Noaptea Europeană a Muzeelor

Bojdeuca-Ion-Creangă

Dimensiune font:

| 11-06-2021 10:17


Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție.
Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.
Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta, în toată Europa, în data de 3 iulie. Din cauza crizei sociale și sanitare actuale, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației în fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021.
Site-ul oficial al evenimentului european: http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/
”Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene” – Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Dna Audrey Azoulay.
– Iaşi – Muzeele literare ieșene vă așteaptă cu porțile deschise în data de 12 iunie 2021, zi aleasă de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment major al lumii muzeale, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Publicul va avea acces gratuit la următoarele muzee literare ieșene: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mirceşti). Programul de vizitare va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Şi Primăria Municipiului Iași se alătură celei de-a 17-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor. Sediul Primăriei Municipiului Iași va putea fi vizitat și va găzdui, între orele 18.00 și 23.00, expoziţia de fotografie „Iaşi – oraş al spiritualităţii” realizată de Ozolin Duşa.

Noaptea Muzeelor la Ateneul Național din Iași – Ateneul Național din Iași își propune realizarea unui program diversificat, adaptat tuturor categoriilor de vârstă. Instituția culturală de marcă din Iași va pune la dispoziție publicului larg, cu titlu gratuit, evenimente cultural-artistice, pe care le va organiza în toate spațiile de care Ateneul Ieșean dispune, respectiv, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, Foaierul, Muzeul Ateneului, Galeria Regală, Galeria Mică, Galeria Veche, Sala Mică de Spectacole, Sala Ifrim, Sala Galerii, Capela artiștilor și, nu în cele din urmă, terasa-acoperiș.

În toate aceste spații, Ateneul Național din Iași va realiza expoziții, repetiții la piesele de teatru, momente de divertisment, demonstrații de dans, de pictură, va realiza ateliere creative și recreative pentru cei mici, va difuza filme de scurt metraj, va oferi publicului posibilitatea de a analiza cerul, stelele, cu sprijinul partenerilor noștri de la Clubul Lunaticilor.

NOAPTEA MUZEELOR – „La Vaslui … povestea continuă!”
Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui

„La Vaslui … povestea continuă!” este deviza sub care se va desfășura, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, cea de a XVII – a ediție a evenimentului „Noaptea muzeelor – 12 iunie 2021”.

În ediția anului 2021, muzeul vasluian își va deschide larg porțile către public. Pe lângă expoziția permanentă a muzeului, redeschisă în ianuarie 2019, vizitatorii vor putea participa la vernisarea a două expoziții temporare; una de artă (Sala ARTA a muzeului – intitulată „Dr. Constantin Teodorescu – un destin în slujba artei plastice românești”) și o a doua expoziție, de medalistică (Sala MULTIMEDIA – intitulată „Eternitate în luciul metalului. Istorie și cultură în medalistică.”), colecția de medalistică a muzeului nostru, donație a dr. Constantin Teodorescu, fiind pentru prima dată expusă în întregime. De asemenea, în premieră, vizitatorii vor putea să cunoască inventarul Tezaurului monetar medieval de la Viișoara, comuna Todirești, cea mai recentă descoperire istorică din județul Vaslui (martie 2021). Tezaurul va fi expus doar la Noaptea Muzeelor – 12 iunie 2021.

Vizitatorii muzeului se vor putea bucura și de o serie de concursuri și tombole. „Detectiv peste timpul istoric” – prin acest concurs vizitatorii vor identifica un obiect de patrimoniu introdus intenționat eronat într-un alt spațiu expozițional, fără corespondență cu spațiul și timpul istoric evocat. La ieșirea din muzeu, vizitatorii participanți vor completa fișa de concurs pe baza căreia se va face extragerea câștigătorului la sfârșitul programului evenimentului.

„Un suvenir cât o enciclopedie” – este un al doilea concurs, de fapt o tombolă organizată de muzeu special pentru Noaptea Muzeelor 2021. Tombola constă în achiziția unui suvenir cu deviza muzeului pentru Noaptea Muzeelor și cu sigla muzeului vasluian. Câștigătorul va fi anunțat prin tragere la sorți la sfârșitul programului evenimentului.

În cadrul aceleași manifestări, tinerelor talente muzicale din urbea moldavă, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui le oferă posibilitatea debutului artistic în fața publicului larg. Anul acesta spectacolul muzical intitulat „Unplugged Night Music” se va desfășura în piața pietonală din fața muzeului, artiștii urmând a cânta în mijlocul spectatorilor, mai aproape de oameni fiind forma sugestivă a revenirii la normalitate.

– Suceava – Pe 12 iunie, în intervalul orar 18:00-24:00, intrarea va fi gratuită la Muzeul de Istorie din Suceava, la Cetatea de Scaun şi la Muzeul de Ştiinţele Naturii, cu ocazia evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. În aceeaşi zi, la Muzeul Satului Bucovinean accesul la vizitare va fi liber între orele 18:00 şi 20:00. Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui organizează, sâmbătă, spectacole, expoziţii şi concursuri, cu ocazia celei de-a XVII-a ediţii a Nopţii Muzeelor, activităţile urmând să se deruleze pe esplanada din faţa instituţiei şi în interiorul muzeului.

La Câmpulung Moldovenesc – Petrecere în pijamale de Noaptea Muzeelor De Noaptea Muzeelor, pijamalele invadează expozițiile! În premieră absolută, facem tabără din muzeu și oferim copiilor șansa unei nopți petrecută în cea mai impresionantă clădire a Câmpulungului, un loc plin de povești și mistere!

– Bacău – Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, subunitatea Muzeul de Științele Naturii, invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 12 iunie 2021 la cea de-a XVII-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor.

Între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi.

Vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziții:

Expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”;
Expoziţiile temporare: „Mirodeniile – povești cu gust”, „O lume dispărută”, „Personalități băcăuane – prof. univ. dr. Gheorghe Hasan” „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”;
Sera cu plante ornamentale;
Grădina senzorială.
De asemenea, publicul larg este invitat să participe la „Gala filmului ştiinţific”, unde poate viziona filme documentare având drept subiect natura.

– La Observatorul Astronomic vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziţii:

Expoziţiile permanente: „Sistemul Solar”, „Astronautica”, „Gruparea stelelor”, „Evoluția stelară”, „Formarea și evoluția Universului”;
Expoziţie temporară: „Astronomia în antichitate”.

Noaptea Muzeelor la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău 2021
Complexului-Muzeal-Iulian-Antonescu-Bacau-1
Descrierea evenimentului:

Sediul central din str. 9 Mai, nr. 7:

Concert de jazz – Sorin Zlat Quintet (pian, solist vocal, saxofon, contrabas, tobe) – ora 18.30
Vizitarea expozițiilor permanente ale secției de Arheologie-Istorie
Vizitarea expoziţiei permanente a Secţiei de Etnografie;
Vizitarea expoziției temporare „România în cel de-al Doilea Război Mondial” (corp B, Sala 13);
Vizitarea expoziţiei temporare de fotografie „Culorile ortodoxiei în Polonia” (Galeria “Hol”, corp A)
Expoziţie fotografică din arhiva Complexului Muzeal “Iulian Antonescu Babău – “Concediile de altă dată” (donaţie Vasile Cepar – hol corp B)
“Noi şi ceilalţi. Religii şi confesiuni”, reorganizarea unui segment în expoziția permanentă a Secției de Etnografie
„Sărbători de iarnă” reorganizarea unui segment în expoziția permanentă a Secției de Etnografie.
Muzeul de Artă, str. Nicolae Titulescu, nr. 23:

Vizitarea expoziției permanente
Galeriile „Alfa”, str. Mărășești, nr. 12

Expoziţia “Noaptea fanilor LEGO”
Casa memorială „George Bacovia”, str. George Bacovia, nr. 13:

Vizitarea expoziţiei permanente;
Casa memorială „Nicu Enea”, str. Nicu Enea, nr. 31:

Vizitarea expoziţiei permanente.

– Botoşani – Muzeul de Științele Naturii este parte integrantă a ofertei culturale botoșănene, un partener valoros în educația copiilor, elevilor, studenților și nu numai, prin activități muzeale desfășurate în cadrul unor programe specifice.

În cadrul programului Noaptea Muzeelor, la sediul muzeului din str Al. I. Cuza nr. 43 pot fi vizitate cele două expoziții permanente, dar și o expoziție temporară de artă plastică:

Expoziția de științele naturii, în care materialul expozițional, de o mare diversitate, este prezentat într-o manieră modernă și funcțională, conform principiilor muzeistice moderne, cu diorame și biotopuri în care speciile de plante și animale sunt așezate pe substraturi și în decoruri care mimează mediul lor natural de viață;
Galeria de artă contemporană, sticlă-porțelan, cu obiecte de artă realizate la fosta fabrică de sticlă din oraș sub egida unei tabere de creație între anii 1985-1988 și donate muzeului de către artiștii plastici;
Expoziția temporară – “Cromatica sufletului…” – expoziție personală (Maria Mirela Zlei), cu tablouri pictate prin diverse tehnici. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei