Noaptea Europeană a Muzeelor

Bojdeuca-Ion-Creangă

Dimensiune font:

| 11-06-2021 10:17


Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție.
Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.
Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta, în toată Europa, în data de 3 iulie. Din cauza crizei sociale și sanitare actuale, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației în fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021.
Site-ul oficial al evenimentului european: http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/
”Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene” – Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Dna Audrey Azoulay.
– Iaşi – Muzeele literare ieșene vă așteaptă cu porțile deschise în data de 12 iunie 2021, zi aleasă de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment major al lumii muzeale, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Publicul va avea acces gratuit la următoarele muzee literare ieșene: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mirceşti). Programul de vizitare va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Şi Primăria Municipiului Iași se alătură celei de-a 17-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor. Sediul Primăriei Municipiului Iași va putea fi vizitat și va găzdui, între orele 18.00 și 23.00, expoziţia de fotografie „Iaşi – oraş al spiritualităţii” realizată de Ozolin Duşa.

Noaptea Muzeelor la Ateneul Național din Iași – Ateneul Național din Iași își propune realizarea unui program diversificat, adaptat tuturor categoriilor de vârstă. Instituția culturală de marcă din Iași va pune la dispoziție publicului larg, cu titlu gratuit, evenimente cultural-artistice, pe care le va organiza în toate spațiile de care Ateneul Ieșean dispune, respectiv, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, Foaierul, Muzeul Ateneului, Galeria Regală, Galeria Mică, Galeria Veche, Sala Mică de Spectacole, Sala Ifrim, Sala Galerii, Capela artiștilor și, nu în cele din urmă, terasa-acoperiș.

În toate aceste spații, Ateneul Național din Iași va realiza expoziții, repetiții la piesele de teatru, momente de divertisment, demonstrații de dans, de pictură, va realiza ateliere creative și recreative pentru cei mici, va difuza filme de scurt metraj, va oferi publicului posibilitatea de a analiza cerul, stelele, cu sprijinul partenerilor noștri de la Clubul Lunaticilor.

NOAPTEA MUZEELOR – „La Vaslui … povestea continuă!”
Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui

„La Vaslui … povestea continuă!” este deviza sub care se va desfășura, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, cea de a XVII – a ediție a evenimentului „Noaptea muzeelor – 12 iunie 2021”.

În ediția anului 2021, muzeul vasluian își va deschide larg porțile către public. Pe lângă expoziția permanentă a muzeului, redeschisă în ianuarie 2019, vizitatorii vor putea participa la vernisarea a două expoziții temporare; una de artă (Sala ARTA a muzeului – intitulată „Dr. Constantin Teodorescu – un destin în slujba artei plastice românești”) și o a doua expoziție, de medalistică (Sala MULTIMEDIA – intitulată „Eternitate în luciul metalului. Istorie și cultură în medalistică.”), colecția de medalistică a muzeului nostru, donație a dr. Constantin Teodorescu, fiind pentru prima dată expusă în întregime. De asemenea, în premieră, vizitatorii vor putea să cunoască inventarul Tezaurului monetar medieval de la Viișoara, comuna Todirești, cea mai recentă descoperire istorică din județul Vaslui (martie 2021). Tezaurul va fi expus doar la Noaptea Muzeelor – 12 iunie 2021.

Vizitatorii muzeului se vor putea bucura și de o serie de concursuri și tombole. „Detectiv peste timpul istoric” – prin acest concurs vizitatorii vor identifica un obiect de patrimoniu introdus intenționat eronat într-un alt spațiu expozițional, fără corespondență cu spațiul și timpul istoric evocat. La ieșirea din muzeu, vizitatorii participanți vor completa fișa de concurs pe baza căreia se va face extragerea câștigătorului la sfârșitul programului evenimentului.

„Un suvenir cât o enciclopedie” – este un al doilea concurs, de fapt o tombolă organizată de muzeu special pentru Noaptea Muzeelor 2021. Tombola constă în achiziția unui suvenir cu deviza muzeului pentru Noaptea Muzeelor și cu sigla muzeului vasluian. Câștigătorul va fi anunțat prin tragere la sorți la sfârșitul programului evenimentului.

În cadrul aceleași manifestări, tinerelor talente muzicale din urbea moldavă, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui le oferă posibilitatea debutului artistic în fața publicului larg. Anul acesta spectacolul muzical intitulat „Unplugged Night Music” se va desfășura în piața pietonală din fața muzeului, artiștii urmând a cânta în mijlocul spectatorilor, mai aproape de oameni fiind forma sugestivă a revenirii la normalitate.

– Suceava – Pe 12 iunie, în intervalul orar 18:00-24:00, intrarea va fi gratuită la Muzeul de Istorie din Suceava, la Cetatea de Scaun şi la Muzeul de Ştiinţele Naturii, cu ocazia evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. În aceeaşi zi, la Muzeul Satului Bucovinean accesul la vizitare va fi liber între orele 18:00 şi 20:00. Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui organizează, sâmbătă, spectacole, expoziţii şi concursuri, cu ocazia celei de-a XVII-a ediţii a Nopţii Muzeelor, activităţile urmând să se deruleze pe esplanada din faţa instituţiei şi în interiorul muzeului.

La Câmpulung Moldovenesc – Petrecere în pijamale de Noaptea Muzeelor De Noaptea Muzeelor, pijamalele invadează expozițiile! În premieră absolută, facem tabără din muzeu și oferim copiilor șansa unei nopți petrecută în cea mai impresionantă clădire a Câmpulungului, un loc plin de povești și mistere!

– Bacău – Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, subunitatea Muzeul de Științele Naturii, invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 12 iunie 2021 la cea de-a XVII-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor.

Între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi.

Vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziții:

Expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”;
Expoziţiile temporare: „Mirodeniile – povești cu gust”, „O lume dispărută”, „Personalități băcăuane – prof. univ. dr. Gheorghe Hasan” „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”;
Sera cu plante ornamentale;
Grădina senzorială.
De asemenea, publicul larg este invitat să participe la „Gala filmului ştiinţific”, unde poate viziona filme documentare având drept subiect natura.

– La Observatorul Astronomic vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziţii:

Expoziţiile permanente: „Sistemul Solar”, „Astronautica”, „Gruparea stelelor”, „Evoluția stelară”, „Formarea și evoluția Universului”;
Expoziţie temporară: „Astronomia în antichitate”.

Noaptea Muzeelor la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău 2021
Complexului-Muzeal-Iulian-Antonescu-Bacau-1
Descrierea evenimentului:

Sediul central din str. 9 Mai, nr. 7:

Concert de jazz – Sorin Zlat Quintet (pian, solist vocal, saxofon, contrabas, tobe) – ora 18.30
Vizitarea expozițiilor permanente ale secției de Arheologie-Istorie
Vizitarea expoziţiei permanente a Secţiei de Etnografie;
Vizitarea expoziției temporare „România în cel de-al Doilea Război Mondial” (corp B, Sala 13);
Vizitarea expoziţiei temporare de fotografie „Culorile ortodoxiei în Polonia” (Galeria “Hol”, corp A)
Expoziţie fotografică din arhiva Complexului Muzeal “Iulian Antonescu Babău – “Concediile de altă dată” (donaţie Vasile Cepar – hol corp B)
“Noi şi ceilalţi. Religii şi confesiuni”, reorganizarea unui segment în expoziția permanentă a Secției de Etnografie
„Sărbători de iarnă” reorganizarea unui segment în expoziția permanentă a Secției de Etnografie.
Muzeul de Artă, str. Nicolae Titulescu, nr. 23:

Vizitarea expoziției permanente
Galeriile „Alfa”, str. Mărășești, nr. 12

Expoziţia “Noaptea fanilor LEGO”
Casa memorială „George Bacovia”, str. George Bacovia, nr. 13:

Vizitarea expoziţiei permanente;
Casa memorială „Nicu Enea”, str. Nicu Enea, nr. 31:

Vizitarea expoziţiei permanente.

– Botoşani – Muzeul de Științele Naturii este parte integrantă a ofertei culturale botoșănene, un partener valoros în educația copiilor, elevilor, studenților și nu numai, prin activități muzeale desfășurate în cadrul unor programe specifice.

În cadrul programului Noaptea Muzeelor, la sediul muzeului din str Al. I. Cuza nr. 43 pot fi vizitate cele două expoziții permanente, dar și o expoziție temporară de artă plastică:

Expoziția de științele naturii, în care materialul expozițional, de o mare diversitate, este prezentat într-o manieră modernă și funcțională, conform principiilor muzeistice moderne, cu diorame și biotopuri în care speciile de plante și animale sunt așezate pe substraturi și în decoruri care mimează mediul lor natural de viață;
Galeria de artă contemporană, sticlă-porțelan, cu obiecte de artă realizate la fosta fabrică de sticlă din oraș sub egida unei tabere de creație între anii 1985-1988 și donate muzeului de către artiștii plastici;
Expoziția temporară – “Cromatica sufletului…” – expoziție personală (Maria Mirela Zlei), cu tablouri pictate prin diverse tehnici. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
Un expert în politici de parcare la Primăria Iaşi
16/06/2021 00:00

  În urma publicării de către Primăria Municipiului Iasi a Regulamentului de exploatare a domeniului public destinat parcării autovehiculelor in Municipiul Iasi, Alianta pentru Promovarea Transp ...

Iaşul poate ajunge la zero cazuri COVID-19
16/06/2021 00:00

Situaţia infectărilor cu noulvirus in judeţul şi municipiul Iaşi este intr-o continuă scădere. Cu doar trei cazuri, judeţul a ajuns ieri la o incidenţă de 0,07 cazuri la mia de locuitori, ocupanjd loc ...

 Criza plasticului dublează termenul de eliberare a actelor de identitate
16/06/2021 00:00

Încă din luna martie, majoritatea directiile de evidentă a populatiei din tară au acuzat faptul că nu pot onora toate cererile din cauza crizei de plastic pentru tipărirea cărtilor de identitate. Es ...

Fotbalul, sămânță de scandal între primarul Chirica şi PSD
16/06/2021 00:00

Într-o declaraţie făcută ieri, primarul Iaşului a spus că nu este normal ca partidele politice să se implice in activitatea clubului de fotbal Politehnica Iaşi. Afirmaţia survine in contextul in c ...

Noii viceprimari și citi-managerul şi-au intrat în pâine!
16/06/2021 00:00

    La o săptămană după şedinţa de Consiliu Local in care au fost votaţi noii viceprimari ai Iaşului, Daniel Juravle (PNL) şi Cezar Baciu (USR-PLUS), primarul municipiului, Mihai Chirica, a ...

CTP Iaşi şcolarizează vatmani
16/06/2021 00:00

    Compania de Transport Public (CTP) Iaşi anunţă recrutarea in data de 22 iunie 2021, ora 9.00, a candidaţilor in vederea şcolarizării in meseria de vatman. Persoanele interesate să obţin ...

Tronsonul Cinci Drumuri – B-dul Tudor Vladimirescu devine pietonal!
16/06/2021 00:00

    Lucrările de modernizare a liniilor de tramvai din zonă Pădurii continuă conform graficului pe tronsonul Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicorită, cu o lungime de 614 m ...

Un taximetrist a rămas fără permis până în anul 2023 și va plăti daune de 75.000 lei
15/06/2021 23:58

Un accident ce iniţial părea a fi banal s-a transformat in ani de coşmar atat pentru victimă, cat şi pentru autor. Nefericitul eveniment s-a produs in data de 15 iunie 2016, in jurul orei 17.30, pe Calea C ...

Scandalagiul nu s-a prezentat la Probaţiune întrucât era în puşcărie
15/06/2021 23:56

 Ieşeanul Liviu Vasile Pipoş (48 de ani) a fost condamnat, in noiembrie 2019, la un an cu suspendare şi termen de incercare de trei ani pentru săvarşirea infracţiunilor de „distrugere” ş ...

Un ieşean a înnebunit în timp ce-şi bătea fosta nevastă cu caloriferul
15/06/2021 20:18

 Deşi a divorţat de Adina incă din 2018, ieşeanul Petru B. (43 de ani) a continuat să locuiască in apartamentul din Nicolina, impreună cu femeia şi cei doi copii ai lor. Ca de obicei in asemenea si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei