_DSC7694

Dimensiune font:

Muzeografii au ieşit în stradă

| 04-07-2019 06:23

 Angajaţii de la Palatul Culturii s-au raliat protestului naţional * ei sunt nemulţumiţi de finanţare, de lipsa personalului, de modul în care este tratat Ministerul Culturii

 

Cei 154 de angajaţi de la cele patru muzee ale Complezului Muzeal Moldova Iaşi au declanşat ieri un protest spontan, fără a-şi întrerupe activitatea. Ei au purtat banderole albe şi şi-au prezentat nemulţumirile la fel ca şi colegii lor din Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia Managerilor Muzeelor din România, precum şi alte entităţi profesionale din domeniul muzeal, peste 100 la număr. Facem un protest, şi nu o grevă. Vrem să semnalăm deficienţe foarte grave, care au fost prezentate în repetare rânduri şi care ţin de comunicare, organizare în cadrul ministerului, de fonduri. Ministerul Culturii nu este tratat ca un minister important. Nu este pe picior de egalitate cu alte ministere, dovadă bugetul alocat. Nu este vina ministrului Culturii, ci trebuie adoptată o măsură la nivelul Guvernului. Ministerul Culturii trebuie să aibă un buget consistent”, a spus managerul Complexului Muzeal Naţional Moldova, Lăcrămioara Stratulat. Nemulţumirile lor pleacă de la faptul că nu li se asigură un buget decent” pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale şi nu este vorba despre salarii, ci şi de investiţii. „Spun acest lucru din perspectiva Muzeului Etnografic, pe care îl coordonez. Din 2016, de când s-a redeschis Palatul Culturii, nu s-a mai primit niciun ban pentru investiţii, iar fondurile proprii trebuie să le redistribuim pentru a ne plăti utilităţile. Este un cerc vicios, pentru că, neavând bani de investiţii pentru dezvoltarea muzeelor şi folosind fondurile proprii pentru plata utilităţilor, nu putem utiliza nici fondurile proprii pentru dezvoltarea expoziţiilor şi a depozitelor. Stăm cu expoziţii pregătite, însă nu avem bani să le putem pune pe simeze, să le putem panota”, a completat şeful Muzeului Etnografic, Victor Munteanu. El a atins şi problema personalului, despre care spune este insuficient: Lucrăm cu jumătate din personal, pentru că posturile sunt blocate. Nu avem supraveghetori suficienţi. Muzeul Etnografic lucrează la jumătate din personal, adică cinci angajaţi pentru 14 săli”.

Lucrăm la limita subzistenţei”

Dintre toate, cea mai gravă este situaţia financiară. „În ultimele două decenii nu ne-am confruntat cu aşa ceva. Palatul Culturii a fost redeschis abia acum trei ani, dar avem nevoie de fonduri pentru expoziţiile permanente. Chiar dacă am avea aceste expoziţii permanente, am avea nevoie de personal. Pentru tot complexul şi toate muzeele din complex există doar o echipă de şase muncitori. În astfel de condiţii este dificil să supravieţuim. Toată echipa administrativă este plecată la Muzeul din Ruginoasa ca să spargă lemne pentru încălzirea sălilor peste iarnă. La Palat sunt 36.000 de metri pătraţi de încălzit. Factura la curent e enormă. Lucrăm la limita subzistenţei, cu toate forţele noastre”, a declarat directorul Muzeului de Istorie din cadrul Palatului Culturii, Senica Ţurcanu.
Muzeele din România sunt într-o situaţie care poate conduce, pe termen lung, la o degradare accelerată a patrimoniului, după cum a precizat preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), Ciprian Ştefan Anghel. Lipsa investiţiilor ferme în infrastructura muzeală, depozite, laboratoare, săli de expoziţii, generează în fiecare an o luptă surdă de supravieţuire a fiecărui muzeu în parte, indiferent de ordonatorul de credite căruia i se subordonează. Luând în considerare şi creşterile costurilor pentru diversele categorii de cheltuieli obligatorii, alocarea la nivel minimal a fondurilor pentru funcţionare periclitează dezvoltarea programelor culturale menite să valorizeze patrimoniul deţinut. Diferenţele si discrepanţele salariale tensionează în mod suplimentar resursele umane, oricum limitate ca număr şi lipsite de o perspectivă de dezvoltare sănătoasă. Echilibrarea salarială în raport cu celelalte instituţii de cultură, în speţă cu cele din domeniul artelor spectacolului, ar asigura o stabilitate pe termen mediu şi ar încetini fluctuaţia de personal. În acelaşi timp, aducerea statului de funcţii la zi, cu posturile vacante dar fără alocare bugetară, va constitui un alt punct forte în organizarea internă a muzeelor”, se arată într-un comunicat semnat de Ciprian Ştefan Anghel. Muzeografii vin şi cu soluţii -- Programul Naţional de Restaurare, dar mai ales OG 76 pot deveni instrumente suport pentru dezvoltarea infrastructurii inadmisibil de învechite a muzeelor. „Chemaţi-ne la dialog şi la muncă şi veţi fi surprinşi. Nu putem fi de acord cu dezmembrările unor instituţii realizate cu unicul scop ca alte instituţii să se nască din această dezmembrare. Putem veni cu soluţii şi în această privinţă”, se mai arată în comunicat.

Maura ANGHEL

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Gest impresionant - Boxerul deceniului s-a oferit să achite funeraliile lui George Floyd
02/06/2020 15:45

 Mayweather personal a luat legătura cu familia, potrivit lui Leonard Ellerbe, CEO al Mayweather Promotions. El va suporta costurile pentru inmormantarea lui Floyd care va a vea loc pe 9 iunie, in oraşul ...

Tânărul  din Botoșani, care a provocat accidentul soldat cu şase răniţi, se afla sub influenţa băuturilor alcoolice
02/06/2020 14:51

 "În acest moment, tanărul se află in custodia Poliţiei şi este audiat in prezenţa unui avocat ales. El este cercetat pentru infracţiunile de vătămare corporală din culpă, ameninţare ...

Cutremur de 4,4 grade pe scara Richter, în România
02/06/2020 14:49

 Astăzi, la ora 14:12:55 (ora Romaniei), s-a produs in zona seismică Vrancea, Covasna, un cutremur mediu cu magnitudinea (EWS) M 4.8, la adancimea de 117km. Cutremurul s-a produs in ...

VIDEO Imagini terifiante: Unii americani au profitat de proteste pentru a goli magazinele de lux. Gucci, Louis Vuitton, Jordan, devastate
02/06/2020 13:59

 Lumea intreagă a fost indignată de ceea ce s-a intamplat in America, in cazul uciderii lui George Floyd, episod care a arătat că, din păcate, „boala“ numită rasism există şi in 2020 ş ...

30 de minute: ce s-a întâmplat înainte ca George Floyd să fie imobilizat până la moarte  Citeste mai mult: adev.ro/qb99ga
02/06/2020 13:32

BBC reconstituie firul evenimentelor care au culminat cu scena surprinsă de martori in care poliţistul Derek Chauvin il imobilizează pe George Floyd.   Totul a inceput cu un telefon la poliţie in seara ...

Lovitura după criză pentru cei cu mașini pe motorină și benzină. Ce turnură a luat acum prețul petrolului?
02/06/2020 13:05

  Ce se intamplă cu pretul la benzină si motorină În ciuda cresterii istorice, aceasta a venit după o scădere istorică. Petrolul este incă departe de a reveni la nivelurile ridicate anterioa ...

Ce arată autopsia lui George Floyd. Familia este revoltată și cere o nouă examinare
02/06/2020 12:56

 Familia lui George Floyd, care a murit in custodia politiei Minneapolis, a selectat un examinator medical independent pentru a efectua o autopsie separată, scrie Fox9. În concluziile prelimin ...

SUA: Preşedintele Trump ameninţă cu desfăşurarea armatei dacă violenţele vor continua. El spune că tulburările din capitala federală sunt
02/06/2020 12:29

 Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea intr-o ţară afectată de revolte, ameninţand că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei in oraşele americane, i ...

Tanar de 18 ani din Dobrovat, arestat preventiv 30 de zile
02/06/2020 12:14

 Politistii ieseni au identificat un tanăr, bănuit de comiterea infractiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, conducerea unui vehicul fără permis de conduc ...

VIDEO Forțele de ordine din SUA au atacat în mod intenționat jurnaliștii pe parcursul protestelor din ultimele zile (Bellingcat)
02/06/2020 12:05

 Bellingcat.com, o platformă recunoscută pentru investigatiile sale si eforturile de fact-checking sustine că a identificat si colectat mai multe cazuri in care fortele de ordine au vizat in mod deliber ...