Micii cu Salmonella pot fi reintroduşi pe piaţă
Dimensiune font:
* în urma analizelor s-a ajuns la concluzia că stereotipurile de Salmonella din carnea de mici nu sunt patogene * pasta se va întoarce la producătorul din Piatra Neamţ cu condiţia să fie preparată la o temperatură de peste 60 de grade
Scandalul apărut recent legat de carnea de mici retrasă din câteva supermarketuri a fost stins de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Potrivit şefului instituţiei, Vladimir Mănăstireanu, analizele de laborator au arătat că stereotipurile de Salmonella depistate în pasta de mici cu carne de pasăre nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică. Mai mult, pasta din depozitul Kaufland de la Ploieşti se va întoarce la producător, o firmă din Piatra Neamţ, cu condiţia să fie preparată termic la o temperatură de peste 60 de grade Celsius. Aceasta este condiţia ca produsul să apară din nou la raft.
Peste 840 de kilograme de pastă au fost retrase
Alerta a fost dată pe 30 mai, când în depozitul zonal de la Ploieşti au fost găsite 840 de kilograme de pastă de mici „Delicia”, preparată din carne de pasăre, producătorul fiind o societate din Piatra Neamţ. La scurt timp au fost retrase multe caserole aflate în supermarketuri din Piatra Neamţ, Fălticeni, Rădăuţi, Bacău şi Ploieşti. Într-o primă etapă au fost retrase 205 kilograme aflate pe stoc în Prahova, apoi restul cantităţii aflate în magazine din multe oraşe din ţară. Inspectorii veterinari din Neamţ, Suceava şi Prahova au început o anchetă şi au trimis probe la laboratoarele de la Bucureşti, unde rezultatele au demonstrat că produsul poate fi consumat de către populaţie.
Fabricantul nu este vinovat
Potrivit şefului ANSVSA, au fost făcute verificări şi la unitatea de procesare din judeţul Neamţ care au arătat că materia primă nu provenea din România, ci din Germania. Operatorul economic a informat furnizorul, iar restul de materie primă existentă în stoc a fost dirijat spre procesare termică, conform procedurii aplicabile în cazul depistării tulpinilor nepatogene de Salmonella spp în alimente. Şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Neamţ s-a autosesizat şi a descins în supermarketurile din judeţ, verificând tot ceea ce înseamnă lanţ comercial de la producător la agenţi economici.
Ingrid Ciofoaia. Irina Bucşinescu
„Cantitatea de 14 kg de carne de mici retrasă oficial de la comercializare conform procedurilor până la sosirea buletinului de analiză va fi returnată la producător, unde va fi supusă unui tratament termic sub supraveghere sanitar veterinară” - dr. Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamţ
În urma verificărilor au fost retrase de la comercializare 14 kg din produsul carne de mici suspectă de Salmonella, din două supermarketuri din Piatra Neamţ, respectiv Roman. De asemenea, de la Kaufland Fălticeni s-au retras 25 de caserole cu pastă de mici „Delicia” de câte 1 kilogram fiecare, iar la Rădăuţi au fost găsite alte 9 caserole.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau