Mica Unire, „celebrată” la Iaşi cu marşuri neautorizate şi multă cerneală!

1unire piata
1unirea cerneala
1unire coroane
1unire 3 ierarhi

Dimensiune font:

| 25-01-2022 00:00

În comparaţie cu alţi ani – şi aceasta pe considerente sanitare – autorităţile locale au mutat manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor la interior. Primarul şi şeful CJ Iaşi, alături de oficiali guvernamentali sau prezidenţiali, au fost prezenţi la un Te Deum la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza din Mănăstirea Trei Ierarhi, lăsându-i astfel pe activiştii pro-autostradă şi pe simpatizanţii AUR deghizaţi în unioniştii” să se desfăşoare după bunul lor plac pe porţiunea cuprinsă între Palatul Culturii şi Piaţa Unirii. George Simion a ignorat deciziile edililor şi a organizat un  marş neautorizat, urmat de o manifestare în Piaţa Unirii din care nu au lipsit momentele artistice şi incidentele, liderul AUR fiind împroşcat cu cerneală de un alt bărbat. Nu se ştie dacă atacatorul a fost pus sau nu să recurgă la un asemenea gest, sigur fiind doar faptul că, şi prin acest incident, liderii AUR au punctat decisiv la capitolul  imagine.

Iaşul a avut parte, ieri, de două celebrări ale Micii Uniri. Una organizată de autorităţile locale şi care a ţinut cont de contextul epidemiologic actual şi alta gândită de actori politici sau reprezentanţi de ONG-uri, cu scopul nedeclarat de a acumula capital electoral sau de a pune presiune pe decidenţi. Primarul, preşedintele Consiliului Judeţean şi prefectul judeţului au venit încă de la ora 8.00 în Piaţa Unirii pentru a depune coroane de flori la statuia lui Cuza, înainte de a participa la evenimentele din interiorul Mănăstirii Trei Ierarhi, care, aşa cum s-a anunţat iniţial, au înlocuit tradiţionala manifestare din Piaţa Unirii. Săvârşim o scurtă slujbă de pomenire pentru făuritorii Unirii din ianuarie 1859. Omul cel mai important al acelor vremuri, voievodul Alexandru Ioan Cuza, odihneşte în rămăşiţele sale pământene aici, în mănăstirea Trei Ierarhi. Lângă mormântul său se află mormântul lui Vasile Lupu şi al voievodului Dimitrie Cantemir. Găsim în biografia lor elemente legate de năzuinţa românilor din cele trei Principate. În 1639 domnitorul Vasile Lupu emitea un document parafat cu o stemă care cuprindea stemele Valahiei şi ale Moldovei. Stema lui Vasile Lupu a fost preluată imediat după Unire de cancelariile Principatelor Unite. Puţin mai târziu, Dimitrie Cantemir alcătuia lucrarea Hrisovul vechimii moldovlahilor, în care arată apartenenţa la aceeaşi a românilor din cele trei provincii aşezate pe locul vechii Dacii. Alexandru Ioan Cuza a întruchipat în sine şi într-o formă nevăzută năzuinţei românilor de a avea o ţară, un domn, un corp legiuitor, un domn care s-a luptat după realizarea Unirii pentru menţinerea acesteia. Puterile garante au dorit o altă formă de unire, românii, prin bărbaţii de seamă, au adâncit acea formă, i-au dat o altă consistenţă, şi au pus marile puteri ale lumii în faţa faptului împlinit. Aceste mari puteri au recunoscut în cele din urmă voinţa românilor de a avea un singur domn, de a avea o singură capitală, de a avea un singur corp legiuitor şi o singură Biserică Ortodoxă”, a spus ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cadrul unei slujbe religioase urmate de depuneri de coroane şi la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflat în incinta bisericii Trei Ierarhi. „Este foarte bine că ne amintim de această zi și nu o tratăm cu indiferență, dar trăim într-un stat de drept și trebuie să ne manifestăm ca atare. Dorința noastră este de a împlini dorințele tuturor românilor și tuturor ieșenilor, implicit, dar într-un cadru de legalitate care ne este permis. Vrem să depunem coroană de flori, vrem să facem hore și noi ca toate lucrurile să fie ca înainte, dar le vom face după trecerea pandemiei”, a declarat, la rândul său, primarul Mihai Chirica. La evenimentul de la Mănăstirea Trei Ierarhi au mai participat secretarul de stat Bogdan Balanişcu, generalul (r) Mircea Chelaru şi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor

Orban n-a ratat nici anul acesta venirea la Iaşi

La mormântul lui Cuza de la Biserica Trei Ierarhi a venit şi fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban. El a fost întâmpinat de simpatizanţi cu flori, colaci şi sare, ajungând la Trei Ierahi alături de deputatul Alexandru Kocsis. Nu este prima dată când vin la Iaşi în această zi deosebită. De ani buni vin aproape în fiecare an pe 24 ianuarie. E o mare sărbătoare a românilor, pe care o onorez deşi ştiu că pe 24 ianuarie a fost votat Alexandru Ioan Cuza în Adunarea Ad-Hoc de la Bucureşti. Totuşi onorăm Iaşul şi faptul că această Unire a fost posibilă”, a spus fostul premier.

Oameni liberi versus oameni cu stăpâni

În acest timp, cei de la AUR au ignorat şi călcat în picioare deciziile autorităţilor ieşene privind interzicerea oricăror manifestări publice din cauza ratei mari de infectări cu nopua tulpină. Veniţi cu maşinile personale, aduşi cu microbuzele sau cu autocarele până în Piaţa Palatului, aproape o mie de simpatizanţi sau membri AUR s-au adunat în faţa statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare. Printre ei s-a aflat şi liderul AUR, George Simion. Este o mare dezamăgire pentru mine domnul primar, dar avem o atitudine civilizată. Ne-am strâns mâna. Dacă el nu vrea să facem Ziua Națională, noi vrem. El are stăpân, noi suntem oameni liberi. El îl are stăpân pe Iohannis, pe Arafat, pe domnul Muraru. Trebuie să rămânem oameni liberi. Eu acum sunt perfect conștient că încalc legea. Dar legea e proastă. Și pentru asta am depus o modificare. Și vă mai zic, un ordin de ministru nu poate să fie mai mare decât o lege, cum e legea care declară 24 ianuarie  Zi Națională”, a spus George Simion.

Spectacol artistic fără nume mari, dar gratuit

După jumătate de oră de stat în Piaţa Palatului, cei de la AUR au plecat în marş spre Piaţa Unirii scandând lozinci. „Atenţie, nu este marşul AUR, este marşul unioniştilor”, a ţinut să precizeze Simion. Afirmaţie greu de crezut atât timp cât mare parte dintre cei care l-au însoţit pe liderul AUR au renunţat la măşti şi la măsuri de protecţie, înghesuindu-se pentru a menţine compact grupul şi pentru a da impresia unei prezenţe numeroase. „Uitaţi-vă în spatele meu. Sunt mii de oameni, prin urmare să nu scrieţi că la marş au fost prezente câteva sute”, i-a sfătuit Simion pe jurnaliştii care au însoţit alaiul.

Odată ajunşi în Piaţa Unirii, unioniştii au asistat la un nou discurs marca Simion. Suntem astăzi aici pentru că este dreptul nostru să fim aici. Noi suntem reprezentanţii poporului român. Autorităţile au încercat să împiedice sonorizarea. Ruşine să le fie! Ei dau mii de euro pe spectacole şi artificii. Noi facem fără niciun leu”, a spus Simion. Au urmat apoi momente artistice din partea unor interpreţi care au prestat, aşa cum a spus liderul AUR, pro-bono, iar ieşenii dornici de distracţie s-au prins în mici hore.

Chiar şi mânjit cu cerneală, Simion este milostiv!

Singurul moment care ne-a amintit de 24 Ianuarie 2021 (când primarul Iaşului a fost stropit cu iaurt de un cetăţean nemulţumit) a avut loc la scurt timp după ce liderul AUR s-a prins în hora din Piaţa Unirii. Un individ cu glugă ci mască s-a apropiat de Simion, căruia i-a aruncat în faţă un recipient cu cerneală. Incidentul nu a trecut neobservat chiar dacă victima a încercat să minimalizeze situaţia. Nu sunt om care se teme. Sunt om care se teme decât de bunul Dumnezeu. E sărbătoare naţională. Nu ştiu dacă i-a trimis cineva sau nu. De ce să mă spăl de cerneală? Nu sunt politician cu mască. Ne temem doar de bunul Dumnezeu. Dacă a  aruncat cineva cu cerneală. Ăsta nu e motiv să ne strice bucuria și sărbătoarea. Să stropească. Nu e nicio problemă, dar să țină minte cine a condus timp de 32 de ani. Eu nu mă supăr. Rog poliția să nu-l amendeze pe individ, oricine ar fi”, a spus George Simion. Acesta a declara presei că nu va depune plângere pe numele celui care care ia aruncat cu cerneală în față. Nu voi face plângere. E o sărbătoare națională. Dacă așa a considerat el să faci, noi îl iubim și îi iubim pe toți românii indiferent de apartenența politică”, a mai spus liderul AUR.

Înscenare sau atac? 

Deocamdată nu se ştie dacă atacatorul a fost pus sau nu de cineva să recurgă la acest gest sau este vorba de o înscenare pentru ca liderii AUR să acumuleze capital de imagine din rândul populaţiei ieşene ,dar şi din întreaga ţară. Cert este că atât bărbatul care a aruncat cu cerneală cât şi soţia sa au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Poliţie. 

În jurul orei 10.25, asupra uneia dintre participanții prezenți în Piața Unirii din Iași, la o manifestare publică nedeclarată, a fost aruncată o substanță lichidă de culoare albastră. În acest caz, două persoane au fost identificate și extrase din mulțime de către Poliția Locală a Municipiului Iaşi şi au fost preluaţi de Secţia 3 Poliţie a Municipiului”, a spus Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Jandameriei Iaşi. Ulterior, bărbatul care i-a aruncat cu cerneală în față copreședintelui AUR s-a ales cu dosar penal. Bărbatul bănuit că ar fi aruncat cu substanţă lichidă de culoare albastră asupra altei persoane a fost condus la sediul poliţiei pentru verificări, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi luării măsurilor legale ce se impun”, au declarat reprezentanţii IPJ Iaşi.

Activiștii pro-autostradă nu cred în coincidențe 

Reprezentanţii societății civile din Iași nu exclud posibilitatea ca incidentul care a avut loc la 163 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri, să fi fost o înscenare pusa la cale chiar de liderul AUR, George Simion din dorința de a se auto-victimiza. Președintele Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM), istoricul Dorin Dobrincu, a relatat că unii dintre reprezentanții AUR prezenți în Piața Unirii ar fi încercat să-i provoace pe reprezentanții societății civile. Aceștia îl acuză pe Simion și oamenii săi de partid că au venit în Piața Unirii din Iași din dorința de a confisca din însemnătatea zilei de 24 ianuarie. „Şi noi am fost prezenţi în piaţă astăzi, dar am avut mesaje pro-dezvoltare şi pro-Europa. Cei de la AUR au venit la noi şi au incercat mereu să ne provoace. Am asistat la discursuri găunoase din partea lor, exact ca la Cenaclul Flacăra de pe timpuri. Au avut mesaje naţionaliste. Ei încearcă să canalizeze nemulţumirile justificate care există în societate, a afirmat Dorin Dobrincu. El nu exclude ca incidentul cu cerneala aruncată pe obrazul lui George Simion să fie o înscenare. Aceeaşi convingere o are şi preşedintele asociaţiei Împreună pentru A8, Ionel Apostol. Este o înscenare. Eu aşa cred. Omul şi-a dorit victimizarea. Se vede cum a venit acel tânăr din spate şi l-a stropit, iar Simion n-a schiţat niciun gest. E doar pentru naivi chestia că ar fi fost o acţiune neplanificată, a spus Ionel Apostol.

Jandarmii au asistat pasivi la o provocare continuă marca AUR

Dincolo de faptul că majoritatea celor prezenţi în Piaţa Unirii au părut a se distra, ignorarea regulilor privind distanţarea sau purtarea de măşti de protecţie sanitară ridică semne de întrebare referitoare la apatia forţelor de ordine. Cu atâît mai mult cu cât primarul Iaşului a spus că nu a eliberat nicio autorizaţie pentru organizarea de astfel de manifestări ale celor de la AUR. Nu au fost autorizate. Desigur, ele contravin din punct de vedere al modului în care au fost organizate. Existau şi modalităţi de organizare autorizată, dacă s-ar fi dorit. Practic nu s-a încercat absolut deloc respectarea legislaţiei. Nu discutăm despre AUR, ci despre reprezentanţi ai Parlamentului României, cei care sunt principalele personalităţi care trebuie să respecte legea. Sunt încălcări grave ale statului de drept. Cred că este bine să se intervină. Noi nu putem aplica sancţiuni. Nerespectarea normelor de conduită care se impun în timpul pandemiei şi sancţiunilor care se impun în astfel de cazuri revin MAI. De la începutul declaraţiilor şi până în prezent nu a existat nicio intenţie a celor de la AUR să respecte legile în vigoare. Dimpotrivă, a fost o provocare continuă de tipul Noi facem ce vrem, voi ce-o să ne faceţi? Noi facem cum gândim, voi ce-o să faceţi împotriva noastră. E ca un fel de provocare a statului de drept împotriva normelor care coordonează acest stat în România actuală”, a spus Mihai Chirica.

Edilul-şef a mai precizat că, în astfel de cazuri, are mâinile legate. Statul de drept funcţionează prin instituţii. Primăriile sunt instituţii de administraţie publică. Respectarea normelor cade în sarcina altor instituţii, în speţă aceasta, către Ministerul de Interne. Nu avem calitatea de a sancţiona un marş sau o adunare publică neautorizată, a spus primarul Chirica.  

Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei