Motivare în dosarul „Amanta”! Ce spun judecătorii despre fostul primar al Iașului! Gheorghe Nichita, acuzat că s-a folosit de putere pentru a-i determina pe polițiștii locali să îi spion

puscarie  -465x390

Dimensiune font:

| 20-02-2021 14:20

Magistrații din cadrul Tribunalului Iași au dat publicității motivarea din dosarul intitulat generic „Amanta”. În cadrul dosarului, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare. Acuzațiile aduse la adresa fostului edil în acest caz au fost cele de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată


Motivarea   sentinței emisă în dosarul „Amanta”! Magistrații au arătat de ce s-a ajuns la condamnarea fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dat publicității motivarea deciziei luate în cazul lui Gheorghe Nichita.
Amintim că, pe 29 septembrie 2020, fostul primar al Iașului a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 5 ani și 2 luni închisoare, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În același dosar, instanța l-a condamnat pe Liviu Mihai Hliboceanu, fostul șef al Poliției Locale Iași, la pedeapsa rezultantă de 4 ani și 5 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„Instanța obligă inculpații Gheorghe Nichita și Liviu Mihai Hliboceanu, în solidar, să plătească părții civile Poliția Locală a Municipiului Iași suma de 105.239,43 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă inculpatul Liviu Mihai Hliboceanu să plătească părții civile Poliția Locală a Municipiului Iași suma de 74.517,396 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au spus atunci magistrații ieșeni.

Sentința nu este definitivă, aceasta fiind deja contestată.

Motivarea judecătorilor: „Scopul urmărit și realizat a fost obținerea unor foloase necuvenite, nu interesul public!”
În cadrul motivării sentinței din dosarul „Amanta”, judecătorii au vorbit despre gravitatea faptelor comise de inculpați, din postura de funcționari publici.

„Instanța constată că inculpații, în perioada comiterii faptelor reținute prin actul de sesizare, aveau calitatea de funcționari publici. Referitor la atribuțiile lor de serviciu și îndeplinirea acestora în mod defectuos, instanța constată că în acuzație se face trimitere la faptul că aceste atribuții au fost exercitate, cel puțin la nivel teoretic, „prin încălcarea legii”. Instanța reține că un alt aspect important, indispensabil pentru se putea reține existența infracțiunii de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu, îl constituie existența unui prejudiciu, a unei pagube sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, condiție îndeplinită în cauza de față. Concluzionând, probatoriul administrat în cauză expus oferă elemente de fapt credibile, date bazate pe probele menționate, care, coroborate, formează un ansamblu probator ce dovedește pe deplin vinovăția inculpaților în săvârșirea faptelor reținute în sarcina acestora”, au susținut magistrații ieșeni.


Conform acestora, inculpații din dosarul „Amanta” au creat un prejudiciu Poliției Locale Iași.

„Folosirea resurselor materiale, respectiv a autovehiculelor Poliției Locale și carburantul necesar deplasărilor, a resurselor umane, respectiv agenții de Poliție Locală, a fost efectuată fără a respecta principiile legalității, eficienței, eficacității și economiei cheltuirii resurselor, ceea ce constituie o îndeplinire defectuoasă, prin încălcarea dispozițiilor legale incidente, a atribuțiilor directorului general al Poliției Locale a Municipiului Iași de organizare, planificare și conducere a activității structurii pe care o conducea, scopul urmărit și realizat fiind obținerea unor foloase necuvenite, și nu interesul public pe care trebuia să-l deservească instituția în cauză”, au adăugat judecătorii ieșeni.


 „Gheorghe Nichita s-a prevalat de ascendentul pe care funcția și autoritatea sa i le-au oferit!”
Judecătorii au mai afirmat că Gheorghe Nichita s-a folosit de funcție pentru a determina lucrători ai Poliției Locale să încalce legea.

„Primarul are autoritate directă asupra Poliției Locale. Astfel, inculpatul s-a prevalat de ascendentul pe care funcția și autoritatea sa i le-au oferit, în activitatea infracțională a cărei scop a fost atins prin activitatea concertată a primarului (care se comporta ca un vechil pe propria moșie) și a inculpatului director general adjunct / director general al Poliției Locale a Municipiului Iași, care, în fapt, era un executant fidel al ordinelor edilului, în condițiile în care umilit și insultat permanent de acesta”, se arată în motivarea sentinței din dosarul „Amanta”.

În opinia magistraților, acțiunile inculpaților din acest caz au fost destul de grave.

„Raportat la contribuțiile individuale și inițiativa infracțională, cât și la calitatea pe care o aveau inculpații la momentul comiterii faptelor, primar al municipiului Iași, director general adjunct / director general al Poliției Locale, împrejurări ce au constituit un ascendent ierarhic față de unul dintre inculpați și față de polițiștii locali implicați în activități clandestine din dispoziția acestuia din urmă, la instigarea sau cu complicitatea primului, modalitatea în care inculpații au înțeles să ignore în mod repetat atributele funcțiilor exercitate, deturnând specificul rolului acestora legal și acționând discreționar, în vederea satisfacerii unor interese personale, cu încălcarea dispozițiilor legale, evidențiază o gravitate însemnată a infracțiunilor comise, care trebuie să se reflecte în mod corespunzător în durata și modalitatea de executare a pedepselor ce urmează a fi aplicate”, au mai afirmat judecătorii ieșeni.

Ce au spus anchetatorii în dosarul „Amanta”
Amintim că, în dosarul „Amanta”, Gheorghe Nichita este acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Pe lista inculpaților s-a aflat și fostul șef al Serviciului de Urbanism de la Poliția Locală, Ștefan Avârvarei, care a recunoscut faptele și a fost condamnat deja la 2 ani și 2 luni de închisoare, cu suspendare. Alături de Liviu Mihai Hliboceanu, Ștefan Avârvarei a fost acuzat de DNA că, la îndemnul lui Nichita, ar fi determinat mai mulți polițiști locali să o urmărească pe Adina Samson, prin comiterea infracțiunilor, Nichita obținând pentru sine foloase nepatrimoniale.

„În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, în aceeași calitate, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai Hliboceanu și Ștefan Avârvarei, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să efectueze verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informațiile astfel obținute și să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite”, este doar una dintre infracțiunile descrise de DNA în rechizitoriu.

În fapt, fostul edil al Iașului este acuzat că ar fi folosit resurse ale Poliției Locale Iași, pentru a-și urmări amanta, pe Adina Kramer (fostă Samson). Pe de altă parte, amintim că Gheorghe Nichita este încarcerat după ce a fost condamnat definitiv în dosarul „UTI”, pentru mită. 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 „Giselle”, o poveste de dragoste și sacrificiu
25/09/2023 14:23

Iesenii sunt invitati marti, 26 septembrie, să urmărească emotionantul balet „Giselle”, o poveste despre iubire, trădare si spiritul uman neinfrant care transcende chiar si barierele d ...

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, contestă măsura arestului preventiv
25/09/2023 14:04

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, a contestat măsura arestului preventiv dispusă, sambătă, de Tribunalul Vaslui in dosarul in care este acuzat de procurorii anticorupţie de l ...

Carlos Santana, la Ateneul din Iași
25/09/2023 12:20

Spectatorii ieseni sunt invitati să sărbătorească, la cinema, viata unuia dintre cei mai mari artisti ai muzicii, vizionand un eveniment special, in premieră mondială. Filmul CARLOS promite un continut ex ...

Comunicat de presă. Iași, 25 septembrie 2023. Hype Palas: nou concept de divertisment în lumea jocurilor arcade interactive, în premieră în România
25/09/2023 12:06

Comunicat de presă. Iasi, 25 septembrie 2023. Hype Palas: nou concept de divertisment in lumea jocurilor arcade interactive, in premieră in Romania Joacă, distracţie şi aventură, din octombrie, in noua d ...

Doi tâlhari cagulați au jefuit o femeie
25/09/2023 11:29

Doi tineri, de 18 şi, respectiv, 19 ani, au fost arestaţi preventiv pentru "talhărie calificată" şi "lipsire de libertate in mod ilegal", după ce au intrat intr-o locuinţă din locali ...

Primăria pregăteşte noua cale de acces către Aeroport
25/09/2023 08:59

    O nouă stradă va apărea către Aeroportul International Iasi. Soseaua va lega cartierul Tătărasi de viitoarea zonă cargo de la aerogară si va fi destinată in principal traficului greu. V ...

Împrumut de 40 de milioane de euro pentru căldura ieşenilor!
25/09/2023 08:59

Municipalitatea ieşeană speră să iasă cu bine din iarna 2023-2024. Însă efortul financiar va fi unul consistent atat timp cat, potrivit estimărilor, ar fi nevoie de 40 milioane de euro pentru achiz ...

Schimbare majore la ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşului
25/09/2023 08:59

Primăria Municipiul Iasi va organiza in următoarea perioadă cea de-a XXXII–a editie a manifestărilor reunite sub genericul Sărbătorile Iasului. Ca in fiecare an, celebrarea religioasă a Sfintei C ...

Peste 2.000 de viitori medici au intrat, pentru prima dată, în amfiteatrele UMF Iași
25/09/2023 08:16

* rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, le-a adresat un cuvant de „Bun venit” celor mai noi membri ai comunitătii academice: 1.431 de boboci de la liniile de predare in limba romană şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei