acel bloc. Am luat deja legătura cu Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi pentru a fi demarate anchetele în urma cărora se va stabili dacă se pot acorda ajutoare de urgenţă”, a declarat prefectul Marian Grigoraş, transmiţând totodată condoleanţe familiei îndoliate.

Constituirea Comitetului pentru situaţii de urgenţă ar fi îngreunat procesul de intervenţie, este de părere Grigoraş. „Consider că o constituire a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă ar fi însemnat să îi iau de la datorie pe acei oameni care au fost implicaţi în misiunea de intervenţie din seara incendiului. Cei care fac parte din componenţa comitetului au fost la faţa locului, împreună cu mine. Acum aşteptăm rezultatul unei anchete penale, în funcţie de care vom lua o serie de măsuri”, a mai spus prefectul de Iaşi.

Cine au fost victimele

 

Victor Bulacovschi a fost prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi (UTI) în perioada 2000-2004, fost profesor şi decan al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din cadrul instituţiei. Mentor pentru mii de tineri, de numele său se leagă o bogată activitate didactică şi academică, fiind un cunoscut autor de carte. Şi-a început activitatea ca asistent al reputatului academician Cristofor Simionscu, apoi a parcurs toate etapele pregătirii şi dezvoltării ca şi cadru universitar. Soţia sa a fost un apreciat cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”. „A fost primul om pe care l-am cunoscut, ca studentă la Facultatea de Chimie. Mi-a dat o încredere enormă, la fel ca şi tuturor colegilor noştri. A fost un om deosebit”, a spus Gabriela Dima, fostă absolventă a UTI. Ciprian NEDELCU, Roxana NĂSTASĂ, Nelu PĂUNESCU, Maura ANGHEL, Andrei DASCĂLU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei