Motivare în dosarul „Amanta”! Ce spun judecătorii despre fostul primar al Iașului! Gheorghe Nichita, acuzat că s-a folosit de putere pentru a-i determina pe polițiștii locali să îi spion

puscarie  -465x390

Dimensiune font:

| 20-02-2021 14:20

Magistrații din cadrul Tribunalului Iași au dat publicității motivarea din dosarul intitulat generic „Amanta”. În cadrul dosarului, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare. Acuzațiile aduse la adresa fostului edil în acest caz au fost cele de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată


Motivarea   sentinței emisă în dosarul „Amanta”! Magistrații au arătat de ce s-a ajuns la condamnarea fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dat publicității motivarea deciziei luate în cazul lui Gheorghe Nichita.
Amintim că, pe 29 septembrie 2020, fostul primar al Iașului a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 5 ani și 2 luni închisoare, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În același dosar, instanța l-a condamnat pe Liviu Mihai Hliboceanu, fostul șef al Poliției Locale Iași, la pedeapsa rezultantă de 4 ani și 5 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„Instanța obligă inculpații Gheorghe Nichita și Liviu Mihai Hliboceanu, în solidar, să plătească părții civile Poliția Locală a Municipiului Iași suma de 105.239,43 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă inculpatul Liviu Mihai Hliboceanu să plătească părții civile Poliția Locală a Municipiului Iași suma de 74.517,396 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au spus atunci magistrații ieșeni.

Sentința nu este definitivă, aceasta fiind deja contestată.

Motivarea judecătorilor: „Scopul urmărit și realizat a fost obținerea unor foloase necuvenite, nu interesul public!”
În cadrul motivării sentinței din dosarul „Amanta”, judecătorii au vorbit despre gravitatea faptelor comise de inculpați, din postura de funcționari publici.

„Instanța constată că inculpații, în perioada comiterii faptelor reținute prin actul de sesizare, aveau calitatea de funcționari publici. Referitor la atribuțiile lor de serviciu și îndeplinirea acestora în mod defectuos, instanța constată că în acuzație se face trimitere la faptul că aceste atribuții au fost exercitate, cel puțin la nivel teoretic, „prin încălcarea legii”. Instanța reține că un alt aspect important, indispensabil pentru se putea reține existența infracțiunii de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu, îl constituie existența unui prejudiciu, a unei pagube sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, condiție îndeplinită în cauza de față. Concluzionând, probatoriul administrat în cauză expus oferă elemente de fapt credibile, date bazate pe probele menționate, care, coroborate, formează un ansamblu probator ce dovedește pe deplin vinovăția inculpaților în săvârșirea faptelor reținute în sarcina acestora”, au susținut magistrații ieșeni.


Conform acestora, inculpații din dosarul „Amanta” au creat un prejudiciu Poliției Locale Iași.

„Folosirea resurselor materiale, respectiv a autovehiculelor Poliției Locale și carburantul necesar deplasărilor, a resurselor umane, respectiv agenții de Poliție Locală, a fost efectuată fără a respecta principiile legalității, eficienței, eficacității și economiei cheltuirii resurselor, ceea ce constituie o îndeplinire defectuoasă, prin încălcarea dispozițiilor legale incidente, a atribuțiilor directorului general al Poliției Locale a Municipiului Iași de organizare, planificare și conducere a activității structurii pe care o conducea, scopul urmărit și realizat fiind obținerea unor foloase necuvenite, și nu interesul public pe care trebuia să-l deservească instituția în cauză”, au adăugat judecătorii ieșeni.


 „Gheorghe Nichita s-a prevalat de ascendentul pe care funcția și autoritatea sa i le-au oferit!”
Judecătorii au mai afirmat că Gheorghe Nichita s-a folosit de funcție pentru a determina lucrători ai Poliției Locale să încalce legea.

„Primarul are autoritate directă asupra Poliției Locale. Astfel, inculpatul s-a prevalat de ascendentul pe care funcția și autoritatea sa i le-au oferit, în activitatea infracțională a cărei scop a fost atins prin activitatea concertată a primarului (care se comporta ca un vechil pe propria moșie) și a inculpatului director general adjunct / director general al Poliției Locale a Municipiului Iași, care, în fapt, era un executant fidel al ordinelor edilului, în condițiile în care umilit și insultat permanent de acesta”, se arată în motivarea sentinței din dosarul „Amanta”.

În opinia magistraților, acțiunile inculpaților din acest caz au fost destul de grave.

„Raportat la contribuțiile individuale și inițiativa infracțională, cât și la calitatea pe care o aveau inculpații la momentul comiterii faptelor, primar al municipiului Iași, director general adjunct / director general al Poliției Locale, împrejurări ce au constituit un ascendent ierarhic față de unul dintre inculpați și față de polițiștii locali implicați în activități clandestine din dispoziția acestuia din urmă, la instigarea sau cu complicitatea primului, modalitatea în care inculpații au înțeles să ignore în mod repetat atributele funcțiilor exercitate, deturnând specificul rolului acestora legal și acționând discreționar, în vederea satisfacerii unor interese personale, cu încălcarea dispozițiilor legale, evidențiază o gravitate însemnată a infracțiunilor comise, care trebuie să se reflecte în mod corespunzător în durata și modalitatea de executare a pedepselor ce urmează a fi aplicate”, au mai afirmat judecătorii ieșeni.

Ce au spus anchetatorii în dosarul „Amanta”
Amintim că, în dosarul „Amanta”, Gheorghe Nichita este acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Pe lista inculpaților s-a aflat și fostul șef al Serviciului de Urbanism de la Poliția Locală, Ștefan Avârvarei, care a recunoscut faptele și a fost condamnat deja la 2 ani și 2 luni de închisoare, cu suspendare. Alături de Liviu Mihai Hliboceanu, Ștefan Avârvarei a fost acuzat de DNA că, la îndemnul lui Nichita, ar fi determinat mai mulți polițiști locali să o urmărească pe Adina Samson, prin comiterea infracțiunilor, Nichita obținând pentru sine foloase nepatrimoniale.

„În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, în aceeași calitate, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai Hliboceanu și Ștefan Avârvarei, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să efectueze verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informațiile astfel obținute și să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite”, este doar una dintre infracțiunile descrise de DNA în rechizitoriu.

În fapt, fostul edil al Iașului este acuzat că ar fi folosit resurse ale Poliției Locale Iași, pentru a-și urmări amanta, pe Adina Kramer (fostă Samson). Pe de altă parte, amintim că Gheorghe Nichita este încarcerat după ce a fost condamnat definitiv în dosarul „UTI”, pentru mită. 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:42

Polițiști atacați cu furca pentru că au întrerupt audiția nocturnă de manele a unui bărbat din Iași
12/08/2022 20:21

Un bărbat in varstă de 42 de ani din Iasi a fost arestat după ce a sărit cu furca la politistii chemati să intervină deoarece asculta manele la maximum la miezul noptii. Patrula a fost nevoită să trag ...

Radu Botez, fost viceprimar, noul director Ecopiața
12/08/2022 14:16

Fostul viceprimar Radu Botez a fost numit director interimar la una dintre societătile Primăriei. Este vorba despre Ecopiata, companie care administrează pietele agroalimentare. „Sunt 3 luni in care ...

Un ieșean a stabilit un veritabil record de ingeniozitate în ce priveşte... incendierile
12/08/2022 13:59

 Costică Jipa din Boureni, comuna Balş a stabilit un veritabil record de ingeniozitate in ce priveşte incendierile. În noaptea de 11 spre 12 iunie 2022, el şi-a pus in aplicare gandurile de răzb ...

Maşina de spălat le-a venit de hac spărgătorilor din Belceşti
12/08/2022 12:59

Cariera lor de spărgători din locuinţe n-a durat decat trei luni, timp in care au dat patru lovituri. O buclucaşă maşină de spălat a frant elanul lui Paul Ovidiu C. şi Gabriel C. din Belceşti. Planul ...

 Pro Vita Iași organizează ediția a II-a a Festivalului Familiei
12/08/2022 12:45

Pro Vita Iasi anuntă organizarea editiei a II-a a Festivalului Familiei, avand tema „Familia – de la căutare la implinire”. Festivalul Familiei, editia a II-a, va avea loc in perioada 4-1 ...

Pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica
12/08/2022 12:15

Mii de pelerini sunt aşteptaţi şi anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica (jud. Suceava) in zilele de 14 şi 15 august 2022, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebr ...

Casă distrusă de foc, la Botoșani
12/08/2022 10:26

Casa unei bătrane din localitatea Coştiugeni din comuna Albeşti a fost distrusă complet, joi, in urma unui incendiu, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani ...

Gâlceava politicienilor ieșeni blochează investițiile!
12/08/2022 08:59

    Încă de luna trecută, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat au fost finalizate listele cu obiectivele de investiţii ce vor fi finanţ ...

Peste 27.000 de copii din nord-estul țării au rămas singuri acasă!
12/08/2022 08:31

Au crescut singuri, cu fotografiile părintilor ascunse in portofel sau strecurate in ghiozdan, au simtit că au familii doar de sărbători unii, altii nici măcar atunci. Pentru ei cuvintele de „mamă&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei