Noaptea Cercetătorilor, la UAIC

1uaic

Dimensiune font:

| 28-09-2022 07:17

Ca în fiecare an, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza din Iași va coordona unul dintre cele mai relevante evenimente din domeniul științelor - Noaptea Cercetătorilor la UAIC, care va avea loc vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 17, în Grădina Palas. Acesta va aduce laolaltă tineri din Iași și nu numai, pasionați de știință, care își doresc să înțeleagă ce presupune aceasta dincolo de programa școlară.

Partenerii acestei ediții sunt, ca în fiecare an, Primăria Iași și Palas Mall, care vor pune la dispoziție corturi și o locație favorabilă.

Deși în echipa de organizare a evenimentului sunt cercetători din cadrul Facultății de Fizică, el nu îi este dedicat doar acestei discipline. Din contra, este o cerință europeană ca fiecare disciplină din cele de la UAIC să poată participa, pentru că fiecare este, de fapt, o știință. Anul acesta se vor implica, pe lângă Fizică, și Chimia, Geologia sau Dreptul.

Noaptea Cercetătorilor la UAIC se bucură de 9 ani de un succes considerabil. ,,Eu am fost implicată încă din prima ediție a evenimentului, în 2013, ca voluntar, iar pentru mine a fost un șoc. Ne așteptam să treacă pe acolo niște oameni, să vadă niște experimente și cam atât, dar mulțimea de oameni care a fost și setea lor de a fi acolo și de a pune întrebări ne-a terminat, dar ne-a bucurat deopotrivă. Începând cu acea ediție am participat în fiecare an, întâi ca voluntar, apoi mai mult pe proiecte. E un eveniment în continuă creștere, tot timpul sunt noi oameni curioși, noi întrebări la care căutăm răspuns, iar asta menține activitatea foarte interesantă”, a declarat asistenta de cercetare doctor Cristina Gerber, de la Centrul CERNESIM (Centrul Integrat de Studii în Știința Mediului pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est) al Departamentului de Științe Exacte și Științe ale Naturii, Institutul de Cercetări Interdisciplinare al UAIC.

Corturile vor găzdui și în acest an experimentele consacrate, cum sunt trenulețul cu levitație magnetică, cursul de prelevare a amprentelor sau experimentele din domeniul opticii. Totuși, există trei activități noi, oportunități extraordinare pentru tinerii ieșeni – prezența unor companii care angajează cercetători, participarea la competiția Science Battle și... posibilitatea de a vota și de a alege numele unei planete!

,,Anul acesta am captat mai multe companii ieșene care au avut succes. Ele nu sunt sponsori, ci parteneri ai acestui eveniment, care vin și ne prezintă cam ce ar trebui să învețe un student, cât de mult să învețe, cât contează socializarea între studenți și alte persoane, ce domenii ar trebui un student să urmeze ca să acceseze un post într-o astfel de companie, care ar fi nivelul de cercetare într-o companie... toate ca absolvenții să aibă o idee despre care ar fi nivelul de cunoștințe pe care trebuie să îl știe și ce așteptări sunt. Colaborarea cu aceste companii este foarte importantă pentru că ne asigură un feedback între cursurile noastre cu studenții și viitorii lor angajatori” a mărturisit conferențiar universitar doctor Valentin Pohoață, din cadrul Facultății de Fizică.

Bătălia Cercetătorilor

În ceea ce privește competiția la care UAIC va participa, Valentin Pohoață a adăugat: ,,Pentru că suntem organizatorii acestui eveniment, suntem captați într-un concurs european, promovat tot de Comisia Europeană. Se numește Science Battle (Bătălia Cercetătorilor). Este o competiție între 4 universități (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din Coimbra - Portugalia, Universitatea Friedrich Schiller din Jena – Germania și Universitatea din Salamanca - Spania), iar noi suntem una dintre acestea. Anul trecut am fost ca arbitri, acum suntem chiar competitori. Este un concurs foarte dificil, pentru că în echipele acestor universități trebuie să facă parte studenți din toate domeniile; întrebările sunt din orice domeniu al științei, nu este vorba doar de fizică sau chimie”.

 

Surpriza cea mai mare o reprezintă posibilitatea de a vota numele unui sistem planetar extrasolar, intitulat momentan LHS-3844, descoperit în 2018. România are dreptul de a numi o exoplanetă, dacă alegerea numelui se organizează într-un cadru legal și dacă participă un număr suficient de personae. Astfel, ediția din 2022 a Nopții Cercetătorilor va aduce această oportunitate, formularul pentru propunerile unui nume fiind deja deschis pe site-ul official al evenimentului.

 

Despre scopul pe care Noaptea Cercetătorilor îl are pentru public, asistentul universitar doctor Alexandru Lukacs, din cadrul Facultății de Fizică, ne-a povestit că totul se rezumă la a facilita interacțiunea dintre cercetători și tineri. ,,La fel ca și în anii trecuți, ieșenii vor găsi experimente interesante, alături de experimentatori. Cercetătorii ies în stradă, îi scoatem din laboratoare și îi punem în contact cu publicul larg, sau mai de grabă publicul larg va fi pus în contact cu cercetătorii, astfel încât să poată vedea că și ei sunt oameni obișnuiți, doar că au ocazia să descopere în laborator anumite fenomene sau anumite întâmplări la care oamenii de rând nu au neapărat acces. Vor fi și profesori din UAIC, și studenți, și doctoranzi, cercetători sau asistenți de cercetare. Scopul acestui eveniment este de popularizare a științei, dar și de conștientizare a tehnologiei pe care o avem în acest moment la îndemnă, a fenomenelor fizice care stau în spatele tehnologiei pe care o utilizăm și, de ce nu, atracția publicului către a visa spre viitor, spre o tehnologie mai bună, spre o știință mai deschisă spre noi descoperiri”.

Așadar, vineri, ieșenii sunt așteptați la Noaptea Cercetătorilor, proiect deschis pentru publicul larg, ce are ca țintă principală elevii și părinții lor. Evenimentul își propune să apropie oamenii de știință și să arate, din nou, că Iașiul este un oraș cultural, academic, care încurajează educația de calitate.

Alexandra-Cristina DIMITRIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se scumpesc biletele de intrare la muzeele ieșene!
24/04/2024 01:48

Începand de luna viitoare, pretul unui bilet de intrare la Muzeul Municipal „Regina Maria” ar urma să fie de 15 lei, faţă de 8 lei, in prezent, in timp ce elevii, studentii şi persoanele c ...

Iașul ar putea câștiga, din nou, competiția „Destinația anului în România”
24/04/2024 00:42

Iasul este si in acest an favorit la castigarea sectiunii „Orase care inspiră”, in cadrul competitiei „Destinatia anului 2024 in Romania”, după ce, in urma numărării celor peste o su ...

Lucrările de reabilitare a „Obeliscului cu lei” vor costa mai puţin
23/04/2024 23:35

* actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrările de restaurare a Monumentului Regulamentului Organic va aduce municipalitătii o economie de peste 166.000 lei În cadrul sedintei de vineri ...

Invazie de şacali în zona Luncii Prutului, în Vaslui / Autorităţile estimează un efectiv de peste 400 de animale
23/04/2024 23:19

Numărul şacalilor a crescut in ultima perioadă la nivelul judeţului Vaslui, autorităţile estimand un efectiv de peste 400 de astfel de animale, transmite Agerpres. Probleme se inregistrează in special ...

1.200 hectare de „coridoare ecologice ”, în Moldova
23/04/2024 22:32

Pană in anul 2030, compania Delgaz Grid si-a propus să ajungă la circa 1.200 de hectare de coridoare verzi de-a lungul celor 370 de km de retele electrice aeriene de inaltă tensiune ce traversează terenuri ...

Iașul, în topul orașelor cu cele mai multe comezi de mâncare vegană la domiciliu
23/04/2024 21:28

În perioada postului Pastelui, multi romani aleg produse pe bază de plante, comenzile din acest segment inregistrand anul trecut, in această perioadă, accesul la o varietate mare de produse, in crester ...

Iașul, pol de atracție pentru cei mai buni dermatologi
23/04/2024 18:04

 Timp de o săptămană, Iasul a găzduit cea de-a 13-a editie a Primăverii Dermatologice Iesene, un eveniment de referintă in domeniu, care a reunit peste 1.600 de participanti si 130 de lectori de pres ...

Ziua Porților Deschise la Ateneul Național din Iași
23/04/2024 14:45

Cu prilejul implinirii a 104 de la infiintarea Ateneului National din Iasi, echipa institutiei invită publicul pe 25 Aprilie, la Ziua Portilor Deschise. De asemenea, pentru a marca momentul aniversar, Ateneul ...

 „Generații unite de bucuria Paștelui” în Palas. Ajutoarele Iepurașului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice
23/04/2024 13:44

 „Generatii unite de bucuria Pastelui” in Palas. Ajutoarele Iepurasului sunt recompensate la sesiunile de shopping, cu premii zilnice Nici un cozonac nu este la fel de pufos ca acela pe care i ...

„Carmen”, spectacol cu bilete epuizate la Opera Națională Română Iași
23/04/2024 12:53

  Artiştii Operei Naţionale Romane din Iaşi vor interpreta opera „Carmen”, de Georges Bizet, cu casa inchisă, ultimele două spectacole ale lunii aprilie fiind programate să se desfăşoa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei