Muzeul Satului, un obiectiv primit cu mare interes de ieșeni

1satului

Dimensiune font:

| 21-07-2021 17:20

* viitorul Muzeu al satului moldav, în aer liber, ar putea spori încasările Grădinii Botanice cu 50 la sută * aprecierea aparține unui expert în turism, care susține că proiectul, lansat în dezbatere de către rectorul UAIC, este inclus ca și oportunitate în Strategia de turism a municipiului Iași * o idee similară a mai fost lansată în urmă cu mulți ani, a fost întocmită și documentația necesară, a fost obținut și avizul de principiu al Ministerului Culturii, însă a fost sufocată de hățișul birocratic

Plecând de la ideea că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași „a fost, este și își propune să rămână depozitarul și facilitatorul valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte”, rectorul prof.univ.dr.Tudorel Toader a propus consultarea publică a comunității UAIC privind înființarea unui muzeu al satului moldav. Potrivit proiectului, noua componentă a Universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice Anastasie Fătu” și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească. 

 „Ne propunem realizarea muzeului satului moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova și cu autoritățile locale”, a declarat prof. univ.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

 Ideea a fost foarte bine primită nu doar de specialiști, ci și de public și a fost considerată aducătoare nu doar de imagine pentru Capitala Moldovei, ci și de fonduri atrase din turism. Cât privește oportunitatea, eu cred că Iașul trebuie să fie un oraș care să reprezinte întreaga Moldovă. Ideea amenajării unui muzeu al satului moldovenesc, care să reprezinte toate zonele acestei regiuni, ba chiar și ale celei de dincolo de Prut sau din Ucraina, ar fi interesantă. Cu siguranță, proiectul este foarte bun. Publicul ar fi interesat, mai ales că noua structură ar urma să fie amenajată în Grădina Botanică, care se află în Top 3 al vizitatorilor Iașului, a spus lectorul universitar doctor Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul UAIC, prodecan al Facultății pe domeniile Relații Internaționale și Imagine Universitară și fondatorul proiectului Iasi.Travel, care promovează turismul în zonă. 

Cu alte cuvinte, deja există un flux de vizitatori, iar întrebarea ar fi: Dacă adăugăm și acest muzeu va crește numărul oaspeților? „Eu cred că va crește cu minimum 30-50 la sută numărul de vizitatori ai Grădinii Botanice, mai ales dacă se vor lua și măsuri de închidere perimetrală și mă refer la străzile Munteni și Păcurari, care intră în grădină și nu sunt corect amenajate. Ar trebui ca proiectul în cauză să fie acompaniat de unele măsuri, cum ar fi scoaterea șoselei Munteni din circuitul public și amenajarea ei ca zonă de promenadă. Trebuie identificată exact zona, astfel încât să nu interfereze neapărăt cu tema Botanicii. Eu cred că sunt soluții. Grădina are 90 de hectare și pentru a face un Muzeu Etmografic cu 20-30 de locuințe, ar fi nevoie de 5-6 hectare, a mai spus Mihai Bulai.

 „La muzeul în aer liber se pot studia diverse meșteșuguri pierdute. Noi, la Geografie, am sprijinit și ideea de a adăuga o secție mai veche, pre-moldovenească - adică satul dacic, satul cucutenian, poate, să oferim un fel de evoluție istorică. Se pot și reconstitui, nu trebuie neapărat case originale, susține lectorul universitar doctor Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul UAIC.

  Mihai Bulai crede că la proiectul viitorului muzeu ar fi trebuie să participe întreaga comunitate a universității, „adică și Facultatea de Geografie, și cea de Istorie și experții în arheologie, toți să pună umărul pentru că poate deveni și o platformă de cercetare, nu doar cu funcție muzeală și de prezentare. „La muzeul în aer liber se pot studia diverse meșteșuguri pierdute. Noi, la Geografie, am sprijinit și ideea de a adăuga o secție mai veche, pre-moldovenească - adică satul dacic, satul cucutenian poate, să oferim un fel de evoluție istorică. Se pot și reconstitui, nu trebuie neapărat case originale, am mai aflat de la Mihai Bulai. Specialistul este convins că proiectul este bun și are și o recomandare, ca Primăria să fie un partener de nădejde. Sau, dacă nu va reuși universitatea finalizarea lui, atunci să-l preia și să-l ducă la bun sfârșit Primăria. Mai mult, proiectul este inclus ca și oportunitate în Strategia de turism în municipiului Iași: „S-a inclus chiar și un muzeu al satutului cucutenian. Cele două ar putea fuziona. Există bază de plecare. În plus, nu avem un sat care să reprezinte întreaga Moldovă încă. Ce avem la Suceava este doar pe zona Bucovinei, ce este la Focșani doar pe zona Vrancei, iar ce este la Chișinău este doar pe Basarabia. Așadar, Iașul ar putea să se grupeze toată Moldova istorică, să fie un fel de plimbare miniaturală. În plus, este foart important să fie un muzeu viu, adică să existe măcar cinci-șase meșteri care să facă zilnic lucruri, să fie angajați, să continue extinderea clădirilor, să facă ateliere cu obiceiuri țărănești. „Astfel, poate deveni un atelier în aer liber pentru cei care vor să-și ridice locuințe noi în stil tradițional, care este unul vechi și prietenos cu mediul, a mai sugerat Mihai Bulai.

 „Este un proiect la care am visat de când am început cariera de etnograf. Mereu m-am gândit că Iașul nu are un muzeu în aer liber. Este o necesitate de prim ordin, dar nu este deloc ușor. Mă declar încântată dacă se pune problema finalizării unui astfel de demers pentru care este nevoie de forțe foarte serioase”, susține reputatul etnograf Angela Paveliuc Olariu.

 Potrivit etnografului Angela Paveliuc Olariu, cunoscută pentru eforturile sale de a deschide multe muzee etnografice din Moldova (cum ar fi Arta lemnului din Câmpulung Moldovenesc), înființarea unui muzeu în aer liber ar aduce un mare avantaj Iașului. De altfel, Angela Paveliuc Olariu a lansat, în urmă cu mulți ani, pe când era etnograf la Palatul Culturii, o serie de demersuri privind un astfel de obiectiv, toate fiind incluse și în cartea intitulată „O viață. „Am adunat în paginile cărții toate documentele pe care le-am obținut, toate avizele necesare, am explicat pas cu pas toate etapele imortante. Pentru acest proiect găsisem și terenul necesar, 17 hectare în zona Bucium, obținusem și avizul de principiu al ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, care alocase și o sumă de bani. Un milion de lei, era o sumă mărișoară la acel timp”, a spus, zâmbind cu drag proiectului, Angela Paveliuc Olariu.

În opinia etnografului, un astfel de proiect ar ajuta mult nu doar Iașul, ci și toată Moldova. „Este un proiect la care am visat de când am început cariera de etnograf. Mereu m-am gândit că Iașul nu are un muzeu în aer liber. Este o necesitate de prim ordin, dar nu este deloc ușor. Mă declar încântată dacă se pune problema finalizării unui astfel de demers pentru care este nevoie de forțe foarte serioase. Evident că este nevoie de o documentație foarte serioasă, care să atragă fondurile necesare, a punctat Angela Paveliuc Olariu.

Cât privește fostul proiect, care a rămas încurcat în hățișuri birocratice, lucrurile avansaseră destul de mult și nu doar la nivel de documentație. „Am invitat la Iași directorii de la marile muzee în aer liber din țară, de la Sibiu, de la Cluj, de la Reghin, au venit, am discutat, am făcut o schiță tematică. Dăsusem în lucru chiar și poarta, găsisem și un meșter care ar fi împrejmuit suprafața cu gard de nuiele împletite. Găsisem și patru obiective pe care să le aduc - ratoșul de la Tudora, care a dispărut, o biserică de la Bălușeni, care a fost compromisă, apoi una dintre cele mai vechi școli din comuna Vorona și o bijuterie de casă de la Dumbrăveni. Era o treabă foarte serioasă, a mai spus Angela Paveliuc Olariu. 

Ideea unui muzeu în sat în aer liber este îmbrățișată și de ieșeni, care cred că ar aduce un plus comunității. „Am vizitat Muzeul în aer liber de la Sibiu și m-a impresionat. Orașul poate câștiga nu doar ca număr de vizitatori, ci și ca vizibilitate”, a spus Gabriela Popa, o ieșeancă pasionată de tradiții.  

Un alt ieșean, Marius Ghineț, consideră că ideea vine cum nu se poate mai bine în contextul în care „turismul este la pământ” în capitala Moldovei. „Nu mai avem puncte de interes, reprezentative pentru zona aceasta. Turistul vizitează cu greu Iașul, dar nu se mai întoarce a doua oară pentru că nu are la ce. Un Muzeu al Satului ar face ce n-au reușit toți managerii culturali ai zonei: ar repune Iașul pe harta turistică a țării”, spune Marius Ghineț.

Opiniile legate de înființarea Muzeului satului moldav pot fi trimise, în perioada 15 – 22 iulie 2021, la adresa de e-mail rectorat@uaic.ro

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
A crescut numărul de TURIȘTI care ajung în Iași. Iată care sunt cifrele
26/07/2021 13:17

  În luna mai 2021, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile in structurile de primire turistică cu functiuni de cazare au inregistrat o crestere cu 16344 cazări, iar innop ...

 Lansare de carte pe ponton - „Hai să ne îndrăgostim”
26/07/2021 12:31

  Iesenii iubitori de poezie sunt asteptati marti, 27 iulie, de la ora 17, la lansarea volumui „Hai să ne îndrăgostim”, semnat de scriitoarea si muziciana Diana Maria Urde ...

Un urs i-a băgat în sperieți pe sătenii din Bicaz Chei
26/07/2021 11:45

Un urs şi-a făcut apariţia, in noaptea de duminică spre luni, in zona locuită a comunei Bicaz Chei, a declarat purtătorul de cuvant al ISU Neamţ, Irina Popa. Oamenii din comună au primit mesaje de aver ...

Incendiu la una dintre fabricile mari ale Romanului
26/07/2021 11:20

Incendiu la una dintre fabricile mari ale Romanului Un incendiu s-a produs, in noaptea de duminică spre luni, la fabrica de obiecte sanitare ‘Cersanit’ din municipiul Roman. Purtătorul de cuvant ...

O victimă a accidentului de la Bacău, în care au murit 7 persoane, va fi transferată la București
26/07/2021 11:14

Un copil in varstă de 15 ani, rănit in accidentul de duminică, de la Răcăciuni, soldat cu 7 morţi, va fi transferat la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, a declarat, luni, purtătorul de cuv ...

TEMPO PREMIUM LOGISTIC S.R.L, angajeaza soferi profesionisti- marfa international cu ADR(comunitate).
26/07/2021 10:15

TEMPO PREMIUM LOGISTIC S.R.L, firma de transport cu sediul in CLUJ-NAPOCA angajeaza soferi profesionisti- marfa international cu ADR(comunitate). Oferim: - Contract de munca in Romania  - Salariu fix - ...

Angajăm! Șoferi profesionişti pentru comunitate, oferim contract nedeterminat direct la angajare
26/07/2021 10:00

Cu peste 3.000 de vehicule şi aproape 25 de ani de experienţă in domeniu, Grupul Sese oferă un serviciu diferenţiat de transport, oferind clienţilor soluţii flexibile, rapide şi eficiente, care le permi ...

Populația Iaşului va stagna în următorii 30 de ani
26/07/2021 10:00

  Populatia Romaniei va scădea la 15,5 milioane de locuitori pană in 2050, in scădere cu 20%, de la 19,2 milioane de persoane in 2020, pe fondul natalităţii scăzute şi al migraţiei externe, arată ...

Condamnat la doi ani de închisoare pentru o mită de 100 de lei
26/07/2021 09:38

      Pană la varsta de 56 de ani, ieşeanul Constantin B. n-a avut niciun fel de conflict cu legea pentru ca, in doar cateva minute să comită două infracţiuni. Şi n-a lipsit deloc mult ...

Se cauta sofer profesionist pe comunitate cu permis de conducere cat C E, responsabil si dornic sa lucreze intr-o echipa dinamica, la standarde europene.
26/07/2021 09:30

Se cauta sofer profesionist pe comunitate cu permis de conducere cat C E, responsabil si dornic sa lucreze intr-o echipa dinamica, la standarde europene. Cunostintele de limba straina (engleza, franceza sau ger ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei