chirica  mihai  2517_n

Dimensiune font:

MIHAI CHIRICA Conferință de presă 06 12 2019 Situatia de la CET Iasi

| 06-12-2019 18:33

 Deputatul PNL Marius Bodea sustine ca, printr-o decizie definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Primaria Iasi a pierdut proprietatea asupra CET Iasi, precizand ca situatia este critica, intrucat orasul ramane fara sistem de termoficare. In replica, primarul Mihai Chirica afirma ca nu este cazul "sa panicam lumea" si i-a indemnat pe ieseni sa-si vada de sarbatori.

Liderul filialei municipale Iasi a PNL, deputatul Marius Bodea, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis o sentinta "naucitoare" pentru Iasi, joi seara, el afirmand ca Primaria a pierdut definitiv proprietatea asupra centralelor electrice de termoficare ale orasului.

"Administratia PSD a ultimilor 15 ani, ai carei lideri au fost domnii Nichita si Chirica, a lasat Iasiul fara termoficare. Orasul a pierdut definitiv proprietatea centralelor electrice de termoficare, adica CET1 si CET2. Este finalul unui litigiu care a fost ascuns de ochii iesenilor.

Inalta Curte a decis definitiv, fara nicio alta cale de atac, ca Iasiul nu mai are centrale de termoficare si nici retea de distributie. Ele apartin lichidatorului judiciar care trebuie sa le valorifice pe piata pentru a plati creditorii", a declarat deputatul liberal Marius Bodea.

El a amintit ca in anul 2012 CET Iasi a intrat in faliment, acumuland datorii de sute de milioane de lei, dar Primaria a continuat sa utilizeze activele centralei.

"Datoriile CET SA sunt de 600 milioane de lei, din care s-au evaluat bunuri ce pot fi valorificate de 200 milioane de lei. Aceste bunuri sunt instalatii si cladiri din interiorul CET 1 si CET 2. Primaria a pierdut patrimoniul CET prin decizia ICCJ in luna martie 2019. A incercat o procedura de revizuire a sentintei, dar aseara (joi seara - n.r.), aceasta a fost respinsa definitiv. Lichidatorul CET poate incepe vanzarea patrimoniului", a spus deputatul PNL Marius Bodea.

Liberalul a mai afirmat ca societatea Veolia, careia i s-a concesionat sistemul de termoficare din Iasi, poate cere de asemenea despagubiri de la Primaria Iasi, pentru ca in contractul de delegare, incheiat pe 20 de ani, i s-a garantat punerea la dispozitie a echipamentelor pentru producerea de servicii termice.

Totodata, deputatul Marius Bodea a atras atentia ca 25.000 de apartamente, zeci de institutii publice, scoli si spitale nu mai au, din acest moment, furnizor de termoficare.

"Ma asteptam sincer ca domnul primar Chirica sa anunte la prima ora situatia critica in care ne aflam. Bine ca iesenii sunt protejati de o lege care interzice executari ale furnizorilor de agent termic in perioada sezonului rece.

Am informat inclusiv Guvernul si voi tine permanent legatura cu Executivul pentru a ma asigura ca niciun iesean nu se va spala la lighean, ca nicio scoala si niciun spital nu vor ramane fara apa calda si caldura in plina iarna", a spus deputatul liberal.

De asemenea, Marius Bodea a criticat faptul ca primarul Mihai Chirica nu a gandit nicio masura alternativa pentru situatia in care s-a ajuns dupa decizia definitiva a instantei.

"Marele repros pe care il aduc administratiei actuale este ca nu a pregatit niciun plan B. A ascuns pericolul sub pres si nu i-a pasat, nu a pregatit un plan cu sumele necesare si cu termene clare", a spus deputatul PNL Marius Bodea.

In replica, primarul Iasiului, Mihai Chirica, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca nu este cazul "sa panicam lumea" si ca iesenii vor avea in continuare apa calda si caldura.

"Iasiul are si va avea in continuare sistem de termoficare. Nu suntem in situatia Bucurestiului. Nu mor caii cand vor cainii si nu cedam presiunilor. CET a falimentat in 2012. S-au acumulat datorii prin greseli guvernamentale si locale, iar timp de un an agentul termic a fost furnizat prin Directia Tehnica a Primariei. Falimentul CET a fost cerut de ANAF si de alti creditori", a spus Mihai Chirica.

Primarul Iasiului a precizat ca intre Primarie si CET sunt pe rol mai multe procese, edilul Chirica afirmand ca iesenii nu vor avea de suferit.

"Nu trebuie sa panicam pe nimeni. Daca e o problema, o spun eu, nu altii. Vedeti-va de viata si de sarbatori, noi ne facem treaba. In loc sa avem o stare pozitiva de Mos Nicolae, trebuie sa dam explicatii", a afirmat edilul iesean.

Mihai Chirica nu a precizat daca Primaria va incerca sa aiba o discutie cu lichidatorul CET Iasi pentru a ajunge la o solutie privind recuperarea bunurilor centralei care risca sa fie scoase la vanzare.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

CELE MAI NOI PROIECTE IMOBILIARE DIN IASI  19  01  .2020
19/01/2020 07:05

        80% dintre dezvoltatorii imobiliari din judetul Iasi sunt deja partenerii nostri. Pentru o ofertă personalizată de promovare a proiectului imobiliar, vă rugăm să ne&nb ...

Organele unui copil ieșean de 10 ani vor salva vieți în trei țări europene!
18/01/2020 22:34

La Spitalul de Neurochirurgie se face o prelevare de organe de la un donator aflat moarte cerebrală. Familia acestuia a decis să treacă peste propria durere şi să ofere o nouă şansă la viaţă altor per ...

 Candidatură surpriză la Primăria Iaşi
18/01/2020 19:26

PLUS a decis să vină cu un outsider la Primăria Iaşi. Fostul jurnalist Liviu Iolu a fost desemnat de membrii Consiliului Naţional PLUS să fie candidatul partidului la Primăria Iaşi. La şefia Consiliulu ...

La Sanatoriul TBC Biserica s-au tratat peste 50.000 de bolnavi
18/01/2020 11:30

      După Legea secularizării averilor mănăstireşti din 1863, iniţiată de Alexandru Ioan Cuza, referitoare la trecerea in domeniul statului a proprietăţilor aşezămintelor de cult i ...

Curse aeriene de la Suceava la Viena
18/01/2020 10:29

    Din 3 iulie, Wizz Air va opera curse de la Suceava la Viena, cu două zboruri pe săptămană. Cursele vor fi programate in zilele de luni şi vineri, cu plecare de la ora 18:50 de la Viena şi ...

Locuitorii din Comăneşti, deranjaţi de mizeria din râul Trotuş
18/01/2020 09:27

      Sute de locuitori ai cartierului Vermeşti din oraşul Comăneşti (Bacău), aflat in apropierea staţiei de epurare, se plang că zilnic sunt obligaţi să suporte mirosuri pestilenţia ...

Măsuri de combatere a gripei aviare
18/01/2020 09:23

    Un caz de gripă aviară apărut in Maramureş a pus in alertă autorităţile din Botoşani. „Odată cu apariţia acestui focar la nivelul judeţului s-au luat cateva măsuri insemnand ...

Dealeri de droguri arestaţi
18/01/2020 08:45

    Poliţiştii Antidrog şi procurorii DIICOT Suceava au descins la locuinţa unor dealeri de droguri din Suceava. Dosarul era instrumentat din cursul anului trecut şi sub acuzaţia de tentativă ...

 Mistreţii din Neamţ vor fi vânaţi
18/01/2020 08:25

      După confirmarea a două focare de pestă porcină africană in judeţul Bacău (in fondul de vanătoare 29 Odobeşti şi 41 Trebeş), mistreţii din două fonduri de vanătoare vor fi ...