O nouă tentativă de a face Bahluiul navigabil
Dimensiune font:
Consilierii locali ieşeni vor analiza în această săptămână un studiu reactualizat al proiectului vizând amenajarea arhitecturală a Bahluiului * proiectul a fost adaptat ţinând cont de faptul că municipalitatea ieşeană doreşte construirea a două pasaje supraterane în intersecţia Podu Roş cu Splai Bahlui Mal Drept şi Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron
Regularizarea râului Bahlui, finalizată în 2013, nu a fost urmată, aşa cum era de aşteptat, de implementarea proiectului vizând amenajarea unei zone de agrement pe tronsonul „de lux” al râului (Podu de Piatră - pod Tudor Vladimirescu). Iniţial, era vorba ca titularul proiectului, Consiliul Judeţean, să-şi asume această iniţiativă, numai că, în primăvara lui 2014, şefii judeţului au acceptat o solicitare venită din partea municipalităţii, prin se cerea încredinţarea proiectului. „Ca şi oportunitate, este în regulă ca ei să-şi asume iniţiativa acestui proiect, mai ales că implementarea obiectivului de investiţii menţionat vizează una din zonele importante ale municipiului Iaşi, iar strategia de dezvoltare a proiectului trebuie să fie abordata în mod unitar cu celelalte proiecte care vizează infrastructura urbană”, explicau, în acel moment, reprezentanţii CJ Iaşi.
Nu s-au găsit fonduri nerambursabile
Totuşi, drumul de la intenţie la realizare a fost destul de anevoios. În 2014, proiectul a fost finalizat şi, ulterior, prezentat opiniei publice (2015) sub forma unui videoclip realmente spectaculos. Mai mult, proiectul de amenajare arhitecturală a râului Bahlui a fost votat în unanimitate de consilierii locali, numai că angajaţii Primăriei nu au identificat surse de finanţare nerambursabile, sperând la declanşarea de către Comisia Europeană a unei noi proceduri de finanţare europeană pentru această categorie de proiecte de turism. Lucru recunoscut în 2016 de actualul primar.
„Referitor la amenajarea turistică a râului Bahlui nu există încă declanşată o procedură de finanţare europeană pentru această categorie de proiecte de turism. Noi am încercat să vedem unde putem să îl introducem, dar aşteptăm de la Comisia Europeană o nouă abordare în ceea ce priveşte promovarea turistică în zonele urbane”, spunea primarul Iaşului.
Undă verde de la Guvern
Cum speranţa moare ultima, există totuşi şanse ca acest proiect să se realizeze mai ales că, în ultima vreme, lucrurile au început din nou să se mişte în direcţia dorită de ieşeni. De altfel, Primăria Iași a înaintat către Apele Române o solicitare vizând încheierea unui protocol de amenajare a albiei, lucru concretizat pe 10 octombrie 2020 în urma act emis de Guvern. Astfel, potrivit OM nr. 1708 privind aprobarea conținutului cadru al protocolului privind utilizarea terenurilor din domeniul public al apelor administrat de Apele Române, unitățile teritorial administrative care au de făcut investiții de utilitate și interes public vor putea să preia spre utilizare terenul aflat în albia minoră a unui curs de apă până la finalizarea execuției lucrărilor la care se poate adăuga perioada de sustenabilitate a proiectului.
„Prin acest Ordin, de acum încolo, se pot face protocoale prin care se poate da și alte utilități unor lucrări hidrotehnice, cum ar fi piste de biciclete, zone recreative cum sunt și cele care sunt incluse în în proiectul de amenajare urbanistică a Bahluiului”, au spus şefii ABA Prut-Bârlad.
Studii reactualizate
Având mână liberă, cum se spune, Primăria Iași a încheiat un contract pentru actualizarea tuturor documentațiile aferente proiectului de amenjare arhitecturală a râului Bahlui. Documentaţia tehnico-economică Amenajare arhitecturală râu Bahlui, faza studiu de fezabilitate, întocmit de SC Proex Consult SRL, propunea amenajarea unui nod hidrotehnic în zona podului Tudor Vladimirescu compus dintr-un stîvilar, scară de peşti şi o roată hidraulică, construirea a patru debarcadere pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni, cu vâsle, construirea a trei poduri pietonale în zona Facultăţii de Chimie, Facultăţii de Construcţii şi în zona Bisericii Lipoveneşti, construirea unor piste pentru alergare la nivelul bermei, construirea a şapte platforme belvedere la nivelul trotuarului, construirea a treisprezece scări ce facilitează accesul de la nivelul trotuarului la nivelul bermei, construirea a nouă rampe ce facilitează accesul de la nivelul trotuarului la nivelul bermei şi realizarea iluminatului arhitectural.
Însă, dat fiind faptul că Primăria Iaşi a iniţiat proiectul Fluidizarea traficului în intersecţia Podu Roş cu Splai Bahlui Mal Drept şi Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron prin două pasaje supraterane unidirecţionale cu o singură bandă, s-a renunţat la o parte din lucrările propuse iar altele au fost relocate. În varianta reactualizata sunt propuse următoarele obiective: amenajarea unui nod hidrotehnic în zona podului Tudor Vladimirescu compus dintr-un stăvilar, scară de peşti şi o roată hidraulica, construirea a patru debarcadere pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni, construirea unor piste pentru alergare la nivelul bermei, construirea a şase platforme belvedere la nivelul trotuarului, construirea a douăsprezece scări ce facilitează accesul de la nivelul trotuarului la nivelul bermei, construirea a şapte rampe ce facilitează accesul de la nivelul trotuarului la nivelul bermei, realizarea iluminatului arhitectural, poziţionare locuri de stat şi amplasare mobilier urban, plantare vegetaţie în lungul străzilor ce însoţesc Bahluiul pe segmentul studiat. Valoarea totală a investiţiei conform devizului general estimativ reactualizat este de 49.256.345 lei fără TVA, respectiv 58.526.885 lei inclusiv TVA din care C+M în valoare de 38.093.460 lei fără TVA şi
45.331.218 lei inclusiv TVA. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau