Ministru Sănătăţii promite, de la Iași, condiţii demne pentru pacienţi şi cadre medicale

1ministru1

Dimensiune font:

| 15-12-2019 18:01

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, s-a simţit la Iaşi exact ca în anii studenţiei. Dând dovadă de un umor fin, ministrul Costache, fost absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”, a declarat că vizitele prin spitalele din Iaşi i-au reamintit de anii studenţiei, mai ales când a văzut că sobele din secolul XVIII încă mai există la Spitalul „Sf. Spiridon”, iar la Socola e beznă totală pe aleile care nu prea există. Nici la Spitalul de Pneumoftiziologie lucrurile nu au stat prea bine.

La Spitalul de Pneumoftiziologie au primit şi sunt în curs să primească aparatură de generaţie nouă. În schimb, lasă mult de dorit condiţiile în care sunt primiţi pacienţii. Am revăzut cu emoţie saloane care nu s-au mai schimbat din timpul studenţiei mele şi de când am trecut pe acolo, ca tânăr rezident. Mi-aş dori să fiu atât de tânăr încât perioada asta să fi fost scurtă. Din păcate, este un interval mare de timp în care nu s-a schimbat nimic acolo. Vom găsi rapid soluţii”, a spus ministrul Victor Costache.

Ministrul a vizitat şi Spitalul „Sf Spiridon”, unde există chiar unele clinici aduse la standarde europene. „În unele zone mi-am regăsit cu emoţie anii studenţiei. Spre exemplu, în Clinica a III-a Medicală, timpul a rămas în loc. Am revăzut frumoasele sobe din secolul XVIII. Din păcate, şi saloanele au rămas la fel. Este mult de lucru şi acolo”, a spus ministrul Victor Costache.

Degeaba avem aparatură, sigur, nici aparatura nu e suficientă, dacă pacienţii nu sunt primiţi în condiţii decente şi dacă medicii, asistentele şi tot corpul medical nu lucrează în condiţii demne”

Acesta a evitat să ofere răspunsuri concrete în ceea ce priveşte Spitalul Socola. Dând dovadă de diplomaţie, ministrul a spus că trebuie lucrat în primul rând la îmbunătăţirea locurilor unde sunt cazaţi pacienţii”. „Acolo nu putem da vina pe investiţii, dar este vorba doar de condiţii hoteliere decente, de a asigura condiţii normale pacienţilor. Nu s-au realizat nici măcar axele rutiere acolo, nici lumini nu sunt. Vom vedea cum vom putea corecta acele probleme. De aceea, l-am avut lângă noi şi pe şeful Corpului de Control. Politica noastră va fi o politică a dialogului, a investiţiilor, dar va fi şi o politică fermă, unde nu vom accepta derapajele de nicio culoare politică, deoarece în sănătate nu trebuie să existe culoare politică, trebuie să existe doar interesul pacientului şi al realizării unui act medical de calitate”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ulterior, ministrul a nuanţat puţin declaraţia, spunând că „degeaba avem aparatură, sigur, nici aparatura nu e suficientă, dacă pacienţii nu sunt primiţi în condiţii decente şi dacă medicii, asistentele şi tot corpul medical nu lucrează în condiţii demne”. El a lăsat să se înţeleagă că în viitorul apropiat vor fi schimbări la acest spital.

Despre schimbări, dar în bine, a vorbit şi la Institutul de Boli Cardiovasculare, care, la doi ani de la izbucnirea incendiului, încă nu funcţionează la parametri necesari. Acest lucru se va întâmpla însă la jumătatea anului viitor, după cum a dat asigurări ministrul Costache.Acest lucru se va întâmpla în iunie şi va permite reluarea activităţii la parametri normali a acestui centru, care este foarte important pentru populaţia din Moldova. Vorbim, practic, de singurul centru de boli cardiovasculare care funcţionează în Moldova”, a spus ministrul Sănătăţii.

Am identificat rapid o soluţie pentru a livra Institutului un aparat de radioterapie. De asta am venit aici cu reprezentantul Băncii Mondiale. Îl va primi rapid, până în prima jumătate a anului. E atât de necesar pacienţilor din Moldova... Să ştiţi că susţinem şi proiectele inovatoare de acolo”

Ministrul s-a arătat mulţumit şi de Institutul Regional de Oncologie, pentru care şi-a arătat susţinerea deplină. „Hai să recunoaştem că Institutul de Oncologie este singurul spital construit în România în ultimii 30 de ani. Acolo am foşti colegi, foşti profesori cu care dialogăm direct, aşa că am identificat rapid o soluţie pentru a livra Institutului un aparat de radioterapie. De asta am venit aici cu reprezentantul Băncii Mondiale. Îl va primi rapid, până în prima jumătate a anului. E atât de necesar pacienţilor din Moldova... Să ştiţi că susţinem şi proiectele inovatoare de acolo. Ştiu cadrele didactice, ele vor avea acces la noile programe de screening şi vom construi altele noi, cum ar fi, de exemplu, un program de screening pulmonar, care lipseşte. Va trebui să rezolvăm şi această problemă, a spus ministrul Sănătăţii.

Asta a fost drama generaţiei noastre de medici, inclusiv a mea. Cred că am învăţat de pe patru seturi de cărţi şi materii în timpul facultăţii, licenţei, rezidenţiatului. Nu mai spun de examenul de specialitate”

Ministrul Victor Costache a declarat presei din Iaşi că se poartă discuţii privind actualizarea bibliografiei pentru examenul de rezidenţiat, astfel încât să fie o materie unică. Acesta a iniţiat un dialog cu rectorii universităţilor de medicină din ţară pe această temă. Victor Costache vrea să folosească subiecte din marile manuale internaţionale care au fost traduse şi în română.Am iniţiat un dialog cu rectorii. Suntem cu toţii de acord că este mult loc de mai bine. Propunerea noastră este că în perioada care va urma, nu pot să vă spun dacă va fi de la anul, dar cu siguranţă va fi implementată această materie, să folosim atât în facultăţile şi universităţile de medicină, cât şi pentru examenul de rezidenţiat, o materie unică. Propunerea noastră este să folosim marile cărţi internaţionale, care sunt traduse, iar ediţiile sunt actualizate în română - de exemplu, să folosim Harrison (manualul de medicină – n.r.), Bramwell (tratatul de medicină – n.r.), Schwartz pentru chirurgie. De asemenea, mai există şi cărţile care sunt publicate de profesorii noştri, care pot fi surse bibliografice suplimentare. Unele pot merge chiar mai în detaliu decât Harrison sau Schwartz, pe un anumit domeniu. Este important să fim predictibili, să avem la nivelul ţării o materie uniformă, pe care studenţii să o ştie de pe băncile şcolii, s-o înveţe la examenul de licenţă, la rezidenţiat. Să nu schimbăm trei rânduri de cursuri. Asta a fost drama generaţiei noastre de medici, inclusiv a mea. Cred că am învăţat de pe patru seturi de cărţi şi materii în timpul facultăţii, licenţei, rezidenţiatului. Nu mai spun de examenul de specialitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei