1dancu

Dimensiune font:

Municipalitatea nu renunţă la modernizarea drumului spre Dancu!

| 13-09-2019 00:20

* „Guvernanţii ne-au promis suplimentări de fonduri, am investit timp, bani şi resurse umane pentru a scrie proiecte, am organizat şi licitaţiile aferente, pentru ca acum să ni se spună că Guvernul a ajuns la fundul sacului şi nu este în stare să onoreze angajamentul luat”, a declarat primarul Mihai Chirica * acesta a ţinut să precizeze că nu va renunţa la proiectul din zona Dancu, indiferecnt dacă va trebui să facă împrumuturi pentru acest lucru * proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai şi a drumului rutier Iaşi – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II şi achiziţionarea a patru tramvaie

În urma apariţiei în spaţiul public a unor „speculaţii nefondate”, conducerea Primăriei Municipiului Iaşi a făcut o serie de precizări „necesare pentru corecta informare a opiniei publice în ceea ce priveşte proiectul modernizării drumului spre Dancu”.

Astfel, conducerea Primăriei susţine că, în cadrul Programului Operaţional Regional - Axa 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, municipiului Iaşi i-a fost alocată iniţial suma de 58.348.400 euro. Cea mai mare parte a sumei, anume 47.390.570 euro, a fost alocată pentru Axa 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”, restul fondurilor fiind alocate astfel: Axa 4.2 - 5.263.026 euro, Axa 4.3 - 2.473.972 euro, Axa 4.4 - 2.176.395 euro, Axa 4.5 - 1.044.436 euro. Astfel de alocări au fost acordate şi comunicate tuturor municipiilor din ţară, acestea având posibilitatea de a-şi stabili, între anumite limite, priorităţile în funcţie de specificul local.

Un angajament neonorat

Dat fiind gradul foarte mic de absorbţie a fondurilor europene la nivel naţional şi experienţa anterioară pe alte axe de finanţare europeană, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AMPOR), prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), a solicitat municipiilor să întocmească proiecte cu o valoare totală de până la 200% faţă de alocarea iniţială. Angajamentul AMPOR a fost că, din economii făcute în urma licitaţiilor şi prin realocări între axele de finanţare, vor fi făcute suplimentări consistente ale fondurilor europene, astfel încât municipiile să beneficieze de finanţări mai mari faţă de cele iniţiale.

La fel ca alte autorităţi locale, Primăria Municipiului Iaşi s-a conformat şi a redactat proiecte cu o valoare semnificativ mai mare faţă de cea sigură. Astfel, pe Axa 4.1 municipalitatea ieşeană a realizat şi depus pentru evaluare cinci proiecte: „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iaşi – Reorganizarea circulaţiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu” cu o valoare totală de 114,197,308.33 lei (aproximativ 24 de milioane de euro), „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi” cu o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro), „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” cu o valoare totală de 104.022.632 lei (circa 22 milioane de euro), „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând staţii automate de închiriere a bicicletelor – Iaşi VeloCity” cu o valoare de 22.226.523,64 lei (circa 4,7 milioane de euro) şi „Sistem de management al transportului public şi e-ticketing”, cu o valoare de 12.645.900,88 lei (aproape 2,7 milioane de euro), în total aproape 77,5 milioane de euro.

Primăriile, sfătuite să renunţe la unele proiecte, sau să le finanţeze singure

Toate aceste proiecte au fost evaluate, au obţinut punctaje peste limita minimă de 70 de puncte, însă doar în cazul primelor două au fost semnate contractele de finanţare europeană cu ADRNE. Între timp, la aceleaşi recomandări ale AMPOR, prin ADRNE, Primăria Municipiului Iaşi a organizat şi licitaţiile pentru lucrările de infrastructură şi achiziţia de tramvaie prevăzute în primele trei proiecte enumerate, însă procedurile au fost încheiate doar în cazul primelor două.

În ciuda angajamentelor iniţiale şi eforturilor de a redacta proiecte, de a le depune şi de a organiza licitaţiile aferente făcute de Primăria Municipiului Iaşi, la fel ca majoritatea autorităţilor locale din ţară, AMPOR - ADRNE a comunicat recent municipiilor că finanţările disponibile sunt cele iniţiale, 47.390.570 euro în cazul Iaşului pe Axa 4.1, astfel încât primăriile trebuie fie să renunţe la o parte dintre proiectele deja depuse şi evaluate, fie să le finanţeze singure, cu fonduri din bugetele locale.

De altfel, pe 21 august, la sediul ADRNE din Piatra Neamţ a avut loc o şedinţă a conducerii Agenţiei cu primarii celor şase municipii reşedinţă de judeţ din regiune care beneficiază de fonduri prin Axa 4, aceştia convenind atunci să trimită AMPOR o solicitare de aprobare a unei supracontractări pentru Axa 4 din Programul Operaţional Regional care să permită realizarea proiectelor a căror valoare excede alocarea iniţială.

Chirica: „Ne vom împrumuta dacă trebuie, dar ne vom onora promisiunea”

Potrivit analizei făcute în cadrul şedinţei de la ADRNE, în cazul municipiului Iaşi pe Axa 4.1 alocarea iniţială a fost de 225.536.463, 97 lei, în timp ce valoarea proiectelor depuse a fost de 298.833.720,71 lei, adică 132,5% faţă de alocarea iniţială. În condiţiile în care AMPOR nu va suplimenta finanţarea europeană, aşa cum s-a angajat în faţa municipiilor, aceasta înseamnă că, pentru a realiza proiectele menţionate, Primăria Municipiului Iaşi va trebui să aloce din fonduri proprii încă 73.297.256,74 lei (circa 15.5 milioane de euro). Concret, în loc să contribuie la finanţarea unui proiect precum „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” cu 2% din valoarea totală, municipiul Iaşi va trebui practic să finanţeze proiectul aproape integral. „Situaţia este generală la nivelul municipiilor nu doar din Regiunea Nord-Est, ci din întreaga ţară, şi demonstrează încă o dată incompetenţa şi iresponsabilitatea Guvernului României, cu efecte din cele mai dramatice asupra municipiilor, polii de creştere şi dezvoltare ai ţării. Guvernanţii ne-au promis suplimentări de fonduri, am investit timp, bani şi resurse umane pentru a scrie proiecte, am organizat şi licitaţiile aferente, pentru ca acum să ni se spună că Guvernul a ajuns la fundul sacului şi nu este în stare să onoreze angajamentul pe care şi l-a luat în faţa noastră, a primarilor, şi, mai ales, în faţa milioanelor de români din municipiile din România. În ciuda bătăii de joc strigătoare la cer a Guvernului faţă de comunităţile locale, aşa cum am declarat şi în ultima şedinţă a Consiliului Local, nu vom renunţa la proiectul de modernizare a căii de rulare a tramvaielor şi drumului spre Dancu. Ne vom împrumuta dacă trebuie, vom face sacrificii, dar ne vom onora promisiunea faţă de locuitorii Iaşului şi ai comunei Holboca!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi – Dancu” vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai şi a drumului rutier Iaşi – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II şi achiziţionarea a patru tramvaie. Daniel BACIU

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Ieşean ucis de spirt contrafăcut. Alcoolul metilic era colorat cu vopsea de ouă
06/06/2020 10:57

O altă moarte suspectă la Plugari: un localnic a fost găsit mort in casă de către fratele său, iar pe o masă din casă o sticlă de alcool sanitar. Corpul bărbatului a fost descoperit in noaptea de joi ...

Wizz Air reia, vineri, cursele Iaşi – Tel Aviv
06/06/2020 09:43

Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu, a transmis faptul că de maine, 5 iunie 2020, zborurile operate de compania Wizz Air va relua cursele Iaşi – Tel Aviv. În contextul ...

Mihai Chirica Iasul va avea  un stadion de lux.
06/06/2020 08:46

 Romania va avea inca un stadion de lux. Anuntul a fost facut de primarul orasului Iasi, Mihai Chirica, care a mai dezvaluit si ca arena va avea 25.000 de locuri si va costa in jur de 75 de milioane de ...

Liga I, din 12 iunie. Programul etapei a 3-a din play-off și play-out
06/06/2020 07:51

  Vineri, 12 iunie Ora 20.00 Universitatea Craiova - FC Botosani   Sambătă, 13 iunie   Ora 14.30 FC Voluntari - Academica Clinceni Ora 17.00 Sepsi OSK - FC Hermannstadt Ora 20.00 Astra ...

ULTIMA ORĂ Fostul episcop pe Huși, arestat pentru violarea elevilor seminariști, a fost ELIBERAT
05/06/2020 17:29

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, eliberarea din arest preventiv a fostului episcop de Huşi, Cornel Onilă, cercetat pentru agresiune sexuală şi viol, ambele in formă continuată ...

VIDEO Cum îşi pot face elevii din Iaşi abonamente gratuite CTP
05/06/2020 14:30

Elevii sunt incurajati să folosească aplicatia 24pay in continuare si să isi procure abonamentele, devenite acum gratuite, tot online. Însă, pentru ca acestia să le poată obtine, este necesar ca uni ...

ALERTĂ Crește numărul de decese COVID-19, în România. Victimele sufereau și de alte afecțiuni
05/06/2020 11:30

 Sursă: INSP Deces 1306 Bărbat, 67 ani, judet Bacău. Dată confirmare: 06.05.2020. Dată deces: 05.06.2020. Comorbidităti: boala cardiaca. Deces nr 1307 Bărbat, 51 ani, judet Ilfov. Dată conf ...

O nouă ediţie a „Pieţei verzi de weekend”
05/06/2020 00:00

  Sambătă şi duminică, 6 şi 7 iunie, va fi organizată o nouă ediţie a evenimentului „Piaţa verde de weekend”, o iniţiativă a Primăriei Municipiului Iaşi in parteneriat cu Asoc ...

Primăria va moderniza încă nouă terenuri de sport ale unităţilor şcolare
05/06/2020 00:00

  Municipalitatea ieşeană va amenaja cate un teren de sport modern la incă nouă instituţii de invăţămant preuniversitar. Primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii firmei Andru Solutions SRL a ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!